31 Interessante Axolotl-feiten die je zullen verbazen | ExoPetGuides (2024)

Wat is een axolotl? De axolotls komen oorspronkelijk uit Mexico en zijn een soort salamander. Met hun schattige glimlach, gevederde kieuwen en unieke uiterlijk worden axolotls populaire huisdieren. Je vraagt ​​​​je misschien af: "Wat maakt axolotls uniek?"

Hier zijn 30 fascinerende feiten om je versteld van te doen staan.

 1. Axolotls hebben de bijnaam ‘wandelende vis’
 2. Wilde axolotls worden ernstig bedreigd
 3. De axolotl was ooit een god
 4. Axolotls leidde de oude Azteken naar het land van de doden
 5. De Azteken aten axolotls
 6. Het lijkt alsof ze veren dragen
 7. Axolotls zijn er in veel kleuren
 8. Je kunt ze niet uit het water halen
 9. Axolotls kunnen hun longen nog steeds gebruiken om lucht in te ademen
 10. Ze kunnen lang leven
 11. Axolotls zien eruit alsof ze altijd verlegen glimlachen
 12. Axolotls zullen om eten ‘bedelen’ als ze je zien
 13. De genomen van Axolotl zijn tien keer groter dan die van ons
 14. Axolotls zijn geweldige huisdieren
 15. Axolotls kunnen piepen
 16. Axolotls mogen hun aquariumvrienden opeten
 17. Axolotls zijn als kleine kinderen: ze stoppen alles in hun mond
 18. Je axolotl vraagt ​​zich misschien af ​​hoe je smaakt
 19. Axolotls kunnen zonder tanden eten
 20. Beginnende axolotl-opstellingen zijn niet te duur
 21. Axolotls kunnen niet knipperen
 22. Axolotls hebben veel oogkleuren
 23. Axolotls hebben een verbazingwekkend vermogen om hun lichaamsdelen te regenereren
 24. Axolotls kunnen hun gewone cellen veranderen in stamcellen
 25. Wetenschappers proberen de geheimen van de regeneratie van axolotl te ontrafelen
 26. Ze zijn resistent tegen kanker
 27. Axolotls kunnen delen van hun hersenen opnieuw laten groeien
 28. Axolotlshebben bijna geen botten
 29. Axolotls inspireerde een belangrijk sciencefictionwerk
 30. Axolotls plassen er doorheen hun kieuwen
 31. Ook al zijn ze larven, axolotls kunnen dat nog steeds doenreproduceren

1. Axolotls hebben de bijnaam “lopende vis”

Is een axolotl een amfibie of een reptiel? Axolotls zijn amfibieën, wat betekent dat ze hun leven in het water beginnen. Als volwassenen krijgen de meeste amfibieën benen en verlaten ze het water, maar axolotls zijn anders. Het larvenstadium van een axolotl duurt zijn hele leven. Hoewel ze vier poten hebben, verlaten ze het water niet, zelfs niet als ze volwassen zijn. Daarom worden ze met humor ‘wandelende vissen’ genoemd.

2. Wilde axolotls worden ernstig bedreigd

Oorspronkelijk ontdekt in het Xochimilco-meer in Mexico-Stad, is de wilde axolotlpopulatie dramatisch gedaald. Deze daling is voornamelijk te wijten aan watervervuiling en invasieve soorten zoals tilapia. Wat zou er gebeuren als de Axolotls uitstierven? Het zou het verlies betekenen van een fascinerende en unieke soort. De afgelopen jaren heeft Mexico-Stad gewerkt aan het behoud van de wilde axolotlpopulatie. Het terugdringen van de vervuiling en het bouwen van ‘axolotl-schuilplaatsen’ uit rotsen en planten om het water te filteren hebben geholpen.

Hoeveel Axolotls zijn er nog over in de wereld?

Er zijn nog ongeveer 700 tot 1.200 axolotls in de wereld. De meeste van hen zijn gedomesticeerd en sommige worden nog steeds in het wild achtergelaten.

3. De axolotl was ooit een god

In de Azteekse mythologie offerde de windgod Ehecatl alle andere goden op om de zon te laten bewegen. De god Xolotl wilde zichzelf echter niet opofferen voor dit project. Om te ontsnappen transformeerde Xolotl zichzelf in een salamander en zwom weg. In sommige versies van de legende verbleef hij zo lang in het Xochimilco-meer dat hij het vermogen om over land te lopen verloor en de axolotl werd.

4. Axolotls leidde de oude Azteken naar het land van de doden

In de mythologie van de Azteken was de god Xolotl verantwoordelijk voor het meenemen van je dode geest naar Mictlan, het land van het hiernamaals. Om er zeker van te zijn dat je daar veilig aankomt, begeleidt Xolotl je daarheen in een van zijn twee favoriete vormen. Eén ervan was de haarloze ‘xolo’, de xoloitzcuintli-hond. De andere was de axolotl.

5. De Azteken aten axolotls

Het machtige Azteekse rijk had een grote en interessante verscheidenheid aan voedsel. Axolotls stonden zeker op het menu – denk aan “axolotl tamales.” Omdat ze nu met uitsterven bedreigd zijn, wordt er niet meer op wilde axolotl gevist. Restaurants in Japan serveren echter wel in gevangenschap opgegroeide gerechten. Blijkbaar smaken ze naar paling.

6. Het lijkt alsof ze veren dragen

Je zult merken dat aan weerszijden van het hoofd van een axolotl gevederde uitsteeksels zitten die in het water zwaaien. Die ‘veren’ zijn eigenlijk hun kieuwen. De veren vergroten het oppervlak van de kieuwen, net als de lussen van een badstof handdoek. Door het grotere oppervlak kunnen de kieuwen meer zuurstof vasthouden voor de axolotl.

7. Axolotls zijn er in veel kleuren

Denk voor wilde axolotls aan ‘basislegercamouflage’. Bruinachtig groen en zwart met kleine gouden spikkels, wilde axolotls worden na verloop van tijd zelfs donkerder. Sterker nog, ze kunnen bijna zwart worden naarmate ze ouder worden. Sommige in gevangenschap levende axolotls zijn wit of albino of zelfs goudkleurig, de kleur van popcornboter. In zeldzame gevallen kunnen axolotls soms gevlekt of halfzwart, halfwit zijn.

8. Je kunt ze niet uit het water halen

Je vraagt ​​​​je misschien af: "Kun je een axolotl uit het water halen?" Het antwoord is een duidelijk ‘nee’. Ook al hebben ze longen, kieuwen en kleine poten, axolotls kunnen niet over land lopen. Net als vissen mogen ze niet lang uit het water blijven. Het zijn amfibieën, maar ze lijken meer op kikkervisjes dan op kikkers.

9. Axolotls kunnen nog steeds hun longen gebruiken om lucht in te ademen

Hebben axolotls lucht nodig? Zeker, maar net als vissen halen axolotls hun zuurstof het liefst uit hun water. Axolotls zullen hun longen alleen gebruiken als de waterkwaliteit slecht is. Als je een axolotl in een aquarium hebt, wil je niet dat ze ver omhoog zwemmen om lucht te halen. Je bent beter af met een lange tank dan met een diepe.

10. Ze leven lang

Zijn axolotls onsterfelijk? Nee, maar ze leven wel lang, wel 15 tot 20 jaar, hoewel 10 jaar een meer typische levensduur is. Ze hebben een verbazingwekkende kracht om verloren ledematen te regenereren, een factor die zeker helpt bij hun overleving.

11. Axolotls zien eruit alsof ze altijd verlegen glimlachen

Een aantrekkelijke eigenschap van axolotls als huisdier is dat veel van hen eruit zien alsof ze een schattige, verlegen glimlach hebben. De meeste axolotls hebben die charmante glimlach, hoewel sommige er vriendelijker uitzien dan andere. Het lijkt misschien niet alsof ze tanden hebben, maar dat is wel zo. Als carnivoren eten ze wel vlees zoals wormen of kleine vissen, maar hun tanden zijn ontworpen om vast te grijpen in plaats van te bijten of te scheuren.

12. Axolotls zullen om eten ‘bedelen’ als ze je zien

Axolotls reageren soms op hun baasjes door naar het glas van hun aquarium te komen, op het glas te peddelen en te lijken te bedelen om voedsel, ongeveer zoals een hond dat doet. Sommige axolotls zullen meer om voedsel bedelen dan andere.

13. De genomen van Axolotl zijn tien keer groter dan die van ons

Het menselijk genoom – het complete recept om een ​​uniek persoon te maken – bestaat uit ongeveer 3 miljard genenparen. Elke eigenschap die we bezitten, van het hebben van vijf vingers tot het zien van de kleur rood, wordt bepaald door die 3 miljard paren.

Het machtige genoom van de axolotl zet ons echter te schande. Met 32 ​​miljard basenparen is het lange genoom van de axolotl het grootste dat ooit door genetische onderzoekers is gesequenced. Dit lange genoom houdt waarschijnlijk verband met het verbazingwekkende vermogen van de axolotl om delen van zichzelf die schade hebben opgelopen te regenereren.

14. Axolotls zijn geweldige huisdieren

Als je je afvraagt: “Zijn axolotls moeilijk om voor te zorgen?” het antwoord is: “Nee, niet echt!” Tamme en gemakkelijke dieren, axolotls zijn ongeveer net zo moeilijk te verzorgen als een gewone vis. Net als vissen hebben ze geen baat bij manipulatie. Axolotls zijn misschien niet supersociaal, maar ze zijn fascinerend om naar te kijken en voor te zorgen.

15. Axolotls kunnen piepen

Maken axolotls geluid? Als je naaste buren of huisgenoten hebt, is dit een goede vraag om te stellen als je erover denkt om een ​​axolotl als huisdier te nemen. Het antwoord is nee, ze zijn over het algemeen erg stil. Af en toe kunnen axolotls echter af en toe piepen, meestal als waarschuwing die betekent: "Hé, hou daar mee op!" als hij wordt vastgegrepen of gebeten door een andere aquariumbewoner. Het kan piepen of janken als het naar lucht komt.

16. Axolotls mogen hun aquariumvrienden opeten

Als ze met rust worden gelaten, zijn axolotls over het algemeen erg zachtaardig. Kun je een axolotl bij vis zetten? Nee, het is geen goed idee. Wanneer een axolotl een ander beestje in het aquarium ziet, is hun eerste gedachte: "Hé, een voedselbron!" zelfs als ze naar een andere axolotl kijken. Bij het verdedigen van zichzelf kunnen vissen teruggrijpen op je axolotl en schade veroorzaken. Kortom, het is het beste om uw axolotl als enige aquariumbewoner te houden. Een eenzame axolotl is een gelukkige axolotl.

17. Axolotls zijn als kleine kinderen: ze stoppen alles in hun mond

Axolotls stoppen graag dingen in hun mond. Het zou tenslotte voedsel kunnen zijn. Dit betekent dat als u uw axolotl met de hand voedt, u mogelijk wordt geknepen. Doen axolotlbeten pijn? Nee niet echt. Hun tanden zijn rubberachtig en gemaakt om vast te pakken, zodat ze aanvoelen als klittenband of schuurpapier en niet echt pijn doen.

18. Je axolotl vraagt ​​zich misschien af ​​hoe je smaakt

Zijn axolotls gevaarlijk? Nee, ze zijn gewoon nieuwsgierig. Axolotls zullen proberen aan alles te knabbelen, inclusief je vingers. Als je door je axolotl wordt gebeten, kun je begrijpelijkerwijs schrikken. Als dit gebeurt, ruk dan uw hand niet uit het aquarium, omdat u hem of haar pijn kunt doen. Wacht geduldig tot je axolotl erachter komt dat je te groot bent om een ​​goede snack te maken, en vat het niet persoonlijk op.

19. Axolotls kunnen eten zonder tanden

Axolotls eten vrijwel alles wat op vlees lijkt, inclusief wormen, insectenlarven, andere axolotls, kleine vissen, weekdieren of schaaldieren. In plaats van op hun voedsel te kauwen, zuigen ze voedsel in hun mond en slikken het in zijn geheel door zonder te kauwen.

20. Beginnende axolotl-opstellingen zijn niet te duur

Als je jezelf afvraagt: "Hoeveel kost het om een ​​axolotl te kopen?" het goede nieuws is dat axolotlbezit niet erg duur is. Een axolotl kost over het algemeen tussen de $ 25 en 35. Omdat ze gemiddeld 9-10 inch worden, hebben ze een tank nodig van minimaal 20 gallon. Tanks van dat formaat kosten meestal tussen de $ 65-75.

Voor nieuwe eigenaren van axolotls hebben sommige dierenwinkels een “startpakket” inclusief filterpomp, substraat en pH-testkit voor de tank. Deze starterkits kosten over het algemeen tussen de $ 80 en 90, en extra decoraties zoals planten en schuilplaatsen kosten iets meer. Een tankdeksel is ook een goed idee, omdat sommige axolotls uit hun verblijven zijn gesprongen.

21. Axolotls kunnen niet knipperen

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom het lijkt alsof je axolotls altijd wakker zijn, komt dat omdat ze hun ogen niet kunnen sluiten. Axolotls hebben geen oogleden, dus ook al hebben ze een schattige glimlach, ze kunnen niet naar je knipogen. Het is echter normaal dat ze geen oogleden hebben, dus maak je geen zorgen.

22. Axolotls hebben veel oogkleuren

Afhankelijk van hun genetica kan uw axolotl ogen hebben die zwart, roze, geel of zelfs zwart zijn met een glanzende gouden rand. Zijn axolotls blind? Ook al hebben ze geen oogleden, het gezichtsvermogen van axolotl is voldoende. Ze zien wel, maar geven de voorkeur aan gedimd licht of normale binnenverlichting.

23. Axolotls hebben een verbazingwekkend vermogen om hun lichaamsdelen te regenereren

We zijn bekend met het idee dat bepaalde reptielen en amfibieën hun staarten kunnen regenereren. Axolotls brengen regeneratie echter naar een nieuw niveau. Net als Deadpool of Wolverine in de films kunnen ze verbrijzelde ruggenmerg of hele ledematen terug laten groeien. Sterker nog, ze zijn het enige landdier dat dit vermogen heeft. Ze kunnen hun teelballen of een deel van hun hart regenereren.

24. Axolotls kunnen hun gewone cellen veranderen in stamcellen

Als we onszelf pijn doen, krijgen we littekens. Onze huid bedekt de plaats van de wond en is altijd zichtbaar. Wanneer een axolotl echter een ledemaat terug laat groeien, is het absoluut perfect. Er is geen litteken. In feite kan een enkele axolotl hetzelfde ledemaat tientallen keren verliezen. Axolotls hebben het vermogen om hun lichaamscellen in stamcellen te transformeren en vanuit het niets een nieuw ledemaat te laten groeien, compleet met huid, zenuwen, botten, spieren en aderen.

25. Wetenschappers proberen de geheimen van de regeneratie van axolotl te ontrafelen

Wat is het geheim van axolotl-regeneratie? Hoe kunnen axolotls gewone cellen in stamcellen veranderen? Nu ze het enorme axolotl-genoom hebben gedecodeerd, proberen wetenschappers te ontdekken waarom axolotls ledematen regenereren. Verder onderzoek moet plaatsvinden, en voor genetici is dit een spannend onderzoeksgebied.

26. Ze zijn resistent tegen kanker

Het komt zelden voor dat Axolotls kanker krijgen. Omdat ze hun cellen zo snel kunnen regenereren, helpt het de ontwikkeling van kanker te vertragen. Dit maakt ze volledig resistent tegen kanker en daarom is de kans 1000 keer groter dat ze kanker ontwikkelen dan bij mensen.

27. Axolotls kunnen delen van hun hersenen opnieuw laten groeien

Kan een axolotl zijn hoofd terug laten groeien? Gezien het verbazingwekkende regeneratievermogen van de axolotl is het geen slechte vraag om te stellen. Nee, axolotls kunnen niet hun hele hoofd terug laten groeien. Maar indrukwekkend genoeg kunnen ze het telencephalon, het hele voorste deel van hun hersenen, opnieuw laten groeien. Een grotere kennis over hoe hersenregeneratie werkt, zou grote gevolgen kunnen hebben voor patiënten die lijden aan traumatisch letsel.

28. Axolotls hebben bijna geen botten

Axolotls zijn zachte en delicate wezens, daarom mag je ze niet aanraken. Ondanks hun verbazingwekkende vermogen om zichzelf te regenereren, zijn ze eigenlijk kwetsbaarder dan vissen. In tegenstelling tot vissen hebben axolotls geen grote botten. In plaats daarvan bestaat hun skelet uit kraakbeen, en zelfs hun tanden zijn enigszins rubberachtig in plaats van botachtig.

29. Axolotls inspireerde een belangrijk sciencefictionwerk

Axolotls inspireerde sciencefictionschrijver Frank Herbert toen hij zijn beroemde Dune-romans schreef. In het werk van Herbert is een van de gevaarlijkste groepen de Bene Tleilax. De Bene Tleilax bewaken zorgvuldig een technologie die ‘axolotl-tanks’ wordt genoemd. Daar kunnen ze mensen repliceren uit kadavercellen. Ze kunnen ook moordenaars creëren die het vermogen hebben om hun gezichten en lichamen te manipuleren zodat ze op ieder ander mens lijken.

30. Axolotls plassen door hun kieuwen

Plassen axolotls? Ja, maar ze plassen slechts ongeveer de helft van hun stofwisselingsafval uit als urine. Axolotls scheiden de rest van hun plas af via hun kieuwen.

31. Ook al zijn ze larven, axolotls kunnen zich nog steeds voortplanten

Ze kunnen wel 1000 eieren leggen!

Zijn axolotls aseksueel? Nee, ondanks het feit dat ze hun hele leven in hun larvenstadium blijven, planten axolotls zich voort als een vast onderdeel van hun levenscyclus. Het mannetje legt een zak mannetjesgelei neer en het vrouwtje gaat erop zitten. De bevruchting vindt plaats in het lichaam van de vrouwelijke axolotl. Uren tot dagen later legt ze 100-1000 eieren. Het uitkomen vindt ongeveer 2-3 weken later plaats.

Laatste gedachten

Axolotls zijn fascinerende wezens om te bestuderen en te verzorgen. Uniek en interessant: axolotls zijn gemakkelijk te verzorgen in vrijwel elk huis of appartement. Hun verbazingwekkende biologische capaciteiten en mythologische verleden maken ze nog duidelijker. Trouwens, wie houdt er niet van die schattige glimlach?

31 Interessante Axolotl-feiten die je zullen verbazen | ExoPetGuides (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 5927

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.