Wat is hartig: alles over het kruid en 4 smakelijke recepten - Recipes.net (2024)

Wanneer het woord ‘hartig’ wordt genoemd, zullen de meesten waarschijnlijk als eerste aan de heerlijke smaak denken. Ze weten niet dat er eigenlijk een beroemde plant bestaat die het hartige kruid wordt genoemd! Dit kruid geeft diverse gerechten (vooralvlees recepten) een uitgesproken, peperige smaak.

In dit artikel delen we alles wat er te weten valt over hartig. Wat het is, waar het vandaan komt, waar het werd gebruikt en wat de twee belangrijkste soorten zijn. We vertellen u ook de vele gezondheidsvoordelen ervan, hoe u het kunt gebruiken bij het koken en bij welke gerechten de smaak het beste past.

We hebben ook 4 geweldige recepten op een rij gezet waarin het veelzijdige kruid in de ingrediënten wordt gebruikt. Dit is voor het geval u persoonlijk wilt ervaren hoe goed het bijdraagt ​​aan de smaak van een maaltijd. Zet dus je kookhoed op, want we staan ​​op het punt je binnen te laten in de wondere wereld van hartig!

Wat is hartig, het kruid?

Wat is hartig: alles over het kruid en 4 smakelijke recepten - Recipes.net (1)

Bonenkruid is een kruid dat tot de muntfamilie behoort. Kruiden zijn, net als bonenkruid, de bladdelen van planten die worden gebruikt om smaak toe te voegen aan allerlei soorten voedsel. Deze plant is klein, met groene bladeren en bloeiende bloemen.

Hoewel het afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied, is dit kruid ook op andere plaatsen genaturaliseerd, zoals Groot-Brittannië. Als zodanig is het gebruikt om smaak toe te voegen aan de keukens van talloze culturen.

Oorsprong van hartig

Al duizenden jaren gebruiken mensen dit kruid om de smaak van hun gerechten te verbeteren. De oude Romeinen en Grieken gebruikten de plant al 2000 jaar geleden, cultiveerden en gebruikten ze in hun keuken.

In feite was het een zeer populair kruid in Europa, omdat het vanwege zijn vergelijkbare smaak als een soort voorloper van peper fungeerde. Zelfs de oude Romeinen gebruikten het voordat de specerijenroute vanuit Azië de nu universele zwarte peper kon introduceren. Naast kruiden had dit kruid ook andere opmerkelijke toepassingen. De oude Romeinen noemden het het ‘kruid van de liefde’ en gebruikten het om liefdesdrankjes te maken en ook als afrodisiaca.

In de recentere geschiedenis gebruikten de Duitsers ook bonenkruid als pepervervanger toen er in de Tweede Wereldoorlog een tekort ontstond. Ze kozen het vanwege de opmerkelijke ‘peperige’ smaak. Tot nu toe zetten sommige Duitsers deze praktijk voort en gebruiken ze het kruid in plaats van peper voor hun traditionele gerechten. Het is onnodig om te zeggen dat het een essentiële plant is die zowel in het verleden als tot op de dag van vandaag wordt gebruikt.

De twee belangrijkste soorten: bonenkruid versus bonenkruid

De hartige plant kent wel 30 verschillende soorten! Er worden echter slechts twee hoofdvariëteiten gebruikt als specerijen bij het koken: dezomer hartigen dewinterse hartige. Hoewel de twee overeenkomsten vertonen, zijn er ook opmerkelijke verschillen.

Bonenkruid (Satureja hortensis)

Wat is hartig: alles over het kruid en 4 smakelijke recepten - Recipes.net (2)

De zomerse hartige, wetenschappelijke naamSatureja hortensis, is de meest populaire en meest gebruikte hartige plant.

Het is een eenjarige plant, wat betekent dat hij zijn hele levenscyclus in slechts één groeiseizoen voltooit. Na het groeien sterven elk jaar alle delen (van blad tot wortel) af. Vandaar de term ‘jaarlijks’.

De zomersoort heeft brons- en groengekleurde bladeren en bloeit, net als zijn wintertegenhanger. De lila buisvormige bloemen bloeien van de maanden juli tot september.

De zomersoort wordt in allerlei gerechten gebruikt en zelfs gemengd met andere gedroogde kruiden, zoals in Herbes de Provence. Het wordt gebruikt in veel traditionele gerechten in de Bulgaarse en Roemeense keuken, en is een populair kruid in Atlantisch Canada.

Velen geven de voorkeur aan zomerkruid vanwege de zoetere smaak en geur. Hoewel de twee hoofdsoorten vergelijkbaar smaken, heeft de zomervariëteit een lichtere, zoete en kruidige smaak en aroma. Meer specifiek heeft het die warme, peperige smaak waar het kruid het meest bekend om staat. Vanwege de populariteit van de zomervariëteit wordt deze vaker gekweekt en kan deze het hele jaar door in de winkels worden gekocht.

Winterhartig (Montana-verhalen)

Wat is hartig: alles over het kruid en 4 smakelijke recepten - Recipes.net (3)

De winterbonenkruid, ook wel bekend als de bergbonenkruid, is de andere belangrijke soort bonenkruid. Het is een meerjarige plant, wat betekent dat hij vele groeiseizoenen lang groeit en leeft.

De bladeren van de wintervariëteit hebben een donkerdere tint groen vergeleken met hun zomerse tegenhanger. Het heeft ook zomerbloemen waarvan de kleuren variëren van licht lavendel tot roze of zelfs wit.

De wintersoort heeft een sterkere, bitterdere smaak vergeleken met de zomerbonen. Over het algemeen wordt gedacht dat het een meer aardse en sombere smaak heeft. De geur doet ook denken aan geuren die verband houden met het winterseizoen, met hints van salie en dennen.

Deze wintersoort groeit op rotsen aan de zijkanten van heuvels en berghellingen in het Middellandse Zeegebied. Er is ook gevonden dat hij groeit op scheuren langs oude muren en droge oevers. Dit is misschien de reden waarom het de alternatieve naam 'berghartig' kreeg, enMontana-verhalen(“montana” betekent bergen).

Ze is heel gemakkelijk te kweken in gematigde streken en komt niet alleen voor in het Middellandse Zeegebied, maar ook in Zuid-Europa en Afrika.

Gezondheidsvoordelen van het hartige kruid

Dit kruid is niet alleen goed voor het op smaak brengen van gerechten. Het brengt ook allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee!

 • Goed voor het spijsverteringsstelsel– Het eten van de plant kan een gezond spijsverteringsstelsel helpen bevorderen. Het voorkomt dat indigestie en gasvorming in uw maag ontstaan. Het maakt het ook gemakkelijker voor uw maag om gas te verdrijven.
 • Remedie voor spijsverteringsproblemen– Er is ook aangetoond dat het de symptomen van veel spijsverteringsproblemen helpt verlichten. Deze omvatten diarree, gastro-enteritis en zelfs koliek.
 • Een natuurlijk antisepticum– Het heeft een essentiële olie genaamd thymol die antiseptische en schimmelwerende eigenschappen bevat. Deze eigenschappen kunnen helpen bij de behandeling van bijensteken en andere soorten insectenbeten.
 • Verlicht symptomen van hoest en verkoudheid– Velen gebruiken deze plant om symptomen van hoest en verkoudheid, zoals keelpijn, te behandelen, dankzij de antibacteriële eigenschappen. Het bevat ook vitamine C, die het lichaam helpt zichzelf op natuurlijke wijze te beschermen tegen virussen en andere vrije radicalen.
 • Verlicht gewrichtspijn ervaren door artritis– Bepaalde zalven kunnen gewrichtspijn veroorzaakt door artritis uitwendig verlichten. Sommige hiervan bevatten de hartige plant.
 • Natuurlijk afrodisiacum– Net als de oude Romeinen gebruiken veel mensen de hartige plant nog steeds als een natuurlijk afrodisiacum.
 • Voorkomt ziekten en bevordert de algehele gezondheid– Deze plant bevat antioxidanten die kunnen helpen voorkomen dat ziekten überhaupt ontstaan. Een voorbeeld is het vermogen ervan om het slechte cholesterol te verlagen en het goede cholesterolgehalte in het lichaam te verhogen. Dit helpt de gezondheid van het hart te bevorderen en de ontwikkeling van hartziekten te voorkomen.Wilt u meer weten over cholesterol en hoe dit de gezondheid beïnvloedt? Bekijk ons ​​artikel,10 gezonde recepten voor een cholesterolarm dieet.

Een woord van waarschuwing:Net als andere kruiden worden zwangere vrouwen niet aangemoedigd om het hartige kruid te gebruiken. Raadpleeg eerst uw arts voordat u het aan uw gerechten toevoegt.

Waar en hoe hartig te gebruiken bij het koken

Wat is hartig: alles over het kruid en 4 smakelijke recepten - Recipes.net (4)

Er zijn veel manieren om het aromatische kruid te gebruiken bij het bereiden van uw maaltijden. Maar eerst is hier een lijst met voedingsmiddelen die goed gekruid zijn met het hartige kruid.

Welk eten past goed bij hartig?

Zowel de zomer- als de wintervariant worden gebruikt om veel vergelijkbare soorten voedsel en gerechten op smaak te brengen. Deze omvatten vlees van pluimvee zoals kip, kalkoen, gans en eend. Ze worden ook toegevoegd aan varkensvlees-, lams- en visvleesgerechten, van worstjes,taarten, stoofschotels en gegrild barbecuevlees. Bonenkruid wordt ook in de volksmond gebruikt op bonen.

Zomerhartig wordt echter meestal gecombineerd met lichtere gerechten zoals eieren en zomergroenten. Ondertussen wordt bonenkruid normaal gesproken gebruikt om smaak toe te voegen aan hartiger voedsel, van vette vis tot vullingen en zelfs winterwortelgroenten.

4 manieren om het hartige kruid te gebruiken bij het koken

En hier zijn enkele manieren waarop u het kruid in uw dagelijkse keuken kunt gebruiken:

 • Vervanger voor peper en/of zout– gebruik de plant zoals de Duitsers deden! Er is misschien nu geen pepertekort, maar je kunt hartig nog steeds gebruiken om je vlees- of bonengerechten op smaak te brengen. De Romeinen gebruikten het kruid ooit ook als vervanger van zout, dus dit nuttige kruid is ideaal voor jou als je een natriumarm dieet volgt.
 • Gebruik het als Herbes de Provence– hartig is het hoofdingrediënt van het gedroogde kruidenmengsel, Herbes de Provence. Dit mengsel wordt meestal op het vlees gestrooid voordat het wordt geroosterd en gegrild. Het wordt ook aan olie toegevoegd voor een echt smaakvolle maaltijd. Hetzelfde kun je gemakkelijk doen met hartig.
 • Gebruik in vleesrubs– het hartige kruid erop wrijvenvarkensvleesen kip vóór het koken kan ertoe bijdragen dat het vlees een unieke, smaakvolle smaak krijgt. Als je je eten een peperige smaak wilt geven, probeer dan eens de hartige plant.
 • Tafelkruiderij– In Bulgarije wordt het kruid gemengd met een kom zout en gemalen paprika. Hierdoor wordt een tafelkruiderij genoemdSharena Sol, wat zich vertaalt naar "kleurrijk zout". Sharena sol wordt gebruikt om smaak toe te voegen aan veel Bulgaarse gerechten. Het wordt ook vaak toegevoegd aan brood, aardappelen en andere groenten, maar ook aan kaas.

Onthoud:De wintervariëteit verliest veel van zijn smaak als hij te lang wordt gekookt. Voor maaltijden die een lange kooktijd vereisen, kun je dus beter de zomervariant gebruiken.

4 smaakvolle recepten die hartig gebruiken

Nu weet je bij welk hartig gerecht het beste past en op welke manieren je het kunt gebruiken. Laten we dan eens kijken naar 4 geweldige recepten waarin dit smaakvolle kruid in de ingrediënten wordt gebruikt!

Wat is hartig: alles over het kruid en 4 smakelijke recepten - Recipes.net (5)

Gehaktbrood is niet voor niets het favoriete gerecht van elke moeder. Dit hartige kalkoengehaktbrood is een lichtere, vetarme versie die de gebruikelijke vervangtgehaktmetgemalen kalkoen.

Maar het feit dat het gezonder is, betekent niet dat het geen smaak heeft, aangezien dit recept veel kruiden en smaakmakers gebruikt om de smaak van het gerecht te verbeteren. En wat is een betere manier om dat te doen dan door een heerlijk hartig kruid te gebruiken? Naast dit kruid wordt het gehaktbrood ook op smaak gebracht met salie, sojasaus, sesamolie en paprika.

Wat is hartig: alles over het kruid en 4 smakelijke recepten - Recipes.net (6)

Wie zegt dat je dit kruid niet kunt toevoegen?pasta? In dit recept voegt het gebruik van hartig een prachtige dimensie toe aan een toch al pittige saus geïnspireerd op Ruby Tuesday. En het werkt, want er zitten ook heerlijk gekookte kipfilet en bonen in deze pasta. Probeer dit heerlijke copycat-recept voor kippasta eens als je de zomervariant hebt gekocht.

Wat is hartig: alles over het kruid en 4 smakelijke recepten - Recipes.net (7)

Shawn Brandow | Flickr.com

Hier is nog een heerlijk, goed gekruid kippastagerecht dat je kunt proberen. In dit recept is het drievoudig de peper-goedheid met het gebruik van Bird's eye chili, witte peper en bonenkruid. Deze kruiden geven delinguini-pasta,spek, en kip een ongelooflijke boost van peperige smaak waar je zeker van zult houden.

Wat is hartig: alles over het kruid en 4 smakelijke recepten - Recipes.net (8)

We kunnen deze lijst niet beëindigen zonder een perfect gekruid mals lamsvlees. En in dit recept ontmoet geroosterde lamsbout de beste kruidencombinatie: tijm, bonenkruid en rozemarijn. Deze intense kruidensmaak past goed bij geroosterd lamsvlees, aardappelen en uien.

Vervang hartige kruiden door kruiden

Als je de genoemde recepten wilt proberen, maar je hebt geen hartige recepten, maak je dan geen zorgen. Er zijn een aantal populaire kruiden die je als vervanging kunt gebruiken.

 • Tijm– Tijm is een van de meest populaire specerijen ter wereld. De smaak komt ook het dichtst in de buurt van die van hartig, met dezelfde muntachtige smaak. Om toe te voegen, kun je het zelfs vervangen in een verhouding van 1:1. Voor het koken kunt u zowel gedroogde als verse tijm gebruiken.
 • Verstandig– Salie heeft net als de muntplant dezelfde wintergeur als dennenboom. Het groeit ook in de Middellandse Zee en heeft een vergelijkbare smaak. Maar als je iets wilt dat net hartig smaakt, kun je het beste verse salieblaadjes gebruiken.
 • Marjolein– Marjolein kan je laatste optie zijn als tijm en salie niet beschikbaar zijn. De smaak ligt echter dichter bij die van tijm en oregano. Net als de wintervariant is marjolein een kwetsbaar kruid. Thuiskoks moeten dus vermijden dat ze langdurig koken.

Maar! Als je de echte smaak van hartig wilt nabootsen, gebruik dan 2 delen verse tijm op 1 deel verse salie.

Het opsommen

Bonenkruid is een veelzijdig kruid. Veel keukens gebruiken het als smaakmaker voor veel van hun gerechten. Het heeft een heerlijke, zoete en pittige, peperige smaak en bevat verschillende gezondheidsvoordelen.

Het heerlijke kruid past goed bij veel eten, maar smaakt het lekkerst als toevoeging aan vlees,bonen, gevogelte, envullingof broodkruimels. Probeer enkele van onze voorgestelde recepten en ervaar hoe goed hartig de smaak van uw gerechten verbetert.

Wil je meer leren over hartig en je favoriete recepten delen met dit veelzijdige kruid? Doe mee aan de discussie in deIngrediënten in de spotlightforum en laat ons uw mening weten over "Wat is hartig: alles over het hartige kruid en 4 gerelateerde recepten"!

Wat is hartig: alles over het kruid en 4 smakelijke recepten - Recipes.net (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6167

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.