Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (2023)

De Galaxy A14 5G is één van de nieuwste budgetsmartphones vanSamsung. De telefoon zal ongetwijfeld weer als zoete broodjes over de toonbank vliegen, maar is dit ook terecht? Of zijn er stiekem veel betere alternatieven op de markt van Samsung zelf? Je leest het in deze review.

Samsung Galaxy A14 5G

Samsung is al jarenlang verreweg de grootste Android-smartphonefabrikantter wereld. Vaak zijn er dan ook toestellen van het bedrijf ieder jaar terug te vindenin de best verkochte smartphonelijstjes. Je zou dus zeggen: de Zuid-Koreaanse vlaggetjeskunnen uit, de gefermenteerde Kimchi kan op tafel en laat de soju maar vloeien.Toch zit Samsung met een klein probleem. De Galaxy S-serie - de vlaggenschepenvan de fabrikant - bevinden zich namelijk steevast nooit in deze lijstjes. Ietswat je als fabrikant natuurlijk wel ambieert.

Gerelateerde artikelen

Dit is de top 3 populairste Android-telefoons van Nederland 22 november 2022

In plaats daarvan zijn het de goedkopereA-modellen van Samsung die het best verkopen. In 2019 en 2020 waren het de GalaxyA50 en A51 de beste verkochte Android-smartphones. In 2020 en 2021 waren dit deGalaxy A12 en Galaxy A13. Kan de Galaxy A14 dit kunstje voor 2023 evenaren? En zo ja, zoudit terecht zijn? In deze review bespreken we deSamsung Galaxy A14 5Gen lopen we alleplus-en minpunten van de telefoon voor je na.

Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (2)

Specificaties

Samsung Galaxy A14 (5G)
Behuizing: Plastic (zijkanten+achterzijde), glazen (voorzijde)
Scherm: 6,6 inch Full HD+ LCD-paneel (2408x1080 pixels, 400ppi) 90 Hz
Verwerker: MediaTek Dimensie 700 5G-C (7nm)
Werkgeheugen: 4, 6 of 8 GB
Opslagcapaciteit: 64 van 128 GB
Camera's achter: 50 MP hoofdcamera (f/1.8), 2 MP macrocamera(f/2.4) en 2 MP dieptesensor graden (f/2.4)
Camera's voor: 13 MP (f/2.2)
Accu: 5000 mAh, 15W snelladen
Androidversie: One UI 4.1 gebaseerd op Android 12
Updatebeleid: 2 Androidversies + 4 jaar beveiligingsupdates
extra's: 3.5mm audio jack, vingerafdrukscanner in aan-/uitknop zijkant van het toestel, ruimte voor twee simkaarten,
Kleuren: Zwart, Licht Groen, Zilver en Paars
Adviesprijs: 219euro

Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (3)

Samsung Galaxy A14
Samsung Galaxy A14

5000mAh

6.6 - Full HD+ pixels

64 hebben 128 GB GB

MediaTek 700 5G-C

Meer info

Wat zit er in de doos?

 • Toestel zelf
 • USB-C-kabel
 • Handleiding en garantie

Samsung Galaxy A14 5G: de pluspunten

1. Vier jaar lang genieten

De Galaxy A14 5G wordt maar liefst vier jaar lang voorzien van beveiligingsupdates. Hiermee is het toestel dus tot het voorjaar van 2027 veilig te gebruiken. Daarnaast krijgt de telefoon twee Android-upgrades, wat erop neerkomt dat Samsung de A14 van upgrades zal voorzien tot Android 15.

Dit alles is zeker niet het beste wat Samsung te bieden heeft. Voor veel andere smartphones biedt het bedrijf namelijk vier Android-upgrades en vijf jaar lang beveiligingsupdates. Toch is het updatebeleid van de telefoon voor de prijsklasse waarin die zich bevindt erg goed.

Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (4)

2. Goede accuduur laadt lang op zich wachten

Een tweede speerpunt van de Galaxy A14 5G is zijn accuduur. Het toestel gaat met gemiddeld gebruik namelijk ruim twee dagen mee.

Het volledig opladen van de telefoon laat - met een 't' voor degene die de woordgrap in de titel hierboven niet snappen - wel erg lang op zicht wachten. Met een vermogen van maximaal 15W duurt het namelijk ruim twee uur voordat het toestel volledig is opgeladen. Concurrerende smartphones van bijvoorbeeld Xiaomi kunnen al worden opgeladen met minimaal 33W. Er wordt tevens geen oplader met de A14 meegeleverd.

3. Betere prestaties en vloeiend beeldscherm

Tijdens het gebruik van de 4G versie van de Galaxy A13 viel één ding als minder goed op aan deze telefoon. De smartphone was namelijk erg traag. Inmijn review van de Galaxy A13zei ik er dan ook onder andere het volgende over:

Het toestel doet er namelijk vrij lang over om (zware) games op te starten en heeft het bij het openstaan van meerdere apps merkbaar lastig. Dit merk je onder andere in het laden en opstarten van apps, het scrollen door menu's en bij het scrollen door de interface van. Bij deze handelingen loopt de A13 niet helemaal soepel en zijn er merkbare haperingen te zien. Het toestel scoort verder in een benchmark van Geekbench ook bedroevend laag met een single-core score van 156 en een multi-core score van 587.

Gerelateerde artikelen

Samsung Galaxy A13 review: de beste budgetsmartphone? 03 juni 2022

Ik vreesde dan ook een beetje voor de Galaxy A14 5G, maar dit bleek grotendeels onterecht te zijn. De telefoon voelt namelijk een stuk vloeiender en sneller aan. Dit komt onder andere door het vloeiendere 90 Hz-paneel, de A13 5G had een verversingssnelheid van 60 Hz. Hiervoor geldt: hoe meer Hz (hertz) des te vloeiender een beeldscherm overkomt. Ook de processor is een stuk rapper en deze weet de smartphone in de meeste gevallen voldoende snel te houden. Dit zie je onder andere ook in de Geekbench-score terug. Deze score zegt zeker niet alles, maar laat wel zien dat de A14 5G ruim drie keer snellere GPU-prestaties laat zien dan de Galaxy A13 4G.

Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (6)

4. Ontwerp: maak wat lawaai!

Samsung heeft de Galaxy A14dezelfde designtaal meegegeven als de duurdere modellen uit de S-serie. Dithoudt onder andere in dat we losse cameramodules verticaal op de achterkant vinden,platte zijkanten zien en afgeronde hoeken krijgen. Het toestel is hiermee onmiskenbaareen Samsung.

De Galaxy A14 is -behalve het glazen beeldscherm natuurlijk – verder volledig gemaakt van plasticen Samsung heeft er hierbij voor gekozen om de smartphone een ribbelmotiefje opde achterkant mee te geven. Als je hier overheen gaat met je nagels krijg je zo’nheerlijk hoog en schel piepje. Het motief zorgt er wel voor dat er vrij snel viezigheidblijft hangen en dat de telefoon een niet al te luxe gevoel in de hand geeft.De structuur voelt echt een beetje als een goedkope Nokia-smartphone vantwee/drie jaar geleden. Daarnaast heeft de A14 een flink kinnetje en ishet ook niet de dunste en lichte op de markt. Door dit laatste voelt die wel erg degelijk en stevig aan.

Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (7)

Samsung Galaxy A14 5G: de minpunten

Camera set-up gedeeltelijk onbruikbaar en groothoeklens ontbreekt

BestelwagenSamsung GalaxyA14 5G beschikt over drie camera's, het gaat hier over een 50 MP hoofdcamera, een 2 MP macrocamera en een 2 MP dieptesensor. Een groothoeklens - waarmee je een bredere hoek kunt nemen - ontbreekt jammer genoeg. Een groot gemis, want hiermee kun je dus een breder beeld op de foto krijgen. Erg jammer dat deze niet geïntegreerd is.

De hoofdcamera maakt verder gebruik van pixel binning. Dit is een techniek waarbij er meerdere pixels worden samengevoegd tot één grote pixel. Hierdoor kan de kleine camerasensor van de A14 5G, met kleine pixels, toch nog redelijk wat licht opvangen. In het algemeen geldt: hoe meer licht des te meer informatie een camera ontvangt, hoe meer informatie des te meer detail en hoe meer detail des te beter de foto.

 • 50 MP hoofdcamera, f/1.8, sensorgrote 1/ 2.56''
 • 2 MP macrocamera, f/2.4
 • 2 MP dieptecamera,f/2.4
Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (8)

Hoofdcamera maakt prima kiekjes

We beginnen met de hoofdcamera van de Galaxy A14 5G en deze maakt vrij aardige foto's, voor zijn prijsklasse. Foto's omvatten voldoende detail het dynamisch bereik van de camera is voldoende en ook het contrast in de foto's is goed. Al dat dit laatste van mij ietsiepietsie hoger gemogen, maar dat is ook een kwestie van smaak. Het natuurlijke bokeh-effect, het creëren van een wazige achtergrond - doet de camera naar behoren. Wel ontstaat er vrij snel een soort gruizige ruis in de foto's. Voorbeelden van enkele foto's vind je hieronder.

Weinig licht en inzoomen

Bij weinig licht holt de kwaliteit van de foto's gemaakt met de hoofdcamera wel achteruit. Je ziet dat de camera worstelt met het vastleggen van detail, schaduwen en hooglichten. De geïntegreerde nachtmodus werkt ook niet helemaal lekker. Sterker nog, de foto's gemaakt in deze modus weten minder licht te vangen en vind ik minder mooi en detailrijk. In de foto hieronder kun je dat zien.

De hoofdcamera kan verder tot 10x digitaal inzoomen. Dit gebruiken is echter niet aan te raden, tenzij je van aquarelleren houdt. Na 2x zoom is al het detail namelijk weg, lopen dingen in elkaar over en ogen de foto's al gauw schilderachtig. Voorbeelden zie je hieronder.

Links nachtmodus uit, rechts nachtmodus aan

V.l.n.r. 1x zoom (gewone brandpuntafstand, 2x zoom, 4x zoom en 10x zoom)

Nutteloze diepte- en macrocamera

Zoals je hebt kunnen lezen beschikt de Galaxy A14 5G ook over een 2 MP dieptesensor en 2 MP macrocamera. Hier ga ik echter niet teveel woorden aan vuil maken. De dieptesensor helpt je zogezegd met het maken van portretfoto's. Als je deze afplakt zie je echter geen verschil en daarnaast weet software - in combinatie met informatie uit de hoofdcamera - op zichzelf al een goede blur of waas te creëren.

De 2 MP macrocamera kun je gebruiken om macrofoto's - beelden van heel dichtbij te maken - door de lage resolutie zijn deze foto's echter niet bruikbaar. Detail is niet aanwezig, de pixels zijn te tellen en de aanwezige ruis is zelfs voor iemand met een brilsterkte van +9, zonder leesbril op, nog te zien.

Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (18)

Conclusie

BestelwagenSamsung Galaxy A14 5Gbevindt zich met zijnadviesprijs van 219 euro in de budgetregio van de smartphonemarkt en komtmet een aantal goede kenmerken voor zijn prijs. Het toestel springt er op tweepunten bovenuit ten opzichte van de concurrentie en dat is de software en hetupdatebeleid. Allereerst draait het de A14 op de nieuwste versie van Android -Android 13 - iets dat zeker niet standaard is in deze klasse. Daarnaast is ookhet updatebeleid vrij goed. Samsung belooft namelijk twee Android-upgrades en vierjaar lang beveiligingsupdates. Dit houdt in dat de A14 5G tot het voorjaar van2027 nog veilig te gebruiken is en tot Android 15 aan upgrades zalontvangen. Dit is zeker niet zoveel als andere Samsung-smartphones, maar vooreen toestel van ongeveer 200 euro nog wel altijd erg goed.

Gerelateerde artikelen

Motorola Moto G73 review: op zoek naar de gulden middenweg 12 april 2023

Daarnaast gaat de accu lang mee, is het scherm lekkervloeiend en is de telefoon snel genoeg voor het dagelijks gebruik. Daarbij voelt die een stuk degelijker en meer volwassen aan in vergelijking met zijn voorganger(s).

Kortom: alsje niet meer dan ongeveer 200 euro aan een smartphone wil besteden, dan is deGalaxy A14 5G een van de compleetste toestellen die je kunt kopen. Het enigeechte grote nadeel aan de telefoon zelf is het ontbreken van eengroothoeklens waarmee je een breder beeld op de foto kunt krijgen. De Galaxy A14 4G heeft deze wel, maar beschikt weer over een minder vloeiend 60 Hz beeldscherm en is iets minder krachtig. Dit toestel is wel een paar tientjes goedkoper, ook het overwegen waard dus. De concurrentie ligt echter op de loer...

Samsung Galaxy A14 5G

7.8

 • Sterk updatebeleid
 • Goede accuduur
 • Vloeiend beeldscherm
 • Betere prestaties
 • Prima hoofdcamera
 • Eigen concurrentie ligt op de loer
 • Nutteloze diepte- en macrocamera
 • Opladen duurt lang
 • Toestel is goedkoop, oogt goedkoop

Bekijk meer specificaties

Er is een veel beter alternatief (vanSamsung zelf)

Het merendeel van de kopers van een Galaxy A14 5G zullen waarschijnlijk sowieso een Samsung-smartphone willen. Hen raad ik aan om, in plaats van de Galaxy A14 5G, deMelkwegstelsel A33aan te schaffen. Deze telefoon is op het moment van schrijven maar een kleine vijf tientjes duurder, maar hiervoor krijg je zoveel meer.

Zo krijg je een AMOLED-paneel in plaats van een LCD-paneel. Bij een AMOLED-paneel wordt zwart echt zwart weergegeven omdat pixelsindividueel uitgezet kunnen worden. Elke pixel in een AMOLED-paneel is namelijk een individueel lampje die licht ontwikkeld. Zetje één zo'n pixel uit, dan laat deze geen licht zien en hierdoor is zwart dus ook echt zwart. Bij LCD-panelen kan dit niet, want bij die panelen brandt er altijd een lampje achter het paneel dat gedimd moetworden. Hierdoor worden pixels nooit echt zwart. Kortom: AMOLED-panelen zijn bijna altijd mooier, hetcontrast is veel hoger en de kleuren ogen levendiger.

Gerelateerde artikelen

Samsung Galaxy A33 5G krijgt ook al Android 13 binnen 11 november 2022

Daarnaast zijn de camera's van de Galaxy A33 beter én uitgebreider, je vindt namelijk een groothoeklens en bruikbare 5 MP macrocamera op de A33. Ook de processor is sneller, de accu is rapper op te laden en ondanks dat het toestel nu ruim een jaar oud is, gaat die dankzij het betere updatebeleid nu nog een jaar langer mee dan de Galaxy A14 5G. De A33 is verder geheel waterdicht en moderner ontworpen. Met andere woorden: als je op zoek bent naar een Samsung-smartphone tussen de 200 en 250 euro, dan zou ik zeker voor de Galaxy A33 gaan en deze Galaxy A14 5G voor nu laten liggen.

Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (22)

Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (23)

Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (24)

Koop hier de Samsung Galaxy A33

De Samsung Galaxy A33 5G beschikt over een gloednieuwe processor, de kenmerkende Galaxy AI-camera, supersnelle 5G-verbinding en een groot en vloeiend scherm en een accuduur van twee dagen.

€ 369

Winkelen op:

Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (25) Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (26) Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (27)

Samsung Galaxy A14 5G kopen

De Samsung Galaxy A14 5G heeft een adviesprijs van 219 euro en ligt op dit moment in de winkels in de kleur Zwart, Licht Groen, Zilver en Paars.

Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (28)

Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (29)

Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (30)

Samsung Galaxy A14 kopen

De Samsung Galaxy A14 5G beschikt onder andere over een 6,6 inch Full HD+ paneel met een verversingssnelheid van 90 Hz. Daarnaast heeft de Galaxy A14 een batterij die langer dan een dag meegaat, een enorme sprong vooruit in selfie-kwaliteit, handige uitbreidbare opslag en garandeert tot twee generaties Android OS-upgrades en tot vier jaar beveiligingsupdates.

€ 194

Winkelen op:

Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (31) Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (32) Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (33) Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (34) Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (35) Samsung Galaxy A14 5G review: beste budgettelefoon niet de beste keuze (36)

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated: 27/08/2023

Views: 5955

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.