Vijf oorzaken van Shin Bang (2023)

"], "filter": { "nextExceptions": "img, blockquote, div", "nextContainsExceptions": "img, blockquote, a.btn, a.o-button"} }">

Ga je de deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden!Download de app.


Vijf oorzaken van Shin Bang (1)

Het was begin maart en ik bevond me in de hel voor skischoenen. Daar zat ik in Third Bowl, het epische terrein met extreme limietenMount Crested Butte, Colo. die alleen opengaat tijdens ophopende sneeuwjaren (en dit was toevallig een van die echt belachelijk mooie winters). Ik stond in de poeder tot aan mijn dijen en zag hoe mijn broer perfect symmetrische bochten in de open kom voor ons schepte, hem hoorde gillen en schreeuwen, terwijl hij de tijd van zijn leven had - en toen begon ik te huilen.

Geen tranen van vreugde, hoor, hoewel mijn huidige omgeving die zeker zou hebben gerechtvaardigd. Dit waren tranen veroorzaakt door ondraaglijke pijn, zowel fysiek als emotioneel.

Mijn schenen stonden in brand, mijn vertrouwde (maar oude) 130-flex skischoenen hadden mijn arme onderbenen tot een gekneusd, echt bloederig pulp geslagen in de loop van een episch seizoen van hard opladen. De emotionele pijn kwam voort uit het besef dat de enige manier waarop ik in deze poedersneeuw voor me zou skiën, zou zijn met gekoppelde sideslips.

Shin-bangDit is geen grap, mensen. Het bederft elk seizoen voor vier op de tien skiërs het plezier van skiën (#alternativefacts). De kans is groot dat je de symptomen ooit in je skileven hebt ervaren: blauwe plekken op de voorkant van het scheenbeen; geïrriteerde huid en mogelijk zelfs blaren aan de voorkant van het onderbeen veroorzaakt door hevige wrijving tussen de tong van de voering en uw skisok; of diepe, kloppende pijn in degastroc en/of soleusspieren van het onderbeen.

De symptomen kunnen variëren van skiër tot skiër en kunnen variëren van lichte irritatie tot ondragelijke pijn. Zodra de scheenknal begint, is het moeilijk om dit binnen een weekend of een week te verlichten, en als gevolg daarvan is het bekend dat het een skivakantie of twee verpest. Dat gezegd hebbende, is een shin bang zeer goed te voorkomen. Het komt allemaal neer op de pasvorm en staat van uw skischoen. In mijn geval kwam het allemaal neer op de slechte staat van mijn skischoenvoering (zie oorzaak en oplossing #4).

Veelvoorkomende oorzaken van Shin Bang

"Shin bang kan verschillende redenen hebben", zegt boot proSam Tischendorf,die op maat gemaakte skischoenen maakt voor de kost bij een gerenommeerd bedrijfBootdokterswinkel in Telluride, Colorado. "Het komt echt neer op de pasvorm van je laars en het type laars dat je hebt." Volgens Tischendorf zijn de volgende de meest voorkomende oorzaken van een shin bang.

1. Je knikt niet goed.

Vijf oorzaken van Shin Bang (2)

De meest voorkomende oorzaak van een scheenbeenstoot is een te grote ruimte tussen het scheenbeen en de tong van de skischoen. Als er een opening is tussen het onderbeen en de voorkant van de laars, zul je merken dat wanneer steil terrein of wisselende omstandigheden je in een atletische houding dwingen, je scheenbeen tegen de voorkant van de laars botst.

"De gespen aan de bovenkant van de manchet van je laars moeten worden vastgemaakt, zodat je een mooie, aansluitende pasvorm krijgt en de manchet zich naar het been vormt", legt Tischendorf uit.

En vergeet je powerstrap niet, de klittenbandsluiting aan de bovenkant van de laars. Die riem moet zo strak worden vastgemaakt als je kunt aan het begin van je run. "Houd je gespen iets losser aan de bovenkant van de voet, maar zorg ervoor dat de gespen van de bovenste manchetten mooi strak zitten", zegt Tischendorf. “Misschien doe je je eerste paar runs van de dag en heb je het gevoel dat je beweegt. Ga je gang en maak die gespen vast. Laat je niet fixeren op een inkeping aan de overkant van de gespladder; als er te veel beweging is, zet je de gordel steviger vast.’

2. Je skischoen is te groot.

Vijf oorzaken van Shin Bang (3)

Het kan zijn dat u, hoe hard u ook probeert, uw schoenen niet strak genoeg kunt vastmaken om ervoor te zorgen dat er geen beweging in uw skischoen zit. Als dat het geval is, bevindt u zich in eenskischoendat is gewoon te groot.

‘Ben jij een menselijke rammelaar binnen de grenzen van je laars? Als je probeert de gespen naar beneden te trekken om je dat knusse gevoel te geven, maar het lukt je gewoon niet, dan zit je misschien in een laars die qua volume te groot is voor je voet en been”, zegt Tischendorf.

Verwant:Demystificatie van de ‘goede pasvorm’

Het skischoenvolume verwijst naar hoeveel ruimte er is van vloer tot plafond en van links naar rechts in de schoen. Skischoenen zijn er in verschillende volumes, en sommige merken staan ​​erom bekend dat ze laarzen met een lager volume ideaal maken voor smalle voeten, korte wreven en dunne enkels en kuiten, terwijl andere bekend staan ​​om hun laarzen met een hoog volume voor bredere voeten en grotere kuiten. Bezoek een bootfitter om een ​​nauwkeurig beeld te krijgen van het volume en de maat van de laars die je nodig hebt.

Nog meer redenen om een ​​bootfitter te bezoeken:Als de laars past…

3. Je zit in een schoen met de verkeerde flex.

Flex verwijst naar de stijfheid van de schoen, dus hoe gemakkelijk of moeilijk het is om de manchet van de schoen naar voren te buigen wanneer je druk uitoefent met je scheenbeen in een atletische houding. Flexnummers variëren van 80 tot 130; hoe hoger het flexgetal, hoe stijver de schoen. Als je merkt dat je scheenbeen gekneusd raakt omdat je probeert de laarsmanchet naar voren te duwen, maar hij geeft gewoon niet mee, dan zit je misschien in een laars die te stijf voor je is.

Vijf oorzaken van Shin Bang (4)

Skischoenflex is een persoonlijke keuze die zowel afhankelijk is van uw fysiologie als van uw skistijl. Beginnende tot gemiddelde skiërs doen het over het algemeen goed in zachtere schoenen met een flex van rond85 tot 100omdat deze laarzen vergevingsgezinder zijn en minder inspanning vergen om te buigen. Kleinere en lichtere skiërs geven misschien ook de voorkeur aan zachtere schoenen, omdat ze minder kracht nodig hebben om te rijden.

Aan de andere kant hebben agressieve of langere en zwaardere skiërs mogelijk een stijvere schoen nodig met een flex ertussen110 en 130, omdat hun skistijl en hun gewicht of kracht het voor hen gemakkelijk kunnen maken om een ​​zachtere schoen te overmeesteren. Ter vergelijking: WK-racers en professionele grote bergatleten skiën over het algemeen in een 130+ flexlaars.

“Flex is van bedrijf tot bedrijf relevant, er bestaat geen industriestandaard”, zegt Tischendorf. Dus zelfs als je een idee hebt van welke flex je zou willen in een skischoen, probeer dan verschillende merken in dat flexassortiment om te bepalen welke het beste bij jouw biomechanica en skistijl past.

4. De skischoenvoering heeft het einde van zijn levensduur bereikt.

De zachte voering in de harde schaal van uw skischoen is het enige dat uw gevoelige scheenbeen beschermt tegen harde schokken en wrijving die van nature optreedt tijdens het skiën. "We hebben niet veel vlees op het scheenbeen, dus dat gebied is erg gevoelig", zegt Tischendorf. Wanneer de voering na vele dagen op de heuvel versleten of vol raakt, zal deze uw kwetsbare scheenbeen niet langer beschermen tegen de harde schaal van de skischoen. Het is vermeldenswaard dat de voering van een skischoen het einde van zijn levensduur kan bereiken lang voordat de harde schaal van de schoen is bereikt.

Meer over voeringen:De zekerheid van pasvorm

"Als je voortdurend last hebt van gestoten voeten, tenen of schenen, kan dat erop wijzen dat de voering uitpakt", legt Tischendorf uit. “Als dat het geval is, kun je naar alternatieven kijken. Als je schaal nog intact is, kun je aftermarket-voeringen krijgen die de levensduur van je laars zeker zullen verlengen. Om nog maar te zwijgen van het verlengen van de levensduur van je scheenbeen. Enkele geweldige aftermarket-voeringopties zijn onder meer Intuition, Zipfit, Sidas en aangepaste voeringen vanZekere voet.

5. Je draagt ​​de verkeerde sokken.

Vijf oorzaken van Shin Bang (5)

Onderschat het belang van een kwaliteitspaar nietski sokken-shin bang kan worden veroorzaakt door zoiets simpels als het dragen van het verkeerde paar sokken. Vermijd sokken met ribbels op het scheenbeen, omdat dit onnodige wrijving tussen het scheenbeen en de tong van de skischoen kan veroorzaken en blaren kan veroorzaken. Zorg er ook voor dat je sokken draagt ​​die vochtafvoerend zijn. Sokken die niet voldoende met vocht omgaan, kunnen ook tot ongemakkelijke wrijving leiden. “Dikke, wollige sokken kunnen plooien, blaren en irritatie veroorzaken”, zegt Tischendorf.

Over plooien gesproken: de grootste fout die beginnende skiërs maken, is lang ondergoed in hun skischoenen stoppen. Dit extra materiaal in je laars is een recept voor een scheenbeenstoot, omdat het ook kan leiden tot ophoping en onnodige wrijving, en kan voorkomen dat de manchet van de laars goed aansluit op je scheenbeen.

Op zoek naar een lichtgewicht skisok?Bekijk de Smartwool PhD Ski Elite Pow Day-sokhier.

Hoe Shin Bang te repareren

Vijf oorzaken van Shin Bang (6)

Als je er alles aan doet om een ​​shin bang te voorkomen (je hebt de juiste sokken, je voeringen zijn nog in goede staat, je zit lekker vast) en toch heb je nog steeds problemen, ga dan naar een bootfitter. “Ervoor zorgen dat je de juiste schoen voor je voet en je skistijl draagt, en ervoor zorgen dat je in de juiste schoen de juiste hoek hebt, dat is het belangrijkste hulpmiddel bij het passen”, zegt Tischendorf.

"Als je naar een bootfitter gaat, meten ze de lengte van je voet en kijken ze naar je wreef en de flexibiliteit van je voetboog, evenals naar het bewegingsbereik van je enkel." Met behulp van deze informatie kan een goed geïnformeerde bootfitter u helpen de oorzaak van uw scheenbeenbreuk te bepalen en de beste correctiemethode te bepalen, of dat nu een snelle aanpassing, op maat gemaakte voetbedden of een nieuwe skischoen is die echt bij uw voet past. jouw skistijl.

Sam Tischendorf is een van de weinige professionele vrouwenMonteurs van skischoenen– of zoals ze graag zegt, professionele teenkietelaars – in de wereld. Momenteel werkt ze bijBootdokters in Telluride, is lid van deMasterfit Universiteitonderwijsteam en werkt samen met Blizzard/Tecnica aan het Women To Women-project.

Meer advies over het passen van laarzen

Als de schoen past: bezoek dit seizoen een schoenfitter

Demystificatie van de ‘goede pasvorm’

De zekerheid van pasvorm: Surefoot

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated: 26/09/2023

Views: 6575

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.