Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (2023)

De nieuwste vlaggenschepen van Samsung zijn er: de Galaxy S21, Galaxy S21 Plus en de Galaxy S21 Ultra. De eerste twee - die beginnen bij respectievelijk $ 799 en $ 999 - markeren enkele van de minst dure vlaggenschiptelefoons die Samsung in jaren heeft gemaakt, terwijl de S21 Ultra van $ 1.199 niet alleen de beste telefoon in de line-up van Samsung wil zijn, maar ook de beste telefoon, punt.

Ik heb vorige week alle drie de apparaten kort kunnen uitproberen, en ze delen allemaal een nieuwe ontwerptaal die veel weggooit van wat ik gewend ben van een Samsung-smartphone. De interne veranderingen zijn echter meer incrementeel ten opzichte van de S20-line-up van vorig jaar, en in sommige gevallen is het een opzettelijke stap terug.Alle drie de telefoons kunnen vooraf worden bestelden wordt gelanceerd op 29 januari.

De nieuwe toestellen kunnen feitelijk in twee categorieën worden verdeeld: de S21 en S21 Plus, die gericht zijn op een meer portemonnee-vriendelijke vlaggenschipervaring, en de S21 Ultra, de ultieme Samsung-smartphone die geen bochten neemt en ernaar streeft de meest premium te bieden telefoon mogelijk — met een bijpassend prijskaartje.

Galaxy S21 en S21 Plus

In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn de S21 en S21 Plus deze keer bijna identieke apparaten, afgezien van de voor de hand liggende verschillen in schermformaat, batterijformaat en een of twee andere kleine details.

Maar de belangrijkste verandering met deze twee telefoons is eigenlijk niet de hardware zelf; het is na jaren van kruipende prijzen, Samsung heeft eindelijk de koers omgedraaid, waarbij de S21 en S21 Plus dit jaar respectievelijk beginnen bij $ 799 en $ 999. Dat is maar liefst $ 200 minder dan de modellen van vorig jaar.

Om dat te bereiken, heeft Samsung een paar compromissen gesloten om die lagere prijspunten te bereiken. Hoewel de schermen dezelfde 6,2-inch (S21) en 6,7-inch (S21 Plus) maten hebben als de modellen van vorig jaar, hebben ze de subtiel gebogen randen laten vallen die al jaren een kenmerk van Samsung zijn. Die flatpanelschermen hebben ook een lagere resolutie van de 3200 x 1440 panelen op de modellen van vorig jaar naar een meer bescheiden resolutie van 2400 x 1080. Beide telefoons bieden nog steeds vernieuwingsfrequenties van 120 Hz, hoewel deze nu dynamisch worden aangepast. Ten slotte is ook het RAM-geheugen gedaald van 12 GB naar 8 GB.

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (1)

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (2)

De kleinere Galaxy S21 maakt extra compromissen: het achterpaneel is gemaakt van polycarbonaat plastic, niet van glas, en het mist een ultrabreedbandradio (die de S21 Plus en Ultra bieden voor een betere integratie met de nieuwe Galaxy SmartTag van Samsung.)

Ten slotte treedt Samsung in de voetsporen van Apple door niet langer een oplaadsteen of koptelefoon in de doos op te nemen, wat dit rechtvaardigt met vergelijkbare milieuredenen (hoewel Samsung waarschijnlijk ook een paar dollar zal besparen door die onderdelen niet te bundelen).

De grote vraag is: zijn die weliswaar kleine veranderingen de prijsverlagingen van $ 200 waard? We zullen moeten wachten tot we de nieuwe S21 en S21 Plus op de proef kunnen stellen in onze aanstaande review.

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (3)

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (4)

Het zijn echter niet allemaal downgrades: de processor is de nieuwste Snapdragon 888-chipset van Qualcomm, die grote verbeteringen in de algehele prestaties belooft. Er is uitgebreide 5G-integratie op beide apparaten, met ondersteuning voor mmWave- en sub-6GHz-netwerken. De vingerafdruksensor is geüpgraded naar Qualcomm's nieuwe 3D Sonic Sensor Gen 2, die sneller en gebruiksvriendelijker zou moeten zijn. En de batterijen zijn nog steeds groot: de S21 biedt nog steeds een krachtige batterij van 4.000 mAh en de S21 Plus is geüpgraded naar een nog grotere batterij van 4.800 mAh.

Maar de grootste update dit jaar is het nieuwe ontwerp, dat de sandwich met glazen platen die Samsung al jaren gebruikt, vervangt voor een bijgewerkte look. En het is gemakkelijk mijn favoriete ding over de nieuwe telefoons. Na jaren van omgaan met de uitstekende camerabobbels die de facto de kosten waren van het aanbieden van grotere sensoren en betere lenzen op onze smartphones, omarmen de S21 en S21 Plus de camerabobbel in plaats van er omheen te werken.

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (5)

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (6)

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (7)

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (8)

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (9)

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (10)

De S21 en S21 Plus hebben nog steeds camerabobbels, maar ze zien er goed uit als naadloze stukken metaal die op natuurlijke wijze uit de bijpassende zijkanten van de telefoons vloeien, met vloeiende randen en pittige tweekleurige ontwerpen die er heel mooi uitzien.

Grotendeels onveranderd ten opzichte van vorig jaar is echter het camerasysteem zelf. Zowel de S21 als de S21 Plus bieden een 12 megapixel groothoekcamera, een 12 megapixel ultrawide camera en een 64 megapixel telelens, samen met een 10 megapixel selfiecamera. (De S21 Plus heeft geen dieptesensor meer.) Als die vergelijkbaar klinken, komt dat omdat de hardware vrijwel identiek is aan de camera's die te vinden zijn op de Galaxy S20- en S20 Plus-telefoons van vorig jaar. Samsung heeft enkele verbeteringen aangebracht aan de softwarekant, waaronder de 30x "Space Zoom" -modus, een nieuwe "Director's View" -modus voor video die het gemakkelijk maakt om tussen lenzen te wisselen tijdens het filmen, en toevoegingen aan de "Single Take" -modus van Samsung .

Samsung heeft ons verteld dat het niet langer standaard gezichten te glad maakt, maar er een optie van maakt. Het wordt hoog tijd dat dat gebeurt.

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (11)

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (12)

Galaxy S21Ultra

Als de S21 en S21 Plus meer ingetogen stappen terug zijn in het ontwerp van smartphones, is de Galaxy S21 Ultra een telefoon die zich voorstelt hoe het eruit zou zien als je nooit compromissen hoefde te sluiten. Het is een telefoon die het allerbeste belooft van wat de hardware van Samsung en Android te bieden hebben - als je bereid bent ervoor te betalen.

Vanaf $ 1.199 (een prijs die geen extra's zoals een S Pen-stylus of een hoesje bevat), is de S21 Ultra Samsung's derde overtreffend genoemde telefoon, de opvolger van de S20 Ultra van vorig jaar. En het heeft veel gemeen met het origineel, waaronder een enorm scherm, een 108-megapixelcamera en eersteklas specificaties.

Maar de S21 Ultra is een meer verfijnde versie van het model van vorig jaar, een die enkele van de scherpe randen lijkt glad te strijken voor een betere ervaring - letterlijk, in sommige gevallen dankzij Samsungs nieuwe afgeronde ontwerptaal (die vergelijkbaar is met de S21 en S21 Plus).

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (13)

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (14)

Foto door Becca Farsace / The Verge

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (15)

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (16)

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (17)

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (18)

Kijkend naar het specificatieblad, vinkt de S21 Ultra bijna elk vakje aan: een 6,8-inch 3200 x 1440 OLED-scherm, met vernieuwingsfrequenties tot 120 Hz (een vernieuwingsfrequentie die de S21 Ultra in tegenstelling tot vorig jaar op volledige resolutie kan behalen). Er is 12 GB RAM, een batterij van 5000 mAh, tot 512 GB opslagruimte en de nieuwste Snapdragon 888-processor van Qualcomm. Het is moeilijk voor te stellen dat Samsung hier meer in propt.

Natuurlijk, alleen omdat Samsung het niet in de telefoon kan passen, wil nog niet zeggen dat het klaar is met het toevoegen van functies. De S20 Ultra wordt de eerste Galaxy S-telefoon die de S Pen-stylus van Samsung ondersteunt, die S Pen-dingen doet. Als je onlangs een Galaxy Note hebt gebruikt, heb je een goed idee van wat je kunt verwachten. De enige klacht: de stylus is niet inbegrepen in de doos met je telefoon van $ 1.199 plus: het kost $ 40 extra, of $ 70 in een bundel met een hoesje waarin zowel de telefoon als de stylus kunnen worden opgeborgen. En die hoesjes zijn behoorlijk omvangrijk, wat extra breedte toevoegt aan een toch al behoorlijk grote telefoon.

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (19)

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (20)

En dan zijn er nog de camera's. De camera van de S20 Ultra probeerde op de maan te fotograferen, met zijn 108-megapixelsensor en 100x zoommodus die fotografie beloofde die de "ultra" -naam van de rest van de telefoon zou kunnen waarmaken.

De technologie was ongelooflijk cool, maar er waren veel problemen. De S21 Ultra belooft voor de tweede keer een meer verfijnde ervaring te bieden: de camera heeft een nieuwe brandpuntsafstand voor iets bredere opnamen, een nieuw laser-autofocussysteem (vergelijkbaar met de Note 20 Ultra) dat zou moeten helpen bij de focusproblemen op de laatste jaarmodel, ondersteuning voor 12-bits kleurdiepte en een verfijnder demozaïekproces. Samsung werkt er ook aan om gebruikers meer controle te geven over zaken als de op AI gebaseerde fotoverbeteringen, waardoor u bijvoorbeeld het niveau van afvlakking kunt aanpassen. Of dat allemaal genoeg is om de problemen van het origineel op te lossen, is iets dat verder moet worden getest.

De S21 Ultra gaat echter niet alleen over die grote 108-megapixelsensor. Het heeft ook drie extra camera's aan de achterzijde. Er is natuurlijk een 12-megapixel ultrabrede camera. Dan is er niet één maartweeafzonderlijke 10-megapixel-telecamera's: een met een 3x zoomlens en een met een 10x zoomlens, die volgens Samsung is ontworpen om gebruikers meer flexibiliteit te geven bij het benaderen van opnamen. Het nadeel van al die toegevoegde sensoren is dat het camera-array bijna twee keer zo breed wordt als de reguliere S21- en S21 Ultra-modellen, wat het uiterlijk een beetje bederft.

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (21)

Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra eerste blik: gepolijst ontwerp (en prijzen) (22)

De Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra zijn een meer bewuste line-up dan het eerdere aanbod van Samsung. Het is een evenwichtsoefening: met één hand laten de apparaten zien dat Samsung het idee is gaan internaliseren dat niet elke telefoon elk aspect van zijn specificatieblad tot het absolute maximum nodig heeft; met de andere biedt het de Galaxy S21 Ultra, een telefoon die precies dat doet voor de ervaren gebruikers die echt zo'n apparaat willen.

Het is een filosofie die we vorig jaar begonnen te zien met de $ 699 Galaxy S20 FE, een opzettelijk goedkopere Samsung-telefoon die tot doel had een eersteklas ervaring te bieden tegen een meer betaalbare prijs. De S21 en S21 Plus van $ 799 en $ 999 voelen aan als uitbreidingen van die filosofie, uitgebreid van een niche "fan-editie" -apparaat tot de meest gangbare hardware van Samsung. Tel daar de bijna alomtegenwoordige verkoopcijfers van Samsung bij op en de S21 zou wel eens het meest betaalbare Galaxy S-apparaat in de recente geschiedenis kunnen zijn.

Samsung heeft zich jarenlang gericht op het maken van de best mogelijke telefoons op papier. De S21-reeks voelt aan als een poging om de beste telefoon te maken voor de verschillende behoeften van verschillende klanten, in plaats van simpelweg de meest buitensporige telefoon die hij kan opbrengen. Het is misschien de juiste strategie in het midden van een worstelende economie, maar het betekent dat de kleinere telefoons niet zo indrukwekkend zijn. Als je met de S21 het beste wilt dat Samsung te bieden heeft, zul je het grootste moeten kopen.

Correctie:De Galaxy S21 Ultra begint bij $ 1.199. Dit artikel vermeldde ten onrechte de prijs in één alinea als $ 1.119. Bovendien hebben de S21 Ultra en S21 Plus een glazen achterkant, geen aluminium.

Fotografie door Chaim Gartenberg / The Verge

Verwant

  • Samsung Galaxy S21 Ultra review: het echte werk
  • Samsung Galaxy Buds Pro review: de juiste balans
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated: 04/07/2023

Views: 6141

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.