Wat zet je wel of niet op je cv? (2023)

SOLLICITEREN

Zo scoor jij die baan

Laatst bijgewerkt: 7 februari 2022

Je cv is heel belangrijk als je op zoek gaat naar een baan. Hierin staat alles wat je nieuwe baas over jou moet weten als je gaat solliciteren. Het is dus belangrijk dat je een ijzersterk cv maakt. Hoe? Geen zorgen, daar gaan we je bij helpen. Wat zet je bijvoorbeeld wel op je cv en wat noem je beter niet?

Wat zet je wel of niet op je cv? (1)

(Video) Sollicitatietips - cv maken - Wat zet ik wel en niet op mijn cv?

 • Werkervaring
 • Opleidingen
 • Cursussen en certificaten
 • Talenkennis
 • Eigen projecten
 • Vaardigheden
 • Hobby's

Werkervaring

Welke banen wel en welke niet?

Op je cv zet je alleen banen die belangrijk zijn. Je kijkt dus per sollicitatie welke vorige banen mooi aansluiten op de baan waar je nu op solliciteert of echt iets zeggen over wat jij kan. Je cv kan er dus bij de ene sollicitatie anders uitzien dan bij de andere. Kijk goed welke werkervaring belangrijk is en welke niet. Je toekomstige baas heeft weinig aan de informatie dat jij ooit op je 3-jarige buurjongetje hebt gepast. Maar een stage die je hebt gelopen in hetzelfde vakgebied, is juist weer wel een mooie toevoeging.

Zeker als je veel verschillende banen hebt gehad, moet je ervoor kiezen om sommige werkervaringen weg te laten. Je cv wordt niet alleen veel te lang. Je kunt zo ook overkomen als een ‘jobhopper’, iemand die van de ene naar de andere baan gaat. Dat moet je niet hebben!

Help, ik heb weinig werkgevers

Lang bij één en dezelfde werkgever gewerkt en daardoor een beetje een leeg cv? Geen paniek! Als je verschillende functies hebt gehad, kun je deze allemaal noemen. Zo lijkt je cv gelijk voller en je laat meteen zien dat jijje ontwikkelt! Als je lang voor dezelfde werkgever hebt gewerkt in dezelfde functie moet je jouw cv op een andere manier wat meer vorm geven. Je kuntdan bijvoorbeeld je mooiste projecten, bijzondere taken of dingen die je hebt geleerd of bereikt benoemen.

Beginnen met een opsomming in bulletpoints met alle punten zoals werkervaring en opleiding.

Opleidingen op je cv

Welke opleidingen noem je wel en welke niet op je cv?

(Video) Wat zet je wel en niet op je cv

Op je cv zet je alle opleidingen die belangrijk zijn voor de baan waar je op solliciteert. De basisschool hoef je sowieso niet te noemen, dat is te lang geleden en niet belangrijk. Veel mensen zetten hun middelbare school ook op hun cv, maar dit hoeft niet. Als je al afgestudeerd bent en al aardig wat werkervaring hebt, is je middelbare school vaak niet belangrijk meer. Dan mag je die informatie dus best weglaten.Je middelbare school is wel het vermelden waard als je bijzondere vakken hebt gevolgd of een bijzondere weg hebt afgelegd, bijvoorbeeld van het vwo naar mbo of van vmbo naar de universiteit.

Niet afgemaakte opleidingen

Ooit een studie of opleiding gedaan, maar nooit afgemaakt? Het kan de besteoverkomen, maar erg lekker op je cv staat het vaak niet.Is de studie helemaal niet belangrijk geweest voor wat je nu doet of wil doen? Laat hem dan helemaal weg. Heb je er dingen geleerd waar je nu nog steeds wat aan hebt? Dan moet je de onafgemaakte opleiding zeker wél noemen op je cv.Zet er ook een aantal positieve dingen bij die je wel aan de opleiding hebt overgehouden, zoals interessante vakken die je gevolgd hebt of certificaten die je hebt behaald.

Hulp nodig?

Een goede indruk maken met je cv? Je toekomstige werkgever overtuigen tijdens het sollicitatiegesprek? Onze jobcoach helpt je verder.

Kom meer te weten

(Video) Zet je niet afgemaakte opleidingen op je cv? | cv-check || FNV Young & United

Wat zet je wel of niet op je cv? (2)

Een goede indruk maken met je cv? Je toekomstige werkgever overtuigen tijdens het sollicitatiegesprek? Onze jobcoach helpt je verder.

Kom meer te weten

Overige informatie

Werkervaring, check. Opleidingen, check. En dan? Kijk goed wat je nog meer wil opnemen in je cv.

  (Video) Welke vaardigheden zet je op je cv? - [CV TIP #4]
  • Cursussen en certificatenzijn een absolute must op je cv. Is je lijst met cursussen en certificaten eindeloos? Kies dan de certificaten diehet meest aansluiten bij de baan waar je op solliciteert. Je cv zou niet langer moeten zijn dat twee pagina’s.
  • Istalenkennismag niet ontbreken. Voeg alleen talen toe die je echt beheerst. Die 3woorden Spaans zijn bijvoorbeeld niet hetzelfde als beginnersniveau!
  • Eigen projectenkunnen een mooie toevoeging zijn. Schrijf deze erbij als ze je echt een streepje voor geven. Voeg een korte omschrijving en eventuele website toe.
  • Het is ook slim omvaardighedente noemen. Kies dan voor dingen die jou onderscheiden van de rest. Omgaan met Word kan bijvoorbeeld iedereen en hoef je niet te noemen, maar als jij een kei bent met Photoshop is dat wel weer het noemen waard!
  • Hobby’s op je cv?! Als je ruimte over hebt, kan het een leuke toevoeging zijn. Het zegt iets over jou als mens.

   Hoe schrijf je dat dan allemaal op?

   Het belangrijkste is dat je cv overzichtelijk is en snel door te lezen. Je hoeft dus geen hele verhalen te schrijven. Houd het kort en gebruik steekwoorden. Je kunt een kleine omschrijving van je functie geven, maar dat hoeft niet. Je hele verhaal over je kwaliteiten en je ervaring kun je later kwijt als je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Bij cv’s is less altijd more!

   Voorbeeld:

   Juridisch adviseur, FNV, Utrecht

   nov 2018 - heden

   Zorg dat je cv er netjes uitziet. Zonder spelfouten en met de hoofdletters en leestekens on point! Als je twijfelt, kun je altijd een familielid of vriend vragen om even mee te kijken.

   Zorg dat jouw cvuitstraalt wie jij bent! Je wil een baan die echt bij jou past. Solliciteren is eigenlijk net als daten: je kan jezelf beter of anders voordoen, maar uiteindelijk val je dan door de mand. Laat gewoon de beste, maar wel échte versie van jezelf zien.

   Wil je nog meer tips voor een goed cv?Bekijk dan onze andere pagina's overreferenties op je cv,een gat in je cv,een video cv makeninhoe maak je een goed cv.

   (Video) Wat zeg je over een gat op je cv in een sollicitatiegesprek? | cv-check || FNV Young & United

   FAQs

   Wat wel en niet op je cv? ›

   Wat zet je wel of niet op je cv?
   • Werkervaring.
   • Opleidingen.
   • Cursussen en certificaten.
   • Talenkennis.
   • Eigen projecten.
   • Vaardigheden.
   • Hobby's.
   Feb 7, 2022

   Wat moet je op je cv zetten als je geen werkervaring hebt? ›

   Als je geen werkervaring hebt om op je cv te zetten, is het aan te raden om een persoonlijk profiel op te nemen. Het persoonlijk profiel is een kort stukje tekst aan het begin van je cv waarin jij jezelf presenteert: het zegt iets over wie jij bent en wat voor werk je zoekt.

   Wat moet er echt op je cv staan? ›

   Het vertelt eerlijk en in duidelijke taal wie je bent en wat je brengt. Een goed cv ziet er professioneel uit en bevat de volgende onderdelen. Persoonlijke informatie, je profiel, werkervaring, opleiding en aanvullende informatie, zoals competenties en interesses. (Naast een huisje staat: Persoonlijke gegevens.)

   Welke fouten worden het vaakst gemaakt op een cv? ›

   • Een rommelig of onoverzichtelijk cv. ...
   • Een te lang cv met te veel informatie. ...
   • Een cv dat niet past bij de functie. ...
   • Een onverzorgde lay-out. ...
   • Vaardigheden en competenties weglaten. ...
   • Liegen op je cv. ...
   • Een ongepaste of onverzorgde foto. ...
   • Een niet-representatief online profiel.

   Wat zijn sterke vaardigheden? ›

   Voorbeelden zijn delegeren, onderhandelen, luisteren, samenwerken , netwerken, plannen en coachen. Overdraagbare vaardigheden hebben vaak een grote overlap met competenties.

   Hoe maak je je cv aantrekkelijk? ›

   Puntjes op de cv
   1. Maak je cv niet langer dan twee A4'tjes.
   2. Maak een basis-cv en pas deze iedere keer aan op de baan waarop jij solliciteert. ...
   3. Maak je cv overzichtelijk en scanbaar. ...
   4. Zet je naam in de header van je cv. ...
   5. Gebruik een representatief e-mailadres.
   6. Gebruik hyperlinks in je cv. ...
   7. Print je cv voor de final check.

   Wat wordt gezien als werkervaring? ›

   Werkervaring is de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan door te werken. Deze werkervaring kun je vermelden op jouw cv om aan anderen te kunnen laten zien welke kennis en ervaring je hebt opgedaan bij een bepaald bedrijf.

   Hoe omschrijf je je werkervaring? ›

   omschrijving van je werkervaring

   Maak een makkelijke en scanbare omschrijving van elke baan. Vermeld per baan alleen de basisinformatie. De functietitel, de naam van het bedrijf of de werkgever en de periode dat je er hebt gewerkt. Schrijf daaronder over wat je hebt uitgevoerd en wat je daarvan hebt geleerd.

   Wat valt onder werkervaring? ›

   Relevante werkervaring is de kennis en ervaring die je hebt opgedaan bij voorgaande banen en die waardevol is voor de positie waarop je gaat solliciteren. Welke banen relevant zijn voor je cv is hangt enerzijds af van je arbeidsverleden en anderzijds van de betreffende vacature.

   Hoe kun je jezelf het beste omschrijven? ›

   Vertel eens iets over jezelf
   1. Waar je energie van krijgt.
   2. Wat je bijzonder de moeite waard vond tijdens je studie en eerder werk.
   3. Wat je ambities zijn. Je toekomst.
   4. Waarom je deze weg/sollicitatie kiest. Je motief.
   5. Recente relevante activiteiten.

   Wat is een sterke profielschets? ›

   Een goede profielschets

   Een tekst van maximaal 7 regels lang waarin je een mogelijke toekomstige werkgever laat weten wie je bent. Natuurlijk laat je duidelijk weten waar je goed in bent. Ook beschrijf je zo nauwkeurig mogelijk naar welke baan je op zoek ben. Vergeet ook niet om je ambities en doelen te vermelden.

   Hoe eindig je een cv? ›

   Een veilige afsluiting is kiezen voor ''Met vriendelijke groet'' of ''Hartelijke groet''. Met deze afsluiting zit je altijd goed en ben je niet te formeel, maar ook zeker niet informeel. Neem altijd een zin op waarin je aangeeft dat je graag bereid bent om je motivatie toe te lichten.

   Hoeveel kwaliteiten op cv? ›

   Zet maximaal 7 eigenschappen op je cv

   Heel veel persoonlijke eigenschappen maken minder indruk dan het benadrukken van enkele echt sterke competenties. Loop dus niet te hard van stapel, het werkt het beste om tussen de drie en zeven persoonlijke eigenschappen te benoemen.

   Wat doe je met gaten in je cv? ›

   Als je gaten in je cv hebt, is het verstandig daar een positieve verklaring voor te hebben. Of je die verklaring nou op je cv zet of tijdens het sollicitatiegesprek pas uitlegt, dat maakt niet zo veel uit. In beide gevallen bestaat de kans dat je hierover vragen krijgt.

   Wat zijn 3 goede eigenschappen? ›

   Hieronder vind je een aantal voorbeelden van goede eigenschappen die je tijdens het sollicitatiegesprek kan gebruiken.
   • (pro)actief;
   • assertief;
   • ambitieus;
   • behulpzaam;
   • creatief;
   • dapper;
   • zelfverzekerd;
   • doorzetter;

   Wat zijn de 7 competenties? ›

   Wat zijn de zeven competenties?
   1. Interpersoonlijke competenties. ...
   2. Pedagogische competenties. ...
   3. Vakinhoudelijke en didactische competenties. ...
   4. Organisatorische competenties. ...
   5. Competenties in het samenwerken met collega's. ...
   6. Competenties in het samenwerken met de omgeving. ...
   7. Competenties in reflecteren en ontwikkelen.

   Wat zijn de 5 competenties? ›

   De huidige top 5 van meest gevraagde competenties ziet er als volgt uit:
   • Samenwerken.
   • Klantgerichtheid.
   • Aanpassingsvermogen.
   • Mondelinge communicatie.
   • Coachen (groep)
   Jan 23, 2023

   Hoe lang kijkt een werkgever naar een cv? ›

   Een gemiddelde werkgever kijkt slechts 7,4 seconden naar een cv. Maak je cv daarom zo overzichtelijk mogelijk voor de werkgever. Dat doe je bijvoorbeeld door witregels tussen nieuwe onderwerpen te plaatsen, kopregels toe te voegen en opsommingstekens te gebruiken.

   Hoe omschrijf je je functie? ›

   Tips voor het vermelden van werkervaring
   • Werk in a-chronologische volgorde; begin met de meest recente (relevante) werkervaring. ...
   • Houd de omschrijving van werkzaamheden kort en krachtig. ...
   • Focus op opgedane kennis, ontwikkelde competenties en vaardigheden, prestaties, resultaten en verantwoordelijkheden.
   Jun 7, 2023

   Hoe omschrijf je je werk? ›

   Drie tips om op een goede manier over je werk te spreken.
   1. Wees realistisch over je huidige werk. Maak je huidige werk niet groter dan het is. ...
   2. Houd de toon neutraal en zakelijk. Het is ook belangrijk om te letten op hoe je over je werk praat. ...
   3. Vertel iets over de context en het doel van je functie.
   Mar 9, 2016

   Wat telt als ervaring? ›

   Die ervaring telt alleen mee als u die heeft opgedaan in een echte arbeidsrelatie die gekenmerkt wordt door de volgende elementen: reële en daadwerkelijke arbeid, op betaalde basis, en. als werknemer (ongeacht het soort contract) of als dienstverlener.

   Waaruit blijkt dat je gemotiveerd bent? ›

   Laat zien dat je uitdagingen aanpakt

   Doe je huiswerk. Zorg dat je kunt vertellen welke projecten je in je vorige baan hebt aangepakt en hoe je ervoor gezorgd hebt dat deze een succes werden, het liefst onderbouwd met cijfers. Maak duidelijk dat je je verantwoordelijk voelt en dat je meer doet dan van je wordt gevraagd.

   Wat over mezelf vertellen? ›

   Vertel hoe je heet en hoe oud je bent. Je kunt ook kort iets over je woonsituatie vertellen, maar dit is niet verplicht. Houd de introductie kort en wees enthousiast en oprecht en zeg kort iets over je passies in het leven. Noem gerust ook welke opleiding je hebt gedaan en wat je carrière-ambities zijn.

   Hoe jezelf op een originele manier voorstellen? ›

   Nog een paar tips bij het voorstellen:
   1. Gebruik geen jargon of populaire woorden als agile of lean.
   2. Zorg dat een kind het ook snapt.
   3. Gebruik zo weinig mogelijk woorden als mogelijk.
   4. Zorg ervoor dat mensen meer willen weten en vragen gaan stellen.
   5. En het allerbelangrijkste: wat vind je zo leuk aan wat je iedere dag doet?

   Hoe omschrijf je wie je bent? ›

   In je persoonlijke profiel beschrijf je wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Dit doe je door stil te staan bij je karaktereigenschappen, drijfveren en waarden (wie ben ik?), je talenten, competenties en vaardigheden (wat kan ik?) en je interesses, passies en loopbaanwensen (wat wil ik?).

   Wat zet je op je cv 2023? ›

   Er zijn geen strikte regels voor de inhoud van je cv, maar recruiters en werkgevers verwachten doorgaans deze elementen in je cv aan te treffen:
   • Persoonlijke gegevens.
   • Persoonlijk profiel.
   • Werkervaring (en evt. nevenactiviteiten)
   • Opleidingen.
   • Vaardigheden / competenties.
   • Talen.
   • Hobby's & interesses.
   • Referenties.

   Wat is persoonlijke omschrijving? ›

   Een persoonlijk profiel (ofwel profielschets) is een korte beschrijving van jezelf die bovenaan je CV staat. Hierin vertel je in een aantal krachtige zinnen wie jij bent en wat je kunt. Deze samenvatting op je CV wordt gebruikt om een eerste indruk te krijgen van een sollicitant.

   Wat zijn goede slotzinnen? ›

   Gebruik deze klassieke slotzinnen als eventuele inspiratie: Wij vertrouwen erop u hiermee van dienst te zijn geweest. Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Wij zien uw antwoord met belangstelling tegemoet.

   Wat is een goede afsluitende zin? ›

   Goede standaardzinnen voor de afsluiting van een zakelijke brief zijn bijvoorbeeld: Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest. Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Ik dank u bij voorbaat vriendelijk voor uw moeite.

   Hoe sluit je motivatie af? ›

   Wat zet je in de afsluiting van je motivatiebrief?
   1. Vertel over je passie. Net zoals tijdens een date, is het ook in een motivatiebrief leuk om te weten wat iemands passies zijn. ...
   2. Laat zien dat je in de bedrijfscultuur past. ...
   3. Laat je competenties en vaardigheden shinen.

   Wat zijn de 8 competenties? ›

   In dit artikel gaan we dieper in op welke die 8 competenties zijn, en wat ze precies inhouden.
   • Ethisch & professioneel handelen.
   • Coachende mindset hebben.
   • De coaching overeenkomst vormgeven.
   • Een veilige omgeving creëren die vertrouwen & veiligheid cultiveert.
   • Voluit aanwezig zijn.
   • Actief luisteren.

   Wat zijn goede vaardigheden? ›

   Hieronder vind je een lijst van de door werkgevers meest gewaarde vaardigheden:
   • Besluitvaardigheid.
   • Betrouwbaarheid.
   • Communicatieve vaardigheden.
   • Doorzettingskracht.
   • Flexibiliteit.
   • Klantgerichtheid.
   • Leidinggeven.
   • Loyaliteit.

   Wat zijn de 9 competenties? ›

   9 competenties van de Scrum Master
   • Agile mindset.
   • Intrinsieke motivatie.
   • Emotionele intelligentie (EQ)
   • Empathie.
   • Luisteren.
   • Veel vragen stellen.
   • Uitleggen.
   • Feedback geven.

   Wat niet vergeten op cv? ›

   De volgende informatie mag zeker niet ontbreken op je cv:
   • Naam.
   • Adres.
   • Woonplaats.
   • Telefoonnummer.
   • E-mailadres.

   Hoe ver ga je terug op je cv? ›

   Als je al flink wat werkervaring hebt opgedaan, vraag je jezelf misschien af hoeveel jaar je terug moet gaan op je cv. Als je al langer dan 15 jaar aan je carrière werkt, dan is het meestal een goed idee om de functies op je cv te beperken tot de afgelopen 10 tot 15 jaar. Ervaring van voor die tijd is minder relevant.

   Kan je nieuwe werkgever zien waar je hebt gewerkt? ›

   Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.

   Wat antwoorden op cv? ›

   Slimme antwoorden op vragen bij een sollicitatiegesprek
   • Het beschrijven van jouw persoonlijkheid. ...
   • Beschrijf jouw sterke eigenschappen. ...
   • Beschrijf jouw werkervaring. ...
   • Beschrijf je toekomstplannen en waarom je deze baan wilt.

   Hoe lang mag je cv zijn? ›

   Een cv van twee pagina's is het uitgangspunt, maar één of drie pagina's is ook mogelijk. Er zijn geen harde eisen voor de lengte van je cv, maar het is zeker niet de bedoeling dat je een cv van tig kantjes opstuurt als je in aanmerking wilt komen voor een baan.

   Kan je baas je WhatsApp lezen? ›

   Zomaar snuffelen door WhatsApp mag niet

   ,,Je baas mag ook niet zomaar eisen dat iedereen zijn tas laat inspecteren.” Kortom: de baas mag niet zomaar meelezen en moet jou altijd vertellen als dat gebeurt, tenzij de leidinggevende een gegronde reden heeft om te denken dat jij iets kwalijks doet.

   Kan je werkgever in je telefoon kijken? ›

   Als werkgever mag u voorwaarden stellen aan het privégebruik van e-mail, internet en zakelijke telefoon op het werk. Of bepaalde soorten gebruik verbieden. Vervolgens mag u controles uitvoeren bij uw werknemers, mits u zich aan de voorwaarden houdt voor het controleren van werknemers.

   Kan een werkgever zien wat je print? ›

   Wettelijk gezien houdt niets je tegen om printstatistieken bij te houden. Máár je mag dat alleen doen om na te gaan hoeveel er wordt geprint en wat dat precies kost. Wat voor inhoud je medewerkers precies afdrukken, mag je níét monitoren. Ook individuele rapportages zijn in principe uit den boze.

   Videos

   1. Profiel op je CV: 5 *Gouden* Tips om op te Vallen [Bewezen]
   (Leren Solliciteren)
   2. Hoe maak je een krachtig CV?
   (Utrecht University)
   3. De 5 meest gemaakte fouten in cv's - #cvmaken #cv
   (Sollicitatiehulp)
   4. Sollicitatietips - Tips voor je cv - Do's & Don'ts
   (YoungCapital)
   5. Een goed CV schrijven | Intermediair legt uit
   (Intermediair)
   6. Welke persoonsgegevens zet je op je cv? - [CV TIP #2]
   (YoungCapital)
   Top Articles
   Latest Posts
   Article information

   Author: Van Hayes

   Last Updated: 03/10/2023

   Views: 5637

   Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

   Reviews: 93% of readers found this page helpful

   Author information

   Name: Van Hayes

   Birthday: 1994-06-07

   Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

   Phone: +512425013758

   Job: National Farming Director

   Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

   Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.