Verhoogt alcohol diamineoxidase? (2023)

Het ontrafelen van de Booze-Breakdown-verbinding: onderzoek naar de impact van alcohol op diamine-oxidaseniveaus

Het is je misschien opgevallen dat je na een paar drankjes plotseling symptomen ervaart zoals hoofdpijn, verstopte neus of zelfs netelroos. Dit kan te wijten zijn aan histamine-intolerantie - een aandoening waarbij uw lichaam histamine niet goed kan afbreken.

Histamine is een stof die betrokken is bij ontstekings- en allergische reacties, en het wordt in veel voedingsmiddelen en dranken aangetroffen, inclusief alcohol. Om histamine effectief af te breken, vertrouwt uw lichaam op een enzym dat diamine-oxidase (DAO) wordt genoemd. Maar verhoogt alcohol daadwerkelijk de DAO-waarden?

Welnu, de relatie tussen alcohol en DAO is vrij complex. Alcohol kan de aanmaak van dit cruciale enzym op verschillende manieren beïnvloeden – soms door de niveaus te verhogen en andere keren door ze te verlagen.

In dit artikel zullen we het verband tussen alcoholconsumptie en DAO-niveaus in detail onderzoeken, zodat je beter kunt begrijpen hoe je je histamine-intolerantie kunt beheersen terwijl je toch op een verantwoorde manier geniet van een drankje.

Histamine-intolerantie begrijpen

Laten we eens kijken naar histamine-intolerantie en hoe dit kan worden beïnvloed door bepaalde factoren in ons dagelijks leven.

Histamine-intolerantie treedt op wanneer er een onbalans is tussen de hoeveelheid histamine die in het lichaam wordt geproduceerd en het vermogen om histamine efficiënt af te breken. Dit kan leiden tot een opeenhoping van histamine, wat verschillende symptomen kan veroorzaken, zoals hoofdpijn, huiduitslag, problemen met de spijsvertering en verstopte neus.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan histamine-intolerantie, waaronder genetica, darmgezondheid en blootstelling aan bepaalde histamine-triggers zoals bepaalde voedingsmiddelen of alcohol.

Het begrijpen van de reactie van uw lichaam op deze histamine-triggers is essentieel voor het effectief beheersen van uw intolerantiesymptomen. Enkele veelvoorkomende voedseltriggers zijn oude kazen, gefermenteerd voedsel, alcohol (vooral rode wijn), vleeswaren en sommige soorten fruit zoals avocado's en tomaten.

Als u vermoedt dat u histamine-intolerantie heeft, is het cruciaal om vast te stellen welke specifieke triggers uw reacties veroorzaken, zodat u uw dieet dienovereenkomstig kunt aanpassen. Bovendien kan het ondersteunen van uw darmgezondheid door middel van probiotica of andere supplementen het vermogen van uw lichaam verbeteren om overtollige histamine effectief te verwerken.

Onthoud dat de ervaring van elke persoon met deze aandoening sterk varieert; wat voor één persoon werkt, werkt mogelijk niet voor iedereen met dezelfde diagnose. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat u belangrijke wijzigingen aanbrengt in uw dieet of levensstijl die verband houden met het beheersen van een vermoedelijke aandoening zoals histamine-intolerantie.

De effecten van alcohol op het lichaam

Het is essentieel om te begrijpen hoe alcohol ons lichaam beïnvloedt, omdat het verschillende effecten kan hebben op verschillende systemen en enzymen, zoals diamineoxidase. Het metabolisme van alcohol vindt voornamelijk plaats in de lever, waar het door het enzym wordt afgebroken tot acetaldehydealcoholdehydrogenase (ADH).

Acetaldehyde wordt vervolgens verder gemetaboliseerd tot acetaat dooraldehyde dehydrogenase (ALDH), alvorens te worden omgezet in koolstofdioxide en water. De lever speelt een cruciale rol bij het beheersen van de giftige bijproducten die tijdens dit proces worden gegenereerd, en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot ernstige levereffecten zoals ontsteking, littekens of falen.

Bij het overwegen van histamine-intolerantie en de rol van diamine-oxidase (DAO), suggereert onderzoek dat alcohol de DAO-activiteit kan remmen. Deze remming kan symptomen verergeren die verband houden met histamine-intolerantie.

Sommige alcoholische dranken bevatten zelf veel histamine, wat ook kan bijdragen aan het veroorzaken van symptomen. Hier is een tabel met enkele veelvoorkomende soorten alcoholische dranken en hun algemene histaminegehalte:

Soort drankHistamine-niveauDAO-remmingspotentieel
Wijn (vooral rood)HoogMatig tot hoog
BierGematigdGematigd
ChampagneGematigdGematigd
Gedistilleerde drankenLaagLaag

Houd deze factoren in gedachten bij het consumeren van alcoholische dranken als u te maken heeft met histamine-intolerantie of de aanwezigheid ervan vermoedt. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn met uw drinkgewoonten en dienovereenkomstig opties te kiezen om mogelijke negatieve effecten op uw lichaam te minimaliseren.

Alcohol- en diamineoxidase-niveaus

Verhoogt alcohol diamineoxidase? (1)

Onderzoeksresultaten suggereren dat alcoholconsumptie de niveaus van diamineoxidase (DAO) kan beïnvloeden, een enzym dat verantwoordelijk is voor de afbraak van histamine in het lichaam. Individuele reacties op alcohol kunnen echter sterk variëren als gevolg van factoren zoals genetica en algehele gezondheid.

Om uw eigen reactie op alcohol en de mogelijke impact ervan op DAO-niveaus beter te begrijpen, kunt u overwegen uw genetische aanleg te onderzoeken en een zorgverlener te raadplegen voor persoonlijke begeleiding.

Onderzoeks resultaten

Als we ons verdiepen in de wereld van onderzoeksresultaten, zullen we het fascinerende verband tussen alcohol- en diamineoxidaseniveaus ontdekken! Zoals je misschien weet, is diamine-oxidase (DAO) een enzym dat histamine in je lichaam afbreekt. Als je hebtlagere niveaus van DAO, kan dit leiden tot histamine-reacties of zelfs histamine-intolerantie vanwege het enzymdeficiëntie. Alcohol is onderzocht vanwege de mogelijke impact op DAO-niveaus en er zijn enkele interessante gegevens beschikbaar.

StudieDeelnemersBelangrijkste bevindingen
Maintz et al., 200728 gezonde vrijwilligersRode wijn veroorzaakte een significante afname van de DAO-activiteit.
Küfner et al., 200916 patiënten met chronische urticariaPatiënten met lage baseline DAO-waarden vertoonden verbetering na onthouding van alcohol.
Sattler et al., 1988Dierstudie met cavia'sEthanol leidde tot verminderde afgifte van DAO in het darmslijmvlies.
Izquierdo-Casas et al., 2016Overzichtsartikel over het beheer van histamine-intolerantieBeveelt aan om alcoholische dranken te vermijden als u symptomen ervaart die verband houden met een lage DAO-activiteit.

Zoals te zien is in de bovenstaande tabel, suggereren verschillende onderzoeken dat alcoholconsumptie inderdaad een negatief effect kan hebben op de diamineoxidasespiegels. Rode wijn bleek bijvoorbeeld een significante afname van de DAO-activiteit te veroorzaken bij gezonde vrijwilligers (Maintz et al., 2007).

Evenzo ervoeren patiënten met chronische urticaria die lage DAO-waarden bij aanvang hadden een verbetering van de symptomen na het onthouden van alcohol (Kuefner et al., 2009). Over het algemeen wijzen deze bevindingen op een mogelijke relatie tussen alcoholinname en verminderde diamine-oxidase-activiteit - wat histamine-reacties zou kunnen verergeren voor degenen die al worstelen met enzymdeficiëntie of andere gerelateerde problemen.

Variabiliteit in individuele reacties

Hoewel het onderzoek een overtuigend beeld schetst, is het van cruciaal belang om te onthouden dat individuele reacties op alcohol sterk kunnen variëren, wat het belang benadrukt van gepersonaliseerde benaderingen bij het omgaan met histamine-gerelateerde problemen.

Individuele variabiliteit in responsfactoren kan genetica, darmgezondheid, algehele histaminewaarden en tolerantie voor alcoholgebruik omvatten. Als gevolg hiervan kunnen sommige mensen eenverhoging van de activiteit van diamineoxidase (DAO) na consumptie van alcohol, terwijl anderen misschien geen verandering of zelfs een afname zien.

Het is vermeldenswaard dat andere factoren ook de DAO-activiteit en het histaminemetabolisme kunnen beïnvloeden. Deze omvatten leeftijd, geslacht, dieet, medicijnen, stressniveaus en blootstelling aan het milieu.

Daarom, als u zich zorgen maakt over het vermogen van uw lichaam om histamine effectief te beheren of als u symptomen heeft ervaren die verband houden met histamine-intolerantie of mestcelactiveringssyndroom (MCAS), kan het nuttig zijn om een ​​zorgverlener te raadplegen die u kan helpen bij het ontwikkelen van histamine. een geïndividualiseerde aanpak voor het optimaliseren van uw algehele gezondheid en het aanpakken van mogelijke onderliggende problemen.

De rol van genetica

Je vraagt ​​je misschien af ​​hoe je genetische samenstelling een rol speelt bij het metabolisme van histamine en alcoholgebruik. Genetische factoren kunnen de manier beïnvloeden waarop uw lichaam histamine verwerkt door de enzymproductie en activiteitsniveaus te beïnvloeden. Dit betekent dat sommige mensen van nature een hoger of lager vermogen hebben om histamine af te breken, wat kan leiden tot variabiliteit in individuele reacties op alcohol.

Een van de belangrijkste enzymen die betrokken zijn bij de afbraak van histamine is diamineoxidase (DAO). Genetische variaties in de genen die coderen voor DAO kunnen resulteren in een veranderde enzymactiviteit, waardoor sommige personen vatbaarder worden voor nadelige effecten van het nuttigen van alcohol of ander histaminerijk voedsel. Hier is een tabel die enkele veelvoorkomende genetische varianten illustreert die verband houden met DAO-activiteit:

Gene variantDAO-activiteitsniveau
AOC1*1Normaal
AOC1*2Verminderd
AOC1*3Verminderd
AOC1*4Verminderd
AOC1*5Normaal

Hoewel het belangrijk is om rekening te houden met genetische factoren bij het begrijpen van de reactie van uw lichaam op alcohol en de mogelijke impact ervan op de DAO-activiteit, is het ook cruciaal om levensstijl, voeding en andere omgevingsinvloeden niet over het hoofd te zien. Door rekening te houden met deze verschillende elementen, bent u beter in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over uw persoonlijke tolerantie voor alcohol en de mogelijke effecten ervan op uw gezondheid.

Beheer van histamine-intolerantie en alcoholgebruik

Het is tijd om de lastige balans tussen histamine-intolerantie en genieten van een drankje aan te pakken zonder je lichaam te beschadigen!

Ten eerste is het essentieel om te begrijpen welke soorten alcohol meer problemen veroorzaken. Bier en rode wijn bevatten meestal meer histamine dan andere alcoholische dranken, dus overweeg om in plaats daarvan te kiezen voor witte wijn of gedistilleerde dranken.

Besteed aandacht aan uw algehele dieet - het vermijden van histaminerijk voedsel zoals oude kazen, gefermenteerde producten en gerookt vlees kan de symptomen helpen verminderen. Het opnemen van natuurlijke antihistaminica in uw dieet kan ook helpen reacties te beheersen wanneer u zich tegoed doet aan een drankje.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C (zoals citrusvruchten),quercetine(te vinden in appels en uien), bromelaïne (uit ananas) en omega-3-vetzuren (zoals die in vis) hebben antihistaminische eigenschappen die de effecten van door alcohol veroorzaakte afgifte van histamine kunnen tegengaan.

Door bewuste keuzes te maken over wat u naast alcohol consumeert, kunt u genieten van een avondje uit terwijl u het potentiële ongemak van histamine-intolerantie tot een minimum beperkt.

Tips voor het verbeteren van histaminetolerantie

Klaar om uw histaminetolerantie te verbeteren en te genieten van de verwennerij van het leven met minder bijwerkingen? Laten we eens kijken naar enkele handige tips! Het beheersen van uw inname van histaminerijk voedsel is de eerste stap naar het verbeteren van uw tolerantie. Dit betekent het vermijden of beperken van items zoals oude kazen, gerookt vlees, gefermenteerd voedsel en alcohol.

Kies in plaats daarvan voor verse producten en magere eiwitbronnen met weinig histamine. Het opnemen van natuurlijke antihistaminica in uw dieet kan de effecten van blootstelling aan histamine helpen tegengaan. Enkele voorbeelden zijn vitamine C-rijk fruit zoals sinaasappels en aardbeien, maar ook quercetine-bevattend voedsel zoals uien en appels.

Een ander belangrijk aspect van het verbeteren van uw histaminetolerantie is het ondersteunen van uw darmgezondheid. Een gezonde darm speelt een cruciale rol bij het afbreken van histamine in het lichaam. Het consumeren van probiotica uit supplementen of gefermenteerd voedsel kan helpen de darmbacteriën in evenwicht te brengen en de algehele spijsvertering te verbeteren. Overweeg bovendien om DAO-enzymsupplementen (diamine-oxidase) toe te voegen om te helpen bij het afbreken van overtollige histamine. Hier is een tabel met enkele essentiële tips om te volgen:

TipsVoorbeelden
Vermijd histaminerijk voedselOude kazen, gerookt vlees, gefermenteerd voedsel, alcohol
Consumeer natuurlijke antihistaminicaVitamine C-rijk fruit (sinaasappels), quercetinebevattend voedsel (uien)
Ondersteun de darmgezondheidProbiotica (supplementen of gefermenteerd voedsel), DAO-enzymsupplementen

Door rekening te houden met deze richtlijnen en ze aan te passen aan uw individuele behoeften, kunt u uw histaminetolerantie in de loop van de tijd effectief verbeteren. Vergeet niet om een ​​zorgverlener te raadplegen voordat u belangrijke veranderingen in het dieet aanbrengt of met nieuwe supplementen begint - zij kunnen persoonlijk advies geven op basis van uw specifieke symptomen en medische geschiedenis.

Conclusie

Alcohol verhoogt niet noodzakelijkerwijs de niveaus van diamineoxidase. Het kan echter de symptomen van histamine-intolerantie verergeren vanwege de interferentie met het vermogen van het lichaam om histamine effectief af te breken.

Om uw histamine-intolerantie onder controle te houden en af ​​en toe een drankje te drinken, kunt u overwegen om te kiezen voor dranken met een laag histaminegehalte en om tips toe te passen die uw algehele histamine-tolerantie verbeteren.

Onthoud dat moderatie de sleutel is!

FAQs

Does alcohol block DAO? ›

Alcohol is one of the most harmful products for people with DAO deficiency. It contains histamine, cadaverine and other amines, it releases endogenous histamine and has the property of blocking DAO, with the possibility of interfering in the metabolism of its own histamine and of the one found in ingested food.

Which alcohol is lowest in histamine? ›

When it comes to spirits, stick to tequila, vodka and gin. They're lower in histamine than other liquors. For vodka, stick to the plain types, as flavored vodkas can have higher histamine levels.

Does alcohol raise histamine levels? ›

At the periphery, alcohol and acetaldehyde liberate histamine from its store in mast cells and depress histamine elimination by inhibiting diamine oxidase, resulting in elevated histamine levels in tissues.

Does coffee block DAO enzyme? ›

In theory, caffeine blocks the effects of diamine oxidase (DAO), which is an important histamine degrading agent, which blocks the cleaning up of histamines from your system.

What inhibits diamine oxidase? ›

Chloroquine and clavulanic acid showed greatest inhibition potential on diamine oxidase (> 90%).

How do I know if I have DAO deficiency? ›

The most frequent symptoms derived from DAO deficiency are: Migraine, headache and tinnitus. Gastrointestinal disorders, especially those associated with Irritable Bowel Syndrome (IBS), such as constipation, diarrhea, satiety, flatulence or bloating. Dermatological disorders such as dry skin, atopy and dermatitis.

Does olive oil increase DAO enzyme? ›

Good quality olive oil is a great way to increase diamine oxidase naturally. Olive oil is high in oleic acid, which can increase the amount of DAO released into the blood to metabolise histamine.

Does vitamin C increase DAO? ›

RESULTS: Vitamin C levels increased p< 0.0001, histamine levels increased in all test persons p< 0.001, DAO levels increased in vitamin C persons p<0.0002.

Is coffee high in histamine? ›

Coffee contains histamines in low amounts, but for people who are sensitive to them, it contains plenty to get a reaction out of them. While the natural histamine content in coffee is low, some coffee processes can increase histamine levels.

What is the best drink for histamine intolerance? ›

Beverages
 • water –carbonated, vitamin, flavored.
 • juice – cranberry, orange, acai.
 • coffee – regular & decaf.
 • teas – regular, green, herbal, iced.
 • sodas – colas, citrus, orange, diet.
 • drink powders – such as Kool-Aid®, lemonade, orange, or ice tea drinks.
 • sports drinks – most.
 • energy drinks – guarana, mate.

What is the best alcohol for alcohol intolerance? ›

Gin — the saving grace for alcohol intolerance

However, for those who are intolerant, the good news is that there is a solution — gin! Low in histamine and free from sulphites — the chemicals that cause intolerance and allergies — gin is the best choice out of all alcoholic beverages.

Which alcohol has the most histamines? ›

Wine and beer have a lot of histamines in them, which is a substance your body produces naturally. Histamines develop over time, mostly in aged beverages or foods, like wine and aged cheese.

How do you stop histamine reactions to alcohol? ›

Treatment. The only way to avoid alcohol intolerance symptoms or an allergic reaction is to avoid alcohol or the particular beverage or ingredients that cause the problem. For a minor reaction, over-the-counter or prescription antihistamines might help reduce symptoms, such as itching or hives.

Why do my allergies get worse when I drink alcohol? ›

Most alcoholic products contain histamine. Histamine is a chemical created by the fermentation process that has the ability to trigger allergy symptoms. The gluten in beer and various kinds of liquor can also put a strain on your allergies. Think of alcohol as a catalyst for your allergies.

What foods are DAO blockers? ›

Other sources also report that the following foods are either high in histamine or histamine releasing or they block the DAO enzyme:
 • pickled and canned foods.
 • chocolate and cocoa products.
 • vinegars.
 • wheatgerm.
 • yeast extract.
 • black tea.
 • Mate tea.
 • energy drinks.
Jun 11, 2020

Do probiotics increase DAO? ›

Probiotics are one strategy for resolving the underlying dysbiosis that may be increasing inflammation, damaging the small intestinal lining, and reducing DAO levels.

What drugs block DAO? ›

Certain drugs inhibit the enzymatic activity of DAO; for example, one of the most known is acetylsalicylic acid or naproxen.

What foods are high in diamine oxidase? ›

The new seedlings of all legumes can provide us with DAO, but green pea sprouts are the best sources. Lentils and chickpeas are also good. DAO is high in legume seedlings because the diamine oxidase helps the plant to build its structural components, such as its stem, when the baby plant is forming.

Does Benadryl block DAO? ›

Most antihistamines do not influence DAO activity, so if a deficiency in DAO activity is the problem, then typical over-the-counter antihistamine allergy medications are probably not sufficient for that person.

Does B12 lower histamine? ›

Studies suggest that vitamin B12 can trigger histamine release in the body. Certain bacteria or yeasts can convert histidine into histamine in the body, triggering an allergic reaction. Fermented foods high in certain types of microorganisms can trigger a histamine allergy in the body.

How do I check my DAO level? ›

Enzyme test: Dao is an analytical test which is carried out in the laboratory using the ELISA method to measure the level of the DAO enzyme in the blood and thus to identify whether the migraine is caused by a deficit in DAO. You should fast for a minimum of eight hours prior to the extraction of blood.

How I cured my histamine intolerance? ›

There is currently no cure for histamine intolerance. The key to success is for the patient to learn to adjust to a low-histamine diet and manage the condition(s) until it either goes away, or for life.

Why doesn't my body produce DAO? ›

If your body doesn't produce enough Diamine Oxidase, you may have a Diamine Oxidase deficiency. Without enough of this enzyme, you can experience histamine intolerance syndrome, also known as food histamine intolerance or intestinal histamineosis is the gradual excessive accumulation of histamine in your body.

Is apple cider vinegar high in histamine? ›

ACV is fermented and extremely high histamine - it can do more harm than good in those with Mast Cell Disorders or histamine intolerance. Also keep in mind some reactions are immediate, but some can occur up to 72 hours after ingestion, so it may take awhile for you to recognize it's actually problematic for you.

Are eggs high in histamine? ›

Eggs are low in histamines, this makes them ideal for the low-histamine diet. Chickpeas, peanuts, and lentils have been found to have low concentrations of histamines and may be safely consumed in a low-histamine diet.

Are avocados high in histamine? ›

You can have an oral allergy to avocados as they're high in histamines. You eat an avocado, your body reacts, and your immune system tries to destroy it. The symptoms tend to include itching in your lips, mouth, or throat.

Does magnesium increase DAO? ›

Magnesium is also needed to make the enzyme, DAO, which mops up histamine when it's been released, if you can't make DAO, histamine levels in the blood increase 16.

Do antihistamines reduce DAO? ›

It has been described certain antihistamines which block the Diamine Oxyadase (DAO) enzyme. In this sense, the symptoms of DAO deficiency could be worse after taking this medication and, for this reason, there is great interest in finding natural substances which act as antihistamines and do not inhibit the enzyme.

Is lemon water high histamine? ›

Citrus Fruit

Though citrus fruits such as lemons, limes, and oranges are not actually high in histamine, they can trigger the release of histamine in your body. Many health care professionals recommend limiting citrus fruits and juices as part of a low-histamine diet.

Does turmeric increase histamine? ›

The active component of turmeric is curcumin, a polyphenolic phytochemical, with anti-inflammatory, antiamyloid, antiseptic, antitumor, and antioxidative properties. Curcumin was reported to have antiallergic properties with inhibitory effect on histamine release from mast cells.

Is turmeric high or low histamine? ›

Turmeric is likely low in histamine and other amines and does not trigger release of the body's natural histamine.

Does turmeric affect histamine? ›

Turmeric is another spice gaining attention for its ability to reduce inflammation. "The active component of turmeric is curcumin, which has anti-inflammatory properties, and its anti-allergic properties are due to inhibition of histamine release from mast cells," Dr. Galowitz says.

Does Omega 3 reduce histamine? ›

The intake of Omega-3 Total is unproblematic. Due to the poor fat solubility of histamine, professionally produced fish oil is harmless with regard to histamine and therefore has no side effects for people with histamine intolerance.

Do bananas lower histamine? ›

Bananas are not directly high in histamine, but many people have reported that bananas are still a trigger for their histamine intolerance symptoms. Such a food is known as a “histamine liberator,” and should therefore be treated like a high histamine food.

What tea lowers histamine levels? ›

One of the effects of green tea is to block the enzyme that breaks down histamine in our bodies (diamine oxidase, or DAO).

What is the most anti inflammatory alcohol? ›

Red wine has greater anti-inflammatory action than other alcohols. indeed have heart health benefits over other alcoholic drinks.

How can I make my stomach less sensitive to alcohol? ›

But if your stomach is temporarily feeling upset, try club soda or ginger beer as a mixer with your distilled alcohol of choice.

Is there a way to fix alcohol intolerance? ›

The only way to avoid alcohol intolerance symptoms or an allergic reaction is to avoid alcohol or the particular beverage or ingredients that cause the problem. For a minor reaction, over-the-counter or prescription antihistamines might help reduce symptoms, such as itching or hives.

How can I increase my DAO production? ›

8 ways to increase DAO enzymes naturally
 1. Adopt a low histamine diet. ...
 2. Balance your fat intake. ...
 3. Eat the right proteins. ...
 4. Minimize harmful ingredients. ...
 5. Supporting gut health. ...
 6. Take vitamin supplements. ...
 7. Find a DAO supplement. ...
 8. Reduce histamine release.
May 29, 2021

Is alcohol low histamine? ›

Wine and beer have a lot of histamines in them, which is a substance your body produces naturally. Histamines develop over time, mostly in aged beverages or foods, like wine and aged cheese. Most people have no problem with histamines, but they cause issues for others.

Is alcohol a histamine liberator? ›

Even so, alcohol is known to be a histamine-liberator and can influence the histamine reaction.

What is the strongest natural antihistamine? ›

The 4 Best Natural Antihistamines
 • Antihistamines.
 • Stinging nettle.
 • Quercetin.
 • Bromelain.
 • Butterbur.
Jan 3, 2020

How can I flush histamine out of my body? ›

Vitamin C is a natural antihistamine, which means it can lower histamine levels and mitigate allergic reactions and symptoms. Consume plenty of Vitamin C rich foods, like tropical fruits, citrus fruits, broccoli and cauliflower, and berries.

What is the best drink for alcohol intolerance? ›

Gin — the saving grace for alcohol intolerance

However, for those who are intolerant, the good news is that there is a solution — gin! Low in histamine and free from sulphites — the chemicals that cause intolerance and allergies — gin is the best choice out of all alcoholic beverages.

Does B12 increase histamine? ›

Studies suggest that vitamin B12 can trigger histamine release in the body. Certain bacteria or yeasts can convert histidine into histamine in the body, triggering an allergic reaction. Fermented foods high in certain types of microorganisms can trigger a histamine allergy in the body.

Is apple cider vinegar a histamine liberator? ›

Apple cider vinegar may be a histamine liberator; in other words, it triggers the release of the body's existing histamine. Every person has unique dietary triggers. Your reaction to apple cider vinegar may be different than someone else's.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated: 30/11/2023

Views: 5279

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.