Axolotl Overzicht, Herkomst, Feiten, Verzorging & Fokgids (2024)

Met hun eeuwig schattige, lachende gezicht en actieve maar toch verlegen persoonlijkheid zijn deze unieke wezens geweldige metgezellen.

Het beste gedeelte? Het zijn uiterst veeleisende huisdieren met een eenvoudig dieet en een robuust karakter. Het enige dat u nodig heeft, is de juiste wateropstelling.

Intrigerend toch? Laten we nu eens duiken in de wereld van deze eigenzinnige vrienden.

Wat we behandelen:

Wat is een Axolotl?

Axolotls zijn unieke waterwezens. Deze zoetwatersalamanders veroveren wereldwijd de harten van liefhebbers van vissen en amfibieën. Laten we hieronder eens kijken naar hun kenmerken:

OorsprongNew Mexico, Xochimilco-meer, Chalco-meer
VolgordeCaudata
FamilieAmbystomatidae
Wetenschappelijke naamAmbystoma mexicanum
Veelvoorkomende namenAxolotl, Mexicaanse wandelvis, Mexicaanse salamander
IUCN Rode Lijst-statusErnstig bedreigd
VerschijningBrede hoofden, kleine, ronde ogen zonder oogleden. In het wild: zwart met groenachtige vlekken of grijsachtig bruin of bruin met gouden spikkels en zilverachtige highlights.
MaatMeestal 15-45 cm (6-18 inch). Zelden meer dan 30 cm (12 inch)
LevensduurMeestal 10 jaar, Max: tot 15 jaar of langer met de beste zorg
TemperamentVreedzaam, eenzaam
TankniveauBodem bewoner
Water temperatuur60-70 °F (15-21 °C)
pH-niveau7,4-7,6
Waterhardheid7-14 dGH
ZorgniveauBeginner/gemakkelijk
Minimale tankgrootte30 gallon voor één, 40 gallon voor twee.
TankomgevingVeel schuilplaatsen, grotten, pijpen, planten, glad zand, optionele verlichting en zachte waterstroom
EetpatroonVleesetend
TankgenotenVreedzame, snel bewegende vissen en ongewervelde dieren die te groot zijn om in de bek van Axolotl te passen

Wat is de geschiedenis van Axolotl?

De geschiedenis van axolotls gaat terug tot deAzteekse beschavingin Mexico, waar ze als voedsel werden verkocht.

In1863, Er werden 34 axolotls vanuit Mexico naar Frankrijk gebrachtwetenschappelijke studies over de groei van ledematen. Later werden ze populaire huisdieren in Europa. Veel in gevangenschap gefokte axolotls traceren hun voorouders terug naar deze groep.

Waar komt de naam Axolotl vandaan?

Axolotls zijn vernoemd naar deoude Azteekse godvan vuur, bliksem, misvormingen en dood,Xolotl. Men geloofde dat de god in een axolotl was veranderd om te ontsnappen aan de offers aan de zon door andere goden. In de Nahua-taal betekent axolotlwaterhond.

Wat is de natuurlijke habitat van Axolotl?

Axolotls werden gevonden in meren vanMexico Stad, leuk vindenHet Xochimilco-meerEnHet Chalco-meer. Helaas is het Chalco-meer drooggelegd, waardoor ze nu alleen nog in het Xochimilco-meer te vinden zijn.

Door de ideale temperatuur van het Xochimilco-meer kan het wezen zich comfortabel verstoppen, kruipen en zwemmen op de bodem van het meer.

Zijn Axolotl bedreigd?

Axolotls zijn dat welbijna uitgestorvenin het wild. Volgens de laatste evaluatie in 2019 werden ze geclassificeerd als ernstig bedreigd op de rode lijst van de IUCN. Wetenschappers werken aan het behoud ervan, het fokken van gevangen exemplaren en het plannen van herintroducties in schoon water om te overleven.

Wat is de reden achter het uitsterven van Axolotl?

Axolotls worden bedreigd doorslechte waterkwaliteiten de introductie vaninvasieve soortenzoals karpers, baars en tilapia naar hun natuurlijke habitat. Ze concurreren met axolotls om voedsel en jagen ze op. Veel inteelt veroorzaakt genetische uitdagingen, waardoor ze bijna uitsterven.

Hoeveel Axolotls zijn er nog over?

In dewild, over50-1.000Er bestaan ​​axolotls. Nauwkeurig tellen is echter moeilijk vanwege hun verlegenheid jegens mensen. In gevangenschap gedijen hun aantallen en kunnen ze reiken1000000, en ze zijn wereldwijd populair als huisdieren en laboratoriumonderwerpen.

Tot welke familie behoort Axolotl?

De axolotl behoort tot deCaudata-bestellingEnFamilie Ambystomatidae. Ondanks zijn aquatische levensstijl is het geen vis, maar een ongelooflijk zeldzame watersalamander.

Wetenschappelijk bekend alsAmbystoma mexicanum, deze worden vaak genoemdMexicaanse wandelende visofMexicaanse salamander. De naam Mexicaanse wandelvis komt van hun onderwaterloopgewoonte.

Hoe ziet een Axolotl eruit?

Axolotl Overzicht, Herkomst, Feiten, Verzorging & Fokgids (1)

De axolotl lijkt op een combinatie van een vis en een reptiel, meer op een zwemmende hagedis. Laten we nu meteen een duik nemen in het onderzoeken van de fysieke eigenschappen en het gedrag van axolotl.

Hoe groot is een Axolotl?

Volwassenen, tussen de 18 en 27 maanden oud, meten doorgaans15 tot 45cm(6 tot 18 inch). De meest voorkomende maat is rond23 cm(9 inch), terwijl alles groter dan 30 cm (12 inch) zeldzaam is.

Wat is de kleur van een Axolotl?

Axolotls hebben verschillende kleuren vanwegemutaties in vier pigmentatiegenen.

In het wild worden deze vaak weergegevenzwartmetgroenachtige vlekkenofgrijsachtig bruinofbruin met gouden spikkels, sommige zelfs met zilverachtige highlights.

De donkergekleurde axolotls kunnen hun tint verschuiven naar verschillende tinten lichte en donkere kleuren om te camoufleren met de achtergrond.

Fokkers creëren verschillendeaxolotl-kleurveranderingen, inclusief dubbele mutanten. Je kunt mutaties vinden zoals leucistische, gouden albino, grijze xanthische, roze albino, gevlekt, geheel zwarte melanoïde, mozaïek, koper en lavendel. Sommige hebben ook zwart-witpatronen.

De meest voorkomende soorten zijn albino, grijs en gevlekt wit en zwart.

Zeldzame rassen zijn onder meer gele hypomelanistische, donkere hypomelanistische, albino hypomelanistische, koper, zwarte melanoïde, witte albino, gespikkelde leucistische, chimera, zwaar gemarkeerde melanoïde, groen fluorescerend eiwit (GFP), vuurvlieg, enigma en meer.

Hoe ziet het lichaam van een Axolotl eruit?

Axolotls hebben dat welcilindervormige lichamen, brede hoofden, kleine, ronde ogen zonder oogleden en gele oogleden.

Zij hebbenonderontwikkelde ledematenmet lange, dunne cijfers – vier aan de voorvoet en vijf aan de achterste voet.

Ze hebben unieke eigenschappen die lijken opsalamanderlarven, leuk vindenexterne kieuwenen eenstaartvin. In tegenstelling tot andere salamanders behouden ze deze kieuwen dankzijIk zei niets, die hun hele leven in het water blijven.

Volwassenen hebbendrie paarvanexterne kieuwstengelsmet filamenten voorademen. Ze verschijnen als gevederde aanhangsels achter hun hoofd. Er zijn verborgen kieuwspleten bekleed met filters om te voorkomen dat voedsel binnendringt.

Hoeveel tanden heeft Axolotl?

Ze zijn geëvolueerd van voorouders met functionele tanden. Nu hebben ze dat gedaan30-40 nauwelijks zichtbaar kleiner en rudimentairtanden in elke kaak. Hun tanden helpen niet bij het kauwen, maar bij het grijpen en vasthouden van prooienhet identificeren van verschillende axolotl-soorten en ondersoorten.

Wetenschappers bestuderen deze tanden voor verschillende onderzoeksdoeleinden.

Ondergaat Axolotl een metamorfose?

In tegenstelling tot de meeste amfibieën ondergaan axolotls geen metamorfose vanwege een gebrek aan schildklierstimulerend hormoon. Ze ontwikkelen dus geen longen en benen en kunnen zich niet aanpassen aan het leven op het land. Echter,kunstmatige metamorfoseinductie via hormooninjecties is mogelijk.

Wat is het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke Axolotl?

Mannetjes kunnen seksueel onderscheiden worden door hunlanger en minder rondlichamen. Volwassen mannetjes hebben ook eenlangere staarten eengezwollen cloacabekleed met papillen. Vrouwtjes hebbenmollig en vaak korterlichamen.

Hoe gedraagt ​​Axolotl zich?

Axolotls zijn dat weleenzaam, kalm, zachtaardig,en natuurlijk nieuwsgierig. Ze worden vaak aangetroffen tijdens het verkennen van hun omgeving en in interactie met omringende objecten.

In de eerste plaatsnachtelijkDat wil zeggen dat ze 's nachts het meest actief zijn en natuurlijk gedrag vertonen, zoals jagen en graven onder substraat. Elke axolotl heeft eenunieke persoonlijkheid, waarbij sommige meer extravert zijn dan andere.

Hoewel ze geen band hebben met hun eigenaren, doen ze dat welherkennenze tot op zekere hoogte. Ze kunnen ook worden getraind in de omgang met eigenaren.

Wat is de levensduur van een Axolotl?

Axolotls leven meestal in de buurt10 jaargemiddeld. Er zijn ook voorbeelden waarin ze vijftien jaar of zelfs langer floreren.

Interessante feiten over Axolotl

Hier zijn een paar unieke feiten over Axolotls:

 • Deze hebben buitengewone regeneratieve krachten, die in staat zijn verloren ledematen (tot 5 keer), staarten, delen van hun ogen, kieuwen en zelfs delen van hun hersenen terug te laten groeien.
 • Hun hart wordt vaak gebruikt om het menselijk hart beter te begrijpen.
 • Wetenschappers vinden het vaak moeilijk om het complexe genoom van axolotl, dat tien keer groter is dan dat van de mens, te ontcijferen. Door hun genen te bestuderen, begrijpen wetenschappers hoe axolotls stamcellen gebruiken voor regeneratie.
 • Het is bekend dat ze door hun huid ademen, hoewel ze kieuwen hebben. Hierdoor zijn ze overmatig gevoelig voor de waterkwaliteit.
 • Het wezen is bijna duizend keer beter bestand tegen kanker dan andere zoogdieren.

Opmerking van de auteur:Raak axolotls niet rechtstreeks aan, omdat dit schadelijk is voor hun delicate, zachte lichaam en doorlaatbare huid. Gebruik indien nodig een zacht gaasnet om er voorzichtig mee om te gaan.

Hoe verzorg je Axolotl?

Axolotl Overzicht, Herkomst, Feiten, Verzorging & Fokgids (2)

Hoewel axolotls molsalamanders zijn, verschilt de zorg voor hen aanzienlijk van de meeste andere salamanders. Denk eraan: trek ze niet uit het water als dat niet nodig is. Ze kunnen op het land slechts maximaal een uur overleven, gezien het een vochtige en vochtige omgeving is.

Als u er klaar voor bent om deze amfibie bij u thuis te halen, laten we dan hier beginnen met het creëren van zijn nieuwe leefgebied!

Wat is de aanbevolen tankgrootte voor Axolotl?

Je hebt minimaal een30 gallontank naar huiséén axolotlcomfortabel en help het gedijen. Een grotereTank van 40 literwordt ten zeerste aanbevolen als u zich houdtmeer dan een.

Wat is de waterchemie voor Axolotl?

De natuurlijke habitat van deze watergevoelige wezens bestaat uit licht zout zoet water, ook wel brak water genoemd. Sommige deskundigen suggereren brak water voor axolotls als huisdier, maar ze kunnen ook leven in goed behandeld zoet water met de juiste pH en hardheid.

Om ervoor te zorgen dat uw axolotls een goed leven leiden, moet u zich aan deze normen houden.

 • pH-niveaus:7,4-7,6
 • Water temperatuur:60-70 °F (15-21 °C)
 • Waterhardheid:7-14 dGH
 • Ammoniak:0 ppm
 • Nitriet:0 ppm
 • Nitraat:Onder de 10 ppm
 • Zoutgehalte:Zout is niet nodig. Ze kunnen kortstondig 20-40% Holtfreter- of John-oplossingen en maximaal 15 g/l zout verdragen.

Wat is de tankomgeving voor Axolotl?

Hoe u uw tank inricht, kan een aanzienlijke invloed hebben op het humeur en de algehele gezondheid van uw axolot. Laten we de beste omgeving voor hen creëren!

Moet u Substraat voor Axolotl gebruiken?

Axolotls kunnen het substraat tijdens het eten binnenkrijgen, wat tot gezondheidsproblemen kan leiden. Dus,vermijd grinden kies in plaats daarvanzand met gladde deeltjeskleiner dan 1 mm groot. Ze houden van graven en spelen in het zand. Dit verbetert dus hun welzijn en voorkomt ongemak.

Moet je planten hebben met Axolotl?

Ze houden ervan om levende planten te graven en te ontwortelen. Ze kunnen ook aan de bladeren knabbelen. Planten zijn een heerlijk tussendoortje voor ze

Verder zijn ze gevoelig voor licht vanwege hun ooglidloze ogen. Je moet dus planten opnemen die overleven bij weinig licht en koud water, zoals:

 • Anubias
 • Elodéa
 • Javamos
 • Marimo algenballetjes
 • Hoornblad
 • Pothos
 • Waterlelie
 • Bananen lelie
 • Waternavel
 • Amazone-zwaarden
 • Braziliaanse waterpest
 • Watergeest
 • Drijvend kristalkruid
 • Varenblad moeraskruid
 • Cryptocoryne wendtii
 • Java varen
 • Eendekroos
 • Kikkerbeet
 • Watersla
 • Waterblauweregen

Vermijd het toevoegen van chemicaliën voor het onderhoud van planten, aangezien axolots deze absorberen met hun semi-permeabele huid.

Welke verlichting moet je hebben in een aquarium met Axolotl?

Axolotls stellen geen strenge verlichtingseisen en zijn gevoelig voor plotselinge veranderingen in de verlichting. Het is beter omvermijd elke verlichtingin uw tank. De verlichting van uw kamer waar de tank wordt geplaatst, is voldoende voor hen.

Als je planten hebt, gebruik dan een plantvriendelijkeLED verlichtingmetinstelbare helderheidom ze stressvrij te houden en ook de gezondheid van planten te garanderen.

Welk type decor moet je hebben voor de Axolotl-tank?

Erbij betrekkengrotten, PVC-buizen en op maat gemaakte rotshuidenin je axolotl-tank, want deze wezens houden van schuilplaatsen. Enkele andere decoropties zijnmesh-reptielhangmatten, mosballen, drijfhout en grote rotsen.

Zorg er altijd voor dat de decorartikelen geen scherpe randen hebben, omdat dit de gevoelige huid kan beschadigen.

Welk filter moet je kiezen voor de Axolotl-tank?

Wanneer u een filter voor uw axolotl-tank kiest, kies er dan één metmeerdere mediamandenom voldoende biomedia te huisvesten, essentieel voor de verwerking van afval en het behoud van de waterkwaliteit.Busfilterszijn sterk aanbevolen.

Streef naar een filter met aGPH(gallons per uur) ongeveervier keerde capaciteit van uw tank voor optimale prestaties. U moet er echter rekening mee houden dat u overfiltratie moet voorkomen, omdat dit stress kan veroorzaken.

Wat is het waterdebiet voor Axolotl?

Zorg ervoor dat het filter een zachte waterstroom heeft, bij voorkeur met behulp van eensproeibalk, om stress op uw gevoelige axolotls te voorkomen.

Het ideale debiet voor de tank is 3-6 keer de tankgrootte. Voor een tank van 40 gallon is een stroom van 120 GPH bijvoorbeeld ideaal.

Welk type:Zorg ervoor dat de tank in een rustige, trillingsvrije ruimte wordt geplaatst. Axolotls zijn gevoelige wezens, en overmatig geluid of trillingen kunnen hen overbelasten.

Wat eet Axolotl?

Axolotl Overzicht, Herkomst, Feiten, Verzorging & Fokgids (3)

In het wild zijn dat axolotlsvleesetend, voeden zich met wormen, insecten, kleine vissen en alles wat in hun mond past en heel doorslikt.

Ze vinden voedsel met behulp van hun reukvermogen en vangen snel potentiële maaltijden door ernaar te happen, met behulp van eenvacuümachtige krachtom het voedsel in hun maag te zuigen.

Als huisdiereigenaar kunt u zorgen voor een uitgebalanceerd dieet door een verscheidenheid aan levend en dood voedsel aan te bieden, zoals:

 • Forelpellets
 • Zalmpellets
 • Waswormen
 • Zwartwormen
 • Regenwormen
 • Bloedwormen
 • Bevroren pekelgarnalen
 • Witte wormen
 • Daphnia
 • Axolotl-pellets
 • Repashy grub-taarten
 • Levende nachtcrawlers
 • Mysis garnalen
 • Rode wiebelaars
 • Kleine stukjes rauw, mager runderhart

Hoewel ze ook als voedervis gevoerd kunnen worden, is het beter om dit te vermijden, omdat ze schadelijk kunnen zijn. Bestrooi het voer verder met een calciumsupplement en oefen met het laden van de darmen.

Voed het op basis van zijn leeftijd en individuele eetlust. Bied langzaam voedsel aan totdat hij stopt met eten, wat alleen gebeurt als hij vol is.

Voor larven en junioren: voer tweemaal daags; voor volwassenen: voer één keer per 2-3 dagen. Gezonde volwassenen kunnen maximaal 2 weken vasten en niet opgegeten voedsel onmiddellijk verwijderen.

Voedingstips

 • Deze worden aangetrokken door de beweging van levende prooien. Gebruik bij het voeren van dode prooien een lange tang om het voedsel heen en weer te bewegen om ze te lokken.
 • Het met de hand voeren van axolotls bevordert sociaal gedrag; hun tanden kunnen zich vastklampen aan de menselijke huid, maar kunnen deze niet doorboren.
 • Het voeren in een aparte tank kan waterverontreiniging voorkomen, maar is niet noodzakelijk.

Welke Tank Mates worden aanbevolen bij Axolotl?

Axolotls geven de voorkeur aan isolatie en kunnen het beste alleen worden gehouden. Het zijn carnivoren, maar doen andere vissen doorgaans geen kwaad vanwege hun trage karakter.

Kies bij het kiezen van tankgenoten voorvreedzame beestjesDatkan niet passenin de mond van een axolotl en zijnsnelgenoeg om te ontsnappen, aangezien axolotls kunnen proberen op hen te jagen of ze te plagen.

Houd er rekening mee dat ze koel water nodig hebben, dus kies metgezellen die zijn aangepast aan lage temperaturen.

Enkele van de ideale tankgenoten voor hen zijn:

 • Weerhaken:Rooskleurig, geruit, goudkleurig, Indisch glas, maharadja, rode lijntorpedo, gouden dwerg, Odessa, shalyni, tweevlekken, clown, glas, groenstreep, éénvlek, gevlekt en moeras
 • Danio-vis: Zebravis, parelmoer, oranje vinnen, Bengalen, noordelijke gloed, besnord, schiereiland, roze, zwartgeband, blauw, blauwe maan, Hikari, dwerggevlekt en gouden ring
 • Guppies, Endlers levendbarenden, groene zwaardstaarten, duistere miljoenen vissen, muggenvissen
 • Witte wolkenbergminnows, Dojo-modderkruipers, Inle-modderkruipers
 • Japanse rijstvis
 • Kardinaal tetra
 • Gouden skiffia
 • Zwakke goerami's
 • Gigantische Chinese bitterlingen
 • De panchax van Playfair
 • Roodgevlekte panchax
 • Scharlaken badis
 • Regenboog characodon
 • Kleine garnalen
 • Appelslakken

Als je eenTank met alleen axolotl, kun je volwassen mannetjes en vrouwtjes bij elkaar houden. Maar als je ze niet wilt fokken, kun je twee mannetjes bij elkaar houden.

Vermijd mengenaxolotls vanverschillende maten of leeftijden, omdat ze kannibalistisch gedrag kunnen vertonen. Als er zich problemen voordoen, scheid deze dan.

Welke tankgenoten moeten worden vermeden voor Axolotl?

Vermijd huisvesting met:

 • Tropische vis:Axolotls geven de voorkeur aan koel water, waardoor tropische vissen geen geschikte metgezellen zijn.
 • Territoriale en agressieve vissen:Vreedzame axolotls kunnen door hen worden lastiggevallen of gewond raken.
 • Zeer actieve zwemmers:Hun constante bewegingen kunnen axolotls belasten.
 • Vissen met scherpe stekels (bijvoorbeeld: cory-meerval):Ze kunnen axolotls beschadigen als ze worden opgegeten.
 • Kleine vissen en minislakken:Ze kunnen verstikkingsgevaar opleveren en ziekten overbrengen die axolotls kunnen treffen.
 • Andere op de bodem levende vissen of sneletende aquariumgenoten:Deze creëren directe concurrentie om voedsel, aangezien axolotls langzaam eten en niet met hen kunnen concurreren; het kan zijn dat ze in hun aanwezigheid ondervoed raken.

Wat zijn de meest voorkomende ziekten voor Axolotl?

Hoewel deze wezens prachtige regeneratieve vermogens hebben, kunnen ze vatbaar zijn voor verschillende kwalen. Houd niet alleen de tank schoon en zorg voor een gezonde omgeving, maar let ook op het volgende:

ZiektenaamOorzakenSymptomenBehandeling
Vloeistofstoornissen, genetische en voedingsproblemenGenetische afwijkingen, hartbeschadiging, nierproblemen, voedingstekorten.Vochtophoping (oedeem en ascites), abnormale celgroei (tumoren), verlies van eetlust, verslechtering van de kieuwen.Raadpleeg een dierenarts voor drainage. Verander het dieet. Bewaar ze in schoon, koel water, Holtfreter-oplossing of zoutbaden, vermijd vet voedsel en vermaal meelwormen voordat u ze voedt.
ParasietenGeïnfecteerd aas dat parasitaire protozoa bevatOvermatig huidslijm, externe platwormen die zich aan de huid hechten, verlies van eetlustMetronidazol voor enterische protozoa, zoutbaden, formaline voor ectoparasieten.
Wonden en fysieke schadeLichamelijk letsel, verlies van kieuwen of ledematen, schade aan de vinnen.Zichtbare wonden, mogelijke infectie.Bewaar ze in schoon, koel water. Gebruik de oplossing of zoutoplossing van Holtfreter.
SpanningSlechte waterwaarden, overvolle tank, agressieve tankgenoten, sterke waterstroom.Slechte respons, bloedarmoede, huidlaesies, gebrek aan eetlust, kieuwdegeneratie.Verbeter de waterkwaliteit, vermijd overbevolking, houd ze met rust en verminder de waterstroom.
AmmoniakvergiftigingNiet-gebruikte tank, overvoeding, aanwezigheid van niet opgegeten voedsel en afval.Krullen en bleken van kieuwfilamenten, slechte eetlust, lethargie, bloeding, dood.Regelmatig testen, water verversen, ammoniak neutraliserende middelen, beperken van voedingen.
HyperthermieHoge temperaturen, langdurige hitteperioden.Gebrek aan eetlust, oncontroleerbaar zweven, ascites.Antibioticatherapie, koelmethoden (koelkast, koelmachines)
Maag- en darmvreemde lichamenInname van substraten, inslikken van kleinere tankgenoten.Zweven, slechte eetlust, hectisch zwemmen, snijwonden in de mond.Regurgitatie (in acute gevallen), verwijdering onder narcose.
Bacteriële infectieSlechte waterkwaliteit, niet-steriele planten, geïnfecteerd levend voedsel.Verminderde eetlust, rode vlekken op het lichaam, vinrot, staartrot, zweren, schilferafscheiding.Calcium/natriumhypochlorietoplossing, antibiotica via injectie.
Fungus Infection (Saprolegnia)Slechte waterkwaliteit, hoge temperaturen, aangetast immuunsysteem.Witte en vage vlekken op het lichaam, verlies van kieuwstengels.Zoutbaden, isolatie, kaliumpermanganaat pakken onderliggende stressfactoren aan.
TumorVerschillende factorenGezwellen op het lichaamVerwijdering door een dierenarts als er problemen optreden.

Snelle tip:Darmobstructies zijn een veel voorkomende doodsoorzaak van axolotls. Om dat te voorkomen, moet je voorkomen dat je voorwerpen kleiner dan 3 cm (de grootte van de kop van een axolotl) in het aquarium legt.

Wat zijn de fok- en voortplantingspatronen voor Axolotl?

Axolotl Overzicht, Herkomst, Feiten, Verzorging & Fokgids (4)

Axolotls hebben onvoorspelbare broedpatronen die worden beïnvloed door temperatuur en daglengte. Het fokken ervan vereist ook een zorgvuldige afweging van hun leeftijd, omgeving en natuurlijk gedrag, waarbij de gezondheid van zowel ouders als nakomelingen wordt gewaarborgd.

Hier zijn een paar dingen die u moet volgen om gezonde exemplaren te reproduceren.

Hoe selecteer ik de exemplaren van Axolotl?

Axolotls kunnen geslachtsrijp worden tussen5 maanden en een paar jaar.

Maar in mijn ervaring is het raadzaam om ze niet te fokken voordat ze bereikt zijn18 maanden oud. Hierdoor kan de salamander volledig tot zijn recht komen. Te vroeg fokken kan schadelijk zijn voor jonge axolotls.

Hoeveel eieren legt vrouwelijke Axolotl?

Vrouwelijke Axolotl kan leggenruim 1.000 eieren. En aangezien vrouwtjes meerdere keren per jaar paren, concentreert hun lichaam alle energie op de productie van eieren en niet op de groei. Dit heeft grote gevolgen voor haar lichaam en gezondheid. Dit is nog een reden om het veredelingsproces uit te stellen.

Hoe ziet de kweektankopstelling voor Axolotl eruit?

Bereid een kweektank van 40 gallon voor een paar voor. Voorzienzijde of levende plantenvoor het vrouwtje om haar eieren vast te maken enruwe stenen of leisteenzodat het mannetje spermatoforen kan afzetten.

Wat zijn de broedseizoenen en omstandigheden voor Axolotl?

Het fokken kan het hele jaar door plaatsvinden, maar tussendoor worden optimale omstandigheden waargenomenDecember en juni.

Om verkeringgedrag te activeren, repliceert u natuurlijke lichtveranderingen of plotselinge temperatuurverschuivingen, meestal in de buurt12-14 °C (54-57 °F). Zelfs gedeeltelijke seizoensveranderingen in een kamer kunnen de voortplanting stimuleren.

Wat is het paargedrag van Axolotl?

De mannelijke axolotl begint met paaienkronkelende bewegingen en duwtjesop de rug van het vrouwtje.

Als hij ontvankelijk is, leidt hij haar rond en deponeert spermatoforen (pakketjes sperma) rond de tank. Deze worden vervolgens opgepikt door de cloaca van het vrouwtje. Bevruchting vindt dus intern plaats.

Wanneer legt vrouwelijke Axolotl eieren?

Ze legt eieren individueel12-72 uurna het paren – op planten of verschillende oppervlakken, met één spawn variërend van100-1500 eieren. Eieren van de albino-morfe moeder zien er wit uit, terwijl andere axolotl-eieren donkerbruin zijn.

Zodra u de eieren ziet, verwijdert u ze onmiddellijk uit de tank. Anders zouden deze hun eigen eieren kunnen consumeren.

Houd de eieren goed belucht, wat kan worden vergemakkelijkt met eenluchtpomp. Er moet speciale aandacht worden besteed aan de watercondities, om ervoor te zorgen dat dit zo isgedechloreerden op de juiste temperatuur (tussen64-77 °F of 18-25 °C) voor succesvol uitkomen.

Wanneer komen Axolotl-eieren uit?

Eieren komen binnenin uit15 dagen rond 77 ° F. Pas uitgekomen axolotls absorberen aanvankelijk de dooier en hebben daarna levend voedsel nodigna 48 uur na de geboorte. Ze reageren alleen op voedsel dat beweegt. Geschikte opties zijn onder meerpas uitgekomen artemia, kleine watervlooien, moina en microwormen.

Hoe groeien baby-axolotls?

Terwijl de larven uitgroeien tot juvenielen, laten ze, in tegenstelling tot kikkers, eerst hun voorpoten groeien. Tijdens deze fase beginnen ze niet-levend voedsel te accepteren. U kunt overstappen vanlevend voedselnaaraxolotlpellets dieet. Zorg ervoor dat de overgang in het dieet geleidelijk verloopt.

Jonge exemplaren kunnen ook kleine stukjes worden gevoerdregenwormen. Goede voeding en aandacht voor hun groei zorgen voor een gezonde ontwikkeling tot volwassenen.

Voed ze1-2 keer per dagomdat ze tijdens deze fase behoorlijk kannibalistisch zijn. Dit zorgt voor de juiste voeding en een gezonde groei.

Zodra de achterpoten zich ontwikkelen, kunnen de jongen verzorgd worden, net als volwassenen.Kannibalistische neigingen nemen afmet groei.

Hoe de waterkwaliteit voor Axolotl behouden?

Een goede waterkwaliteit is essentieel tijdens de groeifasen van de axolotl. Controleer regelmatig, vooral tijdens de eerste weken, om hun welzijn te garanderen.

Foktips

 • Goed gevoede axolotl-baby’s vormen geen gasbellen in de darmen. Maar als uw huisdier dat wel doet, plaats hem dan in een aparte bak en voed hem gedurende 1-2 dagen met een pincet totdat hij de luchtbellen heeft verwijderd.
 • Overbevolk de baby-axolotl-tank niet om te voorkomen dat de baby's ledematen verliezen en de vinnen beschadigen.

Hoe Axolotl kopen?

Als u ze als huisdier wilt houden, moet u bij de aankoop rekening houden met het volgende:

Hoe controleer ik de wettigheid bij het kopen van Axolotl?

Controleer de wettigheid van het bezit van een axolotl in uw staat. Maak uzelf vertrouwd met de wetten op het bezit van exotische huisdieren in uw regio voordat u een aankoop doet.

Ze worden niet toegelatenCalifornië, Maine, New Jersey en Virginia in de Verenigde Staten. Sommige staten staan ​​eigendom toe, maar import niet.

Hoe kies je een gezonde Axolotl tijdens het kopen?

Kies in de winkel bij het kiezen van axolotls voorjongerenmetvolle, gevederde kieuwenEnheldere en onbeschadigde huid. Zorg ervoor dat het zo isnormaal etenen ziet er gezond en levendig uit.

Gerenommeerde verkopers

Koop bij gerenommeerde fokkers of dierenwinkels om de gezondheid en authenticiteit te garanderen. Vraag om referenties of lees recensies als u bij particuliere verkopers koopt.

Hoe Axolotl vervoeren?

Vervoer de axolotl veilig in een veilige container, zodat een stabiele watertemperatuur wordt gegarandeerd.

Wat zijn de kosten van Axolotl?

In 2023 kosten betaalbare axolotls – meestal de wilde soorten – uit dierenwinkels doorgaans tussen de € 10,-$30 en $80. De prijs varieert op basis van soort, leeftijd en locatie, dus houd ook rekening met de verzendkosten.

De duurste zijn meestal de zeldzame rassen zoalsChimaera, Enigma en Piebald. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen zo duur zijn$ 1.300-1.500.

Een woord van FishInAquarium

Axolotls zijn een van de meest populaire huisdieren aller tijden vanwege hun schattige uiterlijk en onderhoudsgemak.

Met basiswater-, milieu- en voedselzorg bieden deze relatief onderhoudsarme wezens eindeloos vermaak met hun gedurfde en nieuwsgierige gedrag.

Ondanks hun ongewone uiterlijk, maken hun innemende persoonlijkheden hen echt lieve metgezellen die jarenlang bij je blijven.

Ze zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren, patronen en prijzen. Dus of je nu gewoon wilt proberen er een te kweken of een verzamelbare variant in beperkte oplage wilt, je zult niet teleurgesteld zijn!

Als je het leuk vond om over axolotls te leren, overweeg dan om dit denkstuk met je mede-enthousiastelingen te delen. Als u echter vragen heeft of meer informatie nodig heeft, kunt u per e-mail contact met ons opnemen.

Axolotl Overzicht, Herkomst, Feiten, Verzorging & Fokgids (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 5905

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.