Hoe zorg je voor cavia's (met afbeeldingen) (2024)

 • Thuis
 • Cavia's

Ontdek dit artikel

onderdelen

1Voorbereiding voor uw cavia

2Je cavia voeren

3Je cavia trainen en socialiseren

4Je cavia schoon en gezond houden

+Toon nog 1...

-Laat minder zien...

Andere secties

VideoKIJK NU

Tips en waarschuwingen

gerelateerde artikelen

Referenties

Samenvatting van het artikel

Co-auteur vanPippa Elliott, MRCVS

Laatst bijgewerkt: 10 oktober 2023Goedgekeurd

ARTIKEL

VIDEO

Cavia's zijn kleine huisdieren, maar ze vereisen veel ruimte, tijd, moeite en menselijke interactie. Als u bereid bent uw cavia een goed thuis te geven met de juiste voeding, aandacht, leefruimte, verzorging en diergeneeskundige zorg, wordt u beloond met een gelukkige, gezonde, schattige en leuke cavia.

Deel1

Deel 1 van 4:

Klaarmaken voor uw cavia

 1. 1

  Maak een kooi.Je moet voor één cavia minimaal 7,5 vierkante meter aan kooiruimte toestaan, maar voor twee cavia's is normaal gesproken 8-10 vierkante meter prima.[1]Maar groter is altijd beter. Als je genoeg ruimte hebt voor een grotere kooi, ga ervoor! Uw varkens zullen alle ruimte die ze krijgen waarderen.

 2. 2

  Koop een kooi met een stevige bodem.Koop niets met een draadbodem, aangezien cavia's zeer kwetsbare voeten hebben die beschermd moeten worden. Draadvloeren veroorzaken hommelvoeten.

 3. 3

  Gebruik geen deksel als de wanden van de kooi minimaal 30-30 cm hoog zijn.Bij hooggebouwde hokken is een deksel niet nodig. Het is echter beter om er een te hebben voor het geval er iets in de kooi wordt gegooid. Het deksel kan dit blokkeren.

  • Als de kooi buiten moet staan ​​of als je kleine kinderen of gevaarlijke huisdieren in huis hebt, heb je een deksel nodig.
 4. 4

  Wees voorzichtig met kooien met meerdere niveaus.Een val van hoger dan 15 cm kan de voeten of benen van de cavia verwonden, en oudere cavia's mogen alleen in platte kooien worden gehouden. Houd er rekening mee dat uw varkentje mogelijk niet in staat is om op hellingen te klimmen.

 5. 5

  Geef uw cavia een paar centimeter bodembedekking.Bekleed de bodem van hun kooi met krantenpapier of puppykussentjes en voeg uw beddengoed toe. Cavia's kunnen leven van papierstrooisel, houtkrullen en fleece. Gebruik nooit cederhout, omdat dit ademhalingsproblemen kan veroorzaken.[2]Aspen of ovengedroogd grenenhout zijn geschikte houtsoorten voor cavia's, maar zorg ervoor dat u ze laat luchten als ze bijzonder geurig lijken.[3]

  • Als u besluit papieren beddengoed te gebruiken, wees dan voorzichtig, want papier houdt geur vast. Zorg ervoor dat u het minstens twee keer per week vervangt, of vaker als u in een vochtige omgeving woont.
  • Je kunt ook een zachte fleecedeken gebruiken met een UHaul-pad of een andere absorberende laag eronder om alles te absorberen zonder dat je het beddengoed van je cavia hoeft schoon te maken. Het vlies moet dagelijks ter plaatse worden gereinigd.
 6. 6

  Zoek een goede locatie voor de kooi.Een plek waar het gezin meerdere keren per dag voor langere tijd komt, is de beste locatie. Een woonkamer, slaapkamer of hal is de beste keuze omdat er veel verkeer is. Je cavia's moeten aan hun mensen wennen.[4]

  • Zorg ervoor dat niemand over de kooi struikelt, duwt of omstoot. Dit is dodelijk voor je varkentje.
  • Plaats de kooi niet in een garage met auto's, omdat de dampen uw cavia kunnen schaden of zelfs kunnen doden, en de temperatuur in een garage meestal niet wordt geregeld.
 7. 7

  Houd er rekening mee dat cavia's erg gevoelig zijn voor temperatuur.Veel dierenartsen raden aan om ze binnenshuis te houden, wat als bijkomend voordeel heeft dat er meer interactie mogelijk is. Sommige deskundigen raden echter aan om cavia’s regelmatig aan zonlicht bloot te stellen.

  • Vermijd buitenshuis als er buitenkatten zijn! De beste balans tussen binnen- en buitentijd hangt af van verschillende factoren, waaronder uw klimaat. Praat met uw dierenarts om de beste beslissing te nemen voor uw specifieke cavia.
 8. 8

  Adopteer twee of meer cavia's, zodat ze niet eenzaam zijn.Cavia's hebben gezelschap nodig omdat het kuddedieren zijn. Als je een sociaal dier alleen houdt, kan het depressief worden. Houd er rekening mee dat je paren van hetzelfde geslacht moet huisvesten, aangezien mannelijke en vrouwelijke cavia's zullen paren.

  • U kunt een mannetje en een vrouwtje adopteren, op voorwaarde dat een of beide cavia's gecastreerd zijn, anders zullen ze zich voortplanten. Als u vermoedt dat het vrouwtje drachtig is geworden, scheidt u de cavia's en belt u uw dierenarts voor verzorgingsinstructies.
  • Cavia's kunnen in kuddes leven van een paar vrouwtjes en één mannetje dat gecastreerd is. Een kudde imiteert groepen in het wild. Als je ze in een dergelijke formatie vasthoudt, zul je waarschijnlijk merken dat ze erg blij zijn. Zorg echter wel voor voldoende ruimte!
  • Zorg ervoor dat u uw cavia's op de juiste manier introduceert om gevechten te voorkomen. Laat uw cavia's kennismaken met elkaar in een neutrale, ruime omgeving met voldoende hooi en voer.
 9. 9

  Tem je cavia.Ga bij de kooi zitten en praat met ze. Hierdoor kunnen ze wennen aan uw stem en geur. Als ze er eenmaal aan gewend zijn geraakt dat je in de buurt van de kooi bent, probeer dan je hand in de kooi te steken. Als ze naar je toe komen, kun je proberen ze te aaien, maar achtervolg ze niet door de kooi.

  • Je kunt het ook proberen door ze je met eten te laten associëren. Begin door ze gewoon hun eten te brengen. Zodra ze meer aan u gewend zijn, kunt u proberen om ze met de hand te voeren.

  Advertentie

Deel2

Deel 2 van 4:

Je cavia voeren

 1. 1

  Zorg voor voldoende vers water.Een van de belangrijkste elementen van de zorg voor elk huisdier is dat het te allen tijde voorzien is van vers, schoon water. Je kunt een kom of een fles gebruiken.[5]

  • Flessen zijn minder rommelig, maar ze kunnen wel lekken. Kommen zijn lekvrij en natuurlijker om uit te drinken, maar als je houtkrullen gebruikt, kun je wat rommel in de kom verwachten.
  • De beste waterdispenser is een cavia-/konijnfles met een bal in de tuit om waterlekken te voorkomen.
 2. 2

  Houd de waterfles/bak van uw cavia schoon en ververs het water dagelijks.De waterfles zelf kan worden schoongemaakt door ongekookte rijst en een beetje water in de fles te doen en deze vervolgens krachtig te schudden. De rijst zal eventuele groenachtige (algen)ophopingen verwijderen.

  • Zorg ervoor dat u het mondstuk van de waterfles regelmatig schoonmaakt met een wattenstaafje om het vrij te houden van verstoppingen en voedselresten, omdat deze schadelijke bacteriën kunnen kweken en de waterstroom kunnen verstoppen.
  • Als de kooi een deel van de dag in de zon staat, kan dit bijdragen aan de vorming van algen. Bedek de flessen in dit geval met een ondoorzichtige doek om de meeste algen te voorkomen.
 3. 3

  Zorg ervoor dat er voortdurend hooi beschikbaar is voor uw cavia's.Cavia's zijn grazende dieren, dus ze hebben altijd iets nodig om op te grazen (zoals timotheegras of boomgaardgras), anders kunnen hun spijsverteringskanalen stilvallen. Maar ze kunnen er ook hun ogen op uitsteken, dus zorg ervoor dat je dat doetpat-downhet hooi zodat er geen puntige of scherpe stukken uitsteken!

  • Luzernehooi mag alleen worden gevoerd aan baby's van 6 maanden en jonger, en drachtige of zogende zeugen, omdat ze veel extra calcium bevatten dat gezonde volwassen cavia's niet nodig hebben.
  • Voor cavia's ouder dan 6 maanden moet timothee, boomgaardgras of bluegrass-hooi worden gevoerd. Het moet 'vrije keuze' worden gevoerd, wat betekent dat ze er altijd een paar in hun kooi hebben.
  • Gebrek aan hooi kan leiden tot malocclusie, een verkeerde uitlijning van de tanden waarvoor mogelijk chirurgische correctie nodig is, en GI Stasis, het afsluiten van het spijsverteringskanaal, wat vaak tot de dood leidt.
 4. 4

  Geef uw cavia's dagelijks verse groenten.Groene bladgroenten zouden ongeveer 15% van het dieet van uw cavia moeten uitmaken. Wees voorzichtig met groenten die veel fosfor, calcium en vitamine A bevatten, omdat te veel hiervan maagklachten en diarree kunnen veroorzaken, wat fataal kan zijn. Het is handig om een ​​lijst met veilige groenten en fruit op te vragen bij een betrouwbare caviawebsite of bij uw plaatselijke dierenarts.[6]

  • De porties voor cavia's moeten voldoende groenten bevatten die rijk zijn aan vitamine C (aangezien cavia's niet in staat zijn hun eigen vitamine C aan te maken, en te weinig vitamine kan leiden tot ziekten, zoals scheurbuik).
  • Groenten die goed zijn voor cavia's zijn onder meer rode paprika, kool, selderij, wortels, trostomaten, komkommer, peterselie, boerenkool, rauwe broccoli, kleine hoeveelheden spinazie en peultjes. Zorg ervoor dat u de porties van sommige groenten beperkt om ernstige schade aan het spijsverteringskanaal van uw cavia te voorkomen. Sommige soorten fruit zijn prima als lekkernij voor cavia's, zoals aardbeien en appelstukjes, maar deze kunnen slechts af en toe worden gegeven, omdat sommige zuren schadelijk kunnen zijn voor cavia's.
  • Als uw cavia geen groenten wil eten, probeer hem dan in plakjes of kleine stukjes te snijden. Houd er ook rekening mee dat cavia's individuele smaken of voorkeuren kunnen hebben en verschillende groenten wel of niet lekker vinden.
  • Geef uw cavia's geen ijsbergsla, rucola, rode bladeren, bloemkool, bietengranen, aardappelen en radijsjes.
  • Elke cavia heeft ongeveer één kopje groenten per dag nodig. Het is een goed idee om de vegetarische maaltijd in twee porties te verdelen, aangezien cavia's grazende dieren zijn die liever de hele dag door eten in plaats van één grote maaltijd te eten.
 5. 5

  Gebruik pellets spaarzaam in het dieet van uw cavia.Cavia's moeten dagelijks een kwart kopje pellets krijgen. Voer hoogwaardige timothy-hooipellets verrijkt met vitamine C en alfalfapellets voor drachtige of zogende zeugen en baby's van 6 maanden en jonger. Enkele aanbevolen merken zijn Oxbow en Kleenmama.

  • Geef een cavia-konijn of andere pellets van kleine dieren geen voer; het vitaminegehalte is niet hetzelfde en kan schadelijk zijn voor uw cavia.
  • Vermijd mueslimengsels die selectief voeren aanmoedigen en zorg ervoor dat de korrels zaadvrij zijn om verstikking te voorkomen. Gewone nuggets zijn het meest geschikt.
 6. 6

  Geef uw cavia's geen ander voer.Pellets, hooi, onbehandeld vers biologisch gras (tarwe of gewoon gazongras) en verse groenten zijn al het voedsel dat cavia's nodig hebben. Het voeren van ander voer kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid van uw varken.

  Advertentie

Deel3

Deel 3 van 4:

Uw cavia trainen en socialiseren

 1. 1

  Geef uw cavia's elke dag wat tijd op de vloer.Laat ze los in een afgesloten ruimte, maar zorg ervoor dat niemand erop stapt. U kunt dit doen door een hok op te zetten in een kamer (een ruimte met gemakkelijk schoon te maken vloeren) of buiten als het niet te warm of te koud is.

  • Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is in hun oefenruimte, zodat ze kunnen rennen en spelen. Deze oefentijd is cruciaal voor het geluk van uw cavia.
  • Zorg ervoor dat je wat speelgoed en tunnels in de speeltuin plaatst.
  • Wees extra voorzichtig als u uw cavia's buiten laat bewegen. Cavia's moeten onder toezicht staanalle tijdenbuitenshuis: ze kunnen door kleine openingen glippen en uw tuin verlaten, en roofdieren zoals vossen en haviken kunnen zelfs in de meest veilige buitenruimtes terechtkomen.
 2. 2

  Voorzie uw cavia's van voldoende speelgoed en kooiaccessoires.Je kunt je eigen speelgoed maken van dozen, papieren zakken, havermoutcontainers, mappen en meer. Wees creatief en gebruik materialen die je overal in huis tegenkomt.

 3. 3

  Communiceer meerdere keren per dag met uw cavia's en maak een band met uw cavia's.Cavia's zijn van nature een sociale soort en leven in kuddes of groepen in het wild. Regelmatige handelingen per dag zijn essentieel voor het geluk van uw cavia. Praat met je cavia's, knuffel ze, draag ze en aai ze zo vaak als je kunt. Reserveer voldoende tijd om met uw cavia te spelen.[7]

  • In sommige landen is het illegaal om losse cavia's te kopen: je moet ze per paar kopen. Cavia's doen het heel goed als ze gezelschap hebben van een andere cavia.
  • Cavia's kunnen depressie-achtige symptomen vertonen (verlies van eetlust, inactiviteit, enz.) als ze er niet op de juiste manier mee verbonden zijn.
  • Cavia's zijn erg slim. Je kunt ze leren op hun achterpoten te staan, te draaien, te springen en nog veel meer!

  Advertentie

Deel4

Deel 4 van 4:

Houd uw cavia schoon en gezond

 1. 1

  Plekmaak de kooi van uw cavia schoon.Cavia's zijn relatief schoon, dus probeer hun kooien minstens twee keer per week schoon te maken, verwijder de uitwerpselen en eventuele niet opgegeten groenten van de dag ervoor, maak de waterfles schoon en doe meer hooi in de kooi. Ook is het handig om twee vaste dagen in de week te hebben waarop je hier de tijd voor hebt.[8]

 2. 2

  Maak de kooi van uw cavia schoonminstens één keer per week grondig.De frequentie van een grondige reiniging is afhankelijk van het type bodembedekking dat u gebruikt en het aantal cavia’s dat u heeft.

  • Verwijder alle vuil, voeringen, beddengoed, voedsel en speelgoed en gooi ze weg of maak ze schoon met een huisdiervriendelijke antibacteriële spray, maar zorg ervoor dat u overtollige schoonmaakmiddelen verwijdert voordat u de onderdelen terug in de kooi plaatst. Gebruik geen schoonmaakproducten die voor mensen bedoeld zijn.
  • Misschien wilt u de binnenkant van de kooi/hok afvegen met een caviavriendelijke antibacteriële spray, maar u kunt ook gewoon water en zonneschijn gebruiken, die bacteriën op natuurlijke wijze kunnen doden. Misschien wilt u de kooi even buiten zetten om te luchten.
  • Vervang nu het beddengoed. Vaak is het handig om onder je overige beddengoed een laagje krantenpapier te leggen om urinevlekken te voorkomen. De krant mag niet op zichzelf als beddengoed worden gebruikt en mag niet gemakkelijk toegankelijk zijn voor cavia's, omdat ze de inkt kunnen binnenkrijgen, wat schadelijk kan zijn.
  • Geschikt strooisel voor cavia's is CareFresh, vochtafvoerend fleece over handdoeken of espenstrooisel.
  • Gebruik geen houtsnippers of zaagsel als bodembedekking. Gebruik ook geen ceder- of grenen beddengoed of dennenkrullen, omdat deze schadelijke fenolen bevatten. Aspen en ovengedroogd grenen zijn prima te gebruiken.
  • Handdoeken onder het fleece, op maat gesneden voor uw kooi, kunnen ook worden gebruikt als kooivoering - schud gewoon het vuil eraf, was het en hergebruik het. Let op dat er geen losse draadjes in het materiaal zitten, want de pootjes van de cavia kunnen er gemakkelijk in verstrikt raken.
  • Zorg ervoor dat je een plek voor je cavia hebt om in te slapen. Je kunt iglo's kopen bij de meeste dierenwinkels of je kunt losse hooi aanbieden waar ze zich in kunnen ingraven. Houd er wel rekening mee dat ze in hun ogen kunnen prikken als je ze in het hooi laat ingraven. .
 3. 3

  Knip de nagels van uw caviaelke paar weken.Als ze donkere nagels hebben, laat dan een zaklamp achter de nagel schijnen, zodat je kunt zien waar het leven zit. Als u te dicht bij het bloedvat knipt, kan de nagel gaan bloeden. Gebruik bloedstelpend poeder of maïszetmeel om het bloeden te stoppen.[9]

  • Als u twijfelt over het knippen van de nagels, dan is het een goed idee om naar een dierenarts te gaan om ze voor de eerste keer te laten knippen. Een dierenarts of dierenarts-technicus kan ze voor u knippen en u persoonlijk laten zien wat u moet doen.
 4. 4

  Was uw cavia's niet te vaak.Misschien wilt u uw cavia's een bad geven, maar door ze te wassen worden hun natuurlijke lichaamsprocessen verstoord. Het baden moet daarom beperkt blijven tot een paar keer per jaar. Langharige cavia's hebben mogelijk 2-3 baden per jaar nodig.[10]

 5. 5

  Let op tekenen van ziekte.Weet waar je op moet letten bij een ziek varken.[11]Breng uw cavia's naar een slimme exotische dierenarts voor een juiste behandeling. Wees altijd alert op zelfs de kleinste verandering in gewoonten of eetlust, want cavia's zijn buitengewoon goed in het verbergen van ziektes.

  • Zorg ervoor dat alle cavia's tegelijkertijd worden behandeld, aangezien sommige ziekten zich van de ene cavia naar zijn kooigenoten kunnen verspreiden.
 6. 6

  Controleer de geslachtsdelen van uw mannelijke cavia.De geslachtsdelen van mannelijke cavia's kunnen aangetast raken. Je kunt het gebied eenvoudigweg een beetje masseren en als er zacht poepachtig spul aanwezig is, maak het zakje dan voorzichtig schoon met een wattenstaafje. Je moet er ook voor zorgen dat er geen poep de achterhand verstopt.

 7. 7

  Houd uw cavia's uit de buurt van konijnen.Konijnen dragen van nature een bacterie bij zich die cavia's erg ziek kan maken, en konijnen zijn grotere, sterkere dieren. Zelfs een speelse trap van een konijn kan een cavia doden.

 8. 8

  Weeg uw cavia wekelijks.Een gewichtsfluctuatie van maximaal twee ons is normaal, maar meer dan dat kan ernstige tandheelkundige of andere gezondheidsproblemen betekenen die de aandacht van een ervaren dierenarts vereisen. Een digitale keukenweegschaal werkt hiervoor het beste.

  Advertentie

Vraag en antwoord van deskundigen

Zoekopdracht

Nieuwe vraag toevoegen

 • Vraag

  Wat is de gemiddelde levensverwachting van een cavia?

  Pippa Elliott, MRCVS
  Dierenarts

  Dr. Elliott, BVMS, MRCVS is een dierenarts met meer dan 30 jaar ervaring in veterinaire chirurgie en gezelschapsdierenpraktijken. Ze studeerde in 1987 af aan de Universiteit van Glasgow met een graad in diergeneeskunde en chirurgie. Ze werkt al ruim twintig jaar bij dezelfde dierenkliniek in haar geboorteplaats.

  Pippa Elliott, MRCVS

  Dierenarts

  Deskundig antwoord

  De gemiddelde levensverwachting van een cavia is ongeveer vier tot acht jaar. Om ervoor te zorgen dat uw cavia een lang en gezond leven leidt, moet u ervoor zorgen dat hij voldoende hooi van goede kwaliteit krijgt voor al dat uitstekende calcium en dat hij zijn tanden kort houdt.

  Bedankt! We zijn blij dat dit nuttig was.
  Bedankt voor uw feedback.
  Als klein bedankje willen we je een cadeaubon van $ 30 aanbieden (geldig op GoNift.com). Gebruik het om geweldige nieuwe producten en diensten in het hele land uit te proberen zonder de volledige prijs te betalen: wijn, maaltijdbezorging, kleding en meer. Genieten!Claim uw geschenkAls wikiHow je heeft geholpen, overweeg dan een kleine bijdrage om ons te steunen bij het helpen van meer lezers zoals jij. We willen de wereld voorzien van gratis how-to-bronnen, en zelfs $ 1 helpt ons bij onze missie.Steun wikiHow

  JaNee

  Niet nuttig 43Nuttig 491

 • Vraag

  Hoe maak je een band met je cavia?

  Pippa Elliott, MRCVS
  Dierenarts

  Dr. Elliott, BVMS, MRCVS is een dierenarts met meer dan 30 jaar ervaring in veterinaire chirurgie en gezelschapsdierenpraktijken. Ze studeerde in 1987 af aan de Universiteit van Glasgow met een graad in diergeneeskunde en chirurgie. Ze werkt al ruim twintig jaar bij dezelfde dierenkliniek in haar geboorteplaats.

  Pippa Elliott, MRCVS

  Dierenarts

  Deskundig antwoord

  Bonding gaat over het winnen van het vertrouwen van de cavia. Wees altijd stil in de buurt van de cavia, vermijd plotselinge bewegingen en spreek altijd met een geruststellende stem. Draag uw cavia niet in uw armen, omdat hij er niet van houdt om van de grond te zijn. Geef de cavia regelmatig heerlijke lekkernijen zoals paardenbloemen met de hand.

  Bedankt! We zijn blij dat dit nuttig was.
  Bedankt voor uw feedback.
  Als klein bedankje willen we je een cadeaubon van $ 30 aanbieden (geldig op GoNift.com). Gebruik het om geweldige nieuwe producten en diensten in het hele land uit te proberen zonder de volledige prijs te betalen: wijn, maaltijdbezorging, kleding en meer. Genieten!Claim uw geschenkAls wikiHow je heeft geholpen, overweeg dan een kleine bijdrage om ons te steunen bij het helpen van meer lezers zoals jij. We willen de wereld voorzien van gratis how-to-bronnen, en zelfs $ 1 helpt ons bij onze missie.Steun wikiHow

  JaNee

  Niet nuttig 22Nuttig 196

 • Vraag

  Welk voer mag ik niet aan een cavia geven?

  Pippa Elliott, MRCVS
  Dierenarts

  Dr. Elliott, BVMS, MRCVS is een dierenarts met meer dan 30 jaar ervaring in veterinaire chirurgie en gezelschapsdierenpraktijken. Ze studeerde in 1987 af aan de Universiteit van Glasgow met een graad in diergeneeskunde en chirurgie. Ze werkt al ruim twintig jaar bij dezelfde dierenkliniek in haar geboorteplaats.

  Pippa Elliott, MRCVS

  Dierenarts

  Deskundig antwoord

  Cavia's zijn strikte herbivoren (vegetariërs) en mogen nooit vlees krijgen. Geef een cavia geen menselijk voedsel zoals chocolade en koekjes. Geef geen avocado's, uien en het groene deel van tomatenplanten. Als u twijfelt over wat u moet voeren, controleer dan altijd of het veilig is voordat u het aanbiedt.

  Bedankt! We zijn blij dat dit nuttig was.
  Bedankt voor uw feedback.
  Als klein bedankje willen we je een cadeaubon van $ 30 aanbieden (geldig op GoNift.com). Gebruik het om geweldige nieuwe producten en diensten in het hele land uit te proberen zonder de volledige prijs te betalen: wijn, maaltijdbezorging, kleding en meer. Genieten!Claim uw geschenkAls wikiHow je heeft geholpen, overweeg dan een kleine bijdrage om ons te steunen bij het helpen van meer lezers zoals jij. We willen de wereld voorzien van gratis how-to-bronnen, en zelfs $ 1 helpt ons bij onze missie.Steun wikiHow

  JaNee

  Niet nuttig 22Nuttig 212

Bekijk meer antwoorden

Een vraag stellen

Er zijn nog 200 tekens over

Voeg uw e-mailadres toe om een ​​bericht te ontvangen wanneer deze vraag wordt beantwoord.

Indienen


   Advertentie

   Video

   Door gebruik te maken van deze dienst kan bepaalde informatie worden gedeeld met YouTube.

   Tips

   • Koop een zware, glazen of metalen kom voor het voer van uw cavia. Ze kunnen op plastic kommen kauwen of deze omverwerpen.

    Bedankt

    Nuttig19Niet nuttig0

   • Als u besluit lekkernijen voor uw cavia te kopen, onthoud dan dat dit lekkernijen zijn en geen deel uitmaken van hun volledige dieet. Beperk lekkernijen spaarzaam. Voer niet te veel voer en zorg ervoor dat uw cavia's hun gewone pellets, hooi en groenten eten.

    Bedankt

    Nuttig15Niet nuttig0

   • Vergeet niet om altijd met uw cavia te communiceren, zodat hij aan uw stem kan wennen.

    Bedankt

    Nuttig20Niet nuttig1

   Meer tips weergeven

   Advertentie

   Waarschuwingen

   • Als u merkt dat uw cavia korstige ogen of een natte neus heeft, heeft hij mogelijk een infectie van de bovenste luchtwegen. Breng uw cavia zo snel mogelijk naar een betrouwbare dierenarts.

    Bedankt

    Nuttig15Niet nuttig0

   • Was uw cavia nooit met gewone zeep, omdat deze de huid kan irriteren. Koop speciale caviashampoo bij uw plaatselijke dierenwinkel of dierenartskliniek.

    Bedankt

    Nuttig12Niet nuttig0

   • Wanneer u uw cavia voor het eerst koopt of adopteert, zorg er dan voor dat hij geen ziekte, infectie of ziekte heeft. Controleer de neus, ogen en oren van uw cavia om eventuele symptomen op te sporen.

    Bedankt

    Nuttig12Niet nuttig0

   • Vermijd commercieel geproduceerde lekkernijen. Velen zijn ongezond voor cavia's en bevatten grote hoeveelheden suiker. Geef in plaats daarvan gezonde lekkernijen, zoals fruit.

    Bedankt

    Nuttig11Niet nuttig0

   • Gebruik nooit oefenballen of hamsterwielen. Ook al worden ze op de markt gebracht voor cavia's, ze zijn niet veilig en kunnen schade aan de wervelkolom veroorzaken.

    Bedankt

    Nuttig15Niet nuttig1

   • Zet uw cavia niet op bed of op andere hoge plekken. Ze kunnen gemakkelijk vallen en gewond raken, vooral omdat cavia's schichtige huisdieren zijn die de neiging hebben weg te sprinten als ze zich geïntimideerd voelen.

    Bedankt

    Nuttig12Niet nuttig1

   • Wees op uw hoede voor het advies van een medewerker van een dierenwinkel. Weinigen van hen zijn opgeleid en hebben kennis van wat het beste is voor cavia's.

    Bedankt

    Nuttig42Niet nuttig11

   • Cavia's zijn snelle lopers en ze kunnen je gemakkelijk te slim af zijn als je ze eenmaal uit hun kooi laat. Zorg ervoor dat devloer tijdDe ruimte is goed afgesloten, zodat uw cavia niet kan ontsnappen of in gevaar kan komen.

    Bedankt

    Nuttig11Niet nuttig1

   • Al het gras dat aan uw cavia's wordt gevoerd, moet onbehandeld en vers van het gazon zijn.

    Bedankt

    Nuttig10Niet nuttig1

   • Cavia's verbergen vaak ziektesymptomen totdat ze behoorlijk ziek zijn. Als uw cavia tekenen van ziekte vertoont, kan deze snel verergeren of tot de dood leiden. Raadpleeg zo snel mogelijk een dierenarts.

    Bedankt

    Nuttig10Niet nuttig1

   • Geef cavia's geen aardappelen, uien, prei, stengels van tomatenplanten, chocolade, maïskorrels, tarwe, zuivelproducten, vlees, champignons, junkfood, alcohol, chocolade of ijsbergsla.

    Bedankt

    Nuttig11Niet nuttig2

   • Gebruik nooit zaagsel, maïskolven, plastic afval of felgekleurd afval, omdat deze schadelijke chemicaliën kunnen bevatten. Zoek naar papieren beddengoed waarin natuurlijke kleurstoffen zijn verwerkt.

    Bedankt

    Nuttig11Niet nuttig3

   • Zet de kooi van uw cavia nooit in direct zonlicht en plaats de kooi niet buiten. Cavia's zijn temperatuurgevoelig, dus u kunt ze het beste in een ruimte houden waar de temperatuur onder controle kan worden gehouden.

    Bedankt

    Nuttig10Niet nuttig3

   Advertentie

   Misschien vind je het ook leuk

   Hoe weet u of een hond een meisje of een jongen is?Hoe zorg je voor babyguppies?

   Advertentie

   Hoe overmatig gas bij honden te behandelenHoe een wilde kat te temmenHoe je voor een hond moet zorgenHoe u kunt voorkomen dat katten in kamerplanten plassenHoe u kunt voorkomen dat een kat gaat sproeienHoe je een hondengevecht kunt verbrekenHoe bettavissen te kwekenHoe diarree bij valkparkieten te behandelenHoe een hamster en een kat te houdenHoe u ervoor kunt zorgen dat uw kat u niet meer aanvaltHoe zorg je voor een Runt-puppy?Hoe een verstuiking bij een hond te behandelen

   Advertentie

   Meer referenties (2)

   Over dit artikel

   Hoe zorg je voor cavia's (met afbeeldingen) (47)

   Co-auteur van:

   Pippa Elliott, MRCVS

   Dierenarts

   Dit artikel is co-auteur van Pippa Elliott, MRCVS. Dr. Elliott, BVMS, MRCVS is een dierenarts met meer dan 30 jaar ervaring in veterinaire chirurgie en gezelschapsdierenpraktijken. Ze studeerde in 1987 af aan de Universiteit van Glasgow met een graad in diergeneeskunde en chirurgie. Ze werkt al ruim twintig jaar bij dezelfde dierenkliniek in haar geboorteplaats. Dit artikel is 1.484.526 keer bekeken.

   583 stemmen - 94%

   Co-auteurs:257

   Bijgewerkt:10 oktober 2023

   Keer bekeken:1.484.526

   ArtikelsamenvattingX

   Om voor uw cavia te zorgen, moet u ervoor zorgen dat hij te allen tijde toegang heeft tot vers hooi en water. Je kunt zijn dieet ook aanvullen met groenten, zoals sla, boerenkool, wortelen en komkommers, zodat hij alle vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Speel bovendien elke dag met uw cavia buiten zijn kooi, zodat hij zich niet eenzaam of opgesloten voelt. Voordat u hem echter uit zijn kooi haalt, moet u ervoor zorgen dat hij niet kan ontsnappen en dat er geen gevaarlijke draden zijn waar hij op kan kauwen. Zorg er ten slotte voor dat je de kooi twee keer per week schoon maakt om te voorkomen dat hij rommelig wordt. Het kan vervelend zijn om dit te doen, maar een rommelige kooi stinkt en kan je cavia zelfs ziek maken!Voor meer tips van onze co-auteur Diergeneeskunde, zoals hoe u uw cavia gezond kunt houden, scroll naar beneden!

   Heeft deze samenvatting je geholpen?

   • Afdrukken

   Dank aan alle auteurs voor het maken van een pagina die 1.484.526 keer is gelezen.

   Succesverhalen van lezers

   • Hoe zorg je voor cavia's (met afbeeldingen) (48)

    Jean Rodriguez

    19 januari 2018

    "Het artikel was zeer informatief en nuttig omdat ik van plan ben een cavia te adopteren. Het vertelde me eigenlijk alles wat ik wilde..."meer

   Meer lezersverhalenVerberg lezersverhalen

   Heeft dit artikel je geholpen?

   Advertentie

   Hoe zorg je voor cavia's (met afbeeldingen) (2024)
   Top Articles
   Latest Posts
   Article information

   Author: Reed Wilderman

   Last Updated:

   Views: 5823

   Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

   Reviews: 91% of readers found this page helpful

   Author information

   Name: Reed Wilderman

   Birthday: 1992-06-14

   Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

   Phone: +21813267449721

   Job: Technology Engineer

   Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

   Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.