Waarom Nederlanders drijvende huizen omarmen (2023)

Toekomstige planeet |Architectuur

(Afbeelding tegoed:

Koen Olthuis/Waterstudio

)

Waarom Nederlanders drijvende huizen omarmen (1)

Door Shira Rubin8 februari 2022

Geconfronteerd met toenemende overstromingen en een tekort aan woningen, ziet Nederland een groeiende belangstelling voor drijvende woningen. Deze drijvende gemeenschappen inspireren ambitieuzere, door Nederland geleide projecten in overstromingsgevoelige landen, van Frans-Polynesië tot de Malediven.

W

Toen er in oktober een zware storm losbarstte, twijfelden de bewoners van de drijvende gemeenschap Schoonschip in Amsterdam er niet aan dat ze er wel uit zouden kunnen komen. Ze bonden hun fietsen en buitenbanken vast, checkten bij de buren in om er zeker van te zijn dat iedereen genoeg voedsel en water had, en hurkten neer terwijl hun buurt op en neer gleed langs de stalen funderingspijlers, samen met het water omhoogkomend en afdalend naar de oorspronkelijke positie na de ramp. de regen nam af.

"We voelen ons veiliger tijdens een storm omdat we zweven", zegt Siti Boelen, een Nederlandse televisieproducent die twee jaar geleden naar Schoonschip verhuisde. “Ik vind het een beetje vreemd dat bouwen op water wereldwijd geen prioriteit is.”

Terwijl de zeespiegel stijgt en hevige stormen ervoor zorgen dat het water opzwelt, bieden drijvende wijken een experiment op het gebied van de bescherming tegen overstromingen, waardoor kustgemeenschappen beter bestand zijn tegen de klimaatverandering. In het schaarse maar dichtbevolkte Nederland groeit de vraag naar dergelijke woningen. En nu steeds meer mensen daar op het water willen bouwen, werken ambtenaren aan het actualiseren van de bestemmingsplannen om de bouw van drijvende huizen gemakkelijker te maken.

“De gemeente wil het concept drijven uitbreiden omdat het multifunctioneel ruimtegebruik is voor woningbouw, en omdat de duurzame weg de weg vooruit is”, zegt Nienke van Renssen, gemeenteraadslid van GroenLinks in Amsterdam.

Waarom Nederlanders drijvende huizen omarmen (2)

De drijvende huizen van Nederland zijn bevestigd aan een pilaar en kunnen afhankelijk van het waterniveau op en neer bewegen langs de pilaar (Credit: Getty Images)

De drijvende gemeenschappen in Nederland, die de afgelopen tien jaar zijn ontstaan, hebben gediend als proof of concept voor grootschalige projecten die nu worden geleid door Nederlandse ingenieurs. Deze bevinden zich niet alleen in Europese landen als Groot-Brittannië, Frankrijk en Noorwegen, maar ook in Frans-Polynesië en de Malediven, waar de stijging van de zeespiegel in het land in de Indische Oceaan nu een existentiële bedreiging vormt. Er is zelfs een voorstel voor drijvende eilanden in deOostzeewaarop kleine steden zouden worden gebouwd.

Voor ons is leven op het water normaal – Marjan de Blok

Een drijvend huis kan op elke kustlijn worden gebouwd en kan omgaan met een stijgende zee of door regen veroorzaakte overstromingen door boven op het wateroppervlak te blijven. In tegenstelling tot woonboten, die gemakkelijk kunnen worden losgemaakt en verplaatst, worden drijvende huizen aan de kust bevestigd, vaak op stalen palen, en meestal aangesloten op het plaatselijke rioolstelsel en elektriciteitsnet. Ze lijken structureel op huizen die op het land zijn gebouwd, maar in plaats van een kelder hebben ze een betonnen romp die als tegengewicht fungeert, waardoor ze stabiel in het water kunnen blijven staan. In Nederland zijn het vaak geprefabriceerde, vierkante herenhuizen van drie verdiepingen die elders zijn gebouwd met conventionele materialen zoals hout, staal en glas. Voor steden die te maken krijgen met toenemende overstromingen en een tekort aan grond voor woningen, zijn drijvende huizen een potentiële blauwdruk om stedelijke woningen uit te breiden in het tijdperk van klimaatverandering.

Misschien vind je dit ook leuk:

  • De middeleeuwse Nederlandse oplossing voor overstromingen
  • Het ongebruikelijke gebruik van oesters in Bangladesh
  • Hoe de grootste stad van Afrika overeind blijft

Koen Olthuis, die in 2003 oprichtteWaterstudio, een Nederlands architectenbureau dat zich uitsluitend richt op drijvende gebouwen, zegt dat het relatief lo-tech karakter van drijvende woningen potentieel hun grootste voordeel is. De huizen die hij ontwerpt worden gestabiliseerd door palen die ongeveer 65 meter in de grond zijn gegraven en zijn uitgerust met schokabsorberende materialen om het bewegingsgevoel van nabijgelegen golven te verminderen. De huizen stijgen op als het water stijgt en dalen als het water zich terugtrekt. Maar ondanks hun schijnbare eenvoud beweert Olthuis dat ze het potentieel hebben om steden te transformeren op manieren die niet meer zijn voorgekomen sinds de introductie van de lift, die de skylines omhoog duwde.

Waarom Nederlanders drijvende huizen omarmen (3)

Nederland is een pionier op het gebied van watergebaseerde ontwikkelingen, als laaggelegen land dat al eeuwenlang aan de zee heeft moeten werken (Credit: Getty Images)

“We hebben nu de technologie, de mogelijkheid om op water te bouwen”, zegt Olthuis, die 300 drijvende woningen, kantoren, scholen en zorgcentra heeft ontworpen. Hij voegde eraan toe dat hij en zijn collega's "onszelf niet als architecten zien, maar als stadsdokters, en we zien water als een medicijn".

In Nederland, een land dat grotendeels op droogmakerijen is gebouwd en waarvan een derde onder de zeespiegel ligt, is het idee niet zo vergezocht. In Amsterdam, waar bijna 3.000 officieel geregistreerde traditionele woonboten aan de overkant van de grachten liggen, zijn honderden mensen verhuisd naar drijvende woningen in voorheen verwaarloosde buurten.

Schoonschip, ontworpen door Nederlands bedrijfRuimte & Materie, bestaat uit 30 woningen, waarvan de helft duplexen, aan een gracht in een voormalig productiegebied. De buurt ligt op een korte tocht met de veerboot van het centrum van Amsterdam, waar veel van de bewoners werken. Leden van de gemeenschap delen bijna alles, inclusief fietsen, auto's en voedsel gekocht bij lokale boeren. Elk gebouw heeft een eigen warmtepomp en besteedt grofweg een derde van het dak aan groen en zonnepanelen. Bewoners verkopen overtollige stroom aan elkaar en aan het elektriciteitsnet.

"Leven op het water is voor ons normaal, en dat is precies waar het om gaat", zegt Marjan de Blok, een Nederlandse tv-regisseur die het project in 2009 initieerde door het organiseren van het collectief van architecten, juridische experts, ingenieurs en bewoners die hebben gewerkt om het project te realiseren. Van de grond.

Er bestaat niet langer het idee van een gekke goochelaar die een drijvend huis bouwt – Koen Olthuis

Rotterdam, dat 90% onder de zeespiegel ligt en de locatie is van de grootste haven van Europa, is de thuisbasis van 's wereldsgrootste drijvende kantoorgebouw, evenals eendrijvende boerderijwaar koeien worden gemolken door robots, die zuivelproducten leveren aan lokale supermarkten. Sinds de lancering in 2010 van deDrijvend paviljoen, een vergader- en evenementenruimte op zonne-energie in de Rotterdamse haven, heeft de stad haar inspanningen opgevoerd om dergelijke projecten te mainstreamen, waarbij drijvende gebouwen een van de pijlers van haar beleid zijn.Klimaatbestendigheid en aanpassingsstrategie.

“De afgelopen vijftien jaar hebben we onszelf opnieuw uitgevonden als deltastad”, zegt Arnoud Molenaar, Chief Resilience Officer bij de gemeente Rotterdam. "In plaats van water alleen als een vijand te zien, zien we het als een kans."

Waarom Nederlanders drijvende huizen omarmen (4)

De drijvende ontwikkelingen in Nederland hebben tot veel grotere ontwikkelingen in laaggelegen landen elders geleid (Credit: Getty Images)

Om steden te helpen beschermen tegen klimaatverandering heeft de Nederlandse regering in 2006 het programma ‘Ruimte voor de Rivier’ gelanceerd, dat bepaalde gebieden op strategische wijze laat overstromen tijdens perioden van hevige regenval. niveaus. Olthuis zegt dat het woningtekort in Nederland de vraag naar drijvende woningen zou kunnen aanwakkeren, ook in ‘Ruimte voor de Rivier’-gebieden waar overstromingen, tenminste een deel van het jaar, deel zullen uitmaken van het landschap. Experts zeggen dat het verlichten van het Nederlandse woningtekort de komende tien jaar een miljoen nieuwe woningen zal moeten bouwen. Drijvende woningen kunnen de druk op het tekort aan beschikbare grond voor ontwikkeling helpen verlichten.

Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in drijvende gebouwen zijn overspoeld met verzoeken van ontwikkelaars in het buitenland voor ambitieuzere projecten. Blue21, een Nederlands technologiebedrijf dat zich richt op drijvende gebouwen, werkt momenteel aan een voorgestelde reeksdrijvende eilandenin de Baltische Zee. Het project zou 50.000 mensen kunnen huisvesten en aansluiten op een particulier gefinancierde onderwaterspoortunnel van 15 miljard euro die Helsinki, Finland en Tallin in Estland met elkaar verbindt. Het project wordt gesteund door de Finse investeerder en ‘Angry Birds’-ondernemer Peter Vesterbacka.

Waterstudio zal deze winter toezicht houden op de bouw van eendrijvende woningbouwnabij de laaggelegen hoofdstad Male in deMalediven, waar 80% van het land minder dan 1 meter boven zeeniveau ligt. Het bestaat uit eenvoudig ontworpen, betaalbare woningen voor 20.000 mensen. Onder de rompen komen kunstmatige riffen die het zeeleven moeten ondersteunen. De gebouwen zullen koud zeewater uit de diepte pompen om de airconditioningsystemen te ondersteunen.

"Er bestaat niet langer het idee dat een gekke goochelaar een drijvend huis bouwt", zegt Olthuis. "Nu creëren we blauwe steden en zien we water als een hulpmiddel."

Waarom Nederlanders drijvende huizen omarmen (5)

De op de oceaan gebaseerde ontwikkeling van Maldives Floating City is een ambitieus plan om de druk op het land te verlichten en woningen te bieden (Credit: Koen Olthuis/Waterstudio)

Drijvende huizen brengen echter tal van uitdagingen met zich mee. Zware wind en regen, of zelfs het passeren van grote cruiseschepen, kunnen de gebouwen doen schudden. Siti Boelen, bewoner van Schoonschip, zegt dat toen ze er voor het eerst kwam wonen, het stormachtige weer haar deed nadenken voordat ze zich naar haar keuken op de derde verdieping waagde, waar ze de beweging het meest voelde. "Je voelt het in je maag", zegt ze, eraan toevoegend dat ze sindsdien aan het gevoel gewend is geraakt.

Drijvende woningen vereisen ook extra infrastructuur en werkzaamheden om aan te sluiten op het elektriciteitsnet en de riolering, waarbij speciale waterdichte snoeren en pompen nodig zijn om verbinding te maken met gemeentelijke diensten op hoger gelegen grond. In het geval van Schoonschip in Amsterdam en het drijvende kantoorgebouw in Rotterdam moesten nieuwe microgrids vanaf nul worden gebouwd.

Maar de voordelen kunnen groter zijn dan de kosten. Rutger de Graaf, medeoprichter en directeur van Blue21, zegt dat het groeiende aantal rampzalige, ongekende stormen over de hele wereld zowel stadsplanners als inwoners ertoe heeft aangezet om naar het water te kijken voor oplossingen. Drijvende ontwikkelingen, zegt hij, hadden afgelopen zomer levens en miljarden dollars aan schade kunnen redden, toen dodelijke overstromingen Duitsland en België troffen, waarbij op zijn minst mensen om het leven kwamen.222 personen.

“Als er overstromingen komen, wordt verwacht dat veel mensen naar hoger gelegen gebieden zullen trekken. Maar het alternatief is om dicht bij kuststeden te blijven en uitbreiding naar het water te onderzoeken”, zegt De Graaf. "Als je bedenkt dat in de tweede helft van de eeuw honderden miljoenen mensen ontheemd zullen zijn door de stijging van de zeespiegel, moeten we nu beginnen met het vergroten van de schaal van drijvende ontwikkelingen."

--

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd doorYale e360, en is met toestemming opnieuw gepubliceerd – lees het originele verhaalhier. Dit is ook de reden dat dit verhaal geen schatting geeft van de CO2-uitstoot.zoals Future Planet-verhalen gewoonlijk doen.

--

Sluit je aan bij een miljoen Future-fans door ons leuk te vindenFacebook, of volg ons opTwitterenofInstagram.

Als je dit verhaal leuk vond,meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief over bbc.com-functies, genaamd "The Essential List" – een zorgvuldig geselecteerde selectie verhalen van de BBCToekomst,Cultuur,Werk leven,Reis EnHaspelElke vrijdag in uw mailbox.

;
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated: 16/09/2023

Views: 6050

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.