Schuurmelk in de test: sommige producten zijn niet goed voor mensen met een allergie (2023)

Magazine juni 2023: Mineraalwater| Auteur:Heike Baier/Ann-Cathrin Witte/Philip Schulze| Categorie:bouwen en wonen| 25.05.2023

Schuurmelk in de test: sommige producten zijn niet goed voor mensen met een allergie (1)

Foto: imago images/MiS

Schuurmelk is een van de basisreinigingsproducten. Uit de test blijkt dat iedereen die zijn badkamer of keuken schoonmaakt met een van de geteste producten zich geen zorgen hoeft te maken over krassen. Af en toe kwamen we echter ongewenste ingrediënten tegen.

Wil je de testresultaten?
  • We hebben 16 keer schuurmelk getest, waaronder producten van drogisterijen, supermarkten en biologische markten.
  • Het resultaat: het merendeel van de geteste producten is aan te bevelen.
  • Mensen met een allergie opgelet: tien schurende melkflessen bevatten mogelijk allergieveroorzakende isothiazolinonen.

Saus aangebrand op de keramische kookplaat? Heeft het bad dringend weer een poetsbeurt nodig? Als het vuil in de keuken of badkamer echt hardnekkig of aangekoekt is, dan is dat een goede oude schuurspons. In de grote markt voor reinigingsmiddelen rekenen zelfs schoonmaakminimalisten ze tot de basisuitrusting.

We wilden weten wat er in schuurmelk zit en stuurden 16 producten naar het laboratorium voor analyse. Het resultaat is overtuigend.

Schuurmelk in de test: Viss, dm & Co. ter vergelijking

Allereerst:melk schurenis niet voor het afvegen van grote gebieden, maar éénSpecialist voor de ruige. Want wat de stroperige middelen bijzonder maakt, is hun hoge slijpmiddelgehalte. Ze schuren het vuil letterlijk weg en zorgen samen met de vetoplossende oppervlakte-actieve stoffen voor een reinigend effect.

Puur op de spons aangebracht, pakken ze de vuillaag zowel chemisch als mechanisch aan - daarom werken ze zo goed, bijvoorbeeld tegen de dikke zeepachtige vetrand in de badkuip.

Schuurmelk in de test: sommige producten zijn niet goed voor mensen met een allergie (2)

Schuurmelk moet hardnekkig vuil verwijderen. Maar vertrouwt ze op twijfelachtige ingrediënten? (Foto: imago-afbeeldingen/YAY-afbeeldingen)

Schuurmelk is niet geschikt voor alle oppervlakken

De 16 fabrikanten in onze test gebruiken in de meeste gevallen milieuvriendelijke reinigingscarrosserieëncalciumcarbonaat. De minerale verbinding komt van nature voor alskrijt, kalksteen of marmervoor. Daarom staan ​​er ook veel meer klinkende namen op de verpakking, zoals "marmerpoeder", "krasvrij krijt" of "fijngemalen kalk".

Er is echter één probleem met schurende melk: kan het gevoelige oppervlakken in de keuken en badkamer krassen of matteren? Uit onze praktijktest blijkt dat er voor de meest gangbare materialen geen gevaar bestaat: AanCeran, keramiek, email en roestvrij staalgeen van de producten heeft sporen nagelaten. Bravo.

Voorgevoelige materialen zoals aluminiumSchuurmelk is echter niet geschikt: de testers registreerden krassen na het schuren. Aangezien aluminium als oppervlaktemateriaal in keuken en badkamer weinig relevant is, trekken we er geen punten voor af.

Melk schuren in de test: lees nu de resultaten in de ePaper

Testen van kritische stoffen in schuurmelk

Wel hebben we na onze test een aantal punten van kritiek. Er zijn een aantal producten inbegrepenIsothiazolinonenbehouden. Deze verbindingen kunnenallergieën opwekken. Om deze reden mogen cosmetica die op de huid achterblijven bijvoorbeeld geen methylisothiazolinone (MIT) bevatten en mogen cosmetica die worden afgewassen niet meer dan 15 milligram per kilogram (mg/kg) bevatten.

Natuurlijk is schuurmelk geen douchegel. MaarHuidcontact is nog steeds mogelijk, en ook de Blauwe Engel voor schoonmaakmiddelen stelt een grens van 15 mg/kg MIT. We lieten het daarom meten: het opdrachtlaboratorium vond significant meer dan 15 mg/kg MIT in twee geteste schuurmelken. Daar is een aftrek voor.

Milieubelastende siliconen in schuurmelk zijn overbodig

Er zijn ook negatieve punten voor zes producten dieSiliconenof meng andere synthetische polymeren in hun formuleringen. Wij bekritiseren dat want na het spoelen komt het er welVeel vloeibaar plastic in het rioolen met het rioolslib in het milieu. Een deel van het plastic breekt daar zeer slecht af – met tot nu toe onbekende gevolgen.

Ter toelichting: De synthetische polymeren werken als dispergeermiddel in de schuurmelk en zorgen zo voor een stabiele menging van de componenten. De reinigingsmiddelexpert van de Federale Milieudienst, Marcus Gast, legt uit: "Theoretisch kun je het zonder doen, je hoeft het alleen maar krachtig te schudden voor gebruik."

Glasreiniger op de proef gesteld: waarom ze vaak schadelijk zijn voor het milieu Glasreiniger laat glimmende ruiten achter. Maar hij laat ook plastic achter. Het gaat niet alleen om de plastic fles, maar ook om vloeibare kunststoffen - want deze zitten in de helft van de glasreinigers in de test. Volstrekt overbodig wat ons betreft.Lees verder…

Kritiek op gerecycled materiaal in verpakkingen

Wat betreft de verpakking, deze recensie is een echte teleurstelling. Van de 16 fabrikanten vullen er slechts zes hun schuurcrème in éénFles met gerecyclede inhoud. Dat is verdomd laag in vergelijking met de recyclingpercentages van andere schoonmaakproducttests. Vooral voor de plastic verpakkingen van reinigingsmiddelen is het gebruik vanKunststof recyclentechnisch haalbaar, aangezien zeminder strenge zuiverheidseisen in vergelijking met cosmeticamoeten volstaan.

Alle zes leveranciers met een aandeel recyclaat overschrijden immers de ÖKO-TEST-norm en gebruiken meer dan 30 procent post-consumer recyclaat in hun flessen. Drie merken verpakken bijzonder goed met meer dan 80 procent gerecycled plastic.

Tips voor het reinigen met schuurmelk

  1. Schuurmelk onverdund aanbrengen op de vervuilde oppervlakken, reinigen met een doek of zachte spons.
  2. Gebruik geen harde schuursponsjes en veeg grondig af met schoon water.
  3. Let op: Schuurmelk is niet geschikt voor acrylglas, geverfde oppervlakken en aluminium.

Lees meer op oekotest.de:

  • Sanitaire siliconen testen: giftige organische tinverbindingen ontdekt
  • Azijnreiniger in de test: Welke reinigers maken het beste schoon
  • Test ovenreiniger: Veel goedkope producten maken goed schoon
  • Test badkamerreiniger: Velen verwijderen kalk slechts matig - kritiek op agressieve zuren

Wij hebben deze producten voor je getest

Schuurmelk in de test: sommige producten zijn niet goed voor mensen met een allergie (4)

test procedure

We kochten 16 keer schuurmelk in drogisterijen, supermarkten en biologische markten: merkproducten en huismerken tegen prijzen van 0,75 euro tot 8,75 euro per 750 milliliter schuurmelk.

Een gespecialiseerd praktijklaboratorium controleerde voor ons de materiaalcompatibiliteit van de producten: Er werd getest of de schuurmiddelen sporen zoals krassen of mattering achterlieten bij het reinigen van keramiek, roestvrij staal, email, keramiek of aluminium. Hiervoor smeerden de testers 2,5 milliliter onverdunde schuurmelk op een proefvlak van 25 vierkante centimeter en wreven dit gedurende 60 seconden intensief in. Na het spoelen en drogen hebben verschillende experts de oppervlakken vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Wie schuurmelk gebruikt, is bereid te schrobben en geweld te gebruiken; de reinigingsprestaties van deze producten zijn bijzonder sterk afhankelijk van de individuele toepassing. Daarom hebben we de schoonmaakprestaties in deze test niet gecontroleerd.

In het laboratorium hebben we de pH-waarde van de middelen en het gehalte aan isothiazolinonen laten bepalen. De producten werden ook onderzocht op dubieuze geurstoffen, formaldehyde/formaldehyde releasers en gehalogeneerde organische verbindingen. Fabrikanten van schoonmaakproducten moeten volledige lijsten met ingrediënten van hun producten op internet publiceren. We hebben gecontroleerd hoe gemakkelijk deze lijsten op internet te vinden waren en of ze alle benodigde informatie bevatten, inclusief een link naar een verklarende database. We hebben de lijsten gebruikt om te controleren of de fabrikanten siliconen en/of andere synthetische polymeren gebruikten en of ze alle nodige waarschuwingen op de verpakking hadden gedrukt. Ten slotte controleerden we de verpakking op gechloreerde verbindingen en vroegen we de fabrikanten om ons batchgerelateerd bewijs te sturen van eventuele gerecyclede inhoud in hun flessen.

rating legende

Tenzij anders vermeld, zijn de hier genoemde devaluatielimieten geen wettelijke limieten, maar die welke zijn vastgesteld door ÖKO-TEST. De devaluatielimieten zijn vastgesteld door ÖKO-TEST, rekening houdend met de meetonzekerheden die voortkomen uit specifieke onderzoeken en de inherente afwijkingen van de methode.

Beoordeling testresultaat ingrediënten:Onder het testresultaat leiden ingrediënten tot een devaluatie van twee graden: een gemeten gehalte aan MIT van meer dan 15 mg/kg (in tabel: "MIT verhoogd").

Beoordeling testresultaat Verdere gebreken:Onder het testresultaat Andere tekortkomingen leiden tot een devaluatie van twee kwaliteiten: Siliconen en/of andere synthetische polymeren als andere kunststofverbindingen (hier: acryl- en/of methacryl [co- en cross-]polymeren). Leidt tot degradatie met elk één cijfer: a) gebrek aan declaratie: geen verwijzing naar een verklarende pagina van de ingrediënten (bijv. Cosing-database) gevonden op de ingrediëntenlijst en/of website; b) een aandeel post-consumer recyclaat (PCR) in de kunststofverpakking van minder dan 30 procent ten opzichte van het totale gewicht van de verpakking of geen informatie van de aanbieder hierover. Als "nee" wordt geschreven voor specifiek genoemde analyseresultaten, betekent dit dat deze onder de kwantificeringsgrens van de betreffende testmethode liggen.

Dealgehele beoordelingbestaat voor 70 procent uit het resultaat van de ingrediëntentest en voor 30 procent uit het resultaat van de praktijktest. Het is commercieel afgerond. Een testresultaat van Verdere tekortkomingen dat "bevredigend" of "voldoende" is, verlaagt het resultaat van de ingrediëntentest met één cijfer. Een testresultaat Andere defecten dat "goed" is, verslechtert de ingrediënten van het testresultaat niet. Als het testresultaat voor ingrediënten "voldoende" is, kan de algehele beoordeling niet beter zijn dan "voldoende".

Onjuiste verklaringen in de zin van de beoordeling zijn informatie die door de fabrikant op de verpakking wordt verstrekt en die wij voor de consument als onjuist, onvoldoende of verwarrend beschouwen, ongeacht of dit een overtreding van wettelijke vereisten is of niet.

De testmethode

Allergene geurstoffen: DIN EN 16274:2021-11 (mod.), GC-MS.

Thiazolinonen: extractie met azijnzuur-methanolmengsel, LC-MS.

pH: potentiometrisch.

Halogeen-organische verbindingen: heetwaterextractie gevolgd door centrifugatie en membraanfiltratie, vastefase-extractie (SPE), binding van organische halogenen aan actieve kool, verbranding van actieve kool in een zuurstofstroom, microcoulometrische bepaling van het halogeengehalte.

Formaldehyde/formaldehyde splitter: zure stoomdestillatie, derivatisering met acetylaceton, extractie met n-butanol en fotometrische bepaling.

PVC/PVDC/gechloreerde verbindingen: analyse van röntgenfluorescentie.

Praktische test van materiaalcompatibiliteit: Test van de mechanische aantasting van schuurmelk op oppervlakken volgens de IKW-aanbeveling voor de kwaliteitsbeoordeling van glaskeramische kookplaatreinigers 2004. Testoppervlakken: Ceran, roestvrij staal, keramiek, email, aluminium. Testvlak: ca. 5x5 cm. Voorconditionering: ISO 139 standaard klimaat (23±2) °C, (50±5) % rel. LF. Testprincipe: De methode simuleert intensief wrijven bij het verwijderen van plaatselijke vervuiling. Als ongeschikte reinigingsmiddelen worden gebruikt, kan dit schade aan de oppervlakken veroorzaken. Voorbereiding van de proefvlakken: De gebruikte proefvlakken moeten nieuw zijn en mogen geen zichtbare beschadigingen aan het oppervlak vertonen. Voor elk experiment wordt een gebied van ca. 5×5 cm afgebakend met plakband. Per productmonster worden drie testen uitgevoerd. Uitvoering: 2,5 ml van het productmonster wordt aangebracht en gedurende 60 seconden intensief ingewreven met een zachte papieren handdoek. Na een minuut wordt het behandelde gebied gespoeld met kraanwater en na droging door meerdere personen vanuit verschillende lichtinvalshoeken onderzocht op mechanische beschadigingen. Beoordeling: 0 = geen herkenbare mechanische beschadiging, 1 = geringe mechanische beschadiging (polijsteffect/matting), 2 = losstaande krassen (macroscopisch zichtbaar)/sterke mattering van het oppervlak, 3 = ernstige mechanische beschadiging (krassen en/of mattering).

Aankoop van de testproducten: februari 2023

Tests en hun resultaten zijn auteursrechtelijk beschermd. Er mogen geen herdrukken, kopieën, microfilms of opnamen in elektronische media worden gemaakt en/of verspreid zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

Koop nu testresultaten!

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated: 24/05/2023

Views: 5275

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.