Het complete Axolotl verzorgingsblad (voor beginners) (2024)

Het complete Axolotl verzorgingsblad (voor beginners) (1)

De Axolotl is een zeer unieke amfibie uit Mexico. Deze watersalamander is als geen andere salamander die je ooit hebt gezien. De meeste salamanders trekken tijdens het opgroeien naar het droge land, maar deze unieke soort blijft in het water.

Axolotls staan ​​vooral bekend om hun unieke uiterlijk en grappige persoonlijkheid. Ze zijn echter ook niet voor iedereen geschikt.

Axolotls hebben tijdens hun levensduur van tien jaar speciale zorg en behandeling nodig.

Als je een Axolotl wilt houden, moet je veel leren. In onze uitgebreide gids hieronder bespreken we alles wat u moet weten om de juiste Axolotl-zorg te bieden.

Inhoudsopgave

 • Overzicht en feiten
 • Axolotl-verzorgingsblad
  • Axolotl-dieet
  • Gedrag
  • Kunnen Axolotls u kwaad doen?
  • Kun je een Axolotl uit het water halen?
 • Uiterlijk en Axolotl-morfen
  • Gemeenschappelijke kleuren en vormen
 • Tankgenoten
 • Tankopstelling en waterparameters
 • Axolotls fokken
 • Geschiedenis en eerste waarneming
 • Afsluiten

Overzicht en feiten

Het complete Axolotl verzorgingsblad (voor beginners) (2)

Axolotl
Andere veel voorkomende namen:Mexicaanse wandelende vis
Wetenschappelijke naam:Ambystoma mexicanum
Achternaam:Ambystomatidae
Verdeling:Meer Xochimilco, Mexico
Maat:6-10 inch
Kleur:Grijs, bruin, zwart, wit, roze, koper, albino
Zorgniveau:Geavanceerd
Temperament:Semi-agressief
Levensduur:10-15 jaar
Minimale tankgrootte:25 gallons
Compatibiliteit met Tank Mate:Geen

De Axolotl (Ambystoma mexicanum) is een unieke salamander die afkomstig is uit de familie Ambystomatidae. Tot deze familie behoren ook verschillende soorten molsalamanders en reuzensalamanders.

In tegenstelling tot andere salamanders is de Axolotlverplaatst zich niet naar het droge landzodra het volwassen wordt. De Axolotl zal zijn hele leven in zijn aquatische larvale staat blijven en zal geen metamorfose ondergaan zoals andere amfibieën dat doen.

Axolotls zijn geen goed huisdier voor kinderen of beginners. Ze hebben een zorgvuldig onderhouden opstelling nodig om gezond te zijn. Deze salamanders kunnen niet overweg met vissen of andere amfibieën en zijn zelfs agressief tegenover hun soortgenoten.

Ondanks hun gebreken zijn Axolotls populaire huisdieren en hebben ze een cultstatus verworven onder zowel aquarianen als liefhebbers van herpetologie. Hobbyisten zijn verliefd geworden op de grappige, speelse houding van Axolotls. Deze wezens zijn altijd iets van plan en je weet nooit wat ze vervolgens gaan doen.

Voordat u zich aan een Axolotl verbindt, moet u uw nationale en lokale regelgeving controleren. In Californië, New Jersey, Maine en Virginia komt deze soort voorillegaal om te houden. Fokkers en specialisten zijn de beste plek om een ​​gezond exemplaar te kopen, maar ze zijn niet goedkoop. Je zou verwachten dat je minstens $ 70 betaalt, maarveel rassen kosten meer dan $ 150.

Axolotl-verzorgingsblad

Het complete Axolotl verzorgingsblad (voor beginners) (3)

Dit is absoluut een huisdier voor ervaren aquarianen. Leren hoe je voor een Axolotl moet zorgen, kan jaren duren. Ze zijn erg gevoelig voor hun omgeving en hebben veel zorgvuldige schoonmaak en onderhoud nodig.

De tank moetvolledig gefietstvoordat u uw Axolotl introduceert. Nieuw water moet worden bereid met waterconditioner en minerale zouten. Vervolgens moet u wekelijks een waterverversing van 25 tot 50% uitvoeren, waarbij u ammoniak, nitraten en andere afvalproducten verwijdert tot hoeveelheden onder de 20 ppm. Hun substraat moet ook worden gestofzuigd en gespoeld, en decoraties moeten worden schoongemaakt om vervuiling te voorkomen.

Een belangrijk ding om op te letten bij hun verzorging is impactie. Dit is wanneer een Axolotl iets inslikt dat te groot is om door te gaan of te verteren (bijvoorbeeld grote stenen of grind). Dit zal hun vermogen om te eten, voedsel te verteren of een stoelgang te passeren verminderen. Als ze meer dan 2 dagen geen stoelgang hebben gehad, is een verstopping de waarschijnlijke oorzaak.

Impactie kan alleen operatief worden behandeld. U zult een gekwalificeerde exoten- of aquatische dierenarts moeten vinden die gespecialiseerd is in de verzorging van amfibieën.

Een ander ding om op te letten zijn hun kieuwen. Ze kunnen bleek of gerimpeld worden als gevolg van een bacteriële infectie, een schimmelinfectie of een slechte waterkwaliteit. De meeste infecties kunnen worden verholpen met een medicatieregime of door uw Axolotl een zoutbad te geven.

Axolotl-dieet

Het complete Axolotl verzorgingsblad (voor beginners) (4)

Axolotls eten bijna alles wat beweegt. Hun favoriete voedsel zijn wormen, insectenlarven en buikpotigen. Hoewel Axolotls in het wild vrijwel alles eten, zou het dieet in het aquarium selectiever moeten zijn.

Het grootste deel van hun dieet zou uit wormen moeten bestaan ​​(vooral regenwormen en nachtkruipers). Als regenwormen niet beschikbaar zijn, werken bloedwormen en zwart-witte wormen goed. Naast wormen kunt u uw Axolotl-pekelgarnalen en kleine slakken voeren.

Je kunt ook bevroren Grass Shrimp of Ghost Shrimp als traktatie aanbieden. Geef garnalen niet als levende prooi, omdat ze uw Axolotl kunnen verwonden. Deze amfibieën kunnen om de dag gevoerd worden. Ze hebben geen tanden, dus je moet de prooi in porties snijden die klein genoeg zijn zodat ze veilig kunnen doorslikken. Knijp de prooi tussen een lange tang of pincet en je hongerige Axolotl zal hem meteen opeten.

Deze roofdieren eten alles, maar dat betekent niet dat ze dat ook moeten doen. Hier is een lijst met veilige voedingsmiddelen voor uw Axolotl:

 • Regenwormen
 • Nachtcrawlers
 • Bloedwormen
 • Zwart-witte wormen
 • Voedende slakken
 • Pekel garnalen
 • Bevroren garnalen
 • Meelwormen (traktatie)
 • Muggenlarven (traktatie)

Gedrag

Axolotls brengen het grootste deel van hun tijd door met rondscharrelen door het substraat. Af en toe vind je ze in het midden en bovenste niveau van de tank. Je kunt stenen, planten en boomstammen gebruiken om een ​​klein doolhof te creëren dat ze kunnen verkennen. Hoe groter de tank is, hoe actiever ze zullen zijn.

Ze zijn volgzaam en timide als ze alleen worden gehouden, maar ze zullen agressiever worden in de aanwezigheid van andere dieren. Wanneer een axolotl verdrietig of ziek is, zal hij het grootste deel van zijn tijd buiten het zicht doorbrengen.

Als uw Axolotl weigert uit zijn schuilplaats te komen, is hij mogelijk ziek of is er iets mis met zijn leefgebied. Dit kan een slechte waterkwaliteit, te veel licht of de aanwezigheid van ammoniak en andere gifstoffen zijn.

Kunnen Axolotls u kwaad doen?

Veel salamanders zijn schadelijk bij aanraking vanwege de giftige afscheidingen van hun huid. Bij Axolotls is dit echter geen probleem. Axolotls zijn niet giftig en gedragen zich niet agressief tegenover mensen. Ze bijten of bijten niet en verstoppen zich eerder als je te dichtbij komt.

Het hanteren van uw Axolotl is gevaarlijker voor hem dan voor u. Hun huid is erg gevoelig en als ze deze aanraken, kunnen ze een bacteriële infectie krijgen. Als u uw Axolotl uit het water haalt, kan deze ook uitdrogen. Het lichaam is ook erg kwetsbaar, dus als je het laat vallen of verkeerd gebruikt, kan dit schadelijk of dodelijk zijn. Als je hem moet hanteren, gebruik dan een klein net om hem niet langer dan een paar seconden op te rapen.

Kun je een Axolotl uit het water halen?

Axolotls mogen nooit uit het water worden gehaald. Wanneer ze uit het water worden gehaald, kan hun lichaam zeer snel uitdrogen. Door blootstelling aan droge lucht lopen ze ook het risico op bacteriële infecties, die ze via hun huid kunnen oplopen.

Axolotls ademen ook door hun huid, wat nog een reden is waarom ze niet mogen worden aangeraakt. Als u uw Axolotl uit het water moet halen, gebruik dan een klein net om hem vast te pakken en zorg ervoor dat u hem binnen enkele seconden in een nieuw aquarium plaatst. Onder water is de beste plek voor deze volledig in het water levende amfibieën.

Uiterlijk en Axolotl-morfen

Het complete Axolotl verzorgingsblad (voor beginners) (5)

Axolotls staan ​​bekend om hun ongewone uiterlijk. Hun onderscheidende kenmerken zijn hun kleine pootjes en de zes kieuwen met stroken aan de zijkanten van hun hoofd. In tegenstelling tot andere salamanders verandert hun uiterlijk niet tussen het larvale en volwassen stadium.

Axolotls hebben vier magere poten om te lopen en een lange staart om te zwemmen. Axolotls hebben een brede kop in de vorm van een schop, met kleine kraaloogjes en een mond die eruit ziet alsof hij altijd grijnst. Hun kieuwen zijn goed zichtbaar en zien eruit als een donzige kroon rond hun hoofd.

Idealiter wil je dat je Axolotl lange en donzige kieuwen heeft. De kleuren mogen niet te bleek of te donker zijn, maar iets donkerder dan hun lichaam.

De meeste in gevangenschap levende exemplaren zijn lichtroze of wit van kleur. In het wild zijn ze grijs of bruin, met een gevlekt patroon waardoor ze opgaan in het substraat om hen heen. Axolotls kunnen in het wild wel 45 centimeter groot worden, maar in een aquarium worden ze meestal slechts 25 centimeter groot.

Om het verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes te zien, hoef je alleen maar naar hun onderkant te kijken. Mannelijke Axolotls hebben een cloaca die een bult vormt tussen het achterste paar poten en de staart.

Gemeenschappelijke kleuren en vormen

Er zijn veel verschillende Axolotl-kleurvarianten beschikbaar. Hier is een lijst met enkele van de meest voorkomende:

Wildtype:De wildtype-variëteit is hun natuurlijke kleur. Wilde Axolotls zijn steengrijs of bruin met een gevlekt patroon.

Zwarte Axolotl:De zwarte of melanoïde kleurvorm wordt ook wel blauw genoemd. Deze zijn verkrijgbaar in een diepzwarte of antracietgrijze kleur en kunnen effen, gevlekt of gevlekt zijn.

Roze of Leucistische Axolotl:Leucistische Axolotls zijn verkrijgbaar in lichtroze tinten met zwarte kraalogen en een doorschijnende staart. Dit is een van de meest populaire kleurvarianten in de hobby.

Albino Axolotl:Albino Axolotls kunnen effen wit, lichtgeel of roze zijn. In tegenstelling tot leucistische exemplaren hebben ze witte of roze ogen.

Mozaïek Axolotl:Het kruisen van een leucistisch en wildtype exemplaar levert de mozaïekkleurverandering op. Ze zijn een mix van zwart, wit en grijs.

Koperen Axolotl:Dit is een goudoranje kleur die is voortgekomen uit de albino-kleurvariant.

Tankgenoten

Axolotls mogen helemaal geen tankgenoten hebben. In het wild leven Axolotls een eenzaam leven en jagen op alle vissen of ongewervelde dieren die in hun mond passen. Er zijn verschillende redenen waarom u uw Axolotl nooit in een gezelschapsaquarium zou moeten houden:

 1. Ze vertonen roofzuchtig gedrag tegenover anderen.
 2. Axolotls eten alles wat klein genoeg is om in hun mond te passen.
 3. Het is bekend dat ze zich agressief gedragen in de buurt van anderen.

Als je ze probeert te paren met grotere vissen, kunnen ze worden opgegeten of gewond raken. Zelfs niet-roofvissen (zoalsGoudvis) kan ervoor zorgen dat uw Axolotl het grootste deel van de dag onderduikt. Je moet ook voorkomen dat je ze bij andere amfibieën of reptielen houdt. Ze hebben vaak zeer verschillende tankvereisten en waterparameters, en hebben vaak onverenigbare persoonlijkheden.

Zelfs het samenhouden met andere Axolotls is riskant. Deze wezens zullen elkaar bijten, achtervolgen, lastigvallen en pesten. Ze kunnen zelfs een poot, een kieuw of een stukje staart van hun tankgenoten afnemen. In het wild staan ​​Axolotls bekend om het kannibaliseren van hun eigen soort – zelfs paren kunnen dit doen zodra het paaien voorbij is!

Je Axolotl heeft geen tankgenoten nodig en zal het prima alleen doen. Sterker nog, ze zijn het gelukkigst als ze alleen zijn.

Tankopstelling en waterparameters

Het complete Axolotl verzorgingsblad (voor beginners) (6)

Het natuurlijke verspreidingsgebied van dit dier is beperkt tot het Xochimilco-meer in Mexico-Stad. De gemiddelde watertemperatuur in dit gebied bedraagt ​​ongeveer 60 tot 65°F, maar kan met de seizoenen hoger of lager worden. Het komt zelden boven de 70°F. Axolotls worden vaak aangetroffen onder groene planten of rotsen en boomstammen.

In veel gevallen helpen hun kieuwen met stroken hen om op te gaan in de vegetatie. Voor een enkele Axolotl heb je minimaal een tank van 25 gallon nodig. De ideale waterwaarden zijn:

 • Temperatuur: 55-70°F (streef naar 65°F)
 • pH: 6,5-7,5
 • Waterhardheid: 10-15 dGH

Als ondergrond mag u alleen zacht zand gebruiken. Groot grind, stenen en kiezelstenen kunnen worden ingeslikt, wat darmverstoppingen kan veroorzaken. U hebt ook een binnen- of buitenfilter nodig om het aquarium schoon te houden, maar zorg ervoor dat deze slechts een zeer lage doorstroming genereert.

De Axolotl verschilt van andere amfibieën doordat hij geen sterke lampen of warmtelampen nodig heeft. Je kamerlamp of een zwak verlichte lamp doet het prima. Houd de intensiteit gewoon op 2,5 watt per gallon of minder.

Axolotls schuilen graag onder rotsen en boomstammen, en deze is niet anders. Zachte rotsen en uitgeholde boomstammen bieden uitstekende schuilplaatsen. Natuurlijke decoraties zijn de beste, maar je kunt ook plastic kastelen en ander leuk speelgoed gebruiken om je aquarium te versieren.

De Axolotl zal er niet veel aandacht aan besteden. Bij het uitkiezen van goede planten voor je Axolotl moet je je concentreren op soorten die kunnen leven bij weinig licht en lage watertemperaturen.

Anubias,Java Varens,Hoornblad, en Cabomba zijn geweldige wortelplanten voor deze gematigde biotoop in het meer. Voor een echt authentieke look kun je drijvende Salvinia, watersla en kroos proberen. Als je tijd hebt, kun je ook overwegen om eenPaludarium.

TankparameterVereiste
Minimale tankgrootte25 gallons
TanktypeZoetwater geplant
Temperatuur55-70°F
pH6,5-7,5
Hardheid10-15 dGH
StroomLicht
SubstraatZand

Axolotls fokken

Het is mogelijk om Axolotls in het aquarium te kweken, maar dit mag niet worden geprobeerd voordat u er minimaal een paar jaar ervaring mee heeft. Om een ​​mannelijk en vrouwelijk Axolotl-paar te binden, moet je ze aan elkaar voorstellen als ze ongeveer 6 tot 12 maanden oud zijn.

Scheid het paar onmiddellijk als er agressief gedrag optreedt. Als het mannetje geïnteresseerd is in het vrouwtje, zal hij haar porren en haar met zijn snuit aanstoten. De twee zullen dan deelnemen aan een uitgebreide paringsdans.

Het mannetje Axolotl zwemt in cirkels rond het vrouwtje, wrijft tegen haar aan en tilt haar zelfs op. Hij laat zijn sperma achter op de rotsen en in het substraat. Om het sperma te verzamelen zal het vrouwtje er tegenaan wrijven. Nadat ze het sperma heeft verzameld, moet het vrouwtje van het mannetje worden gescheiden om kannibalisme te voorkomen. Ongeveer een dag later zal ze wel 1000 eieren leggen.

Deze eieren moeten worden verzameld en in een vissenkom van 20 cm of een aquarium van 10 gallon worden geplaatst, uitgerust met een sponsfilter. De watertemperatuur moet tussen 60 en 65 ° F liggen. Het duurt maximaal drie weken voordat de eieren uitkomen en de larven verschijnen als kleine Axolotls.

Ze overleven ongeveer twee dagen in hun dooierzak, waarna ze larvale pekelgarnalen moeten krijgen. Wanneer de nakomelingen ongeveer anderhalve centimeter lang zijn, kunt u beginnen met het introduceren van carnivoorpellets in hun dieet. Met een lengte van 10 tot 15 centimeter kunnen ze kleinere porties van het voedsel van hun ouders eten.

Geschiedenis en eerste waarneming

Ambystoma mexicanumwerd formeel ontdekt en geclassificeerd door Shaw en Nodder in 1758. Ze waren echter al lang vóór hun formele ontdekking bekend bij het Mexicaanse volk.

Het verhaal van Axolotls gaat terug tot de Azteken en begint met de mythe van de vuurgod Xolotl. Als straf voor het boos maken van Quetzalcoatl (de koning van de goden) werd Xolotl vervloekt om als salamander over de aarde te lopen. De naam van dit wezen is een verwijzing naar Xolotl, gecombineerd met atl, het Azteekse woord voor water.

Uiteindelijk werden de twee woorden Axolotl. Na hun formele classificatie werden ze het onderwerp van laboratoriumstudies waarbij cel- en weefselregeneratie betrokken waren. Naarmate deze onderzoeken werden gepubliceerd, werd het wezen populairder bij het grote publiek.

In de jaren vijftig was de Axolotl een aquariumhuisdier geworden. Hobbyisten beseften al snel dat dit geen gewone salamander was, omdat ze door hun volledig aquatische karakter in een koudwatertank konden worden gehouden. Om deze reden werden ze net zo populair bij aquarianen als bij herpetologen en terrariumhouders.

Helaas veroorzaakte deze stijging van de populariteit problemen voor hun wilde populaties. In 1975 werd wetgeving opgesteld om het oogsten van wilde Axolotls te reguleren, maar dat was niet genoeg en de soort werd in 2010 in het wild uitgestorven verklaard.

In 2013 werd echter een kleine wilde populatie ontdekt in het Xochimilco-meer. De soort is nog steeds onderwerp vanvoortdurende inspanningenom de aantallen in het wild te herstellen. De meeste Axolotls in de aquariumhobby worden nu in gevangenschap gefokt.

Afsluiten

 • Bijnamen:Mexicaanse wandelende vis.
 • Kleurvormen:Wildtype, koper, albino, roze, zwart, mozaïek.
 • Maat:6-10 inch.
 • Tankgrootte:Minimaal 25 gallon.
 • Tanktemperatuur:55°F tot 70°F.

Hoewel er veel liefde bestaat voor de Mexican Walking Fish, zijn ze zeker niet het juiste huisdier voor iedere aquariaan. U gaat een zorgverbintenis van minimaal 10 jaar aan met Axolotls. Ook moet je niet verwachten dat je deze amfibie in een gezelschapsaquarium houdt.

Ze zijn het gelukkigst als ze het hele aquarium voor zichzelf hebben. Houd er rekening mee dat voordat u daadwerkelijk een Axolotl koopt, u ​​moet controleren of de nationale en lokale wetgeving dit toestaat. Het is tenslotte nog steeds een ernstig bedreigde diersoort.

Als u alle componenten van Axolotl Care begrijpt en bereid bent zich in te zetten, dan is een Axolotl wellicht het perfecte aquariumdier voor u.

Waarom wil je een Axolotl houden? Laat het ons weten in de reacties hieronder...

Het complete Axolotl verzorgingsblad (voor beginners) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 5911

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.