Sterke en zwakke punten (2023)

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Vacatures zoeken

Thuis>Carrière>Persoonlijke ontwikkeling>Karaktereigenschappen>Sterke en zwakke punten

Het is dé standaard sollicitatievraag: “Wat zijn je sterke en zwakke punten?” Je hebt het vast al vaak voorbij horen komen, en kunt heus wel een antwoord verzinnen. Maar heb je eigenlijk al eens écht goed nagedacht over jouw sterke punten en zwakke punten? Het helpt namelijk om zelfbewust te worden, niet alleen om jezelf voor te bereiden op eensollicitatiegesprek, maar ook om beter in je vel te zitten. Tijd om hier eens onderzoek naar te doen, dus.Jobvogelhelpt je daar graag een handje mee. Lees snel verder om erachter te komen hoe je jouw sterke en zwakke punten kunt herkennen.

Wat zijn sterke en zwakke punten?

Eerst even een snelle blik op de term: wat zijn sterke en zwakke punten eigenlijk? Het zijn persoonlijkekaraktereigenschappen, wat betekent dat deze van nature bij jou horen als persoon. Het zijn dus geen aangeleerdecompetentiesvanvaardigheden, zoals het kunnen spreken van een vreemde taal of goed kunnen rekenen. Eigenschappen leer je jezelf niet aan, maar je kunt ze wél ontwikkelen en verbeteren.

Wat zijn mijn sterke punten?

De term sterke punten zegt het eigenlijk al: dit zijn positieve eigenschappen, oftewel, dingen waar jij goed in bent. Dan hebben we het niet over goed kunnen tekenen (dat is dan weer een vaardigheid), maar bijvoorbeeld wel over behulpzaam zijn. Denk je aan jouw vaardigheden, zet dan een stapje terug naar een bredere term en de manier waarop je deze vaardigheid uitvoert. Ben jij bijvoorbeeld goed in koken? Dan ben je misschien gestructureerd, omdat je goed recepten opvolgt. Of een van je sterke punten is juist dat je creatief bent, omdat je graag experimenteert met ingrediënten.

Sterke punten: voorbeelden

Inspiratie nodig voor sterke punten? Hieronder vind je een lijst met sterke punten voorbeelden. Hierbij leggen we ook kort uit wat het sterke punt inhoudt. Neem deze niet meteen over, maar denk goed na over wat bij jou past.

 • Behulpzaam. Ben je behulpzaam, dan help jij graag je collega’s uit de brand en ben je een van de eersten die ‘ja’ zegt op het doen van een extra taak.
 • Coöperatief. Dat betekent dat je goed kunt samenwerken, een hele sterke eigenschap als je werkt in teamverband natuurlijk.
 • Flexibel. Vind je het leuk om verschillende dingen te doen en verplaats jij gemakkelijk jouw aandacht? Dan ben je flexibel, en dat is positief als jouw werk bestaat uit diverse taken.
 • Leergierig. Als je leergierig bent, ben je altijd in voor het leren van nieuwe dingen. Je vindt het leuk om trainingen en cursussen te volgen en zoekt graag naar nieuwe en betere manieren om jouw werk te doen.
 • Zelfstandig. Jij kunt goed inschatten wat er dagelijks moet gebeuren en wacht niet op het krijgen van taken. De meeste werkzaamheden kun je zonder hulp verrichten.


Meer voorbeelden zien van sterke punten? Bekijk dan onze uitgebreidelijst met karaktereigenschappen.

Wat zijn je zwakke punten?

Nu hebben we het over sterke punten gehad, maar wat zijn dan precies je zwakke punten? Simpel, dat is natuurlijk het tegenovergestelde van dingen waar je goed in bent; minder sterke punten. Het zijn punten waarmee je moeite hebt, die belangrijk zijn om te ontwikkelen. Denk dan ook niet over zwakke punten als iets waar je niets aan kunt doen, maar zie ze als verbeterpunten. Het is goed om je hiervan bewust te zijn, want als jij jouw zwakke punten kunt verbeteren, ontwikkel jij jezelf. Enzelfontwikkelingis niet alleen belangrijk voor jouw carrière, maar ook voor jou als persoon.

Voorbeelden van zwakke punten

Ook voor zwakke punten en verbeterpunten hebben we een korte lijst met voorbeelden. Let weer op dat je dit niet zomaar overneemt, maar neem er gerust jouw inspiratie uit.

 • Afwachtend. Dit betekent dat jij niet zo snel zelf initiatief neemt, en liever afwacht tot jou verteld wordt wat je moet doen. Je wacht op uitleg in plaats van dat je met vragen komt.
 • Besluiteloos. Eerst dat oude project afwerken, of toch vast een begin maken aan een nieuwe taak? Jij kunt maar geen beslissing nemen. Daardoor raak je te veel tijd kwijt aan nadenken, terwijl je die tijd juist had kunnen gebruiken om misschien wel beide taken te doen.
 • Gehaast. Ben je gehaast, dan heb je de neiging jouw werk zo snel mogelijk te doen. Je ziet daardoor soms details over het hoofd.
 • Perfectionistisch. Jij wilt alles tot op de puntjes perfect doen en controleert jouw werk eindeloos. Waarschijnlijk ben je ook heel streng voor jezelf als je een fout maakt.
 • Probleemvermijdend. Het woord zegt het eigenlijk al; ben je probleemvermijdend, dan kun je niet goed omgaan met problemen. Het liefst ga je ze uit de weg in plaats van dat je ze oplost.


Meer voorbeelden van zwakke punten staan ook in onzelijst met karaktereigenschappen. Neem een kijkje, wie weet vind je er iets tussen waar je aan kunt werken

5 tips om je sterke en zwakke punten te herkennen

Nu denk je je vast, maar wat zijn mijn sterke en zwakke punten dan en hoe kom ik daarachter? Misschien helpen deze tips een handje:

 1. Denk na over jouw waarden.Oftewel: de dingen die jij belangrijk vindt in het leven. En aan de andere kant: bedenk waaraan jij je ergert. Neem daarvoor ook eens een kijkje bij ons artikel overkernkwadranten en kernkwaliteiten.
 2. Schrijf op wat je doet in het dagelijks leven.Waar haal je plezier uit? En waar zie je juist vaak tegenop? Op deze manier word je bewuster over waar je mee bezig bent.
 3. Vind patronen in jouw waarden en bezigheden in het dagelijks leven.Vanuit deze patronen haal je dan makkelijker jouw sterke en zwakke punten.
 4. Haal zwakke punten uit jouw sterke punten.Weet je al wel wat sterke punten, maar vind je het lastig om achter jouw zwakke punten te komen? Bedenk je dan dat sterke eigenschappen vaak ook een tegenhanger hebben in de vorm van een zwakker punt. Misschien kun je op deze manier makkelijker ook jouw zwakke eigenschappen herkennen (en deze meteen nuanceren met jouw sterke punten).
 5. Vraag het aan jouw vrienden en familie.Kom je er écht niet uit? Dan kun je natuurlijk altijd om hulp vragen. Wie weet er nou beter wat jouw sterke en zwakke punten zijn dan jouw directe omgeving? Vraag het dus eens aan jouw beste vriend, zus of vader. Die kunnen je vast op weg helpen. Eventueel kun je ook online een persoonlijkheidstest opzoeken.

Sterke en zwakke punten tijdens jouw sollicitatie

Fijn als je nu alvast een idee hebt over jouw persoonlijke eigenschappen, maar toch is het nog niet genoeg om alleen jouw sterke en zwakke punten te weten. Tijdens een sollicitatie moet je ze namelijk ook nog overbrengen. Hoe doe je dat nou op een goede manier? We geven je een paar tips:

 • Noem onderscheidende sterke en zwakke punten.Gebruik dus niet een paar willekeurige eigenschappen uit de bovenstaande lijsten, maar neem echt punten die jou beschrijven als persoon. Zo weet de werkgever precies wie hij of zij voor zich heeft.
 • Gebruik voorbeelden en/of resultaten.Beschrijf jouw sterke en zwakke punten met voorbeelden; dat geeft niet alleen bewijs, maar maakt het ook persoonlijker en daarmee meteen onderscheidender.
 • Benoem punten die matchen met de functie en het bedrijf.Blijf relevant, dus. Let daarop als je eigenschappen uitkiest om op te noemen. Een thuiszorginstantie heeft immers wat minder aan een creatief persoon dan een marketingbedrijf.
 • Maak van jouw zwakke punten verbeterpunten tijdens een sollicitatie.Het kan naar aanvoelen om zwakke punten te benoemen in jouw sollicitatiegesprek. Want wat nou als het bedrijf jou niet aanneemt vanwege een van jouw minder sterke punten? Dan had je die misschien beter niet kunnen opnoemen. Geen zorgen: geef bij jouw zwakke punten duidelijk aan dat je hiervan bewust bent en leg uit op welke manieren jij deze punten wilt verbeteren. Op deze manier blijf je eerlijk en open, en dat zien werkgevers graag.


Hopelijk heb je nu wat beter een idee over hoe je jouw sterke en zwakke punten sollicitatiegesprek kunt verwoorden. Nog meer kennis opdoen? Hier vind je algemenesollicitatietips.

FAQ

 • Wat zijn mijn sterke punten?

  Sterke punten zijn persoonlijke eigenschappen en bestaan uit dingen waar jij goed in bent. Wat dit is verschilt helemaal per persoon. Je kunt achter jouw sterke punten komen door voorbeelden op te zoeken en goed na te denken over jouw dagelijkse bezigheden en persoonlijke waarden.

 • Wat zijn je zwakke punten?

  Zwakke punten zijn persoonlijke eigenschappen die bestaan uit dingen waar jij minder goed in bent. Je kunt ze ook wel zien als verbeterpunten. Om achter jouw zwakke punten te komen denk je na over de taken waar jij moeite mee hebt en vaak tegenop ziet. Je kunt ook voorbeelden opzoeken om je een handje te helpen.

Karaktereigenschappen

Kernkwadranten en kernkwaliteiten

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated: 20/12/2023

Views: 5649

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.