Australian Shepherd - profiel, karakter, temperament en houding (2024)

De Australian Shepherd wordt beschouwd als een steeds populairder wordend hondenras, wat niet alleen te danken is aan zijn unieke uiterlijk, maar ook aan zijn hoge intelligentie en evenwicht. Het slimme hondenras is toegewezen aan FCI Groep 1, de groep van herders- en menhonden, en Sectie 1, de sectie van herdershonden. Om deze reden wordt de Australian Shepherd specifiek gebruikt en gezien als herdershond. Conform het FCI-reglement wordt dit ras op veel internationale evenementen als herdershond vertegenwoordigd. De middelgrote honden betoveren vooral de mensen om hen heen met hun zonnige karakter en hun levendige karakter.

Inhoud

Australische herder in profiel

Kenmerken
Maat:Mannetjes: 51-58 cm, vrouwtjes: 46-53 cm
Gewicht:Mannetjes: 25-32 kg, vrouwtjes: 16-25 kg
FCI-groep:1: Herdershonden en veehonden
Sectie:1: Duitse herders
Land van herkomst:VS
Kleuren:Schwarz, Rot, Rot merle, Blau merle, Merle
Levensverwachting:12-15 jaar
Geschikt als:Werk-, herders- en waakhond
Sport:Wendbaarheid
Karakter:actief, aanhankelijk, intelligent, goedaardig, zorgzaam
Uitloopbehoeften:hoch
Sabber-potentieelgeringe hoeveelheid
Sterkte van het haarmedium
Onderhoudsinspanning:geringe hoeveelheid
Viel structuur:medium textuur, recht tot golvend, weerbestendig en medium lengte
Kindvriendelijk:liever ja
Familie hond:En
Sociaal:En

Herkomst en rasgeschiedenis

In tegenstelling tot veel verwachtingen komt de Australian Shepherd niet uit Australiëuit Noord-Amerika. De geschiedenis van het hondenras is tot op de dag van vandaag niet volledig gereconstrueerd, maar er zijn theorieën over de geschiedenis van het herdershondenras. Volgens verschillende theorieën is de Australian Shepherd in de 19e eeuw door de immigratie van Baskische herders naar Amerika gekomen. De herders emigreerden rond 1840 tijdens de goudkoorts naar Amerika en verlieten met hun herdershonden hun huis in Australië. Ze gebruikten hun honden om hun Merino-schapenkuddes te hoeden en te hoeden, die in Noord-Amerika ook wel ‘Australische schapen’ werden genoemd. Dit is hoe de Australian Shepherd zijn nu officieel erkende rasnaam kreeg. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Aussie, zoals de Australian Shepherd ook vaak wordt genoemd, steeds populairder bij westerse ruiters en boeren. Het ras verspreidde zich al snel over Noord-Amerika en vergezelde veel boeren in hun werk. De kenmerkende vaardigheden van het ras op het gebied van hoeden en hoeden ontwikkelden zich nog verder, wat tot uiting komt in de persoonlijkheid van de hedendaagse Aussies.
In 1957 werd de ASCA (Australian Shepherd Club of America) opgericht en werd het eerste officiële register geopend. Negen jaar later werd de IASA (International Australian Shepherd Association) opgericht en in 1980 fuseerden beide organisaties. De officiële rasstandaard die vandaag de dag nog steeds geldig is, werd in 1977 door de ASCA gepubliceerd. Naast deze standaard publiceerde de American Kennel Club (AKC) een eigen standaard, die in 1993 van kracht werd. De Australian Shepherd werd relatief laat erkend door de FCI, in 1996. De FCI publiceerde zijn standaard in juni 2009. De late erkenning door de FCI is waarschijnlijk te wijten aan de Australische herdersinds de jaren zeventig alleen maar in toenemende mate in Europais vertegenwoordigd. Sinds 2001 houdt de CASD, de Duitse Club voor Australische Herders, ook een stamboek bij.

Waar komt de Australische herder vandaan?

In tegenstelling tot veel verwachtingen komt de Australian Shepherd niet uit Australië, maar uit Noord-Amerika.

Aard en karakter van de Australian Shepherd

De Australian Shepherd barst van de energieLevensvreugde en intelligentie. Hij is demBordercolliezeer vergelijkbaar van aard, maar hij heeft een zeeruitgesproken beschermend en waakinstinct. De Aussie wordt beschouwd als een van de meest behendige hondenrassen en daarom moet hij zeker voldoende uitgedaagd worden. Hij houd vanlange wandelingen en fietstochten, maar zelfs dit soort gebruik is niet voldoende. De Australian Shepherd lijkt een energievoorraad te hebben die zelden uitgaat.

Afgezien van zijn atletisch vermogen, is de Aussie oppermachtigfamilie- en kindvriendelijk. Hij komt erg sociaal en geïnteresseerd over en geniet van elk nieuw avontuur. Hij speelt graag met andere honden en is vriendelijk tegen iedereen. Ondanks zijn behendigheid is de Australian Shepherd geenszins opgewonden of agressief. Hij heeft een zeerevenwichtige geesten eentrouwe ziel. Hoewel de middelgrote honden erg extravert zijn, hebben ze in de meeste gevallen wat tijd nodig om op te warmen voor vreemden. Zodra ze het vertrouwen hebben gewonnen, laten de gevoelige honden zich van hun speelse en vrolijke kant zien. De Amerikaan wijkt niet langer van de zijde van zijn verzorger. Er wordt aan Aussies gedachtzeer loyaal, gehoorzaam en goedhartig. Hoewel ze een zekere consistentie in hun opvoeding nodig hebben, maar vanwege henhoog begripleer snel.

Kenmerkend voor de Australian Shepherd is zijn uitgesproken persoonlijkheidkudde-instinct, die niet mag worden onderschat. Dat zie je terug in zijn gedrag, want je merkt dat hij niet alleen over passerende fietsers wil waken, maar ook over kinderen, joggers of grazende schapen en koeien. Het zeer sterke beschermende instinct van de Aussie maakt hem tot een uitstekende waakhond die vooral zijn gezin wil beschermen. Zelfs vandaag de dag is hij erg populair bij boeren om hun boerderijen te bewaken en kuddes te hoeden en te beschermen. Ondanks zijn bovengemiddelde beschermende instinct en zijn uitgesproken waakzaamheid is de Australian Shepherd geenszins een blaffer.

Australian Shepherd im edogs Podcast

honden van dit ras

Australische herder op de hondenmarkt

Uiterlijk van de Australische herder

Dood gaanmiddelgrote hondenbezit een zeerharmonieuze lichaamsbouw. Haar atletisch vermogen en behendigheid worden weerspiegeld in haar lichaamsbouw. Het lichaam van de Aussie is goed geproportioneerd en de honden beschikken over een goede botsterkte. Reuen bereiken een hoogte tussen51 en 58 cm, teven zijn ongeveer46 tot 53 cmgroot. Het lichaam van de Aussie wordt gedomineerd door meer lengte dan lengte en afhankelijk van de grootte en het geslacht wegen de honden17 tot 27kgop de weegschaal.

De Australian Shepherd heeft driehoekige oren, een goed gevormde, slanke snuit en een goed geproportioneerd hoofd. De vacht van de Australian Shepherd is middellang, golvend tot recht en is verkrijgbaar in vele kleuren. Kenmerkend voor het ras is de dichte ondervacht, die bedoeld is om de Aussie te beschermen tegen weersomstandigheden. De vacht is overal van gemiddelde lengte, behalve op het hoofd, de oren, onder de hakken en aan de voorkant van de voorpoten. Daar is de vacht korter en gladder.
Er zijn vier basiskleuren:

 • zwart (Schwarz)
 • rood (Rostrot)
 • blue-merle (grijs als basiskleur met gemarmerd zwart)
 • red-merle (lichtrode of beige basiskleur met gemarmerd roodbruin)

Deze primaire kleuren verschijnen alleen of in combinatie met markeringen, die wit en koper kunnen zijn. In totaal zijn er volgens de norm16 officieel erkende kleurencombinaties, die verschillen in de interactie van de badges en primaire kleuren. De bekendste kleurcombinaties zijn red-merle en blue-merle, elk met aftekeningen in de kleuren koper en wit. De badges verschijnen hier in een van de twee kleuren of in zowel koper als wit. Er zijn echter ook Aussies die geen badges hebben.

Australian Shepherd - profiel, karakter, temperament en houding (1)

Afhankelijk van het geslacht kan een Australian Shepherd een hoogte bereiken tussen de 46 en 58 cm en een gewicht tussen de 17 en 27 kg.

Ook bekend zijn de kleurencombinaties black-tri en red-tri, die zoals de naam al doet vermoeden drie kleuren bevatten. Ze zijn ook verkrijgbaar als rood-bi en zwart-bi, elk met twee kleuren. Ook hier hebben veel honden aftekeningen in koper en wit. Aussies in de kleuren effen zwart (puur zwart) en effen rood (puur roodbruin) worden op het eerste gezicht vaak niet herkend als Australian Shepherds, maar deze twee kleuren zijn ook erkende kleurencombinaties in de standaard.

Kenmerkend voor de Australian Shepherd zijn de overwegend witte gebieden rond de ogen en oren, die de honden hun “gezicht” geven. Deze badges zijn standaard toegestaan, maar witte vlekken op het lichaam of de neus resulteren in diskwalificatie. Soms hebben Australian Shepherds een volledig ongepigmenteerde neus, deze wordt een “Dudley-neus” genoemd.

Hoe ziet een Australische herder eruit?

De Australian Shepherd is een middelgrote hond. Mannetjes worden 51-58 cm lang, vrouwtjes 46-53 cm.

Impressies van het hondenras

De Australian Shepherd trainen en houden – Dit is waar u rekening mee moet houden

Bij het opvoeden van een Australian Shepherd is er genoegGebruik en consistentienodig. De middelgrote honden zijn zeer slim van aard en hebben eenhoog niveau van begrip, maar ze weten precies hoe ze hun meester of minnares om hun vinger moeten wikkelen. Daarom is er een zekereConsistentie en nauwkeurigheid in de opvoedingde plicht van een Australiër. Niettemin moet de training liefdevol worden uitgevoerd en de hond wat plezier bezorgen. Het is sterk aan te raden om een ​​cursus te volgen bij de dichtstbijzijnde hondenschool. Ook hondenscholen of hondentrainingscentra bieden de hond de mogelijkheid om al op jonge leeftijd te wennen aan andere honden.

Australian Shepherd - profiel, karakter, temperament en houding (6)

Het opvoeden van een Australian Shepherd vereist voldoende beweging en consistentie.

De Australian Shepherd is een zeer intelligent hondenras dat zeer...veel beweging en activiteitnodig zijn. Als je een Aussie wilt houden, moet je veel tijd plannen en een atletisch karakter hebben. Bij het houden van een Australian Shepherd moet erop gelet worden dat de hond voldoende uitgedaagd wordt. Dit geldt zowel voor fysieke als mentale activiteiten. Wandelen, joggen, fietsen of inline-skaten, de Australian Shepherd is overal bij je. Maar ook hondensport, gehoorzaamheidstraining en dergelijke brengen vreugde voor de intelligente sportliefhebber.

Dieet van de Australische herder

Het dieet van de Australian Shepherd is hetzelfde als dat van elk ander hondenras, afhankelijk van de leeftijd, het bewegingsniveau, de energie-inhoud van het gebruikte voedsel, de algemene gezondheid en eventuele intoleranties. Ook speelt het een rol of de hond gecastreerd is of dat het een ongecastreerde hond is. Puppy’s hebben tijdens hun groei voedsel nodig dat veel energie bevat. Ook drachtige teven en ongecastreerde honden hebben voeding nodig met een hogere energie-inhoud of een grotere hoeveelheid voeding.

Om vooral de Australian Shepherd optimaal te ondersteunen met zijn dieet, moet je er op lettenevenwichtige en gezonde voedingWees gerespecteerd. Het dieet van de hond is vergelijkbaar met dat van de mens. Het is belangrijk om zuinig te zijn met hondenkoekjes; één of twee hoofdmaaltijden moeten alle noodzakelijke voedingsstoffen bevatten. De Australian Shepherds vereisen een hoge mate van behendigheid vanwege hun atletisch vermogenmeer energierijk voedseldan andere hondenrassen. Aanbevolen voedsel is:veel eiwittenhoudt in dat de spieren van de hond voldoende gestimuleerd worden. Ook de stofwisseling heeft er baat bijvoedsel dat rijk is aan micro- en macronutriënten.

De hond kan beide hebbenMengsel van droog- en natvoerook gevoed wordenhuisgemaakt eten. De Australian Shepherd is ook een goede kandidaat voor “barfing”. Barfen beschrijft een dieet waarbij de hond voornamelijk rauw vlees krijgt, gecombineerd met een lijst groenten en fruit en verschillende hoogwaardige vetten. Als atleet profiteert de Aussie van dit dieet, omdat botten, spieren, pezen en ligamenten profiteren van het hoge eiwitgehalte en de verse ingrediënten.

Australische herder in video

Gezondheid – levensverwachting en veel voorkomende ziekten

Kortom, de Australian Shepherd heeft een levensverwachting tussen12 en 14 jaar. Om deze leeftijd te bereiken moet de Aussie vrij zijn van erfelijke ziekten, een uitgebalanceerd dieet volgen en lichamelijk en geestelijk voldoende uitgedaagd worden.

Helaas heeft dit hondenras, net als veel andere rashonden, ook ziekten die genetisch worden doorgegeven. Aussies lijden heel vaak aan het zogenaamde MDR1-defect, dat overgevoeligheid voor verschillende medicijnen veroorzaakt. Dit defect treft ongeveer 40% van de honden. Aussies worden beschouwd als rashonden die ernstige genetische ziekten hebben als gevolg van gericht en toegenomen fokken.
Ook ziekten zoals epilepsie, auto-immuunziekten, allergieën, schildklier- en hartproblemenheup gewricht– en elleboogdysplasie zijn niet ongewoon bij dit ras. Door de jaren heen verschijnen er steeds meer ziektebeelden die genetisch worden doorgegeven via vererving en worden bevorderd door veredeling.

Dit komt vaak voor bij Australian Shepherds die uit een merle x merle-koppeling komenernstige defecten in het visuele en gehoorsysteem. Veel honden lijden vanaf de geboorte of op latere leeftijd aan blindheid of doofheid. In Duitsland is het fokken van deze paringen daarom verboden en wordt dit genoemdkwartel fokkengeclassificeerd.

Hoe oud leven Australische herders?

De Australian Shepherd heeft een levensverwachting tussen de 12 en 14 jaar.

Zorg voor de Australische herder

Australian Shepherd - profiel, karakter, temperament en houding (7)

Een Australische herder moet regelmatig worden geborsteld en getrimd.

Aussies zijn eenvoudigzeer gemakkelijk te verzorgen honden. De Australian Shepherd moet een warme ondervacht en een gemiddelde vachtlengte hebbenregelmatig geborsteld en getrimdworden. Als u geen eerdere ervaring heeft, is het raadzaam om een ​​hondentrimsalon te bezoeken. Hierdoor kan de ondervacht professioneel worden uitgedund zonder het bovenste haar te beschadigen. Het is zinvol om je Aussie van tijd tot tijd te wassen, maar dit is geen must.

Naast de verzorging van de vacht moet er speciale aandacht worden besteed aan de vachtfysieke gezondheidgeplaatst worden. Omdat de Australian Shepherd vatbaar is voor een aantal erfelijke ziekten, zijn regelmatige controles bij de dierenarts verplicht. Zelfs als puppy moet de hond bij de dierenarts worden geïntroduceerd en uitgebreid worden onderzocht als onderdeel van verschillende vaccinaties om latere complicaties tegen te gaan.

Australian Shepherd – Activiteiten en training

Over het algemeen heeft de Australiër er eenhoge leermotivatieen leert zeer snel nieuwe trucs en commando's. De basistraining moet plaatsvinden in de puppytijd en is geen probleem voor de Australian Shepherd.Dit hondenras brengt noch een koppig hoofd, noch een overmatige hoeveelheid eigenzinnigheid in de training. Aussies zijn datzeer gemotiveerdom hun eigenaar te gehoorzamen en vreugde te vinden in het lezen van elke wens van hun meester uit hun ogen.

Omdat de Australian Shepherd een van de meest atletische hondenrassen is, is hij enthousiast over alle buitenactiviteiten en hondensporten. Of het nu gaat om fietsen, inline skaten, skateboarden, begeleiden op paardrijtochten, wandelen of begeleiden op skitochten, de Aussie vindt veel plezier in beweging. Ook in de hondensport is dit hondenras vaak vertegenwoordigd. Dat komt zeker door de bovengemiddelde conditie van de Australiër, maar zeker ook door die van hemhoog begripen zijnintelligentie-. Als u een hond wilt waarmee u diverse gezelschapshondentesten wilt doen of wilt deelnemen aan behendigheidstoernooien, dan vindt u in de Australian Shepherd de perfecte sportpartner.

De Aussie is er ook geschikt voorGehoorzaamheid, flyball, populaire sportenen vele andere hondensporten. Als u een Australian Shepherd bezit, moet u de hond een breed scala aan activiteiten aanbieden met voldoende actie. Aussies zijn ook goed voorReddings-, therapie- of gezelschapshond.

Goed om te weten: Bijzondere kenmerken van de Australian Shepherd

In tegenstelling tot veel andere hondenrassen heeft de Aussie een aantal bijzondere eigenschappen. Hij laat er één zienaangeboren stompe staartwat in technische taal bekend staat als een “Natural Bobtail” (kortweg NBT). Dit geldt echter niet voor alle honden. Bij sommige honden wordt de staart ook achteraf gecoupeerd, maar alleen in landen waar deze “cosmetische chirurgie” niet verboden is. In Duitsland is het couperen van staart en oren verboden volgens sectie 6 van de Dierenwelzijnswet.
Een ander bijzonder kenmerk van de Australian Shepherd is:zijn oogkleuren. Van lichtblauw tot bruin tot amber, de ogen kunnen elke kleur en kleurencombinatie aannemen. In sommige gevallen hebben Amerikanen zelfs twee verschillend gekleurde ogen.

Hoeveel kost een Australische herder?

Australian Shepherds kosten doorgaans tussen de 1.300 en 2.400 euro in aanschaf.

Nadelen van de Australian Shepherd

Iedereen die een Australian Shepherd in huis haalt, moet dat verwachtenhoge dierenartsrekeningenzijn niet ongewoon. Omdat ze aan allerlei mogelijke erfelijke ziektes lijden, is een bezoek aan de dierenarts bij het houden van een Aussie standaard, in tegenstelling tot andere rashonden. Dit hoeft uiteraard niet voor iedere Australian Shepherd te gelden, maar het houden van dit ras brengt een zeker risico met zich mee op extra kosten.

Het wordt sterk aanbevolen dat u goed nadenkt of u voldoende tijd, ruimte en geld heeft om een ​​Australian Shepherd te houden. Het is niet ongebruikelijk dat de lieve en mooie honden in het dierenasiel belanden omdat de vorige eigenaar overwerkt en overweldigd was.

Een ander nadeel van het bezitten van een Australian Shepherd is:kudde-instinctvan de honden. Als u uw hond niet voldoende beweegt of niet vroeg genoeg traint, moet u er wellicht rekening mee houden dat elke jogger, fietser en schaap een mogelijk doelwit is voor de veehond. Het sterke instinct van de Aussies om te kijken en te rijden mag niet worden onderschat en moet, indien mogelijk, op een speelse manier worden uitgedaagd tijdens de training.

Australian Shepherd - profiel, karakter, temperament en houding (8)

Als u een Australian Shepherd aanschaft, moet u bereid zijn hem bezig te houden en lange wandelingen te maken.

Is de Australian Shepherd geschikt voor mij?

De Australian Shepherd is een hondenras dat er zeker een heeftactieve en wendbare eigenaarnodig zijn. Iedereen die niet van sport houdt en er niet van houdtlange wandelingenvindt dat hij geen Australian Shepherd in huis moet halen. Bovendien moet er voldoende zijnBereidheid om te werkenvan de hond moet aanwezig zijn. In tegenstelling tot andere rashonden wil de Aussie zowel mentaal als fysiek uitgedaagd en getraind worden. Of het nu gaat om intelligentiespelletjes voor honden, behendigheid of andere hondensporten, de Aussie vindt vreugde in alles wat zijn hoofd en lichaam aan het werk zet. Ook hogere dierenartskosten en af ​​en toe een bezoek aan de hondentrimsalon mogen geen probleem zijn.

Dit zou u ook kunnen interesseren

 • Miniatuur Amerikaanse herder
 • Mooiste hondenrassen
 • Merle-honden: wat u moet weten over honden met het Merle-gen!
 • Luie hondenrassen
 • Gezonde hondenrassen
 • Rustige hondenrassen
 • Middelgrote honden van A – Z
 • Australische Kelpie
 • FURminator voor honden – Hoe u de vacht van uw hond verzorgt
 • Bordercollie
 • Langharige hondenrassen
 • Hondenrassen voor senioren
 • Herdershonden van A tot Z
 • Houd van hondenrassen
 • Australische herder
 • Honden ruiken kanker: neuzen voor medicijnen?
 • Wreed fokken voor honden – wat betekent deze term?
 • Hondenrassen voor werkende mensen
 • Bebaarde collie
 • De 22 schattigste hondenrassen ter wereld met afbeeldingen
 • Schnoodle
 • Alapaha blauwbloedbuldog
 • Zwarte hondenrassen

Australian Shepherd - profiel, karakter, temperament en houding (34)

Michelle Holtmeyer

Na haar studie Duits woonde Michelle Holtmeyer in Bangkok en Berlijn voordat ze bij ehorses & edogs kwam. Als expert op het gebied van alles wat met honden te maken heeft, voorziet zij u van exclusief branchenieuws en advies. Je kunt Michelle bereiken op[e-mail beveiligd].

Australian Shepherd - profiel, karakter, temperament en houding (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 5845

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.