Witte insecten op planten (klein en klein): foto's, identificatie en controle (2024)

Deel via e-mailDeel op PinterestDelen op FacebookDelen op TwitterDeel op LinkedIn

Witte insecten op planten kunnen enorme schade aanrichten aan bladeren, stengels, wortels en bloemen van planten. Sommige kleine pluizige witte insecten bijten in plantenweefsel en zuigen plantensappen en sap op. Mogelijk ziet u andere witte insecten die eruit zien als kleine witachtige stippen die op de loer liggen onder de bladeren. Er zijn ook witte spinachtige insecten die zich voeden met plantensap en ervoor zorgen dat de bladeren geel of bruin worden.

Dit artikel is een gids voor het identificeren van witte insecten op planten. Je zult ontdekken welk type plantschade het witte ongedierte aanricht. Daarnaast krijg je handige tips om witte plantenaantastende insecten te bestrijden.

Hoe witte insecten op planten te identificeren

Het identificeren van soorten witte plantenwantsen kan een uitdaging zijn. Witte plantenwantsen worden meestal geïdentificeerd door hun gedrag te observeren, hun lichaamsvorm te onderzoeken en op te merken of ze vleugels hebben of over het algemeen op planten kruipen. Zoek vervolgens naar plantschade zoals gele of bruine bladeren of verwelkende stengels.

Hier zijn enkele aanwijzingen voor het identificeren van witte insecten op planten. Kleine witte beestjes kunnen er bijvoorbeeld pluisachtig, wollig of harig uitzien. Dit kunnen wolluizen of wollige bladluizen zijn. Witte “insecten” met vleugels zijn over het algemeen wittevlieg. Maar witte insecten zoals schildluis en wortelluizen zijn moeilijk te herkennen omdat ze niet veel bewegen.

Soorten witte insecten op planten (overzicht)

Witte insecten op planten zijn meestal soorten wolluizen, bladluizen, wittevlieg, spintmijten, trips of schildluizen. Het meest voorkomende witte sapzuigende ongedierte op kamerplanten lijkt wolluis te zijn. Deze witte beestjes zien eruit als watten en bijten in plantenweefsel. Veel voorkomende witte insecten op buitenplanten zijn wittevlieg.

Kleine witte insecten op planten

Hoewel mensen elk type witte plaag op planten insecten noemen, zijn het niet allemaal echte insecten. Witte plantenwantsen worden beschreven als kleine witte wezens met monddelen om in planten te bijten en sap te zuigen. Bovendien hebben witte insecten zelden vleugels, maar zijn ze plantvernietigende kruipende insecten.

Soorten waarwitte insectenin de volgordeHemipteraomvatten wolluizen, schaalinsecten en bladluizen. Andere witgekleurde plantenplagen zoals wittevlieg, trips en spintmijten zijn geen ‘echte insecten’.

Dit artikel heeft betrekking op iedereensoorten witte geleedpotigendie planten kunnen besmetten als ‘witte insecten’.

Hoe zich te ontdoen van witte insecten op planten

Het verwijderen van witte insecten uit planten vereist toewijding, geduld en effectieve uitroeiingstechnieken. Als je kleine witte pluizige insecten op kamerplanten hebt, moet je de plant onmiddellijk isoleren. Gebruik dan eenneemolie-oplossinginsectendodend zeepwater of plakkerige vallen om de vervelende witte insecten te doden.

Witte insecten uitroeienvan buitenplanten kan een grotere uitdaging zijn. Bij wittevlieg- of bladluisplagen kunt u deze verjagen met een krachtige waterstraal uit de tuinslang.

Soorten witte insecten op planten (met afbeeldingen en identificatie)

Heb je witte stippen, witte insecten of witte vliegen opgemerkt die op de bladeren, stengels of in de grond kruipen? Als dat zo is, lees dan verder om erachter te komen wat die kleine witte beestjes zijn.

Wolluizen (Pseudococcidae)

Witte insecten op planten (klein en klein): foto's, identificatie en controle (1)

Mealybugs zien eruit als kleine ovale witte pluizige insecten op bladeren en stengels van planten

Mealybugs zijn kleine witte beestjes die op pluisjes lijken en in de bladeren en stengels van planten bijten. De witte, zachte insecten zijn gemakkelijk te verwarren met schimmels op planten. De kleine pluizige beestjes hebben een grijsachtig wit uiterlijk, zoals watten. De witte pluizig uitziende insecten zijn 1,2 – 5 mm lang.

Kleine witte wolluizen komen veel voor op kamerplanten. De insecten zien er niet alleen wit en donzig uit, maar zijn ook bedekt met een poederachtige, wasachtige substantie. Ze hebben de neiging deze witte, donzige substantie achter te laten op de bladeren en stengels van planten. Helaas scheiden de vervelende insecten ook honingdauw af, wat mieren kan aantrekken en zwarte roetachtige schimmel kan veroorzaken.

Zoek naar donzige massa's witte was op stengels en bladeren om wolluizen op kamerplanten te identificeren. Je kunt de kleine pluizige witte beestjes herkennen aan hun ovale lichaam dat taps toeloopt aan het uiteinde. De witte beestjes worden meestal aangetroffen aan de onderkant van bladeren, stengels en de buitenkant van plantenpotten.

Mealybugs beschadigen planten door hun monddelen in plantenweefsel te laten zinken. De witte sapzuigende insecten kunnen de kracht van planten verminderen. Bladeren beginnen te verwelken, worden geel of bruin. Zware wolluisbesmettingen kunnen bladval en zelfs plantensterfte tot gevolg hebben.

Witte insecten op planten (klein en klein): foto's, identificatie en controle (2)

Mealybug-besmetting kan de plantengroei beschadigen wanneer ze zich voeden met het sap van de plant

Bovendien kan de zwarte roetachtige schimmel ervoor zorgen dat de plant er lelijk uitziet en de fotosynthese verstoort.

Deze plantvernietigende kleine witte wezens kunnen ook planten in uw tuin besmetten. Tekenen van wolluizen op buitenplanten zijn onder meer een witte wattenachtige substantie op de bladeren, amberkleurige kleverige honingdauw, mieren rond uw planten en een lelijke zwarte poederachtige laag “roet” op de bladeren van de planten.

Plantschade veroorzaakt door witte insecten:Witte pluizige wolluizen die in planten bijten om sap te zuigen, veroorzaken groeiachterstand, vergelende bladeren en blad- of knopval.

Hoe de witte bug op planten te identificeren:Mealybugs worden geïdentificeerd als witte, kleine pluizige ovale insecten met lange staarten die wit poeder achterlaten. Mealybugs bewegen zelden en verzamelen zich onder bladeren en in de bladgewrichten van stengels.

Hoe zich te ontdoen van de witte bug op planten:Dompel een wattenstaafje in ontsmettingsalcohol en dep de witte wolluizen om ze onmiddellijk te doden. U kunt ook insectendodende zeepspray gebruiken om wolluisbesmettingen te behandelen.

Gerelateerd lezen:Hoe wolluizen voorgoed te doden.

Wittevlieg (Aleyrodidae)

Witte insecten op planten (klein en klein): foto's, identificatie en controle (3)

Volwassen zilverbladige wittevlieg aan de onderkant van een blad

Wittevliegen zijn kleine witte vliegende beestjes die in groepen rond planten fladderen. De witgekleurde vliegen zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze actief worden wanneer je een aangetaste plant verstoort. Op een plant zijn wittevlieg echter kleine witte beestjes die op stof lijken en zich onder de bladeren verzamelen.

Individuele volwassen wittevliegen kunnen lastig te herkennen zijn, omdat het minuscule witte vliegende insecten zijn. De kleine witte beestjes zijn 1 mm lang en hebben een spanwijdte van 3 mm. Wittevliegeieren zien eruit als kleine witte stippen aan de onderkant van de bladeren.

Kleine witte vliegjes beschadigen planten door giftig speeksel over te brengen wanneer ze in plantenweefsel bijten. Grote groepen van de minuscule vliegende insecten kunnen het blad snel beschadigen, waardoor het geel wordt en valt. Als wittevlieg niet wordt behandeld, kunnen ze plantensterfte veroorzaken.

Wittevlieg is een veel voorkomende plaag op buitenplanten en kasplanten. De kleine motachtige insecten voeden zich ermeebegonia's, aardappelbladeren, geraniums, fuchsia en chrysanten. Als je kleine witte beestjes op tomatenplanten opmerkt, is de kans groot dat het wittevlieg is.

De kleine wittevliegwantsen kunnen ook kamerplanten aantasten. De pluizige wittevlieg beschadigt ook planten binnenshuis door plantensap op te zuigen, waardoor de krachtige plantengroei wordt vertraagd en misvormde bladeren worden veroorzaakt.

Witte insecten op planten (klein en klein): foto's, identificatie en controle (4)

Een close-up foto van een witte vlieg

Een ander gemeenschappelijk kenmerk van pluizige sapzuigende insecten zoals witte vlieg is dat ze honingdauw produceren. Deze kleverige substantie stimuleert de groei van roetachtige schimmels die bladeren met een zwarte substantie kunnen bedekken.

Daarnaast brengt witte vlieg ook plantenziekten over. Daarom zijn er veel redenen om wittevlieg uit binnen- en buitenplanten te verwijderen.

Plantschade veroorzaakt door witte insecten:De kleine beestjes zien eruit als kleine sneeuwvlokken die het leven uit de planten zuigen, waardoor de bladeren geel worden. Hierdoor valt het blad voortijdig af en kan de plant uiteindelijk afsterven.

Hoe de witte bug op planten te identificeren:Witte vliegen zijn gemakkelijk te herkennen als ze de plant verstoren. De zwermen kleine witte vliegjes fladderen rond de plant. Zoek naar kleine witte stippen op de onderkant van de bladeren om larven van witte vlieg te identificeren.

Hoe zich te ontdoen van de witte bug op planten:De eenvoudigste manier om wittevliegplagen van tuinplanten uit te roeien is door ze met de tuinslang te vernietigen. Dit verjaagt de vervelende witte insecten. Je zult het proces echter moeten herhalen om de witte vlieg voorgoed van je planten te houden.

Gerelateerd lezen:Hoe zich te ontdoen van witte vlieg op planten.

Witte bladluizen

Witte insecten op planten (klein en klein): foto's, identificatie en controle (5)

Bladluizen op planten zien eruit als kleine kruipende insecten met verschillende kleuren, afhankelijk van de soort

Witte bladluizen zijn een soort echte insecten die eruit zien als kleine groenachtig witte peervormige insecten met het taps toelopende uiteinde aan hun kop. De vervelende witte insecten vernietigen planten, net als zwarte bladluizen of groene bladluizen. De kleine witte beestjes doorboren plantenweefsel met hun doordringende monddelen en voeden zich met plantensap.

Witte bladluizen zijn moeilijk te identificeren omdat ze zo klein zijn. De zachte witte ovale insecten zijn 1 – 2 mm lang. De kleine witte vlekjes worden meestal pas opgemerkt als er sprake is van een zware aantasting van een kamerplant of tuinplant.

Plantschade veroorzaakt door witte insecten:Witte bladluizen beschadigen sier- en kamerplanten en veroorzaken gekrulde bladeren, misvormde bloemen en zwakke of vervormde groei.

Hoe de witte bug op planten te identificeren:De kleine witte beestjes zien eruit als kleine rijstkorrels die over de planten kruipen.

Hoe zich te ontdoen van de witte bug op planten:Ontdoe je van witte bladluisinsecten door het gebladerte af te vegen met insectendodende zeep of neemolie-oplossing. Als bladluizen tuinheesters en sierplanten hebben aangetast, sla ze dan met een scherpe waterstraal van de plant.

Gerelateerd lezen: De beste manier om bladluizen voorgoed te doden.

Wollige bladluizen (Eriosomatinae)

Witte insecten op planten (klein en klein): foto's, identificatie en controle (6)

Wollige bladluizen omvatten verschillende soorten met een witte, pluizige coating

Wollige bladluizen zijn kleine pluizige witte beestjes die eruitzien als pluisjes en die in plantenweefsel bijten. Wanneer ze bij elkaar worden gegroepeerd, zien de pluizige mugachtige insecten eruit als katoen of wol. Volwassen wollige bladluizen hebben ook vleugels. De kleine harige witte beestjes gebruiken hun monddelen om plantenweefsel te doorboren om zich met sap te voeden.

Wollige bladluizen zijn witte insecten die bijna microscopisch klein zijn. De katoenachtige insecten worden 1 – 2 mm lang. Vanwege hun harige witte uiterlijk worden witte bladluizen ook pluiswantsen, sneeuwwantsen, katoenfeeën en pluizige muggen genoemd.

Witte insecten op planten (klein en klein): foto's, identificatie en controle (7)

Close-upbeelden van verschillende soorten wolbladluizen

Zoals de meeste sapzuigende witte pluizige insecten laten witte bladluizen ook kleverige honingdauw achter, die roetachtige schimmel op planten kan veroorzaken.

Plantschade veroorzaakt door witte insecten:Schade door wollige bladluizen veroorzaakt verdraaide bladeren, vergeelde bladeren en zwakke plantengroei. Bovendien kunnen bomen die worden aangetast door massa's wollige bladluizen kankers en gallen ontwikkelen.

Hoe de witte bug op planten te identificeren:Identificatie van witte bladluis gebeurt door hun vage witte uiterlijk met een wasachtige coating die hun kleine lichaampjes bedekt.

Hoe zich te ontdoen van de witte bug op planten:Neemolie is ideaal als natuurlijk insecticide om de levenscyclus van de witte bladluis te verstoren en de vervelende witte insecten te doden.

Gerelateerd lezen: Hoe zich te ontdoen van wollige bladluizen van kamerplanten en buitenplanten.

Wortelbladluizen

Witte insecten op planten (klein en klein): foto's, identificatie en controle (8)

De peervormige kleine witte wortelluizen leven in de grond en beschadigen de wortels van planten

Wortelluizen zijn vervelende witte, peervormige insecten die op stofvlekken lijken en moeilijk te herkennen zijn. Wortelluizen zijn ongeveer zo groot als een mijt en kunnen worden verward met wolluizen. De kleine witte beestjes leven in de grond en beschadigen de wortels van planten. Schade aan wortelluisplanten lijkt op tekorten aan voedingsstoffen.

Wortelluizen vernietigen planten door gaten in de wortels te boren. Deze vernietigende actie veroorzaakt gekrulde, gele bladeren en kleine, onvolgroeide vruchten en bloemen. Uiteindelijk beginnen wortelluizen langs de stengels te kruipen om zich te voeden met gebladerte.

Plantschade veroorzaakt door witte insecten:Schade aan wortelluisplanten treedt meestal op bij een uitgebreide besmetting. Als gevolg hiervan ziet u tekenen van een groeiachterstand van de plant en verdord blad. Bij buitenplanten zie je ook een toename van de mierenactiviteit in de buurt van planten.

Hoe de witte bug op planten te identificeren:Wortelluizen zien eruit als kleine witte teken die witte, kleverige dingen op planten achterlaten.

Hoe zich te ontdoen van de witte bug op planten:Het is het beste om de hele plant te vernietigen, omdat wortelluizen zich gemakkelijk verspreiden en het een uitdaging is om ze volledig te verwijderen.

Witte spintmijten

Witte insecten op planten (klein en klein): foto's, identificatie en controle (9)

Spintmijten op een citroenplant. De spintmijten zijn de kleine witte beestjes op de kleverige webben

Witte spintmijten zijn kleine witte beestjes die lijken op stofdeeltjes op een plant. Dewitte mijtenhebben acht poten, net als spinnen. Het eerste teken van een besmetting met witte spintmijten zijn webachtige zijden draden die aan de bladeren van planten bungelen. De bijna microscopisch kleine witte mijten zijn zo klein: slechts 0,5 mm lang.

De beste manier om naar tekenen van spintmijten te zoeken, is door planten op spinnenwebben te controleren. Mogelijk zie je ook witte stippen, zoals kleine rijst, wanneer ze hun huid afwerpen. Bovendien zijn verzwakte plantengroei en beschadigde bladeren ook indicatoren voor de activiteit van witte spintmijt.

Witte spintmijten kunnen een aanzienlijke overlast veroorzaken voor kamerplanten, kasgewassen, tuinstruiken en sierheesters.

Plantschade veroorzaakt door witte insecten:Witte spintmijten kunnen schade veroorzaken aan de bladeren van planten en ook aan sommige groentegewassen zoals pompoen, erwten, bonen en sierheesters.

Hoe de witte bug op planten te identificeren:Zoek naar zijdeachtige draadstrengen of webachtige structuren die aan bladeren of stengels hangen.

Hoe zich te ontdoen van de witte bug op planten:Bespuit planten één keer per week met een neemolie-oplossing om witte spintmijten te helpen verwijderen.

Gerelateerd lezen:Effectieve methoden om spintmijten op natuurlijke wijze uit te roeien.

Witte schaalinsecten

Witte insecten op planten (klein en klein): foto's, identificatie en controle (10)

Schaal insectenplaag op planten

Witte schildluis zijn kleine witte pluizige bultjes die lijken op pluisjes of minuscule rijstkorrels. Sommige schaalinsecten hebben een zacht, wit donzig uiterlijk. Bladeren en stengels die door kalkaanslag zijn aangetast, kunnen bedekt lijken met grijsachtig witte pluisjes. Andere soorten schubben zien eruit als kleine witte schaalachtige bultjes.

Er zijn twee soorten schaalinsecten: zachte schaal en harde schaal. Harde schubben zijn moeilijker te herkennen en te doden omdat de insecten nauwelijks bewegen en soms op delen van de tak lijken. Zachte schildluizen zoals wolluizen hebben de neiging een vaag wit uiterlijk te hebben.

Witte insecten op planten (klein en klein): foto's, identificatie en controle (11)

Wasaantasting op cycasblad

Plantschade veroorzaakt door witte insecten:Witte schildluizen op planten zorgen ervoor dat de bladeren er verdord en ziekelijk uitzien. Bij een ernstige besmetting kan het afsterven van twijgen optreden en verliest de plant zijn kracht.

Hoe de witte bug op planten te identificeren:Identificatiekenmerken van de witte schaal zijn donzige, harige massa's witte substanties op stengels en takken.

Hoe zich te ontdoen van de witte bug op planten:Om witte, zachte schildluizen te verwijderen, besproeit u het aangetaste gebladerte met tuinbouwolie. Om harde schubben te verwijderen, dep de harde schelpen met ontsmettingsalcohol om de plantenwantsen te doden.

Gerelateerd lezen:Hoe zich te ontdoen van schaalinsecten op planten.

Tripsen

Witte insecten op planten (klein en klein): foto's, identificatie en controle (12)

De tripslarven (op de foto) zijn doorschijnend crèmewit en veranderen in een zwarte volwassene

Tripsen zijn planten die insecten vernietigen die eruit kunnen zien als witte stofdeeltjes op een plant. Volwassen trips zijn zwart. Maar de vervelende plantenplagen leggen eieren in het bladweefsel en de onvolwassen trips komen tevoorschijn als kleine witte larven. De eerste tekenen van tripsschade zijn zilverachtige krasjes en grijze vlekken op bladeren.

De kleine witte beestjes die op rijst lijken, veroorzaken alle schade aan de plant. De witte of geelgroene maden voeden zich met plantenweefsel, waardoor de bladeren verdorren en uiteindelijk afsterven.

Plantschade veroorzaakt door witte insecten:De kleine witte tripslarven veroorzaken enorme schade aan het blad van de plant, waardoor de bladeren verdorren en afsterven.

Hoe de witte bug op planten te identificeren:Tripsen zien eruit als witte vlekjes op bladeren.

Hoe zich te ontdoen van de witte bug op planten:Gebruik een pluizenroller om de kleine witte beestjes te verwijderen en bespuit het blad vervolgens elke zeven dagen met neemolie.

Gerelateerd lezen:Hoe zich te ontdoen van tripsinsecten op planten.

Andere manieren om witte insecten op planten te verwijderen

Gebruik indien mogelijk altijd natuurlijke ongediertebestrijdingsmethoden om plagen van witte plantenwantsen uit te roeien en te beheersen. Hier zijn enkele ideeën voor het omgaan met deze vervelende witte plantenvernietigende wezens.

  • Neem olie-Gebruik één keer per week een natuurlijke neemoliespray als een natuurlijk insecticide om pluizige witte insecten op planten te doden. Maak een neemoliespray met drie ingrediënten: neemolie, vloeibare Castiliaanse zeep en warm water. Meng 2 theelepels. neemolie en 1 theelepel. vloeibare zeep met 1 liter lauw water. Doe de ingrediënten in een spuitfles en schud krachtig voordat u deze gebruikt om de ingrediënten te mengen.
  • Insecticide zeep– Insecticide zeepsprays bedekken zachte witte insecten, waardoor ze stikken.
  • Kleverige vallen—Blauwe of gele plakbandjes zijn uitstekend geschikt voor het bestrijden van vliegende witte insecten zoals wittevlieg.
  • Sterke waterstoot-Om wittevlieg en bladluizen van buitenplanten te verwijderen, draait u de slang op de geïnfecteerde planten om de sapzuigende witte insecten te verjagen.

Gerelateerde artikelen:

  • Neemolie voor planten: gebruiksgids
  • Kamerplantongedierte: soorten en controle
  • Effectieve manieren om bladluizen te doden

Lees Volgende

Snelgroeiende bodembedekkers (met afbeeldingen)Groene insecten op planten (foto's) - Identificatie en hoe u er vanaf kunt komenDe beste bloemen voor de winter – Planten die bloeien in de winter (met afbeeldingen)Mealybugs op planten: effectieve manieren om deze witte insecten te doden
Deel via e-mailDeel op PinterestDelen op FacebookDelen op TwitterDeel op LinkedIn
Witte insecten op planten (klein en klein): foto's, identificatie en controle (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6021

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.