Soorten huismotten (met afbeeldingen) - Identificatiegids (2024)

Deel via e-mailDeel op PinterestDelen op FacebookDelen op TwitterDeel op LinkedIn

Huismotten zijn veelvoorkomende plagen in huis die niemand in huis wil ontdekken. Deze vervelende vliegende insecten bijten misschien niet, maar ze kunnen wel schade veroorzaken aan opgeslagen voedselartikelen, kleding en stoffering. Bovendien, als je motten in huis hebt, heb je waarschijnlijk mottenlarven die op de loer liggen in spleten of – erger nog – in opgeslagen graan, meel, suiker, rijst, pasta of gedroogde bonen.

Door de soorten huismotten te identificeren, weet u hoe u ze kunt verwijderen. Gemeenschappelijke voorraadmotten hebben bijvoorbeeld de neiging om in of rond levensmiddelen in de buurt van uw keuken, vuilnisbak of voedsel voor huisdieren te leven. Kledingmotten worden echter meestal aangetroffen in kasten waar ze gaten in wollen kleding kauwen.

Dit artikel is een gids voor het identificeren van de soorten huismotten die je doorgaans binnenshuis aantreft. Afbeeldingen en beschrijvingen van deze kleine bruine, geelbruine of grijze vliegende insecten zullen helpen ze te identificeren. Aan het einde van het artikel krijg je handige tips om voorgoed van huismotten af ​​te komen en hoe je kunt voorkomen dat ze terugkeren.

Wat is een huismot?

Een huismot is een algemene term voor soorten kleine vliegende insecten die vaak in huizen voorkomen. Motten behoren tot de insectenordeLepidoptera– hetzelfde als vlinders en grote buitenmotten. Afhankelijk van hun voedselbron noemen de meeste mensen ze voorraadmotten of kleermotten.

Zoals alle soorten motten begint een huismot zijn leven als een ei, dat vervolgens uitkomt in een larve of een kleine witte rups. Deze kleinewitte insectenvoeden zich met organisch materiaal, waardoor ze groter kunnen worden. De larven verpoppen zich, waarna de kleine motten tevoorschijn komen.

Het kennen van de levenscyclus van huismotten helpt om ze te elimineren. Het is echter ook goed om op te merken dat het destructieve ongedierte doorgaans mottenlarven zijn, en niet de vliegende volwassen motten. Deze vervelende insecten vallen vezels en granen aan en laten gaten achter in kleding, uitwerpselen en vervellende huiden nadat ze vervellen.

Stel bijvoorbeeld dat je klein zietbruine of grijze insecten fladderenin uw keuken of als u uit kasten komt. Dat betekent dat er waarschijnlijk ergens mottenlarven zijn. Dus het doden van de huismotten betekent niet dat ze voorgoed verdwijnen. In plaats daarvan moet je uitzoeken waar de eieren en larven zich bevinden en deze uitroeien.

Hoe huismotten te identificeren

Je kunt een soort huismot identificeren door de kleur, grootte en lengte van de antennes te noteren. De meeste soorten huismotten zijn te herkennen aan de gevlekte patronen op hun vleugels. Velen hebben ook bruine, grijze of bruingekleurde, pluizige lichamen en vleugels. Afhankelijk van de soort zijn huismotten tussen de 6 en 14 mm groot, de spanwijdte niet meegerekend.

Zoals allessoorten insectenHuismotten hebben een lichaam dat uit drie delen bestaat, bestaande uit een kop, borstkas en buik.

Veel voorkomende soorten huismotten (met afbeeldingen) - Identificatie

Er zijn een paarsoorten mottendie doorgaans binnenshuis leven. Dit zijn kleine wezens met harige lichamen en vleugels. Maar grotere motten kunnen natuurlijk ook via open ramen hun weg naar huis vinden als ze 's avonds door licht worden aangetrokken.

In dit artikel kijken we alleen naar de identificerende kenmerken van zes veel voorkomende soorten huismotten.

Bruine Huismot (Hofmannophila pseudospretella)

Soorten huismotten (met afbeeldingen) - Identificatiegids (1)

De gewone bruine huismot heeft bruingrijs gespikkelde voorvleugels en lichtere achtervleugels zonder markeringen

De bruine huismot is een klein bruin insect met grijze en donkerbruine gevlekte vleugelpatronen. Onderscheidendkenmerken van het pluizige bruinmot zijn de lichtbruine voorvleugels en crèmekleurige achtervleugels. Beide sets vleugels hebben donkere, zwartbruine vlekken. De kleine bruine motten hebben ook slanke, draadachtige antennes.

Bruine huismotten variëren in grootte van 0,31” tot 0,55” (8 – 14 mm) lang en hebben een spanwijdte van maximaal 1” (25 mm). Hoewel devliegend huisongediertezijn actiever in de zomer, je kunt ze op elk moment van het jaar vinden.

Bruine huismotten worden in huizen als ongedierte beschouwd vanwege de schade die de larven aanrichten. De kleine witte rupsen voeden zich met opgeslagen granen, zaden, stoffen, kleding en leer. Soms kunnen ze ook gaten achterlaten in tapijten en kleding gemaakt van synthetische vezels.

Identificatie van huismot

De bruine huismot is te herkennen aan zijn grote vleugels, zoals libelvleugels, die bruin en bruin zijn met zwarte vlekken en gevlekte patronen.

Witschouderhuismot (Endrose sarcitrella)

De witgeschouderde huismot is een grijsachtig vliegend insect met een opvallende witte vlek net achter zijn borstkas. Andere onderscheidende kenmerken van de pluizige mot zijn de lange draadachtige antennes, de witte kop en de achtervleugels met gevederde haren. Deze relatief grote ongevaarlijke motten zijn 15 – 21 mm groot.

Zoals alle soorten huismotten veroorzaken de larven van de witschoudermot de schade. De kleine rupsachtige insecten voeden zich met gedroogd fruit, granen, zaden en droog plantenresten. De witte rupsen met hun bruine kop worden tot 12 mm lang.

Binnen, devervelende huiswantsenkan op elk moment van het jaar actief zijn.

Identificatie van huismot

Het onderscheidende kenmerk van de witgeschouderde huismot is zijn witte kop met een grote witte vlek achter zijn borstkas. Bovendien zijn de grijze tot lichtbruine vleugels licht gevlekt.

Gemeenschappelijke kleermot (Tineola bissellella)

Soorten huismotten (met afbeeldingen) - Identificatiegids (3)

De kleermot is een klein grijsachtig beige insect waarvan de larven schade aan natuurlijke stoffen veroorzaken

De gewone kleermot is een kleine beige of lichtbruin gekleurde mot met smalle vleugels omzoomd met fijne haartjes. Deze kleine huismotten hebben een slank, taps toelopend lichaam en een ronde, beige kop met twee draadachtige antennes. Van dichtbij laten foto's van de huismot een roodbruin plukje haar op zijn kop zien.

Deze huismot, ook wel de kledingmot of de webbing-kledingmot genoemd, is 6 – 7 mm lang. Het is echter moeilijk om de vervelende plaag te herkennen, omdat ze de voorkeur geven aan donkere plaatsen zoals kasten, kledingkasten, zolders en kelders.

Er wordt aan kledingmotten gedachtkleine huisinsectenvanwege hun rupsen die op rupsen lijken. Deze witte wormachtige wezens voeden zich met wol, zijde, vilt en bont. Tekenen van deze kledingvernietigende wezens zijn daarom gaten in kleding gemaakt van natuurlijke vezels.

Identificatie van huismot

De moermot is te herkennen aan zijn beige of bleekgele vleugels en zijn slanke lichaam dat aan de staart taps toeloopt.

Kastdragende kledingmot (Tinea pellionella)

Soorten huismotten (met afbeeldingen) - Identificatiegids (4)

De kleine kastdragende kleermot heeft een gevlekte bruine kleur en de larven voeden zich met vezels en behang

De kastdragende kleermot is een verwoestende plaag in huizen. De huismot is te herkennen aan zijn gevlekte bruine kleur, een bruin plukje haar op zijn kop en fijne grijsachtige haartjes op de vleugelpunten. De vleugelpatronen zijn licht gevlekt met één grote donkere vlek en verschillende onduidelijke kleinere.

Kastdragende kleermotten zijn kleine vliegachtige wezens van 0,24 tot 0,28 inch (6 – 7 mm). Gerelateerd aanTineola bisselliella,de kleine huismotten onderscheiden zich door hun donkerdere kleur en drie vlekken op hun vleugels.

Typisch voor alle huismotten zijn de larven van de kastdragende kledingmotten, de insecten die de schade veroorzaken. De beige gekleurde wormachtige insecten vormen omhulsels van vezels wanneer ze zich voeden met tapijten, wollen stoffen, behang en stoffering.

Heb je gaten in tapijten opgemerkt, omdat je dacht dat ze van mottenlarven zouden kunnen zijn? Hoewel deze wezens schade kunnen aanrichten, kunnen de gaten worden veroorzaakt doordestructieve tapijtkevers.

Identificatie van huismot

Kastdragende kleermotten zijn kleine insecten met slanke vleugels, donker bruinzwart gevlekte vleugels en verschillende onduidelijke zwarte vlekken erop.

Mediterrane bloemmot (Ephestia kuehniella)

Soorten huismotten (met afbeeldingen) - Identificatiegids (5)

De mediterrane bloemmot is een gevlekte grijze huiswants waarvan de larven zich voeden met enkele gedroogde voedselproducten

De mediterrane bloemmot, ook wel de molenmot genoemd, heeft grijsachtige vleugels met zwart en bruin gevlekte patronen en een golvend zwart en grijs patroon in het midden. Deze grijze huismot heeft ook contrasterende achtervleugels die een gebroken witte kleur hebben. De motten worden 23 mm lang.

Mediterrane bloemmotten beschadigen graanproducten wanneer ze zich in hun larvenstadium bevinden. De kleine witte of roze rupsen voeden zich met meel, volle granen en maïsmeel. Echter, in tegenstelling tot anderevoorraadkast mottenInfecteren dit ongedierte geen andere gedroogde voedselproducten.

Identificatie van huismot

De mediterrane bloemmot is te herkennen aan zijn zwart-grijze zigzagpatroon over zijn zwartgrijs gevlekte vleugels.

Indische Maaltijdmot (Plodia interpunctella)

Soorten huismotten (met afbeeldingen) - Identificatiegids (6)

De bruine en grijze Indische meelmot wordt vaak aangetroffen in keukens en voorraadkasten in graanproducten

De Indiase meelmot is een donkerbruine voorraadmot die een belangrijke plaag vormt in keukens. De voorvleugels van de mot hebben een herkenbare donkerbrons- en donkergrijze kleur met zwart gevlekte patronen op de onderste helft. Meestal zijn de achtervleugels lichtgrijs met zichtbare aderpatronen.

De Indiase meelmot is 8 – 10 mm groot en heeft een spanwijdte van maximaal 25 mm breed. De gewone huismot wordt ook wel de snuitmot, meelmot, graanmot of voorraadmot genoemd.

Larven van Indiase meelmotten zijn zeer destructieve plagen in huis. De rupsen die op rupsen lijken, kauwen door dun karton en plastic. En ze kunnen een breed scala aan gedroogde voedingsmiddelen besmetten, zoals brood, pasta, meel, kruiden, noten, gedroogd fruit en rijst. De huiswantsen zijn notoir lastig uit te roeien.

Identificatie van huismot

De Indiase meelmot wordt geïdentificeerd door zijn tweekleurige voorvleugels die donker brons tot bruin zijn op de onderste helft en grijs gevlekt op de bovenste helft.

Hoe zich te ontdoen van huismotten

Om huismotten kwijt te raken, is het van cruciaal belang om alle voorwerpen – voedsel of kleding – weg te gooien waar de motteneieren en larven zich kunnen bevinden. Gebruik daarnaast een stofzuiger of een mepper om alle motten die je ziet rondvliegen te doden. Maak vervolgens alle oppervlakken grondig schoon met zeepsop of een azijnoplossing om oppervlakken te desinfecteren.

Hoe zich te ontdoen van voorraadmotten

Heeft u tekenen van voorraadmotten opgemerkt in uw keukenkasten of rondvliegende voedselbereidingsruimtes? De vervelende motten infecteren misschien geen voedsel, maar ze leggen eieren die uitkomen in vervelende larven, die zich vervolgens voeden met verschillende voedingsmiddelen. Als je de motten opmerkt, zul je waarschijnlijk de eieren en larven moeten vinden en ze moeten doden.

Hier zijn vier manieren om van pantry-motten af ​​te komen:

Verwijder besmet voedsel om pantry-motten te verwijderen

De eerste stap bij het uitroeien van pantry-motten is het weggooien van al het besmette voedsel. Tekenen van larven van pantry-motten zijn kleine maden of webbing die in voedselpakketten bungelen. Normaal gesproken moet u alles uit uw voorraadkast halen en alle pakjes ontbijtgranen, pasta, granen, rijst en soortgelijke artikelen controleren.

Maak kasten en planken schoon om pantry-motten te elimineren

De volgende stap om pantry-motten te elimineren is het afnemen van de binnenkant van alle keukenkastjes en eenheden waar u voedsel bewaart. Gebruik eerst de stofzuiger om alle vuil en microscopisch kleine eitjes te verwijderen. Maak vervolgens een insectenspray door gelijke delen azijn en water te combineren. Vervolgens op de oppervlakken spuiten en droogwrijven met een schone doek.

Bewaar voedsel in opslagcontainers om pantry-motten te voorkomen

U kunt voorgoed van de voorraadkastmotten afkomen door granen, gedroogde graanproducten, pasta, meel en soortgelijke voedingsmiddelen altijd in luchtdichte, afsluitbare containers te bewaren. Houd er rekening mee dat een doos ontbijtgranen en de binnenverpakking niet opgewassen zijn tegen de vervelende larven van de huismot.

Dood de larven van de pantry-motten door voedsel in te vriezen

Voordat u voedsel in uw keukenkastjes bewaart, kunt u er zeker van zijn dat u de motteneieren en larven voorgoed hebt gedood door voedsel in te vriezen. Leg je granen en ander gedroogd voedsel dus voor de zekerheid een nacht in de vriezer.

Hoe zich te ontdoen van kleermotten

Het kan moeilijk zijn om kleermotten uit te roeien, omdat ze de neiging hebben zich op donkere, ongestoorde plaatsen zoals de binnenkant van kasten op de loer te bevinden. De tekenen van een besmetting met kledingmotten kunnen kleine gaatjes in wollen kleding, frass (insectenuitwerpselen) die op pepermaling lijken, of vervelde huiden zijn. Misschien ontdek je zelfs de kleine witte larven of crèmekleurige eieren.

Hier zijn enkele tips om voorgoed van kleermotten af ​​te komen:

Identificeer de huismotten

De eerste stap bij het uitroeien van kleermotten is het bevestigen van hun identiteit. Dit is cruciaal omdatandere huiswantsenkunnen ook gaten in kleding bijten, tapijten vernielen of frass achterlaten. Tapijtkevers, voorraadkevers en huidkevers kunnen bijvoorbeeld de boosdoeners zijn. Als je kledingmotten of hun larven identificeert, is de volgende stap het behandelen van het gebied om de insecten te doden.

Gooi zwaar besmette kleding weg om kleermotten te verwijderen

Controleer kleding op tekenen van motschade. Als het kledingstuk zwaar besmet is, dat wil zeggen als het kledingstuk vol gaten zit, moet je de kledingstukken weggooien. Om te voorkomen dat de motten nog meer schade aanrichten, is het van cruciaal belang om de beschadigde kleding in een afsluitbare vuilnisbak te doen.

Schone kleding om kledingmotten te verwijderen

Stomerij is een effectieve manier om kleermotten, hun eieren en larven te doden. Dit is soms nodig omdat mottenlarven de neiging hebben kwetsbare voorwerpen te beschadigen die je bij hoge temperaturen niet kunt wassen. Kasjmier truien, mohair sjaals of wollen jassen kunnen bijvoorbeeld naar de stomerij worden gebracht zonder risico op krimp.

Vries kleding in om huismotten te elimineren

Kleding invriezen is een effectieve behandelmethode om mottenlarven te doden. Dit is een goede tactiek om motten te doden voor spullen die je niet in de wasmachine of stomerij kunt reinigen. Plaats de artikelen in plaats daarvan in afgesloten plastic zakken en vries ze 72 uur in. Dit is genoeg tijd om de vervelende rupsen te doden.

Nadat u de kleding heeft ingevroren, laat u deze op natuurlijke wijze ontdooien, schudt u de kledingstukken boven de badkuip om eventuele bevroren eieren of larven te verwijderen en spoelt u de dode insecten door de afvoer.

Verwarming doodt kledingmotten

Geïnfecteerde kleding in de droger stoppen is een andere manier om kleermotten voorgoed te doden. Zorg er dus voor dat de droger op de heetste stand staat; meer dan 48 °C is genoeg warmte om stofvernietigende insecten te doden. Zet vervolgens de droger minimaal 30 minuten aan om de mottenrupsen te verwijderen.

Hoe huismotten te voorkomen

Na het uitroeien van huismotten is preventie cruciaal om meer plagen te voorkomen. En de beste manier om een ​​toekomstige besmetting te voorkomen, is door alle mogelijke bronnen van voedsel en onderdak voor deze vervelende insecten te elimineren. Daarom volgen hier enkele toptips om ervoor te zorgen dat eventuele problemen met motten tot een minimum worden beperkt.

Houd voedsel voor huisdieren afgedekt

Voorkom dat u motten en huiskevers naar uw huis trekt door het voer voor huisdieren niet 's nachts buiten te laten staan. Veel soorten voorraadmotten worden aangetrokken door voedsel en vocht. Daarom zal een kom met voedsel voor huisdieren met water ernaast ongewenste gasten aantrekken.

Bewaar voedsel in luchtdichte potten

Het bewaren van voedsel in luchtdichte containers is een van de beste manieren om pantry-motten te voorkomen. Tegelijkertijd helpt u ook een kakkerlak- of voorraadkeverplaag te voorkomen. Gebruik dus geen plastic zakken of kartonnen dozen, want veel soorten larven kunnen door dat soort verpakkingen heen knagen.

Bewaar kleding in vacuümafsluitbare zakken

Nadat je de kasten grondig hebt schoongemaakt en er zeker van bent dat er geen tekenen van mottenactiviteit zijn, kun je kleding opbergen in een vacuümafsluitbare zak of een goed afgesloten plastic draagtas. Hierdoor blijft kwetsbare kleding van natuurlijke vezels in een beschermde, afgesloten omgeving – ver weg van insecten die op stoffen kauwen.

Gebruik cederhouten voering in kasten om huismotten te voorkomen

Sommige mensen raden aan cederhouten voeringen of blokken in kasten te gebruiken om te voorkomen dat motten zich daar voortplanten. Het idee is dat cedergeuren motten afstoten en voorkomen dat ze eieren in je laden of kasten leggen. Maar ook al werkt cederhout wel tegen motten, het heeft geen afstotend effect op eieren en larven.

Gebruik feromoonmottenvallen om te voorkomen dat motten terugkomen

Als u de huismotten heeft geïdentificeerd als kledingmotten (Tineola bissellella), dan kun je feromoonvallen proberen om motten te doden en plagen te voorkomen. Deze trekken mannelijke kledingmotten aan en hoewel ze vrouwelijke motten er niet van weerhouden eieren te leggen, verstoren ze het paringsproces.

Houd oppervlakken schoon

Een van de meest cruciale manieren om een ​​mottenplaag te voorkomen, is het regelmatig reinigen van oppervlakken. Veeg de oppervlakken daarom altijd na gebruik af om kruimels en andere mogelijke voedselbronnen in uw keuken te voorkomen. Zorg er ook voor dat kruimels en andere kleine stukjes graan zich niet ophopen in de keukenkastjes.

Gerelateerde artikelen:

  • Huiswantsen – Identificatiegids
  • Kleine vliegende insecten in huis – identificatie
  • Keukenbugs – Identificatiegids

Lees Volgende

Soorten zwarte en gele kevers (met afbeeldingen) - IdentificatiegidsKleine bruine insecten (met afbeeldingen en namen) - IdentificatiegidsRode spinnen (binnen en buiten): foto's en identificatieSoorten dieren: klassen, soorten, categorieën en meer
Deel via e-mailDeel op PinterestDelen op FacebookDelen op TwitterDeel op LinkedIn
Soorten huismotten (met afbeeldingen) - Identificatiegids (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 6025

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.