Australische herder | zooplus Magazine (2024)

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de Australian Shepherd een herdershond uit de VS. Hij wordt daar sinds de 19e eeuw gefokt en is erg populair vanwege zijn intelligentie en leervermogen. Tegenwoordig worden deze honden, ook wel Aussie genoemd, vaak gebruikt voor behendigheidstrainingen en veeleisende trainingen. Jouw drang om te bewegen kent vrijwel geen grenzen.

Maat

Middel (11-25 kg)

Lengte van de vacht

Lang haar

Bont kleur

Zwart Oranje / Mahonie

Fellmuster

Zweifarbig Driekleur Merle Sabel Zadel / Deken

Karakter

Gemakkelijk te trainen Zeer sterk (5 van de 5 poten) Kindvriendelijk Sterk (4 van de 5 poten) Appartementhond Zeer zwak (1 van de 5 poten) Onafhankelijk (kan alleen blijven) Zwak ontwikkeld (2 van de 5 poten) Geschikt als eerste hond Zwak ontwikkeld (2 van de 5 poten) Lage gewichtstoename Enigszins uitgesproken (2 van de 5 poten) Gezond Enigszins uitgesproken (2 van de 5 poten) Intelligent Zeer sterk (5 van de 5 poten) Lage neiging tot bijten Sterk (4 van de 5 poten) Lage neiging tot blaffen Sterk uitgesproken (4 van de 5 poten) Geen neiging om weg te rennen Sterk (4 van de 5 poten) Verliest weinig haar Matig uitgesproken (3 van de 5 poten) Geschikt als waakhond Sterk ontwikkeld (4 van de 5 poten) Speels Zeer sterk (5 van de 5 poten) Katvriendelijk Sterk (4 van de 5 poten) Energieniveau Zeer sterk (5 van de 5 poten)

FCI-groep

1. Herdershonden en veehonden

Inhoudsopgave

 1. Profiel van de Australische herder
 2. Uiterlijk: Blauwe ogen, mooie vachtkleuren
 3. Houding: (bijna) de klok rond bezig
 4. Voeding: Wat eet een Australische herder?
 5. Verzorging: De vacht heeft aandacht nodig
 6. Gezondheid: Ziekten die typisch zijn voor het ras
 7. Geschiedenis: Waar komt de Australian Shepherd vandaan?
 8. Kopen: Hoeveel kost een Australian Shepherd?
 9. Conclusie: energiebundel voor gevorderde gebruikers

Profiel van de Australische herder

Korte informatie:Intelligente, levendige hond met een sterke bewegings- en kuddedrang. Ook wel “Aussie” genoemd.
Schofthoogte:46–58cm
Gewicht:17–27 kg
Gemiddelde levensverwachting:13-15 jaar
Prijs:1.300–2.500 €
Natuur:speels, vrolijk, vriendelijk tegen mensen, zeer actief
Viel:Middellange lengte, recht tot licht golvend, veel ondervacht
Bontkleuren:Blauw-Merle, Rood-Merle, Rot, Schwarz
Ouderschapsinspanning:Medium
Onderhoudsinspanning:Medium
Bewegingsvereisten:Heel hoog
Oorsprong:VS
Claim:Veeleisend

Australische herder | zooplus Magazine (1)

© Christian / stock.adobe.com

Uiterlijk: Blauwe ogen, mooie vachtkleuren

De Australian Shepherd doet de hoofden van menig hondenliefhebber omdraaien. Geen wonder, hij is gewoonweg prachtig met zijn donzige, kleurrijke vacht en sprankelende ogen! Kenmerkend is het sterke en gespierde, maar soepele lichaam - altijd iets langer dan hoog.

Met een schofthoogte van 51 tot 58 centimeter voor reuen en 46 tot 53 centimeter voor teven is het een van de middelgrote honden. De Australian Shepherd is voor zijn formaat een vrij lichte hond, die zelden meer dan 22 kilo weegt.

Goed geproportioneerd lichaam met een stompe staart

De herdershond heeft een zeer robuust lichaamsbouw, waardoor hij ideaal is als werkhond. Het licht gewelfde tot platte hoofd van de Aussie staat in goede verhouding tot zijn harmonieuze lichaam. Het heeft een sterk schaargebit en driehoekige oren die hoog op het hoofd staan.

Bij sterke concentratie en hoge aandacht kantelen de oren iets naar voren of opzij. Typerend voor sommige honden van dit ras is de aangeboren stompe staart, ook wel “natural bobtail” (NBT) genoemd.

Weerbestendig bont met veelzijdige kleuropties

De gladde tot licht golvende vacht van de Australian Shepherd is dankzij de sterke ondervacht zeer weerbestendig. Bij reuen zijn de manen en de kraag iets meer uitgesproken dan bij teefjes. Op het hoofd, aan de buitenkant van de oren, aan de voorkant van de voorpoten en onder de hakken is het haar bij beide geslachten kort en glad.

De grootste bijzonderheid van dit ras is de verscheidenheid in vachtkleur. Er zijn vier basiskleuren, maar de combinatie ervan en de verschillende badges maken 16 mogelijke kleurvarianten mogelijk.

De vier basiskleuren zijn:

 • Zwart
 • Rot
 • Blue Merle (gemarmerd zwart met grijze basiskleur)
 • Red Merle (gemarmerd rood/bruin met lichtrode of beige basiskleur)

Ongebruikelijke oogkleuren

De ogen en oren van deze honden zijn kleurrijk. Ofwel effen donker of gevlekt in verschillende kleuren. Witte aftekeningen zijn toegestaan, maar wit mag nooit de overheersende kleur zijn. De huidige rasstandaard accepteert geen witte vlekken op het lichaam of een volledig ongepigmenteerde neus (Dudley Nose).

De oogkleur van deze bijzondere rashond is net zo gevarieerd als de vacht: alle oogkleuren zoals blauw, bruin, amber en andere variaties of combinaties van deze kleuren, inclusief vlekken en marmering, zijn toegestaan.

Australische herder | zooplus Magazine (2)

© Christian Müller / stock.adobe.com

De meerderheid van de Australian Shepherds wordt tegenwoordig gehouden als familie- en gezelschapshond. Maar er zijn ook rasvertegenwoordigers die in de landbouw worden gebruikt. Daarom hebben zich in de fokkerij twee verschillende lijnen ontwikkeld:

 • een vakgebied waarin de oorspronkelijke herderseigenschappen en het herdersinstinct behouden blijven en bevorderd worden
 • een wat rustigere lijn die de nadruk legt op balans en een ingetogen temperament

Zijn oorsprong als herders- en menhond is te herkennen aan zijn uitgesproken werkwilligheid en sterke bewegingsdrang. Omdat de Australian Shepherd eigenlijk alleen maar wil rennen en werken – de hele dag door. Hij heeft een enorm uithoudingsvermogen!

De Aussie is een door en door werkhond, die tevens dienst doet als...Familie hondverliest zijn aangeboren herders- en bewakingsinstinct niet. Voor de actieve en leergierige hond is werk een hartzaak en daarom is hij altijd zeer gefocust op alle taken die hem worden toevertrouwd. Zijn sterke beschermende instinct is ook het vermelden waard.

Vriendelijke werkhond met een eigen willetje

Tegelijkertijd is de Aussie ook erg mensgericht. Hij wil zijn mensen tevreden stellen en werkt daarom graag met hen samen. Gehoorzaamheid is voor de Australian Shepherd doorgaans geen probleem, maar hij volgt de bevelen van zijn meester niet blindelings op. Als originele herdershond heeft de Australian Shepherd zijn eigen geest en daarmee een zekere mate van onafhankelijkheid behouden. In sommige situaties neemt hij graag zelf de leiding als hij denkt dat dit de zaak en de situatie ten goede komt.

Is de Australian Shepherd een goede beginnershond?

De Aussi leert snel, maar niet alleen het gewenste gedrag. Daarom is dit vereistOpvoedingevenveel voorzichtigheid en empathie als consistentie en duidelijkheid. De intelligente en attente hond signaleert onmiddellijk zwakke punten en maakt daar misbruik van. Om deze reden (en vanwege het hoge activiteitsniveau) hoort het niet thuis in de handen van beginners.

Er wordt gezegd dat een Australian Shepherd zijn baas waarschijnlijk beter kent dan zichzelf.Deze mentale behendigheid maakt het noodzakelijk om altijd met zelfvertrouwen naar de hond te handelen. Ook Aussies zijn gevoelige honden en het is daarom belangrijk om altijd met veel liefde en zorg te handelen. Anders kunnen deze honden zich snel afgewezen voelen.

Tolerante hond met een sterk herdersinstinct

Australia Shepherds zijn vrijwel altijd in een goed humeur en benaderen alles en iedereen met enthousiasme. De Aussie is ook geduldig en wordt goed verdragen in de omgang met kinderen en andere huisdieren. Het kan echter gebeuren dat andere dieren, kinderen, joggers of zelfs auto's een beroep doen op zijn herdersinstinct - duidelijke grenzen en een uitgebreide grenzen.Werkaanbodzijn navenant belangrijk voor de enthousiaste en veelzijdige rashond.

Goed om te weten
Sommige Aussies zijn bij het eerste contact wat gereserveerd. Maar dit verdwijnt meestal na korte tijd.

Houding: (bijna) de klok rond bezig

De Australian Shepherd is een uiterst vriendelijk dier, maar hij stelt bepaalde eisen aan zijn houding. Zelfs dieren uit een “familiehondenras” waarvan het temperament enigszins beteugeld is, stellen nog steeds veel activiteit en eisen.

Geen hond voor bankaardappelen

Een Australian Shepherd is beslist geen hond voor bankhangers en zondagswandelaars. Pure conditietraining zoals uren wandelen, naast de fiets rennen of ballen apporteren is voor de veeleisende rashond niet voldoende.

De intelligente en leergierige Australiër vraagt ​​om activiteiten die hem zowel fysiek als mentaal stimuleren. Deelname aan diverse cursussen wordt aanbevolenHondensport aanbiedingenHoeWendbaarheidof een opleiding voorTherapiehond. OokHonden delenis een goed idee dat verlichting brengt in het dagelijks leven.

Aussies moeten leren kalmeren

Honden die fysiek en mentaal gestrest zijn, zullen zeker beter in het gezin integreren dan dieren die te weinig uitdaging hebben en zich vervelen. Onderbenutte exemplaren vertonen vaak gedragsproblemen en worden onhandelbaar.

Ook al zijn Aussies erg behendig, het is belangrijk om ze rustperioden te geven waarin ze kunnen herstellen. Honden die een goede mix van activiteit en ontspanning aangeboden krijgen, zullen harmonieus in de gezinsstructuur integreren.

Kun je een Aussie in je appartement houden?

De honden stellen weinig eisen aan hun directe omgeving: een gezellige mand in een rustig hoekje en lieve mensen in de buurt. Dit kan ook in een kleiner appartement worden bereikt. Wat er echt toe doet, zijn de uren die hij buitenshuis doorbrengt. De Australische herder houdt van vrij rennen en eist dit heftig.

Voeding: Wat eet een Australische herder?

De Australian Shepherd wordt als ongevoelig beschouwd voor obesitas en allergieën. Een soortgeschikt dieet draagt ​​nog steeds veel bij aan de gezondheid van herdershonden. Zoals bij de meeste hondenrassen wordt aanbevolen dat de Australian Shepherd een dieet eet dat bestaat uit veel vlees (minimaal 70 procent) en groenten en fruit (ongeveer 20 tot 30 procent).

Als je hem geeftDroog- of natvoerJe moet zeker letten op hoge kwaliteit. De ingrediëntenlijst op de verpakking geeft u informatie over de juiste samenstelling en of alle belangrijke voedingsstoffen in het voedsel zitten.

Onnodige vulstoffen, zoetstoffen, kunstmatige smaakversterkers en chemische conserveermiddelen horen niet thuis in voedsel. Deze duiden meestal op inferieur voedsel.

Is BARFen geschikt?

Het zogenaamde wordt ook steeds populairderBARF(biologisch soortgeschikte rauwe voeding). Dit is een geschikte voedingsvorm voor dit ras. Het is echter hetzelfde als wanneer u het eten zelf zou koken. Je hebt de grootst mogelijke controle over de kwaliteit en voedingswaarde, maar ook de bijbehorende meerwerkzaamheden.

Lees meer over deDieet van de Australische herder.

Krijgen puppy's ander voer?

Het voedingsplan moet worden aangepast aan de individuele behoeften. Puppy’s krijgen doorgaans een heel ander dieet dan volwassen of oude dieren. In deBenodigdheden voor huisdierenU ontvangt daarom speciale voedingsseries voor puppy's. Terwijl volwassen honden rondkomen met twee voedingen per dag, krijgen puppy's vier keer per dag voeding.

Verzorging: De vacht heeft aandacht nodig

Naast goede voeding en routinematige jaarlijkse bezoeken aan dedierenartsU kunt veel doen om ervoor te zorgen dat uw hond helemaal gezond en goed verzorgd wordt. Als het gaat om de verzorging van een Australian Shepherd, is het belangrijk om zijn dikke vacht elke dag schoon te makenbont borstel.Daarbij verwijder je losse haren en vuil, waardoor klitten geen kans krijgen.

Ook moet u ongeveer één keer per week de ogen, oren, tanden, poten en klauwen van uw viervoeter controleren. Ogen, oren, tanden en poten kunnen indien nodig voorzichtig worden gereinigd. Klauwen moeten worden ingekort als ze te lang worden.

Met dit reguliere verzorgingsprogramma behoudt u niet alleen het mooie uiterlijk en de gezondheid van uw hond, maar versterkt u tegelijkertijd de band tussen u en uw viervoeter.

Gezondheid: Ziekten die typisch zijn voor het ras

De populariteit van het ras in de afgelopen decennia heeft geleid tot intensieve fokkerij. Helaas heeft dit ertoe bijgedragen dat sommige genetische ziekten nu vaker voorkomen. De Australian Shepherd kampt doorgaans met gewrichtsproblemen zoalsHeupdysplasie (HD)en elleboogdysplasie (ED), evenals gebits- en tanddefecten.

Oogziekten zoals cataract en PRA (progressieve retinale atrofie) zijn ook altijd een probleem, evenals dezeEpilepsie.Bovendien hebben veel rasvertegenwoordigers het zogenaamde MDR1-defect, wat leidt tot overgevoeligheid voor verschillende medicijnen.

Wanneer twee Merle-types worden gepaard, lijden de nakomelingen vaak aan doofheid en/of blindheid. In sommige landen wordt de koppeling Merle x Merle daarom genoemdkwartel fokkenverboten.

Geschiedenis: Waar komt de Australian Shepherd vandaan?

De thuisbasis van deze veelzijdige rashond ligt niet in Australië, maar in Noord-Amerika. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong ervan. De meest voorkomende is dat Baskische herders de honden in de 19e eeuw vanuit Australië naar de Verenigde Staten importeerden, vooral tijdens de goudkoorts rond 1840. De immigranten brachten ze mee als herdershonden voor hun Merinoschapen, die in Noord-Amerika de naam ‘Australische schapen’ kregen. Vandaar de rasnaam Australia Shepherd.

Ster van westerse shows

De enthousiaste werkhond maakte snel naam op boerderijen in de Verenigde Staten. De honden maakten ook indruk op het publiek tijdens westernshows en rodeo's. In 1957 opende de Australian Shepherd Club of America (ASCA) het eerste stamboek. Een uniforme standaard voor het ras bestond echter pas twintig jaar later.

De rasstandaard van de American Kennel Club (AKC) werd in 1993 van kracht. Drie jaar later, in 1996, erkende de FCI (Fédération Cynologique Internationale) de Australian Shepherd eindelijk als een onafhankelijk hondenras. De FCI vermeldt de Aussie met het standaardnummer 342 in Groep 1 van herders- en menhonden en in Sectie 1 van herdershonden.

Australische herder | zooplus Magazine (3)

© Juha Saastamoinen / stock.adobe.com

Kopen: Hoeveel kost een Australian Shepherd?

Australian Shepherds zijn niet goedkoop: voor een puppy moet je tussen de 1.300 en 2.500 euro betalen. Neem zeker contact op met ééngerenommeerde fokker die plausibele antwoorden op uw vragen kan geven.

Laat lagere puppyprijzen u niet verleiden om te kopen. Omdat zulke ‘koopjes’ meestal dieren zijn van massafokkerijen die zichzelf vanuit de bloeiende business willen verrijken met de nieuwe modehond. De aard en gezondheid van de dieren staan ​​hier niet centraal. Dergelijke papierloze Aussies hebben geen adequate gezondheidscontroles ondergaan en worden daarom vaak ziek.

Tip:
Australian Shepherds hebben een heel eigen karakter en een divers uiterlijk. Daarom is het belangrijk dat u onderzoek doet naar het ras, de fokker van uw keuze en hun fokhonden voordat u een aankoop doet.

Conclusie: energiebundel voor gevorderde gebruikers

De Australian Shepherd is een geweldige gezelschapshond vanwege zijn intelligente en attente karakter. En zijn uitzonderlijk aantrekkelijke uiterlijk draagt ​​er zeker toe bij dat mensen zich tot het ras aangetrokken voelen.

Maar denk eens aan de enorme tijdsinvestering die deze honden vergen voordat u naar de fokker gaat. Uw schema moet voldoende gaten bevatten om de pittige herdershond, afhankelijk van het ras, bezig te houden.

Australische herder | zooplus Magazine (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 5837

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.