Zwarte katten- en kittenrassen en adoptie-informatie | Dierenzoeker (2024)

Een huiveringwekkende 29% van de zwarte katten, meer dan welke andere kleur dan ook, krijgt een tweede kans op een nieuw leven bij geweldige gezinnen. Volgensonderzoeklaten zwarte katjes en zwarte katten de gezondste adoptiecijfers zien die reddingsgroepen in jaren hebben gezien.

Deze positieve adoptiepercentages bewijzen dat mythen worden vervangen door een diepe waardering voor de culturele impact van de zwarte kat, de geschiedenis en hun verbazingwekkende, meerdere volledig zwarte kleuren. Met mystieke rasnamen als Bombay, Sphynx en Oriental is een zwarte kat om vele andere redenen aantrekkelijk voor kattenliefhebbers dan vanwege hun gedurfde, gladde vacht en grote, heldere ogen.

Net als hun vele tinten zwart zijn zwarte kattenrassen geliefd vanwege hun uiteenlopende persoonlijkheden, eigenzinnige kenmerken en scala aan verzorgingsvereisten, van eenvoudig tot speciaal. Lees meer over de soorten zwarte kattenrassen die ook een geweldige aanvulling op uw gezin kunnen zijn.

1. Amerikaanse bobtail

De Amerikaanse Bobtail wordt verondersteld een kruising te zijn tussen een Siamees en een kortstaarttabby en heeft langwerpige achterpoten en een staart die een derde tot de helft van de lengte van de staart van een gewone kat bedraagt. Bobtails die zonder staart geboren worden, worden rumpies genoemd.

Persoonlijkheid:Speels, energiek en vriendelijk.

Poetsen:Makkelijk onderhoud. Lange of middellange vachten moeten tweemaal per week worden geborsteld, de nagels regelmatig worden geknipt en de oren en het gebit moeten worden verzorgd.

2. Amerikaanse krul:

Herkenbaar aan hun opvallend gekrulde oren, een genetische mutatie in de huiskattenpopulatie, wordt de American Curl niet geboren met onmiddellijk grillige oren. De oorkrul begint ongeveer drie weken oud en blijft zich gedurende de volgende vier maanden vormen voordat deze een permanente vorm aanneemt.

Persoonlijkheid:Aanhankelijk, extravert, geweldig met kinderen.

Poetsen:Makkelijk onderhoud. De vacht moet twee keer per week worden geborsteld, de nagels regelmatig worden geknipt, de oren worden schoongemaakt en de tanden moeten regelmatig worden verzorgd.

3. Amerikaanse korthaar

Afstammend van Europese katachtigen, kwamen de Amerikaanse kortharen met de vroege kolonisten mee op schepen om vracht en eigendommen te beschermen tegen knaagdieren.

Persoonlijkheid:Rustig, sociaal, veelzijdig en past zich goed aan in een huis met kinderen en andere huisdieren.

Poetsen:Mild onderhoud. De vacht is dicht en heeft wekelijks poetsen en regelmatige nagel-, oor- en tandverzorging nodig.

4.Bombay:

Vernoemd naar de Indiase stad waar de zwarte panter woont, is de Bombay ontwikkeld uit een sable Birmese en Amerikaanse korthaarkat. Het ras is direct herkenbaar aan haar effen zwarte vacht en opvallende gele ogen.

Persoonlijkheid:Vriendelijk, aanhankelijk, actief, houdt van kinderen.

Poetsen:Makkelijk onderhoud. De vacht moet wekelijks worden geborsteld, waarbij de nagels regelmatig worden geknipt, de tanden worden verzorgd en af ​​en toe de oren worden schoongemaakt.

5. Britse korthaar:

Met haar 2000 jaar oude afstamming die teruggaat tot het Romeinse Rijk, zwierf de Brits Korthaar tientallen jaren door de straten van Groot-Brittannië voordat hij een officiële rasstatus kreeg.

Persoonlijkheid:Knuffelig, kalm, liefdevol, gezinsgericht.

Poetsen:Makkelijk onderhoud. De vacht moet wekelijks worden gekamd met regelmatige nagelknipping, oor- en tandverzorging.

6.Cornish Rex:

Met kort, krullend haar, grote, prominente oren en golvende snorharen is het niet moeilijk om de Cornish Rex te missen. Het ras is een migrant uit Cornwall in Engeland en is geliefd vanwege haar interesse in alles wat haar metgezellen doen.

Persoonlijkheid:Actief, speels, avontuurlijk en gemakkelijk om mee te reizen.

Poetsen:Makkelijk onderhoud. De vacht vereist om de week een borstelbeurt en regelmatige nagelafwerking, oor- en tandverzorging.

7. Devon Rex:

Pixie-achtige kenmerken maken je meteen geliefd bij de Devon Rex, ooit geboren in Buckfastleigh, Devon in Engeland. Haar creatie was nogal toevallig, toen een kater een schildpad ontmoette, maar de populariteit van haar ras is dat niet.

Persoonlijkheid:Zeer sociaal, vermakelijk en clownachtig.

Poetsen:Speciaal onderhoud. Tweewekelijks baden om haar huid gezond te houden, voorzichtig poetsen, af en toe de oren reinigen en regelmatige nagel- en tandverzorging.

8. Exotische korthaar:

Onderscheidt zich door haar korte, pluchen vacht maar met alle kenmerken van een aristocratische Perziër. Exoten staan ​​bekend om hun teddybeer-looks, gemakkelijke onderhoud en natuurlijk die glanzende, dichte vacht.

Persoonlijkheid:Vrolijk, atletisch en gevoelig.

Poetsen:Speciaal onderhoud. Tweewekelijks baden en borstelen om haar uit haar seizoensschuur te bevrijden, en regelmatig de ogen reinigen om ervoor te zorgen dat er geen traanvlekken ontstaan. Knip de nagels indien nodig.

9. Japanse bobtail:

De Japanse Bobtails zijn doordrenkt van oosterse legendes en tradities en worden beschouwd als een van de oudste kattenrassen, die dateren uit de zeventiende eeuw. Het bestaan ​​van het ras is vastgelegd in historische geschriften en folklore die vertellen over Bobtails waarvan wordt aangenomen dat ze geluk en voorspoed brengen.

Persoonlijkheid:Gedurfd, alert, vocaal en zeer intelligent.

Poetsen:Speciaal onderhoud. Een ondervacht betekent tweemaal per week veelvuldig poetsen, meer in het verharingsseizoen, regelmatige nagel- en oorverzorging.

10. Maine Coon:

Maine Coons, een zachtaardige reus, zijn Amerikaanse inboorlingen die dateren uit de koloniale tijd, toen hun muisvaardigheden werden ingezet in huizen, schuren en schepen. Door zich aan te passen aan het strenge klimaat van Maine, heeft het ras zich ontwikkeld tot een grote, robuuste kat met een dikke, waterafstotende vacht.

Persoonlijkheid:Toegewijd, liefdevol, nieuwsgierig.

Poetsen:Mild onderhoud. Een dichte, ruige vacht heeft wekelijkse borstelbeurten en regelmatige tandheelkundige zorg nodig, de nagels kunnen tweemaandelijks worden geknipt.

11. Noorse boskat:

De Viking skogkatt (boskat) van Noorwegen verscheen 4000 jaar geleden voor het eerst in de Noorse mythologie, maar de afstamming van het ras is waarschijnlijk langer. Noren zijn lange tijd lid geweest van de familie op boerderijen en schepen, verantwoordelijk voor het in stand houden van de muizenpopulatie.

Persoonlijkheid:Atletisch, menslievend, zacht, kindvriendelijk.

Poetsen:Veel onderhoud. Een lange, dubbele, waterbestendige vacht moet twee keer per week worden geborsteld, plus regelmatige verzorging van oren, nagels en tanden.

12.Oosters:

Met zijn vorstelijke gestalte is het duidelijk waarom de oorspronkelijke Siamese voorouder van dit ras een vaste waarde was in het Koninklijk Paleis van Siam (Thailand). De hedendaagse Oosterlingen met lang en kort haar, met hun uitlopende, grote oren en amandelvormige ogen, onderscheiden zich door de verscheidenheid aan kleuren en patronen van het ras, waaronder middernachtzwart.

Persoonlijkheid:Levendig, nieuwsgierig, vocaal, heeft de neiging zich te hechten aan één dierenliefhebber in huis.

Poetsen:Speciaal onderhoud. Lange en korte jassen moeten regelmatig worden geborsteld of ingewreven met een vochtige doek, plus nagel- en oorverzorging.

13.Perzisch:

De elegante Perziër werd in de 16e eeuw bij Europeanen geïntroduceerd door Romeinse en Fenicische karavanen uit Perzië (Iran) en Turkije. De elegante Perziër is vooral te herkennen aan haar lange, zijdeachtige vacht, plattere gezicht met stompe neus en heldere, gouden ogen.

Persoonlijkheid:Zoetgehumeurd, volgzaam, discreet en het beste afgestemd op oudere, stillere huizen.

Poetsen:Onderhoudsvriendelijk. De vacht moet dagelijks worden geborsteld en wekelijks worden gewassen, met regelmatige oog-, nagel- en tandverzorging.

14. Schotse vouw

De Scottish Fold werd in de jaren 60 ontdekt door een Schotse herder en heeft grote, brede ogen en naar voren gevouwen oren. Haar oren zijn een spontane mutatie die het kraakbeen aantast, waardoor ze het uiterlijk van een uil of een teddybeer krijgt. Ze is te vinden in zowel een versie met lang als kort haar.

Persoonlijkheid:Intelligent, past zich aan nieuwe vrienden en plaatsen aan, heeft vaak een band met één dierenliefhebber in huis.

Poetsen:Makkelijk onderhoud. De vacht moet twee keer per week worden gekamd, waarbij de nagels regelmatig moeten worden geknipt, de tanden moeten worden verzorgd en de oren zo nu en dan moeten worden schoongemaakt.

15. Selkirk Rex

De Selkirk deelt haar gekrulde vacht met haar Rex-verwanten, maar verschilt qua persoonlijkheid en lichaamstype dankzij een kruising met Perzen, Exotische en Britse Kortharen. Ze is vernoemd naar het Selkirk-gebergte in Montana, waar ze voor het eerst werd ontdekt.

Persoonlijkheid:Zeer sociaal, toegewijd en speels tot in de anciënniteit.

Poetsen:Speciaal onderhoud. De vacht heeft een specifieke kamtechniek nodig om ervoor te zorgen dat de krullen niet uitgerekt worden. Regelmatige nagel-, oog-, oor- en tandverzorging.

16. Siberisch:

De nationale schat van Rusland is gefascineerd door stromend water, waardoor spelen voor een Siberiër net zo eenvoudig wordt als het opendraaien van de kraan. Haar dikke, drievoudige, waterafstotende vacht heeft haar de afgelopen duizend jaar geholpen het barre Siberische terrein te overleven, waar ze heeft bijgedragen aan het in stand houden van de knaagdierpopulaties.

Persoonlijkheid:Behendige springers die grote afstanden afleggen, slim, vriendelijk.

Poetsen:Mild onderhoud. Een drievoudige vacht die in de winter dikker wordt en seizoensgebonden werpt, moet wekelijks worden geborsteld met regelmatige nagel-, tanden- en oorreiniging.

17. Sfinx:

De Sphynx onderscheidt zich door haar gebrek aan vacht en rimpelige huid en is een haarloos kattenras dat verrassend genoeg niet als hypoallergeen wordt beschouwd. Ze scheidt dode huidcellen af, huidschilfers genaamd, zoals de meeste dieren. Hoe exotisch en eeuwenoud ze ook lijkt, Sphynx kwam eind jaren zestig uit Canada.

Persoonlijkheid:Goedaardig, nieuwsgierig, heeft gezelschap nodig.

Poetsen:Speciaal onderhoud. De huid van Sphynx heeft wekelijkse sponsbaden nodig om talgolie te verwijderen, evenals regelmatige nagel-, oog-, oor- en tandverzorging.

18. Turkse Angora:

Mogelijk de eerste kat in Europa, Turkse Angora’s worden zeer gewaardeerd door het Turkse volk. De afstamming van het ras gaat terug tot de vroegste dagen van de grondlegger van het islamitische geloof, Mohammed in 570-632 na Christus, die zijn kat als een gewaardeerde metgezel beschouwde.

Persoonlijkheid:Sierlijk, extravert, onderhoudend, geweldige zwemmers.

Poetsen:Mild onderhoud. Wekelijks poetsen met een bad om de paar maanden, plus regelmatige nagel-, oog-, oor- en tandverzorging.

Hoe verschillen zwarte katten van andere katten?

Als hun opvallende ravenkleur of rasdominantie vanhypoallergene kattenwant mensen met allergieën is niet genoeg om ze te onderscheiden van de rest van de kattenpopulatie, dan herdefinieert de persoonlijkheid van een zwarte kat definitief hun uniekheid. Zwarte katten zijn een allegaartje van tegenstrijdigheden, omdat ze het nauwst verwant zijn aan hun wilde voorouders en overeenkomsten delen, zoals een wilde en impulsieve kant en tegelijkertijd koppig en vriendelijk zijn; of vrijheid eisen, maar hunkeren naar nabijheid met hun menselijke verzorgers en andere huisdieren in huis.

Met zulke uiteenlopende persoonlijkheden onder deze rassen, vraag je je misschien af ​​of, als ouders van zwarte katten, wie het eigendom over wie claimt?

Zwarte katten kunnen soms gezonder zijn dan hun kleurrijke neven, dankzij een hoog gehalte aan melanine dat de weerstand tegen pathogene infecties verhoogt.

Hoe hebben zwarte katten culturen beïnvloed?

Deze kleurgeblokkeerde rassen worden het meest bekend geassocieerd met het Egyptische koningshuis, waar zwarte katten als goddelijk werden beschouwd en het doden ervan een halsmisdaad was. De culturele impact van het ras heeft door de eeuwen heen zijn kracht niet verloren, ondanks de westerse oudevrouwenverhalen.

 • Japan:Vrouwelijke ouders van zwarte katten worden als aantrekkelijker beschouwd voor mannelijke vrijers.
 • Engeland:Er wordt gezegd dat zwarte katten als huwelijksgeschenk voor bruiden uit de Midlands geluk en geluk brengen.
 • Groot Brittanië:Britse matrozen geloofden dat een zwarte kattensoort aan boord niet alleen het geluk van het schip zou verzekeren, maar hen ook veilig naar huis zou brengen.
 • Schotland:Een zwarte kat op de stoep zou een teken van welvaart zijn.
 • Verenigd Koninkrijk:Veel geluk volgde iedereen die een zwarte kat op zijn pad had gehad.
 • Ierland:Het geluk van de Ieren is voor iedereen die het geluk heeft dat een zwarte kat voor hem het pad kruist.
 • Egypte:In de oudheid hielden huiseigenaren zwarte katten om in de gunst te komen bij de kattengodin Bastet, historisch afgebeeld als een vrouw met een donkere of zwartgekleurde kattenkop.
 • Scandinavië:Zwarte katten leiden de strijdwagen van de Noorse godin Freyja, die, volgens de gewoonte, de oogsten van boeren zou zegenen als ze melk achterlieten voor haar katten.

Wetenschappers hebben ontdekt dat zwarte katten mogelijk een vergelijkbare genmutatie delen uit de familie van genetica waarvan bekend is dat ze bij mensen resistent zijn tegen HIV. Terwijl het onderzoek voortduurt, weten we dat het enige waar een zwarte kat geen weerstand tegen heeft, veel verwennerij, liefde en genegenheid is.

Waar kun je een zwarte kat adopteren?

De zoektocht naar je zwarte kat is eenvoudigPetfinder.com, en er is nog meer goed nieuws. Zodra u er klaar voor bent om een ​​zwarte kat te adopteren uit de reeks kortharige ofpluizige kattenrassen– je wordt verwelkomd in gemeenschappen die zwarte katten waarderen, toegewijd aan hun bestaan.

Bekijk deze speciale dagen in het jaar om je donkere kat te vieren:

 • 17 augustus is de Black Cat Appreciation Day
 • 27 oktober is Nationale Zwarte Kattendag
 • 1-31 oktober is de Black Cat Awareness Month
Zwarte katten- en kittenrassen en adoptie-informatie | Dierenzoeker (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6095

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.