23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (2024)

Thuis »Zoetwater»23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium

De laatste jaren is er onder aquariumliefhebbers een groeiende trend om zoetwatervissen te houden. Hoewel er veel redenen zijn om vissen als huisdier te houden, is een van de meest aantrekkelijke aspecten hun brede scala aan kleuren en patronen.

Voor veel mensen roept het woord ‘vis’ beelden op van saaie grijze of bruine wezens die doelloos in troebel water zwemmen. Er zijn echter veel zoetwatervissen die felgekleurd zijn en vol persoonlijkheid zijn.

In dit artikel gaan we dieper in op de 23 populairste kleurrijke zoetwatervissenaquaria. Of je nu een beginner of een ervaren bentaquariaanLees verder voor meer informatie over deze prachtige wezens.

Inhoud

1. Pauwcichlide

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (1)

Wetenschappelijke naam:Aulonocara

Levensduur: 6-8 jaar

Gemiddelde grootte: 4-6 inch

Tankvereiste: 55-60 gallons

Deze inwoner van Oost-Afrika leeft op de bodem van het water waar ze naar voedsel zoeken. Ze staan ​​bekend als bekwame zwemmers en worden beschouwd als de vriendelijkste cichliden. Het zijn onderhoudsarme vissen en zeer onderdanig.

Pauwcichliden hebben verschillende kleurenschema's, zoals geel, goud, blauw en oranje.

Omgeving

Pauwcichliden zullen overleven in een omgeving die op hun natuurlijke habitat lijkt. De temperatuur van het water moet tussen de 74°F en 82°F liggen, de pH-waarde moet tussen 7,5 en 8,5 liggen en de waterhardheid moet 4 tot 6 dH zijn.

Deze vis blijft meestal op de bodem, dus gebruik geen grind voor je substraat, want dat zou de kieuwen van je pauwcichliden beschadigen.

Gebruik zachte en zandige materialen en plaats stenen of drijfhout die als schuilplaats zullen dienen, zodat er conflicten over territorium kunnen ontstaan.

Voedsel en Dieet

Pauwcichliden zijn over het algemeen alleseters en roofdieren, dus voeden ze zich graag met ongewervelde dieren zoals insecten en schaaldieren.

Ze houden ook van levende of bevroren artemia en gewone watervlooien. Een van de basisbehoeften van hun dieet is een goede soort pellet die naar de bodem van hun aquarium zinkt.

2. Jack Dempsey

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (2)

Wetenschappelijke naam:Rocio Octofasciata

Levensduur: 8 tot 10 jaar

Gemiddelde grootte: 10 – 15 inch

Tankvereiste: 80 gallons

Deze vis is een soort cichlidenvis die afkomstig is uit zoetwaterhabitats in Midden-Amerika. Het is meestal een bruine of groene kleur met zwarte vlekken.

Jack Dempsey staat bekend om zijn agressieve en territoriale gedrag. Hij vestigt territorium in een aquarium en verdedigt dit tegen andere vissen.

Omgeving

Deze vis leeft het liefst inwarm watermet een pH-bereik van 6,5-7,5, watertemperatuur van 75-85°F en waterhardheid van 9-20 dH.

Het aquarium moet worden versierd met rotsen en grotten waarin de vissen zich kunnen verstoppen.

Voedsel en Dieet

Deze vis heeft een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten. Zijn dieet moet een verscheidenheid aan vlezig voedsel bevatten, zoals wormen, krekels en garnalen.

Ook goede kwaliteit Cichlidenkorrels of -vlokken kunnen als basis van het dieet worden gebruikt.

3. Elektrisch blauwe Acara

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (3)

Wetenschappelijke naam:Prachtige Andinoacara

Levensduur: 10-20 jaar

Gemiddelde grootte: 6-8 inch

Tankvereiste: 30 gallons

Electric Blue Acara is een cichlidenvissoort uit Zuid-Amerika. Deze vis is gemakkelijk herkenbaar vanwege zijn levendige blauwe kleur.

Het lichaam van de vis is bedekt met elektrisch blauwe schubben, terwijl de vinnen vaak geel of oranje zijn.

Ze zijn niet agressief tegenover andere vissen en kunnen zelfs vreedzaam samenleven met vissen van verschillende soorten.

Omgeving

Deze vis geeft de voorkeur aan een watertemperatuur tussen 75-82°F. De pH van het water moet tussen 6,5-7,5 liggen en de hardheid tussen 5-15 dH.

Het is belangrijk om de Electric Blue Acara in een grote tank te houden, omdat ze voldoende ruimte nodig hebben om te zwemmen en te verkennen. De tank moet goed ingericht zijn met voldoende schuilplaatsen en structuren.

Levende planten zijn een geweldige aanvulling op het aquarium, omdat ze dekking bieden voor de vissen en helpen het water schoon te houden.

Voedsel en Dieet

De Electric Blue Acara moet een dieet krijgen dat bestaat uit zowel vlees- als plantaardig voedsel.

Enkele goede voedingsopties voor hen zijn pellets, vlokken, levende of bevroren artemia, levende of bevroren bloedwormen en geblancheerde groenten zoals courgette of spinazie.

4. Oscar Vis

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (4)

Wetenschappelijke naam:Astronotus Ocellatus

Levensduur: 15-20 jaar

Gemiddelde grootte: 10-12 inch

Tankvereiste: 55 gallons

De Oscarvis komt oorspronkelijk uit de rivieren van Zuid-Amerika. Ze staan ​​bekend om hun gedurfde persoonlijkheden en hun gebruikelijke kleuren: oranje, geel en albino.

Hoewel ze relatief gemakkelijk te verzorgen zijn, kunnen Oscars agressief zijn tegenover andere vissen en mogen ze alleen samen met andere vreedzame soorten worden gehouden.

Omgeving

Ze geven de voorkeur aan water met een temperatuur tussen 74-81°F, een pH-waarde van 6-8 en een waterhardheid van 5-20 dH. De Oscars moeten toegang hebben tot schuilplaatsen en voldoende open zwemruimte vereisen.

Om hun natuurlijke habitat na te bootsen, kun je zandig en zacht substraat gebruiken in combinatie met vegetatie, puin en rotsen. Houd er rekening mee dat het rommelige eters zijn, dus hun aquarium vereist een goede filtratie.

Voedsel en Dieet

Levend voedsel zoals artemia, regenwormen en krekels zijn favoriet onder de Oscars. Daarnaast moeten Oscars ook groenten krijgen zoals courgette, erwten en spinazie.

5. Duitse Blauwe Ram

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (5)

Wetenschappelijke naam:Mikrogeophagus Ramirezii

Levensduur: 2-4 jaar

Gemiddelde grootte: 2-3 inch

Tankvereiste: 10 gallon

Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en zijn te vinden in het stroomgebied van de Orinoco in Venezuela en Columbia.

Het zijn zeer vreedzame vissen en doen het goed in gezelschapsaquaria. Hun gebruikelijke kleuren zijn een poederblauw lichaam met elektrisch blauwe vinnen, maar ze zijn ook te vinden in andere kleuren zoals geel en wit.

Omgeving

Duitse Blauwe Rammen geven de voorkeur aan water met een temperatuur van 78-86°F. Ze doen het het beste in zacht water (6-14 dH) en licht zuur water (pH 6,0-7,5), maar ze zijn aanpasbaar en kunnen onder verschillende omstandigheden gedijen.

Voedsel en Dieet

Ze eten de meeste soorten bereid aquariumvoedsel, maar ook levend of bevroren voedsel.

Bloedwormen, Artemia en Daphnia zijn allemaal goede keuzes. Levende planten kunnen ook een goede voedselbron voor deze vissen zijn.

6. Kersenweerhaak

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (6)

Wetenschappelijke naam: Puntius Titteya

Levensduur: 5-6 jaar

Gemiddelde grootte: 1-2 inch

Tankvereiste: 25 gallons

Deze aquariumvis komt oorspronkelijk uit Sri Lanka en staat bekend om zijn levendige rode kleur en vriendelijke karakter.

Hoewel ze relatief klein zijn, zijn het levendige en actieve zwemmers die interesse en activiteit aan elke gemeenschapstank zullen toevoegen.

Ze staan ​​ook bekend als vintangen, dus je kunt ze het beste bij tankgenoten van vergelijkbare grootte houden die niet vatbaar zijn voor pesterijen.

Omgeving

Het water in hun tank moet tussen de 73 en 81 ° F zijn, een gematigde luchtvochtigheid hebben en een waterhardheid van 4 tot 15 dH.

Deze kleurrijke zoetwatervis heeft veel schuilplaatsen nodig in de vorm van planten en grotten.

Voedsel en Dieet

Het zijn geen bijzonder kieskeurige eters en accepteren een verscheidenheid aan voedsel. Een goed uitgebalanceerd dieet rijk aan groenten en algen zal helpen om hun levendige kleuren naar voren te brengen.

Enkele goede voedingsopties voor hen zijn groenten zoals geblancheerde spinazie en courgette, en algen zoals spirulina en chlorella.

Ze houden ook van fruit zoals meloen en bessen, maar ook van levend en diepvriesvoer zoals artemia, bloedwormen en watervlooien.

7. Groene terreurcichlide

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (7)

Wetenschappelijke naam: Andinoacara Rivulatus

Levensduur: 7-10 jaar

Gemiddelde grootte: 12 inch

Tankvereiste: minimaal 35 gallon

Deze zoetwatervis komt oorspronkelijk uit de rivieren van Zuid-Amerika. Deze vis staat bekend om zijn prachtige groene en blauwe kleur.

Ze hebben roggenvinnen, dus hun vinnen bestaan ​​uit een web van benige huid dat net als roggen aan hun lichaam is bevestigd. Het kan moeilijk zijn om voor deze vis te zorgen vanwege zijn agressieve karakter.

Omgeving

Ze hebben voldoende schuilplaatsen in hun aquarium nodig, dus er moeten rotsen, grotten en drijfhout aan worden toegevoegd.

De Green Terror Cichlide heeft voldoende plekken nodig waar ze zich kunnen verstoppen. De watertemperatuur van hun aquarium moet tussen 72-82 ° F worden gehouden, de pH-waarde moet 6,5-7,5 zijn en de waterhardheid moet 5-20 dH zijn.

Voedsel en Dieet

Commerciële cichlidenpellets of -vlokken kunnen worden aangevuld met levend voedsel zoals artemia of bloedwormen.

Deze vissen consumeren ook groenten zoals courgette, spinazie en erwten.

8. Goerami

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (8)

Wetenschappelijke naam:Trichogaster Trichopterus

Levensduur: 3-8 jaar

Gemiddelde grootte: 3,5-28 inch

Tankvereiste: minimaal 10 gallon

De Gourami komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Het is een vreedzame vis en wordt vaak samen met andere vreedzame vissen zoals de betta gehouden.

Beschouwd als een labyrintvis, kan hij lucht inademen vanaf het wateroppervlak. De Gourami is een populaire aquariumvis vanwege zijn prachtige kleuren zoals blauw, geel, oranje, rood en bruin.

Omgeving

Goerami's kunnen overleven in een breed scala aan watertemperaturen. Ze geven echter de voorkeur aan temperaturen tussen 72-82°F. Water moet neutraal of licht zuur zijn (6,0-8,0 pH), met een hardheid van 4-15 dH.

Dieet en voedsel

Goerami's eten larven, kleine insecten en algen. Ze moeten ook een verscheidenheid aan groenten krijgen, zoals spirulina, courgette en broccoli.

Deze zoetwatervis is geen kieskeurige eter en consumeert vlokken en pellets.

9. Zebra-Danio

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (9)

Wetenschappelijke naam:Denemarken Rerio

Levensduur: 3-5 jaar

Gemiddelde grootte: 1,5-2,5 inch

Tankvereiste: 10 gallon

Het is afkomstig uit Zuid- en Zuidoost-Azië en is een actieve en energieke scholenvis die het goed zal doen in een gezelschapsaquarium met andere vreedzame soorten van vergelijkbare grootte.

Zebra Danio is een winterharde vis en kan een van de gemakkelijkste vissen zijn om te verzorgen en wordt vaak aanbevolen als goede beginnersvis.

Ze worden gekenmerkt door hun lange, slanke lichamen en hun horizontale strepen die over de hele lengte van hun lichaam lopen. Deze strepen kunnen groen, blauw, goud of bruin van kleur zijn.

Omgeving

Zebradanios zijn zeer actief en hebben voldoende ruimte nodig om te zwemmen. Ze geven de voorkeur aan schoon en zuurstofrijk water met een pH-waarde tussen 6,8 en 8,0.

Ze kunnen een breed temperatuurbereik verdragen, maar geven de voorkeur aan temperaturen tussen 64-77°F, met een waterhardheid van 5-19 dH.

Voedsel en Dieet

Je kunt ze voeren met visvlokken, algenwafels en groenten zoals spinazie en komkommer.

Ze eten ook levend of bevroren voedsel zoals watervlooien en bloedwormen, wat hun eiwitbron zal zijn.

10. Dwerggoerami

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (10)

Wetenschappelijke naam:Trichogaster Lalius

Levensduur: 5 jaar

Gemiddelde grootte: 4-4,5 inch

Tankvereiste: 10 gallon

Deze vreedzame en schuwe vis komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië. Dwerggoerami's zien er uniek uit en hebben een behoorlijk kleurrijk uiterlijk van blauw, honing, rood en oranje. Hun lichamen zijn smal en hun vinnen zijn groot en rond.

Goerami's blijven het liefst bij elkaar als dat mogelijk is, zodat ze zich veilig en op hun gemak kunnen voelen. Ze bevinden zich meestal in het middelste of bovenste niveau van de tank.

Omgeving

Dwerggoerami's kunnen zich redelijk goed aanpassen aan temperatuurschommelingen, maar de beste omgeving voor hen heeft een watertemperatuur van 27-23 °C, een hardheid van 10-20 dH en een pH-waarde van 6-8.

Gebruik een donker substraat om er opvallender en zichtbaarder uit te zien. Je kunt ook vrij drijvende en drijvende planten aan je aquarium toevoegen, zodat je vissen een plek hebben om zich te verstoppen en nesten te bouwen.

Dieet en voedsel

Dwerggoerami heeft een gevarieerd dieet nodig dat bestaat uit voedsel op basis van algen en voedsel op basis van vlees.

Deze vis eet tabletten, vlokken en diepvriesvoer, maar ook larven van de waterbodem, algen op planten en kleine insecten.

11. Bettavis

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (11)

Wetenschappelijke naam: Stralende Betta

Levensduur: 3 jaar

Gemiddelde grootte: 2,5 inch

Tankvereiste: 10 gallon

Betta-vissen, ook bekend als Siamese vechtvissen, komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen, zoals rood, blauw, groen, paars, geel en wit.

Ze zijn berucht om hun agressieve karakter en vertonen vaak uitgebreide uitingen van dominantie en agressie wanneer ze samen met andere vissen worden gehouden.

Omgeving

Betta's hebben warm water nodig om te gedijen. Een aquariumverwarmer is nodig om een ​​constante watertemperatuur van 75-80°F te behouden. Ze geven ook de voorkeur aan een omgeving met minder waterverstoring, met een pH van 6,5-7.

Deze kleurrijke zoetwatervis houdt ook van goed gefilterde aquaria met voldoende schuilplaatsen. Levende planten zijn een geweldige manier om uw Betta zowel onderdak als zuurstof te geven.

Voedsel en Dieet

Betta's geven de voorkeur aan levend of bevroren vleesvoer zoals artemia, bloedwormen of daphnia. Ze moeten 2-3 keer per dag gevoerd worden, en alleen zoveel als ze in één keer kunnen eten.

12. Bloemenhoorncichlide

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (12)

Wetenschappelijke naam:Paracheirodon Innesi

Levensduur: 10-12 jaar

Gemiddelde grootte: 10-16 inchI

Tankvereiste: 70 gallons

Flowerhorns zijn een door de mens gemaakte soort, ontstaan ​​door selectief fokken van verschillende soorten Afrikaanse cichliden. Ze zijn erg territoriaal, maar staan ​​meer bekend om hun levendige kleuren zoals oranje, rood en geel.

Omgeving

Flowerhorns hebben veel bewegingsruimte nodig. Deze vissen zijn ook rommelige eters, dus een goed filtersysteem is een must voor je aquarium. Ze geven de voorkeur aan water met een temperatuur van 80-89°F en een pH-waarde van 6,5-7,8.

Om ze een comfortabeler leefgebied te geven, is een combinatie van eenkleurig grind, kiezelstenen en drijfhout voor het tanksubstraat de beste keuze.

Voedsel en Dieet

Flowerhorns zijn alleseters. Er kan een verscheidenheid aan diepgevroren, gevriesdroogde en pelletvoedsel worden aangeboden, samen met verse groenten en fruit.

Het is belangrijk om Flowerhorns meerdere kleine maaltijden per dag te geven in plaats van één grote maaltijd.

13. Killivissen

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (13)

Wetenschappelijke naam:Fundulus Diaphanus

Levensduur: 3 maanden tot 5 jaar, afhankelijk van de soort

Gemiddelde maat: 2-9 cm

Tankvereiste: 20 gallons

Killifish komt oorspronkelijk uit Afrika, Azië en Europa. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder bruin, zwart en groen.

De meeste Killivissen zijn slank en snoekvormig, waardoor ze uitstekende zwemmers zijn. Sommige hebben een meer cilindrisch lichaam met korte afgeronde vinnen, terwijl andere lange, brede vinnen hebben.

De vorm van het lichaam varieert van soort tot soort, hoewel ze allemaal een achterste rugvin hebben die zich naar de achterste helft van hun lichaam bevindt.

Omgeving

Om een ​​Killifish in gevangenschap te houden, moet uw aquarium worden uitgerust met een filter en een verwarming die is ingesteld op een temperatuur tussen 22 en 25 °C.

Bij het kiezen van planten voor uw aquarium is het belangrijk om planten te kiezen die niet gemakkelijk zullen ontwortelen, aangezien Killifish graag graaft en planten kan ontwortelen op zoek naar voedsel.

Enkele goede plantenkeuzes zijn onder meer Hoornblad, Anacharis en Javamos.

Voedsel en Dieet

Ze kunnen een verscheidenheid aan voedingsmiddelen krijgen, waaronder levend voer, diepvriesvoer en vlokken of pellets die zijn ontworpen voor kleine vissen.

Enkele van de voedingsmiddelen die je ze kunt voeren zijn Tubifex-wormen, pekelgarnalen, zwart-witte wormen en Daphnia.

14. Discuswerpen

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (14)

Wetenschappelijke naam:Symphysodon Aequifasciatus

Levensduur: 10 jaar

Gemiddelde grootte: 8-10 inch

Tankvereiste: 50 gallons

Discus komt oorspronkelijk uit het stroomgebied van de Amazone in Zuid-Amerika.

Er zijn veel verschillende kleuren Discus, zoals heckle, bruin, blauw en groen, maar ze hebben allemaal een ronde lichaamsvorm en een zijdelings samengedrukt profiel. Discusvissen zijn vreedzame vissen die het goed doen in groepen.

Omgeving

Discus bevindt zich het liefst in het water met een temperatuur tussen 82-86°F.

Ze zijn gevoelig voor de waterkwaliteit, dus het is beter om ze toe te voegen aan een bestaand aquarium dat minimaal zes weken gestabiliseerd is.

Voedsel en Dieet

Ze moeten een dieet krijgen dat zowel vleesrijke als plantaardige producten bevat. Levend, bevroren of gevriesdroogd voedsel zijn allemaal goede keuzes voor uw Discus.

Enkele goede vlezige voedingsmiddelen voor Discus zijn bloedwormen, pekelgarnalen, watervlooien, regenwormen, krill en Tubifex-wormen, terwijl sommige vegetatieve voedingsmiddelen voor Discus geblancheerde groenten, algenvellen, plakjes komkommer en slablaadjes zijn.

15. Fancy Guppies

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (15)

Wetenschappelijke naam:Poecilia Reticulata

Levensduur: 2 jaar

Gemiddelde grootte: 0,6 - 2,4 inch

Tankvereiste: 5 gallons

Deze levendige visjes zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en Trinidad.

Guppies zijn er in verschillende kleuren, waaronder blauw, groen, geel, oranje, roze en rood. Deze kleurrijke zoetwatervis staat ook bekend om zijn lange vinnen, die zowel golvend als puntig kunnen zijn.

Guppies zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en het zijn vreedzame vissen, dus ze kunnen samen met andere vreedzame soorten worden gehouden.

Omgeving

Guppy's geven de voorkeur aan warm water en gedijen het beste in een aquarium met een temperatuur tussen de 22 en 25 °C. Ze geven de voorkeur aan neutraal water dat niet te zuur en niet te alkalisch is.

Guppy's zijn ook gevoelig voor hoge chloorwaarden en houden van tanks met voldoende schuilplaatsen.

16. Duboisi-cichlide

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (16)

Wetenschappelijke naam:Tropheus Duboisi

Levensduur: 5-8 jaar

Gemiddelde grootte: 5 inch

Tankvereiste: 50 gallons

De Duboisi cichlide is endemisch in het Tanganyikameer in Afrika. De jonge Duboisi Cichlide ziet er prachtig uit met een volledig zwart lichaam, helemaal bedekt met blauwachtige of witte stippen.

Aan de andere kant heeft een volwassen Duboisi-cichlide een blauwe of blauwgrijze kop, die de algehele donkere leisteen aanvult met een bijna zwart lichaam en vinnen.

Van nature is deze zoetwatervis zeer agressief en niet meewerkend. Ze maken geen vrienden en spelen niet met anderen, dus het is het beste om een ​​aparte tank voor ze te hebben.

Omgeving

Het is belangrijk om hun natuurlijke habitat zoveel mogelijk na te bootsen. Je hebt een zandsubstraat nodig en wat rotsen en grotten die als schuilplaatsen zullen dienen.

De tank moet water bevatten met een pH van 8,0-9,0, een hardheid van 10-20 dH en een temperatuur van 77-86°F.

Deze vis is gewend aan een zeer zuurstofrijke omgeving, dus deze cichliden hebben bubblers nodig die ervoor zorgen dat er continu zuurstof in de tank wordt gepompt.

Voedsel en Dieet

Het dieet van de Duboisi Cichliden bestaat uit kleine ongewervelde dieren, schaaldieren en algen. U kunt zich voeden met commercieel voedsel, waaronder pellets, vlokken en diepvriesvoedsel.

17. Harlekijn Rasboras

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (17)

Wetenschappelijke naam:Trigonostigma Heteromorpha

Levensduur: 5-8 jaar

Gemiddelde grootte: maximaal 2 inch

Tankvereiste: 10 gallon

Harlequin Rasboras zijn een vreedzame scholenvis die afkomstig is uit Zuidoost-Azië. Ze zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en vormen een uitstekende keuze voor beginnende aquarianen.

Deze vis heeft een opvallend contrast tussen roodoranje en zwart. Het gebied rond de anus kan al dan niet een oranje vlek op de vin hebben. Deze vis is zeer actief en zwemt graag in open delen van het aquarium.

Omgeving

Het is belangrijk om ze voldoende schuilplaatsen en begroeiing te bieden. Deze vissen zijn erg actief, dus zorg ervoor dat er wat open ruimte in het aquarium is waar ze kunnen zwemmen.

De waterwaarden zijn niet zo kritisch voor deze vissen, maar ze geven de voorkeur aan licht zuur water met een pH tussen 6,0 en 7,5. Ze geven ook de voorkeur aan zacht water met een hardheid van 10 dH of minder, met een temperatuur tussen 72-79°F.

Voedsel en Dieet

In het wild eten ze vooral kleine insecten en larven. In het aquarium accepteren ze een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder vlokken, pellets, levend voer en diepvriesvoer.

Om ze gezond te houden, is het belangrijk om ze gevarieerd te eten.

18. Hemelse parel Danio

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (18)

Wetenschappelijke naam:Danio Margaritatus

Levensduur: 3-5 jaar

Gemiddelde grootte: 0,75-1 inch

Tankvereiste: 10 gallon

De Hemelse Parel Danio is afkomstig uit Myanmar. Ze hebben een dun, spoelvormig lichaam met prominente vinnen. Het is een felgekleurde vis, met iriserende blauwe en gouden strepen.

Mannetjes zijn dunner en briljanter, met een diepblauw lichaam bezaaid met parelmoervlekken over de flanken. Deze stippen kunnen in rijen of in een sterrenstelselpatroon zijn gerangschikt.

De vrouwelijke Celestial Pearl Danio is meestal iets doffer van kleur dan het mannetje.

Omgeving

Ze geven de voorkeur aan water met een pH-waarde van 6,5-7,0 en een waterhardheid van 1-5dH. Ze gedijen het beste in een aquarium met een watertemperatuur van 21-23°C en met voldoende schuilplaatsen en planten.

Deze vis bevindt zich in de laagste lagen van het aquarium, waar hij zich verstopt tussen waterplanten en rotsen. Ze houden van matig fel licht, dus het is het beste als je LED-verlichting voor je aquarium gebruikt.

Voedsel en Dieet

Hun dieet bestaat uit vlokkenvoer, pellets, levend voer en diepvriesvoer. Om ze gezond en levendig te houden, is het belangrijk om wat levend of bevroren voedsel in hun dieet op te nemen.

Bloedwormen, artemia, Moina, bevroren cyclops en Daphnia zijn allemaal goede keuzes.

19. Neontetra

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (19)

Wetenschappelijke naam:Paracheirodon Innesi

Levensduur: 6-8 jaar

Gemiddelde grootte: 1-1,5 inch

Tankvereiste: 10 gallon

Neontetra's komen oorspronkelijk uit het stroomgebied van de Amazone in Peru, Brazilië en Colombia. Ze hebben een briljant elektrisch blauwe kop en rug, met een diepblauwe lijn van het oog tot de staart en een iriserende rode band aan elke kant van zijn lichaam.

Het lichaam van een Neon Tetra is dun en torpedovormig, terwijl de vinnen en staart puntig, compact en doorschijnend zijn. Ze zwemmen aan het wateroppervlak en spelen en verstoppen zich tussen onderwaterplanten.

Neontetra's zijn vreedzame scholenvissen die goed overweg kunnen met andere vreedzame vissen van vergelijkbare grootte. Wanneer ze zich ongemakkelijk voelen, vertonen Neon Tetras tekenen van agressiviteit, zoals het bijten van hun vinnen.

Omgeving

Ze geven de voorkeur aan een temperatuur tussen 72-81°F en een neutrale tot lichtzure pH-waarde tussen 6,0 en.

Het aquarium moet goed verlicht zijn en voldoende schuilplaatsen hebben. Gebruik drijvende planten zoals Javamos of hoornblad voor je aquarium, want deze planten bieden schaduwrijke, afgelegen schuilplaatsen voor je Neon Tetras.

Voedsel en Dieet

In gevangenschap moeten ze een dieet krijgen van klein levend voedsel, gevriesdroogd voedsel en hoogwaardig vlokken- of pelletvoer.

Levend voedsel zoals Artemia, Daphnia en Bloedwormen zijn een goede bron van eiwitten voor Neon Tetras. Ze genieten ook van gevriesdroogd voedsel zoals Tubifex-wormen, muggenlarven en artemia.

Je kunt ze ook voeren met druiven, komkommers, algenwafels en aardbeien.

20. Congo-Tetra

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (20)

Wetenschappelijke naam:Phenacogrammus Interruptus

Levensduur: 3-5 jaar

Gemiddelde grootte: 3-3,5 inch

Tankvereiste: 20 gallons

De Congo Tetra is ontstaan ​​in de rivieren van het Congobekken in Afrika. Het is een kleurrijke vis met een iriserende glans. Terwijl hij door het aquarium zwemt, zul je het brede scala aan levendige tropische tinten opmerken, waaronder paars, blauw en fel oranje.

Er is ook een duidelijke streep die van kop tot staart langs hun lichaam loopt en die het grootste deel van de oranje kleur weerspiegelt.

Het zijn over het algemeen vreedzame en kalme vissen van aard, en ze voelen zich het meest op hun gemak als ze in groepen van hun familieleden zijn. Ze worden snel bang en houden niet van een te heldere en luide omgeving.

Omgeving

Hun aquariumwater moet een pH-waarde van 6,0-8,0 hebben, met een temperatuur tussen 73°F en 82°F. U moet het water in de tank regelmatig filteren, omdat deze zoetwatervis gevoelig is voor nieuwe verontreinigingen en een slechte waterkwaliteit.

Voedsel en Dieet

De Congo Tetra eet insecten, wormen, plantaardig materiaal en algen. Je kunt ook een combinatie van Daphnia, Artemia, Bloedwormen en Tubifex toevoegen.

Ze bevatten veel eiwitten, omega 3- en 6-vetzuren die helpen de glanzende kleuren van deze vis te behouden.

21. Jaguarcichlide

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (21)

Wetenschappelijke naam:Parachromis Managuensis

Levensduur: 15 jaar

Gemiddelde grootte: 12-14 inch

Tankvereiste: 70 gallons

De Jaguar Cichlid is meestal zilver van kleur, maar kan ook brons of goud zijn. Typisch voor deze soort zijn de enorme zwarte vlekken over het hele lichaam.

Als de Jaguar Cichlid nog heel jong is, lijken deze strepen brede zwarte banden te zijn die rond de vis cirkelen, maar naarmate hij ouder wordt, scheiden deze strepen zich af en veranderen ze in vlekken.

De Jaguar Cichlid is agressief en territoriaal. Ze zien andere vissen als gevaren, en ze zullen elke kleinere vis die hun territorium binnenkomt, bijten, bijten of opeten.

Deze vis brengt het grootste deel van zijn tijd door op de bodem van het aquarium en is een actieve vis, dus je moet hem voldoende ruimte geven om rond te zwemmen.

Omgeving

Jaguarcichliden geven de voorkeur aan water met een hardheid van 10-15 dH en met een pH tussen 7,0 en 8,5. Het ideale temperatuurbereik voor deze zoetwatervis is 73-82°F.

De JaguarCichlid is een graver en zal vaak levende planten ontwortelen op zoek naar voedsel. Rotsen, drijfhout en andere decoraties kunnen worden gebruikt om grotten en schuilplaatsen voor uw vissen te creëren.

Voedsel en Dieet

De Jaguar Cichlid is een vleeseter en zal proberen alle kleine levende wezens in zijn aquarium te consumeren. Verse of bevroren bloedwormen, artemia en geleedpotigen zijn goede voedingskeuzes voor uw Jaguar Cichliden.

22. Paradijsvis

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (22)

Wetenschappelijke naam:Macropodus Opercularis

Levensduur: 8-10 jaar

Gemiddelde grootte: 2-3 inch

Tankvereiste: 20 gallons

De paradijsvis is een soort Gourami afkomstig uit Azië. Dit soort vis heeft schitterende blauwe en rode strepen die over zijn lichaam lopen. De lange, vloeiende vinnen zijn aan het lichaam bevestigd en kunnen verschillende vormen aannemen.

Mensen worden vaak afgeschrikt door het agressieve karakter van deze soort. Ze kunnen behoorlijk moeilijk te hanteren zijn, dus het is aan te raden om enige ervaring op te doen met het verzorgen van vissen voordat u deze zoetwatervis aan uw aquarium toevoegt.

Omgeving

Hoewel een zandig substraat hun natuurlijke omgeving het meest zou nabootsen, is het hebben van planten in je kamer veel belangrijker omdat ze als hun schuilplaatsen zullen fungeren.

Om ze een comfortabele omgeving te bieden, kun je een temperatuur van 70-82°F handhaven met behulp van een verwarming.

De pH-waarde kan zuur of alkalisch zijn en de hardheid van het water moet tussen 5 en 30 dH liggen. Vergeet niet om het water in uw aquarium regelmatig te verversen om het schoon te houden en het nitraatgehalte zo laag mogelijk te houden.

Voedsel en Dieet

Hun dieet bestaat uit levend, bevroren of gevriesdroogd voedsel. Enkele van de beste keuzes zijn Bloedwormen, Artemia en Daphnia.

Je kunt hun dieet ook aanvullen met pellets of vlokken die zijn ontworpen voor vissen met een hoge voeding. Voeg ook groenten toe aan hun dieet en zorg ervoor dat u ze voedsel geeft dat rijk is aan eiwitten.

23. Florida-vlagvis

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (23)

Wetenschappelijke naam:Jodanella floridae

Levensduur: 2-3 jaar

Gemiddelde grootte: 2,5 inch

Tankvereiste: 10-20 gallons

Deze kleurrijke vis wordt gevonden in Florida en is ontstaan ​​op het schiereiland Yucatan.

Ze zijn aanpasbaar en kunnen zich gemakkelijk vermengen met andere soorten, vooral van dezelfde grootte. Bovendien is dit soort vis actief en zal hij de hele dag door het aquarium rondzoemen, dus het is het beste om ze te combineren met even actieve vissen.

De naam komt van het gespikkelde uiterlijk van het blauw, rood en wit op zijn lichaam dat lijkt op de Amerikaanse vlag.

Omgeving

Vissen met de Florida-vlag zijn springerige vissen, wat betekent dat ze indien mogelijk op de bovenste laag uit het aquarium zullen springen. Zorg er bij dit gedrag voor dat het aquarium altijd afgedekt is.

De ideale watertemperatuur voor Amerikaanse vlagvissen is 64-72°F met een pH-waarde van 6,2-8,2 en een hardheid van 6-20 dH.

Voedsel en Dieet

Omdat het topbewoners zijn, is schilferig voedsel beter dan pellets die naar de bodem van de tank zinken. Naast het voedsel dat ze in de winkel kopen, vormen groenten een uitstekende aanvulling op hun dieet.

Een deel van het levende voedsel dat u uw Florida-vlagvis kunt geven, zijn artemia, muggenlarven en daphnia. Je kunt ze ook voeren met groenten zoals erwten, komkommer en courgette.

Conclusie

Als je op zoek bent naar wat meer kleur in je aquarium, of net begint en wilt weten welke soorten vissen goed zijn voor beginners, dan zijn deze 23 kleurrijke zoetwatervissen perfect voor jou.

Van de schitterend gekleurde cichliden tot de agressieve maar prachtige betta's: er is een grote verscheidenheid aan oogverblindende vissen om uit te kiezen. Maak je dus klaar om wat nieuw leven en kleur aan je aquarium toe te voegen!

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (24)

Ian Sterling

Ian Sterling, oprichter van Fishlab.com, begon zijn aquariumreis meer dan 30 jaar geleden, gedreven door een diepe fascinatie voor vissen en hun diverse persoonlijkheden. Zijn website, Fishlab.com, is gewijd aan het toegankelijk en plezierig maken van het houden van vissen en biedt beginnersvriendelijke begeleiding, deskundige inzichten en een community voor aquarianen om met elkaar in contact te komen en ervaringen te delen.

23 kleurrijke zoetwatervissen voor elk aquarium - FishLab (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 6031

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.