Australian Shepherd: Karakter, Houding & Verzorging - DigiDogs (2024)

Karakter

Zelfbewuste en onafhankelijke allrounders vereisen een consistente training

Australian Shepherds zijn een geweldig hondenras, maar u moet weten waar u aan begint en uzelf afvragen of dit ras bij uw levensstijl past voordat u een Aussie aanschaft.

Vooral bij werk- en herdershonden, waartoe Australian Shepherds van nature behoren, is het uiterst nuttig om het oorspronkelijke doel en de bijbehorende karaktereigenschappen te kennen. Alleen zo krijgt u een idee van de mogelijke bijzonderheden die u van dit hondenras kunt verwachten.

Afhankelijk van de foklijn (show- en werklijnen zijn de meest voorkomende) en afhankelijk van het individuele karakter van de hond, zijn deze kenmerken meer of minder uitgesproken en hoeven ze helaas niet altijd compatibel te zijn met het moderne stads- of gezinsleven. . Maar ze kunnen ook de best denkbare werk- en gezelschapshond maken.

Australian Shepherd: Karakter, Houding & Verzorging - DigiDogs (1)
Australian Shepherd: Karakter, Houding & Verzorging - DigiDogs (2)
Australian Shepherd: Karakter, Houding & Verzorging - DigiDogs (3)

De zeer veelzijdige Australian Shepherds zijn speciaal gefokt in Noord-Amerika, waar de behoefte aan goed werkende, gezelschaps- en waakhonden op boerderijen en ranches steeds groter werd. Dienovereenkomstig fokten boeren en veeboeren honden puur vanwege hun capaciteiten en nauwelijks vanwege hun uiterlijk. Er kwamen honden tevoorschijn die extreem hard werkten en een sterk herdersinstinct hadden.

Terwijl de meeste herdershonden zich op slechts één type dier concentreren, kunnen Aussies zowel schapen als vee of pluimvee hoeden. Dit vergt andere vaardigheden, want schapen zijn kwetsbaar en gevoelig, terwijl runderen soms een beet in de hielen of snuit nodig hebben zodat ze zich door een hond de leiding kunnen laten geven. Daarom waren aanpassingsvermogen, uithoudingsvermogen, kracht en taaiheid uiterst belangrijk voor de boeren met hun werkhonden.

Het was net zo belangrijk dat de boeren de honden snel konden trainen en erop konden vertrouwen, hoewel onafhankelijk optreden bij het hoeden en bewaken absoluut wenselijk was. Intelligentie, loyaliteit en de ‘will to please’ zijn belangrijke kenmerken die Aussies vandaag de dag nog steeds bezitten. Waakhonden zijn altijd nodig geweest op de boerderijen en de Aussie vervult deze taak op briljante wijze.

The Aussie – een verrassingspakket met vele facetten

De uiteenlopende taken van de Aussies zorgen ook voor verrassingspakketten. Het is nooit helemaal duidelijk welke van de taken de sterke punten zijn van de Australian Shepherd die ik de mijne noem. Het is geen geheim dat dit ook varieert in de foklijnen, maar het kiezen van een hond uit de showlijn in plaats van de werklijn garandeert niet automatisch een goede gezinshond.

Het herdersinstinct is op een dwaalspoor geraakt

De meeste Aussies hebben sterke herdersinstincten. Maar of het instinct zo sterk is dat de Australiër vervangers zal zoeken bij joggers, chauffeurs, fietsers of kinderen om te achtervolgen en te bewaken, is onmogelijk te voorspellen. De manier van hoeden van elke Aussie is ook anders: als het om vee ging, moesten de Aussies soms bijten en voor zichzelf opkomen. Voor schapen: omcirkel meer. Mijn Australische herder kan de kinderen dus knijpen of zelfs bijten als ze hem niet gehoorzamen. Zelfstandig handelen is iets anders: zeer wenselijk bij het hoeden, maar in het dagelijkse gezinsleven kan het vervelend of zelfs gevaarlijk zijn.

Een Aussie kan ook handelen op basis van zijn bestaande jachtinstinct, vooral omdat hij niets heeft om mee te hoeden. Dit hoeft niet het geval te zijn, maar de mogelijkheid bestaat. Hij reageert namelijk op visuele prikkels en dit hoeven niet alleen kuddeobjecten te zijn, maar het kan uiteraard ook wild zijn waar hij op springt.

Van een felle waakhond tot een slaappil

Naast het sterke herdersinstinct is het ook belangrijk om te weten dat Aussies nauwe banden vormen met hun eigenaren en familie en sterk territoriaal en waakzaam gedrag kunnen vertonen. Ik kan dus een Aussie hebben met een sterk beschermend instinct die het huis en de auto verdedigt door te blaffen, geen vreemden binnenlaat en als ik op een bankje in het park of in een café ga zitten, onmiddellijk boos blaft tegen vreemden. Maar dit hoeft uiteraard niet het geval te zijn. Misschien kijkt hij, als de deurbel gaat, alleen maar op en geeft een korte dreun. Maar ik moet gewoon voorbereid zijn op het eerste geval en weten hoe ik het gedrag in de gewenste richting moet sturen.

Als Aussies te vaak alleen zijn en/of geen zinvolle activiteiten ondernemen, kunnen ze ook destructief gedrag vertonen, wat zeker ongewenst is, maar niet zo gemakkelijk te trainen.

Hoe kan ik mijn Australian Shepherd trainen?

De American Kennel Club beschouwt zowel vroege socialisatie als gehoorzaamheidstraining als verplicht voor Australian Shepherds. Een van de meest voorkomende redenen waarom Aussies in dierenasielen terechtkomen, is dat hun eigenaren niet in staat of bereid waren de onstuitbare energie van de Australian Shepherds in constructieve kanalen te kanaliseren door middel van liefdevolle en consistente training.

De combinatie van intelligentie, sterke energie en werkwilligheid maakt dat Australian Shepherds enerzijds gemakkelijk te trainen zijn, maar anderzijds ook zeer snel ongewenst gedrag aanleren. Het blijkt dat Australian Shepherds geen beginnershonden zijn en dat hun baasjes de tijd en het verlangen moeten hebben voor een goede training en opvoeding. Tegelijkertijd moet je de hond ook leren kalmeren, want Aussies geven alles totdat ze gek worden als kleine kinderen.

Dus als u de meeste ervaring heeft met hondentraining of graag mee wilt doen en de tijd wilt nemen, dan kunt u met een Australian Shepherd een loyale, actieve en prima werk-, gezelschaps- en gezinshond in huis halen.

intelligentie-

Australian Shepherds zijn uiterst intelligente en snel trainbare honden

Aandacht

Aussies willen een uitgesproken ‘will-to-please’ hebben, d.w.z. een zeer hoog niveau van arbeidsethos gecombineerd met een hoog niveau van aandacht. Ze willen behagen en werken.

Energie

Australian Shepherds hebben een zeer hoog energieniveau. Ze zouden nooit stoppen met werken tenzij hun eigenaar de rust voorschrijft die ze absoluut nodig hebben om in balans te zijn. Als herdershond heeft een Aussie een grote bewegingsbehoefte en heeft ongeveer 2 uur activiteit en/of lichaamsbeweging per dag nodig, maar hij mag niet overbelast worden, anders raakt hij er heel snel aan gewend en kan hij gek worden.

Tijdsbesteding

Australian Shepherds zijn intelligente en sportieve werkhonden die een zeer consistente training vereisen en een taak die hen mentaal uitdaagt.

Opleiding

Zoals hierboven al opgemerkt in de sectie "Karakter: Hoe kan ik mijn Australian Shepherd trainen?", zijn vroege socialisatie met alle omgevingsprikkels, mensen en dieren, evenals een goede gehoorzaamheidstraining, zoals gehoorzaamheid in de hondensport, de beste introductie tot een prettig leven samen met de Australian Shepherd.

Geschikte hondensporten voor Australian Shepherds zijn:

 • Gehoorzaamheid
 • Wendbaarheid
 • Clickertraining en trick-dogging
 • Hond dansen
 • Hondfrisbee

Door hun sportiviteit zijn ze uiteraard ook geschikt om samen met hun baasjes te sporten en hun uithoudingsvermogen te trainen:

 • Joggen
 • Wandeltocht
 • Hardlopen op de fiets of naast het paard

Aussies zijn vaak erg goed in neuswerk, zoals:

 • Werk bijhouden
 • Training voor voedseldummy's
 • Mantrailen
 • Drugsdetectiehonden

Geschiktheid voor huisvesting

Australian Shepherds zijn eigenlijk typische boerderijhonden. Ze zijn geschikt om in een appartement te houden, zolang u ervoor kunt zorgen dat deze werkhond voldoende mentale en fysieke beweging krijgt. Australian Shepherds kunnen erg alert zijn en gevoelig zijn voor blaffen.

Het appartement dient zich op de begane grond te bevinden of bereikbaar te zijn via een lift.Zelfs sportieve hondenrassen als de Australian Shepherd hoeven niet dagelijks meerdere trappen te beklimmen. Als puppy’s en jonge honden mogen ze absoluut geen trappen lopen; als ze senior zijn of ziek zijn, kan dit voor de honden ook onmogelijk worden. Een hond als de Australian Shepherd met een gewicht tussen de 12 en 20 kg mag uitzonderlijk gedragen worden, maar zeker niet elke dag.

Als u een hond in uw appartement wilt houden, heeft u schriftelijke toestemming nodig van de verhuurder of de vereniging van eigenaren om honden te houden.

Loyaliteit en toewijding

Australian Shepherds zijn zeer loyaal en toegewijd aan hun eigenaren, zolang de eigenaar hen gevoelig en consequent behandelt en hun vertrouwen niet misbruikt.

jachtinstinct

Velen geloven nog steeds dat herdershonden automatisch geen jachtinstinct hebben. Hoewel ze zijn gefokt om wild en vee te roven, reageren ze zeer sterk op visuele prikkels en besluipen het wild of het vee en cirkelen er omheen. Afhankelijk van socialisatie, training en foklijn zal de Aussie niet alleen het wild achtervolgen, maar hij kan het ook aan. Hij heeft altijd snelheid, uithoudingsvermogen en vaardigheid om te jagen. Uiteraard kun je ook zonder jachtinstinct een Aussie vangen.

Alleen zijn

Australian Shepherds vormen een zeer nauwe band met hun eigenaren. Als je er vroeg aan gewend raakt en erop vertrouwt, zouden ze, zoals alle honden, een paar uur alleen moeten kunnen blijven. Als Aussies te vaak alleen zijn en/of geen zinvolle activiteiten ondernemen, kunnen ze destructief gedrag vertonen, wat zeker ongewenst is, maar niet zo gemakkelijk te trainen.

Over het algemeen mogen honden niet langer dan vier uur per dag alleen gelaten worden.

Bellen

Australian Shepherds blaffen als ze werken en zijn zeer waakzame honden. Ze kunnen ook veel blaffen als ze opgewonden zijn.

alertheid

Australian Shepherds werden ook gefokt als waakhonden op boerderijen in Noord-Amerika. Daarom kunnen ze een zeer sterke alertheid ontwikkelen met sterk territoriaal gedrag. Uiteraard hoeft dit niet bij alle exemplaren en kweeklijnen het geval te zijn, maar een zekere mate van waakzaamheid is altijd aangeboren. Het kan zich zo ontwikkelen dat er overal tegen vreemden wordt geblaft: in een café, thuis, op een bankje in het park, in de auto of wanneer ze in het donker lopen.

beschermer

Als middelgrote honden met soms sterke beschermende instincten kunnen Australian Shepherds ook goede beschermers zijn.

Compatibel met honden

Vroege socialisatie met andere honden en het vermijden van slechte ervaringen tijdens de paarperiode zijn de beste voorwaarden voor latere compatibiliteit met andere honden. Australian Shepherds hoeven niet altijd erg geïnteresseerd te zijn in hun soortgenoten en kunnen hun tanden laten zien als een andere hond hen te opdringerig lijkt. Over het algemeen worden ze echter als compatibele mensen beschouwd.

Compatibel met dieren

Vanwege het mogelijke jachtinstinct bij Australian Shepherds is compatibiliteit met katten en andere dieren niet automatisch gegeven. Bij vroege socialisatie zijn er meestal weinig problemen en kunnen er zeer goede vriendschappen ontstaan ​​met andere dieren zoals paarden en katten.

Kindvriendelijk

Australian Shepherds zijn vaak gereserveerd en wantrouwend tegenover vreemden. Hoewel ze meestal vriendelijk zijn, worden ze niet als typische mensenliefhebbers beschouwd. Omdat ze gewend zijn te happen bij het hoeden van vee en kinderen door hen gezien kunnen worden als hoedenobjecten, zijn het niet de beste gezinshonden. Het hangt natuurlijk af van de foklijn: de showlijn wordt geschikt geacht voor gezinnen, maar dat hoeft niet voor iedere hond uit deze lijn te gelden. In de bijtstatistieken uit de VS (1994-2013), waarin beten van honden bij kinderen werden geregistreerd en onderzocht, stonden de herdershondenrassen verrassend ver voorop met een 7e plaats op 18 plaatsen.

Verdraagzaam tegenover vreemden

Als werkhonden zijn Australian Shepherds ook bedoeld om de boerderij, de dieren en de eigenaren te bewaken. Ze zijn daarom nogal gereserveerd of wantrouwend tegenover vreemden. Voor hen is een goede socialisatie en het wennen aan vreemden bijzonder belangrijk. Hun waakinstinct is meestal behoorlijk sterk, zodat vreemden uit huis, auto en eigendommen de neiging hebben tegen hen te blaffen. Hun territoriumgedrag kan ook zo uitgesproken zijn dat het bankje in het park of de plek in het café waar hun baasje zit, verdedigd wordt tegen vreemden.

Australian Shepherd: Karakter, Houding & Verzorging - DigiDogs (2024)

FAQs

What not to do with an Australian Shepherd? ›

Alone Time. Aussies are people-oriented dogs who tend to follow their family from room to room just to be near them. They require plenty of attention. Being left alone for too long may cause the intelligent, energetic Australian Shepherd to create her own fun—often through destructive behaviors or barking.

What are the pros and cons of an Australian Shepherd? ›

These active pups require plenty of physical activity and mental stimulation. If you want a laid-back couch potato as a pet, an Aussie may not be the best fit for you. However, they are known for being friendly yet protective and have a strong desire to please their owners.

How many hours of exercise does an Australian Shepherd need? ›

Most healthy adult Australian Shepherds will need a minimum of two hours of exercise per day. This can be split up into several brisk walks, runs, or games of fetch. Some Aussies may need more or less depending on their individual energy levels.

Why is my Australian Shepherd obsessed with me? ›

Australian Shepherds can be rather clingy at times, especially with their favorite person in the home. If your dog has become your shadow and follows you every time you move, the most likely reason is that you are their favored person, and they want to be involved in everything you do.

Do Aussies pick one person? ›

Once he's fully grown, he also makes a good jogging buddy. They do sometimes tend to pick a favorite person, but are generally affectionate to their entire families. A working dog at heart, the Aussie has a built-in affinity for herding.

What do Australian Shepherds love the most? ›

The Aussie Shepherd Personality

They're very active and energetic, and love to run and play with both kids and adults. Australian Shepherds love the attention that playtime brings.

What are the pros of having an Australian Shepherd? ›

Australian Shepherds can easily be described as the jack of all trades—they are smart, loyal, friendly, and intelligent, and they can be taught to do agility, herd, and be a therapy or service dog. With such an impressive resumé, it is no wonder that this breed remains a top choice for so many people.

What are the behavioral problems of Australian shepherds? ›

In regards to their relationship with their owners, teenage Australian Shepherds begin to push the boundaries of their world, just as human teenagers do! This means that Aussies might challenge authority by responding differently when directed to do something. They can seem distracted or even outright oppositional.

Do Australian shepherds have anxiety issues? ›

Australian Shepherds are a breed that does tend to have more anxiety, mostly because of the job they are bred for. They are great at herding sheep and can be excellent companions but they are very attentive to their environment and like to have control over the movement of their “herd”.

At what age do Australian Shepherds calm down? ›

At What Age Do Australian Shepherds Calm Down? An Australian Shepherd will always be a lively dog, but you may notice them calm slightly after two years of age when they mature. However, some may only quiet down once they reach old age.

Can you over exercise an Australian Shepherd? ›

Australian Shepherds are hard-working dogs and are capable of long periods of exercise. However, it's important not to overdo it with your Aussie, especially in hot weather. Periods of intense exercise when the temperature is high can lead to heatstroke in your dog, which can be life-threatening.

Are Australian Shepherds stranger danger? ›

It's in their nature, but it might require training to manage. Stranger Danger: They might be reserved or even standoffish with strangers. Socialization is key to help them feel at ease.

Are Australian Shepherds possessive of their owners? ›

Aussies are active, protective, friendly dogs that love to please and be loyal to their owners. They also have territorial instincts that can make them naturally possessive of their owners and home.

Do Australian Shepherds get separation anxiety? ›

Loneliness: Dogs, including Australian Shepherds, can experience loneliness if left alone for extended periods. Providing companionship, either through human interaction or playdates with other dogs, can mitigate this. Separation Anxiety: Some dogs may develop separation anxiety when left alone.

What are the cons of Australian Shepherds? ›

Bored Australian Shepherds express their frustration by barking and destructive chewing. If you want an easy-to-live-with pet who doesn't need much exercise and sleeps on the couch most of the day, this is not the breed for you.

At what age do Aussies calm down? ›

At What Age Do Australian Shepherds Calm Down? An Australian Shepherd will always be a lively dog, but you may notice them calm slightly after two years of age when they mature. However, some may only quiet down once they reach old age.

Do Australian Shepherds become aggressive? ›

An Aussie that thinks they are the leader within their human “pack” is usually more stressed than they should be, and can even start to “boss” the human members of the household which can lead to uncontrollable behaviour and even inappropriate aggression.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 5849

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.