Persoonlijke valkuilen of zwakke punten: lijst met 125 voorbeelden (2023)

thuis/persoonlijke ontwikkeling/kernkwaliteiten/valkuilen

Valkuilen of zwakke punten: daarover gaat dit artikel. Zit daar dan verschil in, zo vraag je je misschien af? Nou, dat is een punt waar ik verder op inga. Je treft ook een lijst met voorbeelden van persoonlijke valkuilen. Ik heb er meer dan 125 voor jou uitgeschreven. In dit artikel aandacht voor;

 • Wat is een valkuil en wat is een zwak punt
 • Lijst met voorbeelden van zwakke punten of valkuilen

We zijn gefocust op zwakke punten

In Nederland (en wellicht ook in het buitenland) zijn we gefocust op zwakke punten. Vroeger op school al, stond er onderaan de repetitie hoeveel fouten je had gemaakt. En wanneer ik een drie voor wiskunde had, kreeg ik bijles wiskunde, moesten mijn ouders toch vooral naar het tienminutengesprek komen en kreeg alles wat niet goed was aandacht. Wat is een zwak punt? Nou bijvoorbeeld iets wat je niet zo goed kunt, waar je geen verstand van hebt, waar je niet vaardig in bent of waar je geen inzicht in hebt. Ons systeem brengt met zich mee dat wij snel op zwakke punten gefocust zijn. Dat is niet alleen op school zo. Dat gebeurt ook in functioneringsgesprekken. Vaak gaat het 40 minuten over ‘wat niet goed is’ en 20 minuten over ‘wat wel goed is’. En vervolgens wordt een scholingsplan gemaakt om de zwakke punten te verbeteren.
Ik merk dat men in de topsport al anders kijkt naar dit fenomeen. Daar richt men zich op ‘sterke punten’. Of zoals een trainer uit de topsport ooit zei: ‘je wordt geen kampioen door aan je zwakke punten te werken’.

Persoonlijke valkuilen of zwakke punten: lijst met 125 voorbeelden (1)

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Trainen en coachen

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Verschil met een valkuil

Ik maak verschil tussen een zwak punt en een persoonlijke valkuil. Een persoonlijke valkuil is geen zwak punt maar juist de doorgeslagen variant van een sterk punt. Ik weet dat veel mensen hun valkuil als een zwak punt ervaren. Maar als jij dat zo voelt, dan heb ik vandaag goed nieuws voor je. Er ligt namelijk een sterk punt aan ten grondslag.
Zo vertelde Marianne me dat ze moeilijk nee kon zeggen. Maar ze had er nooit bij stilgestaan dat ze heel behulpzaam is. En Kees vertelde dat hij moeilijk kon loslaten, niet beseffend hoeveel verantwoordelijkheidsgevoel er in hem woont.
Een valkuil is een route om je te leiden naar jouw kwaliteiten. Op een andere pagina heb ik 150 kernkwaliteiten beschreven. Ik adviseer je om die stuk voor stuk door te nemen wanneer je op zoek bent naar jouw persoonlijke ontwikkeling.
Valkuilen wijzen naar jouw talenten en kwaliteiten. En het geheim van de smid is dit: je leert je valkuilen vermijden, door aan je sterke punten te werken.

Persoonlijke valkuilen of zwakke punten: lijst met 125 voorbeelden (2)

Zoals gezegd: valkuilen zijn de richtingaanwijzers naar jouw kwaliteiten. Ik heb er 150 beschreven.

Bekijk 150 kernkwaliteiten

Voorbeelden van 125 valkuilen

Hieronder tref je een lijst met voorbeelden van meer dan 125 uitgewerkte valkuilen:

Persoonlijke valkuilen of zwakke punten: lijst met 125 voorbeelden (3)

Kenmerken van een valkuil

Ik noem wat kenmerken die bij een valkuil horen. Typerend voor een valkuil is:

 • Het gaat altijd over soms (soms of regelmatig stap je in je valkuil)
 • Wat je als zwak ervaart van jezelf (als minpunt)
 • Wat je bij jezelf door de vingers ziet, waar je aan voorbij zou kunnen gaan of waar je de neiging hebt om het goed te praten
 • Het is de richtingaanwijzer naar jouw kernkwaliteit en jouw leerdoel. Door de valkuil te vermijden, kom je in je kracht.
 • Je leert de valkuil vermijden door bewustwording en inzicht. Coaching past beter dan training.
 • Wanneer je in jouw valkuil stapt, komt dat niet door gebrek aan vaardigheden (trainingen gericht op vaardigheden zullen daarom ook niet helpen, coaching wel!) Wel kunnen vaardigheden die verbonden zijn met de valkuil, minder ontwikkeld zijn (omdat je er te weinig een beroep op doet).

Voorbeelden

Ik duid het met een voorbeeld. Amber (43) is soms te direct in haar communicatie. Directheid is een kwaliteit maar de valkuil is: te direct zijn in de communicatie. Door feedback vanuit haar omgeving werd Amber zich bewust dat ze soms in haar valkuil zat. Ze ging een training communicatieve vaardigheden volgen. En dat hielp onvoldoende. Hoe dat kwam? De analyse klopt niet. Amber heeft geen gebrek aan communicatieve vaardigheden. Dat is niet haar vraagstuk. Soms stapt ze in de valkuil van ‘te direct communiceren’. Individuele coaching zou haar helpen.

Een ander voorbeeld: Roelof is soms breedsprakig en kan behoorlijk uitweiden bij bepaalde onderwerpen. Zijn manager vond dit storend en hij zocht een training waarbij hij leerde om meer tot de kern te komen. De training werkte onvoldoende. Ook hier geldt: de analyse klopt niet! Er waren andere redenen waarom Roelof in zijn valkuil van breedsprakigheid stapte. En Roelof boekte met individuele coaching snel resultaat. Voorwaarde is wel dat de analyse klopt!

Triggerpoints bij de valkuil

De reden waarom jouw valkuil getriggerd wordt, kan divers zijn. Kijk maar even naar mijn voorbeeld over Amber. Wanneer wordt Amber te direct? Soms……… is zij te direct. Maar er is iets wat haar triggert om zo te reageren. In een individueel traject onderzoeken wij de triggerpoints. Amber kan te direct worden bijvoorbeeld wanneer:

 • Ze onrecht opmerkt, waar ze niet tegen kan
 • Ze zich in de hoek gedrukt voelt en geen gelegenheid krijgt haar standpunt naar voren te brengen
 • Ze niet gehoord of gezien wordt

Bij elke valkuil moet je kijken wanneer ‘jouw soms’ is en wat de triggerpoints zijn die maken dat jij in de valkuil stapt. Zo leer je de valkuil te vermijden en nog belangrijker: zo leer je de kwaliteit in te zetten en balans te vinden tussen jouw kernkwaliteit en jouw leerdoel.

(Video) Complete Uitleg van Voordelen (Benefits) en Eigenschappen (Features) [Incl. Voorbeelden en Tips]

Leren om jouw valkuil te vermijden?

Persoonlijke valkuilen of zwakke punten: lijst met 125 voorbeelden (4)

Contact

Grenzen en valkuilen

Vraag is: wat is de grens tussen jouw kwaliteit en jouw valkuil? Wat is de grens tussen betrokkenheid en overbetrokken raken? Wat is de grens tussen verantwoordelijkheidsgevoel en je overal verantwoordelijk voor voelen? Grenzen voel je, dat is het kenmerk. Theoretische verhandelingen helpen niet, wanneer je voorbijgaat aan jouw grenzen. Jouw persoonlijke valkuil raakt vaak jouw eigen grens of de grens van de ander.

 • Je kunt over eigen grens heengaan
 • Je gaat over de grens van de ander
 • Je laat de ander over jouw grens gaan

De vraag is: ken jij jouw valkuil? Weet je wanneer je in jouw valkuil stapt? Gedrag vanuit de valkuil kost je extra energie terwijl het kenmerk van jouw kwaliteit ook energie levert.

Soorten valkuilen

Net als bij kernkwaliteiten maak ik vaak een indeling in valkuilen en onderscheid daarbij vijf soorten:

 • Valkuilen die met jouw drijfveren te maken hebben of valkuilen die te maken hebben met hoe we jou in beweging krijgen. Dan moet je denken aan valkuilen als fanatiek, te veel hooi op de vork, de lat te hoog etc.
 • Valkuilen die te maken hebben met hoe je op situaties reageert. Dan moet je denken aan koel en afstandelijk, dramatiserend, overgevoelig, passief of afwachtend.
 • Valkuilen die te maken hebben met hoe je met mensen omgaat: over-zorgzaam, te betrokken, te loyaal, over-verantwoordelijk, betuttelend, bemoederend.
 • Valkuilen die te maken hebben met hoe je denkt en hoe je voelt. Voorbeelden zijn: teveel denken en te weinig doen, te veel ideeën in je hoofd, te praktisch of te oplossingsgericht.
 • Valkuilen die te maken hebben met jouw communicatie: te kort door de bocht, bot, kortaf, teveel uitweiden, te lang van stof, te direct, onduidelijk, niet tot de kern komen.

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Trainen en coachen

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Lijst met valkuilen uitgewerkt

Onderstaand een lijst met uitgewerkte valkuilen.

aannames en aannemen dat...

Je zit volaannamesen je gaat er te snel vanuit dat het zo of zo in elkaar zit. Daardoor luister je niet meer goed en hoor je niet wat de ander wil vertellen. Jouw leerdoel is dat je meer onbevooroordeeld bent. Dat kun je leren.

aardig en leuk gevonden willen worden

Je wilt graagaardig en leuk gevonden wordenen je wringt je in alle bochten om dat te bereiken. Dit kan een valkuil zijn die bij de kwaliteit aanpassingsvermogen hoort. Natuurlijk kunnen er tal van andere aspecten meespelen waarom jijpleasegedragvertoont.

achteloosheid

In jeachteloosheidga je soms voorbij aan zaken die wel van belang zijn en die jouw aandacht vragen. Jouw leerdoel is om opmerkzaam te zijn, kritisch te blijven kijken. Ben je een levensgenieter? Of sta je heel relaxed in het leven? Dat zijn kwaliteiten waar je zuinig op mag zijn.

afstandelijk en gevoelloos

Op anderen kom je somsafstandelijk en gevoelloosover. Vinden anderen jou soms afstandelijk? Reageer je vaak onderkoeld? Wellicht ben je nuchter en sla je daarin soms door.

afwachtend en passief

Je bentafwachtend en passiefen de oorzaak kan zijn dat je in de doorgeslagen variant van geduld bent terechtgekomen. Je zou meer initiatief mogen nemen en je zou wat slagvaardiger kunnen zijn.

alles zelf willen doen

Jouw valkuil is dat jealles zelf wilt doenen wellicht komt dat door jouw kwaliteit zelfstandigheid of zelfredzaamheid. Misschien meen je dat je alles zelf moet doen omdat je dat zo geleerd hebt. Maar jij bent niet alleen op de wereld. Hulp vragen kan een leerdoel zijn. Vertellen wat je nodig hebt. Of ook: vertellen WIE je nodig hebt.

Persoonlijke valkuilen of zwakke punten: lijst met 125 voorbeelden (5)

altijd klaar staan voor een ander

Altijd klaar staan voor een anderlijkt een hoge vorm van dienstbaarheid maar in feite is het een auto verhuren maar verbieden dat je de brandstof mag bijvullen. Je kunt niet altijd klaar staan voor een ander. Ten diepste zit er nog iets anders onder namelijk: te weinig klaar staan voor jezelf. Jouw tank moet af en toe gevuld worden om hulpvaardig, zorgzaam en behulpzaam te kunnen zijn.

altijd aan het woord: te veel praten

Altijd aan het woord zijnis een valkuil. Want ja, wie te veel praat, luistert te weinig. Praten en luisteren gaan nu eenmaal niet tegelijk. Gevolg is dat je signalen mist. Je hoort niet wat de ander wil vertellen. Waarom niet? Je praat er alweer doorheen wellicht!

altijd het laatste woord willen hebben

Ben je een mens die graag gelijk krijgt en wil jealtijd het laatste woord hebben? Dan heb ik twee laatste woorden voor je: stop ermee! Jij hebt er niks aan en een ander zit hier helemaal niet op te wachten. Bovendien komt het de relatie met de ander niet ten goede. Wellicht ben je verbaal sterk en zeer welbespraakt. Zet deze kwaliteiten in en vermijd dat je doorslaat.

altijd willen winnen

Kun je slecht tegen je verlies, wilje altijd winnen?Vind je het moeilijk om soms te incasseren? Dan ben je wel gedreven maar dan in de doorgeslagen variant. Het neigt naar fanatisme. Je bent zoveel krachtiger wanneer je jouw wilskracht op de juiste manier leert inzetten!

arrogant

Wellicht hoor je het van anderen dat ze jouarrogant vinden. Of misschien ben jij je er bewust van dat je zo overkomt? Wil je deze valkuil vermijden? Zet dan jouw kwaliteit aanwezig en zelfverzekerd in en overdrijf niet.

bedeesd en timide

Voel jij je vaakbedeesd en timide? Dat kan ontstaan doordat je zeer ingetogen bent, wat een kwaliteit is. Of misschien ben je heel bescheiden! Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn.

bekrompen

Hoor jij weleens dat jebekrompen bent? Is dat de feedback die je soms krijgt? De kwaliteit is dat je behoudend bent. Je vernieuwt niet om te vernieuwen. Maar blijf je wel openstellen voor nieuwe strategieën en werkwijzen.

belerend

Je bedoelt het misschien goed maar in jouw over-zorgzaamheid ga je soms te ver. Dan kom jebelerendover op andere mensen. Met als gevolg dat anderen in de weerstand schieten. De kunst is om vroegtijdig los te laten en jouw kwaliteit zorgzaamheid beter te benutten.

bemoeizuchtig of bemoeiziek

Vinden mensen joubemoeizuchtig of bemoeiziek? Ik vind het nooit zo aardig klinken. Maar mocht jij je te snel bemoeien met andermans zaken dan ga je over de grens van de ander heen! Dat is niet goed voor de onderlinge verstandhouding.

altijd beren op de weg zien

Zie je vaakberen op de weg?Ik vraag dan: wat voor kleur beren zag je? Waren dat bruine beren? Of witte? Maar dat is maar gekheid. Het vertelt iets over jouw manier van denken. Je ziet snel gevaren en wellicht schiet je daarin door.

besluiteloos

Geen keuze is ook een keuze. Maar dat wist je al. Toch ervaar je dat je regelmatigbesluiteloosbent. Is het maken van keuzes moeilijk voor je? Dan is het leerdoel nu gesteld!

betuttelend

Wanneer jebetuttelendbent ga je over de grens van anderen heen. Je schrijft voor, je geeft adviezen waar niemand op wacht, je corrigeert en je creëert alleen maar weerstand bij de ander.

betweter

Een eigen mening hebben is prima! Een eigen weg vinden is een kwaliteit. Maar het kenmerk van debetweteris dat je het contact met de ander verliest. En voor je het weet strooi je jouw zienswijze en mening uit over andere mensen in jouw omgeving.

bewijsdrang

Een valkuil kan zijn dat je jezelf moet bewijzen. Maarbewijsdrangbetekent voor mij dat je gevangen zit in een nare vicieuze cirkel. Je bent niet los van andere mensen. Anderen bepalen jouw doen en laten. Daarom is het een valkuil!

uitgebreid

Ben je somsuitgebreid? Dan is er kans dat je de ander kwijtraakt met wat je eigenlijk zou willen vertellen. Ik zei het hiervoor al: breedsprakigheid is een valkuil. Weet je hoe het komt? Wil je er wat aan doen? Dat kan!

bot communiceren

Een valkuil die ook te maken heeft met communicatie isbot communiceren. Zeggen andere mensen dat jij soms bot bent? Noemen ze jou botterik? Weet je waar ze op doelen? En wat vertelt het over jouw energieniveau?

brutaal

Het gezegde is: eenbrutaalmens heeft de halve wereld. Maar je gaat dan wel over grenzen heen! Daarom zeg ik: een autonoom mens heeft de hele wereld. En dat kun jij zijn terwijl je alle respect voor jouw medemens behoudt.

(Video) Hoe bepaal je je sterke punten?

conflict vermijdend

Ben jeconflictvermijdend? Dat kan een valkuil zijn die voortkomt uit kwaliteiten als: gericht op de ander, harmonieus of bemiddelaar. Natuurlijk kunnen er ook andere redenen zijn. Heb je onze test al gedaan om inzicht te krijgen in jouwconflictstijl?

controlefreak

Controle en grip daar is niks mis mee. Sterker nog: het is heel sterk. Denk aan het bedrijfsleven: dan wil je toch grip houden op kosten en uitgaven maar ook op projecten? Zodra je eencontrolefreakwordt sla je door en wil je dingen in control houden die niet gezond zijn of die je belemmeren qua voortgang.

Bekijk de webinar over kwaliteiten en valkuilen

dichtklappen tijdens een gesprek

Isdichtklappen tijdens een gesprekvoor jou een issue? Merk je dat je soms geen weerwoord hebt? Weet je hoe dat komt? En is er wat aan te doen? Jazeker!

dogmatisch

dogmatischheeft een zonnige kant maar ook een schaduwzijde. De zonnige kant van een dogma is dat het de beginselen vastlegt. De zaken waar je voor gaat en waar je voor staat! De valkuil beschrijft dat je leerstellig bent, niet open staat voor andere standpunten. Dan sla je door!

de toneelschrijver

Dramatiseren is overdrijven. Dat is niet positief want op den duur ben je ongeloofwaardig. Ben jij erg betrokken? Komt het daardoor dat je somsdramatiseert?Het is een overmatige reactie op een bepaalde situatie.

dromerigheid

Je houdt van opschieten wellicht en soms ben je wat ongedurig. Dan gaat het je niet snel genoeg en ga jehet drama. Met als gevolg dat mensen zich soms tegen je keren of denken 'bekijk het lekker met je gedram'.

dwarsligger

Ben je soms tegendraads, eendwarsliggeren sta je vaak haaks op de gevestigde orde? Dat is een valkuil van de kwaliteit autonoom. Schiet nu niet te veel door. Je hebt er niks aan.

dwingend

Ben je beslist en kordaat? Dat zijn kwaliteiten. Zodra jedwingendwordt is de grap eraf. Anderen ervaren dan te weinig ruimte.

de kool en de geit willen sparen

Ben jij iemand diede kool en de geit wil sparen? Dan heb ik een mededeling: meestal hou jij geen kool en geen geit over. Je raakt ze beide kwijt!

dominant of bazig

Aanwezig zijn is een kwaliteit. Ga maar staan, zeg wie je bent en wat je wilt. Maar zodra jedominant of bazigwordt is de grap er snel af want dan ga je de ruimte innemen van andere mensen. Dat vinden ze niet fijn! Zelfs niet, al zeggen ze het niet tegen jou.

explosief in jouw communicatie

Ben jeexplosief in jouw communicatie? Dan reageer je soms te primair wellicht. Je schakelt je verstand even uit en je reageert puur vanuit emotie. Dat is een valkuil waar je iets aan kunt doen!

egoïsme

Ik hoor niet bij de categorie die heel belerend doet over het verkeerde vanegoïsme! Waarom niet? Het is een valkuil net zoals die andere (meer dan) 120 valkuilen die ik hier beschrijf. Niet meer en niet minder.

eigenwijs of eigengereid

Ben jeeigenwijs of eigengereid? Dan sta je tenminste ergens voor. Eigen wijs heb ik weleens vertaald als 'eigen melodie'. Zing je jouw eigen melodie? Dat is prima! Maar eigenwijs is wel de valkuil. De kunst in samenwerking is: op gelijke toonhoogte zingen, gelijkgestemd zijn en samenwerken. Als je dat goed kunt, is het prima om een eigen geluid te hebben. Wordt gewaardeerd zelfs!

emotionele verstrengeling

Ben je een gevoelsmens en reageer je vaak vanuit gevoel en emotie? Dan ligtemotionele verstrengelingop de loer. Hou het leerdoel in de gaten wat over afstand en nabijheid gaat.

fanatiek

Fanatiek zijn heeft te maken met WILLEN. Het is de valkuil van gedrevenheid. Ben jijfanatieken sla je daarin soms door? Daar kun je wat aan doen.

goedgelovig

Goedgelovigbetekent voor mij dat je een groot vertrouwen hebt in andere mensen. Dan neem je snel aan wat een ander jou vertelt. Je veronderstelt dat het klopt wat de ander beweert en zonder dat nader te onderzoeken neem je het voor waar aan.

geen tegenspraak dulden

De manager zei: 'iedereen mag zijn eigen mening hebben en dat stimuleer ik ook'. Maar in de praktijk bleek wel dat hijgeen tegenspraakkon verdragen. Dus hij bedoelde: 'ieder mag zijn eigen mening hebben, als je het maar met mij eens bent'.

gemakkelijk ingesteld

Ben jij weleens tegemakkelijk ingesteld? Dan sta je relaxed in het leven. Ben je een levensgenieter? En til je niet zo zwaar aan heel veel zaken waar anderen zich erg druk om maken? Pas op dat je niet doordrijft want dan mis je wel de essentie waar het om gaat.

gereserveerd of terughoudend

Ben jegereserveerd of terughoudend? Dat kan komen omdat nuchterheid een kwaliteit van jou is. Of zijn er dingen gebeurd waardoor jij je vertrouwen in de koelkast hebt gezet?

gevoelsarm of emotieloos

Wordt jou weleens verteld dat jegevoelsarm of emotieloosbent? Een reden kan zijn dat je rationeel bent ingesteld. Dat noem ik een kwaliteit. Jouw hoofd baseert zich op redenen, op feiten en logica. Maar sla je daarin door, dan raak je de verbinding met andere mensen en met je eigen gevoelens kwijt. De wereld bestaat niet alleen uit feiten en het bestaan is groter dan logica. Waar zit jouw beleving?

gezapigheid

Een valkuil die bij geduld hoort isgezapigheid. Het is een tweelingbroer van passiviteit. Ben je soms gezapig? Jouw leerdoel heet: initiëren.

hautain en hoogmoedig

Hoogmoed komt voor de val, zeiden de mensen vroeger. Ik noemhautain en hoogmoedigeen valkuil die hoort bij zelfoverschatting. Op een ander neerkijken of uit de hoogte doen, heeft niets met zelfvertrouwen te maken. Eerder met een gebrek aan eigenwaarde en zelfvertrouwen. Wie zelfverzekerd is, heeft geen hautaine houding nodig.

iedereen te vriend willen houden

Wil je graagiedereen te vriend houden? Een nobel streven, maar wat een klus hé? Wellicht ben je gemoedelijk en loyaal. Dat zijn mooie kwaliteiten. Maar iedereen te vriend houden gaat je niet lukken. Weet je waarom niet? Iedereen bestaat niet!

iemand te veel ontzien

Soms moet je weleens iemand ontzien omdat je weet dat hij/zij het moeilijk of zwaar heeft. Maariemand te veel ontzienheeft geen enkel nut. Je helpt er niemand mee en vaak is het een oneigenlijke bescherming van de ander.

impulsiviteit of impulsief

Ben jeimpulsief? Dat is de doorgeslagen variant van spontaniteit. Soms ook van besluitvaardigheid. Je doet dan iets op emotie en gevoel maar je hebt de consequenties niet goed overzien.

jezelf wegcijferen

Cijfer jij jezelf vaak weg? Dat noem ik: rekenen maar dan de verkeerde kant op. Je maakt je kleiner dan noodzakelijk en de ander verheerlijk je wellicht. Is bescheidenheid een kwaliteit die bij jou past?

jouw zin doordrijven

Mag je graagjouw zin doordrijven? Doe je dat vaak? Weet wel dat je dan behoorlijk aanwezig bent en een te groot stempel drukt op een beslissing of voorval.

koppig of halsstarrig

Ben jekoppig of halsstarrig? Dan ben je wellicht onbuigzaam, stijfkoppig, dwars of compromisloos? Jouw kwaliteit is dat je standvastig en volhardend bent. Maar koppigheid is een onaangename attitude die je niets brengt.

Persoonlijke valkuilen of zwakke punten: lijst met 125 voorbeelden (6)

kort van stof

Ben je somskort van stofin jouw communicatie? Dat is een valkuil die hoort bij de kernkwaliteit bondig. Jouw kwaliteit is dat je met een enkele zin kunt samenvatten wat de essentie is van een verhaal of vraagstuk. Maar soms.... ben je te kort van stof. Dan zou je wat uitgebreider mogen zijn, wil je de ander meenemen in jouw verhaal.

kortzichtig

Iskortzichtigheideen valkuil die bij jou past? Dan zie je veel zaken over het hoofd, terwijl je toch al een oordeel of mening hebt over de situatie. Misschien ben je consequent en principieel en sla je door naar de valkuil van deze kwaliteiten.

kritiekloos of klakkeloos

Heb je de neiging omkritiekloos of klakkeloosiets aan te nemen van anderen? Dan is jouw vertrouwen wel heel groot. Je zou best wat kritischer mogen zijn. Of anders gezegd: je zou alert en waakzaam moeten zijn, wil je voorkomen dat je vandaag of morgen in de boot genomen wordt.

laconiek

Ben jelaconiek? Dan lijkt het uiterlijk alsof je niet van je stuk te brengen bent. Je blijft gewoon kalm en rustig en je gaat onverstoorbaar je gang. Je vat de zaak zogenaamd heel nuchter op en het deert je weinig zoals dat op anderen overkomt.

langdradig: lang van stof

Ben jelangdradig: lang van stof? Dan heb je te veel woorden nodig om jouw verhaal te vertellen of toe te lichten. Jouw leerdoel is bondig en kernachtig communiceren. Is daar wat aan te doen? Jazeker! Daar hebben wij uitgebreide ervaringen mee.

lichtvaardig of lichtzinnig

Ga je somslichtvaardig of lichtzinnigmet situaties om? Is er regelmatig sprake van onderschatting? Neem je de situaties soms te weinig serieus? Wellicht is levenslustig een kwaliteit van je en sta je relaxed in het leven. Maar vergeet niet alert en opmerkzaam te blijven.

luchtfietserij of gebakken lucht

Verkoop je weleens gebakken lucht? Of zeggen mensen dat je doet aanluchtfietserij? Dan ben je te optimistisch ingesteld, je bekijkt de zaken te positief en je zou wat realistischer mogen zijn.

mateloos of grenzeloos

Kun je moeiljk maathouden? Ben jemateloos of grenzeloos? Dat kan zich uiten in tal van zaken: eten of drinken, sporten of het aanschaffen van nieuwe dingen. Maar het zit soms ook in je werk misschien wanneer je een workaholic bent. In ieder geval is jouw leerdoel begrenzen.

zinloos

Ben je meningloos? Neem je niet snel een standpunt in? Komt dat omdat je geen mening hebt? Of zeggen anderen dat jezinloosbent? Misschien ben je genuanceerd en onbevooroordeeld (oordeelvrij). Als dat zo is: dat zijn twee kwaliteiten. Maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom jij geen mening hebt. Misschien heb je nooit geleerd om een standpunt in te nemen. Of deden anderen dat voor jou, waardoor je niks te vertellen had.

met alle winden meewaaien

Als de wind uit het oosten komt, waai jij mee naar het oosten. Komt de wind uit het westen, dan waai jij mee naar het westen. Kortom:met alle winden meewaaienpast bij jou. Maar het is wel een valkuil. Misschien ben je meegaand en flexibel. Of je past je snel aan. De valkuil wijst erop dat je daarin doorslaat.

moraalridder

Ben jij moralistisch? Of ben jij eenmoraalridder? Dat betekent dat je erop uit bent om jouw regels en maatstaven ook aan anderen op te leggen. In feite draag je jouw ideeën, opvattingen, normen en waarden uit en brengt je het doorgaans over als zijnde de enige interpretatie.

schimmel vergiften

Is jouw valkuil dat je soms eenschimmel vergiftenbent? Dan ben je af en toe een twistgierig knibbelaar. Je kunt haarkloven over van alles en je zeurt en zanikt over tal van kleinigheden. Wellicht is jouw kwaliteit dat jij kritisch bent en oog voor details hebt.

naïef en naïviteit

Ben je somsnaïef? Naïef of te goed van vertrouwen zijn lelijke valkuilen. Omdat het je in moeilijkheden kan brengen. Het is niet zonder gevaar. Wellicht ben je niet kritisch en alert genoeg en stap je argeloos in een of ander avontuur. Leer om de balans te vinden tussen openhartigheid en opmerkzaamheid.

oordelen of veroordelen

Heb je snel de neiging om teoordelen of te veroordelen? Vul je het snel in voor anderen? Heb je snel last van aannames of vooringenomenheid? Of de neiging om anderen de maat te nemen, de les te lezen of te labelen? Wellicht kun je snel mensen en situaties inschatten. Maar je hangt er direct een oordeel aan en je kunt het ook verkeerd zien. Jouw leerdoel is onbevooroordeeld (dat is een kwaliteit).

te kritisch of te kritisch

Kritisch, alert, waakzaam of opmerkzaam: dat zijn kernkwaliteiten. Maar als je daarin doorslaat kun jete kritisch of te kritischworden. Dat is niet fijn. Dat kan de relatie schaden met anderen mensen maar het kan je zelf ook behoorlijk in de weg zitten. Jouw leerdoel is om wat meer te relativeren.

(Video) Wat zijn competenties en waar gebruik ik ze voor? - What the FAQ?! [#24]

onbezonnen en ondoordacht

Ben je somsonbezonnen en ondoordacht? Dat neigt naar impulsieve beslissingen waar je later spijt van kunt krijgen. Misschien ben je heel slagvaardig, besluitvaardig en stap je soms in die valkuil die onbezonnenheid wordt genoemd. Wat het betekent? Dat je de consequenties van jouw keuzes of daden op dat moment te weinig overdacht hebt.

onderdanig

Dienstbaar zijn is een gave, een kwaliteit of een deugd zelfs. Maar zodra jeonderdanigbent, ben je niet meer dienstbaar. Waarom niet? Dan gaat het ten koste van je zelf en dat kan nooit de bedoeling zijn.

onpersoonlijk

Kom jij weleensonpersoonlijkover op andere mensen? Dat is de doorgeslagen variant van no-nonsens en nuchterheid. In feite maak je te weinig verbinding.

onzichtbaar

Is jouw valkuil dat jij je nogal eensonzichtbaarmaakt? Dat betekent dat jij je plek weg geeft. Je neemt geen ruimte meer in. Je verschuilt je. Dat is de valkuil van bescheidenheid. Dus mocht bescheidenheid jouw kwaliteit zijn dan is jouw leerdoel dat jij je zelf zichtbaar leert maken. Oftewel: dat jij je leert profileren. Er kunnen ook andere oorzaken zijn waardoor jij onzichtbaar bent voor anderen. Wellicht heb je behoefte aan meer zelfvertrouwen en wil je je zelfverzekerder voelen. Wat let je om eraan te werken?

ongeduldig

Kun jij je geduld nogal snel verliezen? Hou je van opschieten, aanpakken en doorpakken? Dan ligt de valkuil vanongeduldop de loer. Jouw leerdoel is geduld. Of zoals iemand pas zei: 'tot 10 leren tellen'. En ik voeg eraan toe: 'tel niet te snel'.

ongestructureerd

Is jouw valkuil dat jeongestructureerdbent? Waar zit dat in? Hoe je met je spullen om gaat? Of hoe je taken uitvoert? Weet jij welke kwaliteit daarbij kan horen? Of zijn er andere oorzaken waardoor je verstrooid en warrig bent zo af en toe?

ongezonde nieuwsgierigheid

Heb je soms last vanongezonde nieuwsgierigheid? Dat is een valkuil! Weet je wat ongezonde nieuwsgierigheid is? Dat jij je neus in andermans zaken steekt, waar je niks mee te maken hebt. Of dat jij je bemoeit met zaken waar je niet verantwoordelijk voor bent.

Onstuimig

Ben jeonstuimig?Dan ben je: moeilijk te bedwingen, onbeheerst, wild, onrustig en druk, losbandig. Kortom: je hebt jezelf blijkbaar niet helemaal onder controle qua emotie en gevoel.

Persoonlijke valkuilen of zwakke punten: lijst met 125 voorbeelden (7)

opdringerig

Directief zijn is een kernkwaliteit. Maar je kunt erin doorslaan. Die valkuil heb ikopdringeriggenoemd. Kenmerk is dat je over andermans grenzen heen gaat. Welke woorden daarbij passen? Brutaal, onbescheiden en vrijpostig.

offer

Misschien ben je heel zorgzaam en soms over-zorgzaam. Of je bent bijzonder gericht op jouw medemens. Dat zijn mooie kwaliteiten. Toch? Maar zodra het woordofferzijn intrede doet, zit je in een valkuil die je echt moet zien te vermijden. Het zuigt je namelijk leeg. Uitputting dreigt op de lange termijn.

overbetrokken

De wereld zit te wachten op betrokken mensen. Betrokken is een kwaliteit, waar behoefte aan is. Zodra jeoverbetrokkenraakt ben je niet meer in je goede doen. Niemand heeft er wat aan. Het leidt tot uitputting, en het is een basisingrediënt voor de burn-out samen met nog wat meer persoonlijke eigenschappen. Afstand houden is van belang. Ik spreek liever over distantie. In je over-betrokkenheid passeer je de grens van anderen en die van je zelf.

overgevoelig

Ben jeovergevoelig, lichtgeraakt of snel aangedaan? Dat is de valkuil van gevoeligheid. Je slaat dan wat door naar het sentiment. De kunst is om de zaken wel op afstand te blijven bekijken.

over-verantwoordelijk

Ik noemde over-betrokkenheid als ingrediënt voor uitputting. Daar kun je de valkuiloververantwoordelijkwel aan toevoegen. Wanneer je je over-verantwoordelijk voelt, ga je over eigen grenzen heen maar ook over die van anderen.

overheersend

Ben je aanwezig en ben jij iemand die zichzelf sterk profileert? Zodra jeoverheersendwordt, sla je door. Bewustwording is van belang.

overzorgzaam of te zorgzaam

Wat is het verschil tussen zorgzaam en over-zorgzaam? Deze vraag kreeg ik onlangs. Heel eenvoudig. Zorgzaam is een kwaliteit. Wanneer je die benut, tank je bij qua energie. Zodra jeoverzorgzaam of te zorgzaamwordt, wordt jouw persoonlijke energietank niet bijgevuld. Het kost je energie! Hoe weet je dan wat het verschil is? Dat voel je! Grenzen voel je.

Persoonlijke valkuilen of zwakke punten: lijst met 125 voorbeelden (8)

overenthousiast, overdreven of te uitbundig

Enthousiasme is een kwaliteit. Het is een teken dat je bezield of begeesterd bent. Maar je kunt doorslaan en dan haken anderen af. Wanneer? Wanneer jeoverenthousiast, overdreven of te uitbundigbent. Niet iedereen is daarvan gediend.

pamperen

Hoe meer je pampert, hoe luier de ander wordt. Dat zinnetje heb ik al zo vaak gebruikt. Ik vind het een mooie woordspeling oppamperen. Waar gaat het om? Je helpt niemand door te pamperen. Sterker nog, wil je iemand voorthelpen? Geef hem/haar een hengel maar geen vis.

perfectionisme

Overperfectionismeis al heel wat gezegd. Ook ik heb er best veel over geschreven de afgelopen jaren. Het kan de valkuil zijn van kwaliteitgericht, accuratesse of zorgvuldigheid. Maar ik noem het ook een roze wolk. Het is een onzinnig streven om perfect te willen zijn. Waarom? Je was niet perfect, je wordt niet perfect en je zou het niet moeten willen zijn. Het leven verloopt niet volgens een strak schema. Leren relativeren en loslaten is het leerdoel.

pessimistisch

Wanneer je de zaak serieus neemt of wanneer je een serieuze taak- of levensopvatting hebt dan komt de valkuilpessimistischsnel om de hoek kijken. Wees serieus maar probeer wel te genieten. Dat is de boodschap.

pietluttig

Ben jij pietje precies of ben jij somspietluttig? Dan val je over iedere komma. Of anders gezegd: Piet Lut maakt van iedere verkeerde komma een punt. Je slaat door in precisie. Vinden mensen jou weleens een haarklover? Of als ze het plat zeggen: een kommaneuker of een mierenneuker? Zet dan jouw kwaliteit oog voor details in en vermijd de valkuil van pietluttigheid.

probleemvermijdend

Ben jeprobleemvermijdend? Ga je problemen uit de weg? Sluit je je ogen voor een stuk realiteit? Dan wordt het tijd om de werkelijkheid onder ogen te zien. Het zal je helpen.

Persoonlijke valkuilen of zwakke punten: lijst met 125 voorbeelden (9)

redetwisten: altijd de woordenstrijd aangaan

Is jouw valkuil dat je snel de woordstrijd aangaat? Hou je vanspraak wendingen? Wellicht ben je verbaal sterk! Maar je hebt er niet zoveel aan. Je wint er niks mee. Leerdoel is: luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Een competitie aangaan heeft geen enkel nut en niemand raakt daardoor overtuigd van jouw standpunten.

reactief ingesteld

Ben jereactiefingesteld? Dan geef je de regie uit handen. Een reactieve instelling hoort thuis in het hoekje van passiviteit. Past de kwaliteit geduldig bij jou? Benut deze in samenhang met een pro-actieve houding.

rebellen

Ben jijrebellenof zeggen ze dat je rebelleert? Dan ben je balorig, onwillig en weerspannig. Je weigert je te voegen naar de maatschappelijke norm, de gevestigde orde of het heersende gezag.

rechtlijnig denken

Isrechtlijnig denkeneen valkuil die jij herkent? Wellicht ben je principieel en sla je daarin soms door. Of ben je heel consequent en interpreteer je de zaken vooral naar de letter van de wet. Principieel en consequent zijn mooie kwaliteiten. Maar blijf het wel in de juiste proporties zien.

weerspannige

Wanneer jeweerspannigebent dan ben je: onwillig en weerspannig, vol verzet en weerstand, opstandig en tegendraads, geneigd om je te verzetten, dwars, koppig en halsstarrig, onhandelbaar en onwillig, stribbelig en dwars, tegenstrevend en weerbarstig.

roekeloos of overmoedig

Gedurfd zijn is een kwaliteit. Of misschien ben je avontuurlijk ingesteld. Ook een mooie kwaliteit. Zodra het neigt naarroekeloosheid of overmoeddan is de kracht eruit en kom je in de buurt van onbezonnen acties.

roomser zijn dan de paus

Ben je somsroomser dan de paus? Dat is geen gemakkelijk leven. Maar je slaat dan echt door naar het braafste jongetje of meisje van de klas. Principieel zijn heeft een functie en integer zijn is een kernwaarde. Maar doorslaan heeft geen functie. Ik druk het weleens zo uit: wanneer de preciezen te precies worden, heb je de rekkelijken nodig en wanneer de rekkelijken te rekkelijk worden, heb je de preciezen nodig'. Het bewaart voor onevenwichtigheid.

saai overkomen

Ben jij iemand diesaai overkomt? Vind je dat zelf of vinden anderen dat? In feite ben je dan te weinig levendig! Ben je iemand die heel betrouwbaar en integer is? Dat zijn kwaliteiten. Ook hier geldt: niet doorslaan!

struisvogelpolitiek: de kop in 't zand steken

Een manier om de zaak te ontwijken isstruisvogel politiek. Wat doet een struisvolgel? De kop in 't zand steken en vandaar deze uitdrukking. Je steekt de kop in 't zand om niet te ervaren, te voelen of om weg te kijken en te vermijden.

sentimenteel

Heb je de neiging om door te slaan naar hetgevoelens?Dat kan maar het is wel een valkuil. Misschien ben je heel gevoelig. Sentiment is een voorbeeld van overgevoeligheid. Je kunt de zaken qua beleving dan niet meer in de juiste proporties zien.

slaafs

Slaafswordt vaak geduid als een valkuil. En ik begrijp wat daarmee wordt bedoeld. Het is een vorm van deemoedigheid of dienstwilligheid die ongezond is. Een kwaliteit van jou kan zijn dat je gezagsgetrouw bent. Maar zodra je doorslaat wordt het ongezond. Blijf kritisch!

sociaal wenselijk gedrag

De valkuil vansociaal wenselijk gedragwou ik op deze pagina expliciet benoemen. Waarom? Omdat de wereld daar vol van zit. Het wordt ons aangeleerd om een SWG-diploma te halen. Dat is een diploma voor: Sociaal Wenselijk Gedrag. Dat kun je behalen bij het trainingsinstituut IABW: In Alle Bochten Wringen. Beter is overigens dat je het afleert en een eigen koers ontwikkelt.

spijkers op laag water zoeken

Zoek jespijkers op laag water? Dan ben jij regelmatig op zoek naar kleine en onbeduidende zaken die er werkelijk niet toe doen. Vraag is: kun je ze ook vinden? Wellicht is jouw kwaliteit dat je kritisch bent. Blijf wel balans houden tussen kritisch en relativeringsvermogen.

starheid

Ben je af en toestaan ​​stijf? Wellicht de valkuil van de kwaliteit gestructureerd. Structuur wordt dan dwangmatig. Maar je kunt ook op andere manieren star zijn of verstarren.

Persoonlijke valkuilen of zwakke punten: lijst met 125 voorbeelden (10)

stellig in de communicatie

Een valkuil voor jouw persoonlijke communicatie is:stellig in de communicatie. De kwaliteit die past is: uitgesproken en ergens voor staan. Maar soms kun je net te heftig zijn in het uitdragen van jouw standpunt. Dat kun je overigens afleren. Waardoor je anderen eerder overtuigt van jouw boodschap.

(Video) Je sollicitatiegesprek voorbereiden binnen 15 minuten + 5 voorbeeldvragen

ijver of ijver

Ben je eenstreven? Is dat een valkuil die bij jou past? Misschien is het een grote drijfveer voor je. Het is de valkuil van gedrevenheid of 'grensverleggend'. Streberigheid neigt naar fanatisme.

te aardig, te lief of te vriendelijk

Je bent gemoedelijk, aardig, vriendelijk en meelevend. Maar soms ben jete aardig, te lief of te vriendelijk. Erg? Jawel! Want jij krijgt daar zelf last van. Anderen gaan gemakkelijk over jouw grens heen. Dat zou je niet moeten willen.

amicale thee

Amicaal is een vriendelijke kwaliteit maar je kunt ookamicale theezijn. Dan voel je verhoudingen niet aan of je gaat over de grens van anderen heen. Het is een vorm van grensoverschrijdend gedrag.

te begripvol of te inlevend

Empathie, inlevingsvermogen, invoelingsvermogen en begrip zijn mooie kwaliteiten in het menselijke verkeer. Maar zodra jete begripvol of te inlevendwordt dan ga je er met het verdriet of de boosheid van een ander vandoor. Je neemt het mee, draagt het bij je. In feite kun je niet meer loslaten. En dat haalt de kracht net uit de kwaliteiten.

te veel wikken en wegen

Ben je bedachtzaam? Doordacht en weloverwogen? Dan is je valkuil: te veelwikken en wegen. En maar afwegen, opnieuw overdenken, kleine letters lezen, nog een keer bekijken. Maar je pakt niet door. Besluitvaardigheid is jouw leerdoel.

te behulpzaam of te hulpvaardig

Ben je behulpzaam of hulpvaardig? Dat zijn mooie kwaliteiten. Maar wellicht ben je somste behulpzaam of te hulpvaardig. Dan maai je buurman's gras terwijl er niemand om vraagt. Kortom: je biedt hulp waar niet om gevraagd wordt. Begrenzen is een leerdoel evenals loslaten.

te oplossingsgericht

Ben je oplossingsgericht? Dan hebben we jou nodig in tal van situaties. Maar je kunt ookte oplossingsgerichtzijn. Dan drijf je door. Niet doen dus!

te praktisch

Ben je praktisch ingesteld? Top! Dan kun jij moeilijke theoretische zaken vertalen naar de praktijk van alledag. Maar je kunt ookte praktischzijn. Hoe kan dat? Soms los je vraagstukken niet op door praktisch te zijn. Anders gezegd: soms is er behoefte aan een andere oplossing.

zaken te rooskleurig voorstellen: té optimistisch ingesteld

Optimisme is een kernkwaliteit. Maar wanneer je zakente rooskleurig voorsteltdan ben je té optimistisch ingesteld. Je verliest de realiteit uit het oog. Op den duur zal dat ten koste gaan van jouw geloofwaardigheid.

te loyaal of overloyaal

Kun je ookte loyaal of overloyaalzijn? Die vraag kreeg ik pas. Ook deze valkuil reken ik als ingrediënt voor uitputting en oververmoeidheid. Misschien ben je zo trouw als een hond, wil je niemand teleurstellen, terwijl het je uitput qua energie. Wees loyaal maar stel een grens!

veeleisend en de lat te hoog leggen

Ben jeveeleisend? Leg je de lat vaak te hoog? Waarom doe je dat? Het is nergens voor nodig! We zien je zo wel staan. Vermijd deze valkuil. Het is een gevaarlijke valkuil want je overvraagt je zelf.

té direct en confronterend in de communicatie

Ben jeté direct en confronterend in de communicatie? Dan komt jouw boodschap niet goed over. Je bereikt niet wat je zou willen bereiken. Hooguit schieten anderen in de weerstand, lopen ze om je heen of gaan ze jou vermijden. Wees direct maar tactvol! Dat kun je leren! Hoe? Bel voor een afspraak!

té principieel zijn

Kun je danté principieelzijn? Dat is toch bijzonder! Nou, ik vind van niet! Je kunt overal in doorslaan. En wanneer je roomser wil zijn dan de paus dan ben je te principieel.

té sturend

Ben je somsté sturend? Dan worden anderen door jou overruled en voelen ze te weinig ruimte voor eigen keuzes. Op den duur gaat dat de relatie schaden. Er is niks mis met sturen! Soms is het nodig om een doel te bereiken. Maar laat de ander aansluiten in de weg die je samen gaat.

teruggetrokken

Ben je een beetjeteruggetrokken? Of is dat in bepaalde situaties zo? Bijvoorbeeld in groepen? Het kan de valkuil van ingetogenheid zijn. Dat is een kwaliteit! Maar er kunnen ook andere zaken een rol spelen waarom jij teruggetrokken bent.

te veel hooi op de vork nemen

Ben je iemand diete veel hooi op de vork neemt? Overvraag je jezelf? Stel je te hoge doelen? Verwacht je te veel van jezelf? Dat is niet goed. Je gaat over je eigen grens heen!

te veel denken en te weinig doen

Ben je een denker? Weet je wat de valkuil is? Inderdaad:te veel denken en te weinig doen. Je komt dan niet meer in actie. Je blijft maar beschouwen. Uiteindelijk maak je niks klaar!

te veel ideeën in jouw hoofd?

Heb jete veel ideeën in jouw hoofd? Ben je heel creatief? Of een generator van ideeën? Blijf ze wel op aarde zetten en maak plannen. Zet plannen om in doelen en concrete actiepunten. Voorkom dat het luchtfietserij wordt.

uitweiden in jouw communicatie

Een valkuil in de communicatie kan zijn:uitweiden. Dat betekent dat je de kern van de boodschap niet meer overdraagt, waardoor anderen afhaken. Kernachtig communiceren is jouw leerdoel.

van de hak op de tak springen

Ben jij iemand die somsvan de hak op de tak springt? Gaan jouw gedachten van hot naar her? Dat kan gevolgen hebben voor de communicatie. Wellicht dat je de rode draad snel uit het oog verliest.

verkwistend

Gul en vrijgevig is een kwaliteit.Verkwistendkan de valkuil zijn. Wanneer je verkwistend bent, geef je te veel uit. Verkwistend komt van kwistig en dat wil zeggen dat je rijkelijk, gul en goedgeefs bent. Maar verkwisting duidt op buitensporig en onmatig of overmatig zijn. Wees gul en ken je grens daarin!

verwaand, verwaand en hooghartig

Wanneer je de valkuilverwaand, verwaand en hooghartigherkent, dan heb je een te hoge pet op van je zelf! Je kijkt op een ander neer, om je eigenwaarde te rechtvaardigen. Je reageert uit de hoogte maar diep vanbinnen zit een kwijnende onzekerheid.

verwend

Verwendnoem ik een valkuil!. Je legt je zelf te veel in de watten, je vertroetelt je zelf maar je knokt niet meer om wat te bereiken. Je meent dat het vanzelf gaat!

voorbarig

Voorbarig zijn noem ik een valkuil. Het is in feite vooruitlopen op de situatie die er nog niet is en waarvan je ook niet weet of die er komt. Het kan je behoorlijk in de weg staan wanneer je regelmatigvoorbarigbent. De kwaliteit die erbij hoort noem ik: voortvarend!

wantrouwend of achterdochtig

Ben jewantrouwend of achterdochtig? Of vinden andere mensen dat jij zo bent? Wist je dat dit een valkuil kan zijn? Maar dat er ook andere redenen kunnen zijn waarom jij wantrouwend en achterdochtig bent geworden? Hoe zit het bij jou?

onvoorspelbaar

Wispelturigheid is een valkuil. Ben jij somsonvoorspelbaar? Dan ben je minder van de vaste lijn of vaste hand. Je reageert op het ene moment anders dan op het andere moment.

wollig of vaag communiceren

Wollig of vaag in de communicatie: Ben je wollig, indirect of ontwijkend in jouw taalgebruik? Dat is een valkuil die bij tactvol communiceren kan horen. Jouw leerdoel is om directer te zijn. Of past de kwaliteit diplomatiek bij jou?

zelfingenomenheid

Ben je zelfingenomen? Dat klinkt niet positief. Maar wellicht hoor je wel vaker dat je het behoorlijk met jezelf getroffen hebt.Zelfingenomenheidis de doorgeslagen variant vanaanwezigzijn of van jezelf waarderen.

zelfonderschatting

Zelfonderschatting: heb jij daar last van? Doe je dat met regelmaat? Weet je ook waarom je dat doet? Wordt het niet eens hoog tijd om ermee te stoppen? Waarom doe jijzelf zoveel tekort? Waarvoor is dat nodig? Welke kwaliteit hoort erbij? Dat zou bescheidenheid kunnen zijn.

zorgen maken en overbezorgd zijn

Ben je overbezorgd? Maak jij je vaak zorgen?Zit je gauw ergens over in? Zit je gauw iets dwars? Dan begin ik om jouw kracht te benoemen. Je hebt speciale voelhorens voor wat er mis kan gaan of wat nog niet helemaal op orde is. Jij hebt oog voor detail. Dat is de positieve kant! Maar je slaat erin door! En dat kun je afleren waardoor je meer in je kracht komt!

zwaar op de hand

Ben jezwaar op de hand? Of zwaarwichtig? Dan doe je niet ‘maar zo’ of ‘zomaar’ iets. Je bent wars van lichtzinnigheid, onbesuisdheid, en onbezonnenheid. Maar het is een valkuil. Welke kwaliteit hoort erbij denk je?

zweverig

Zweverig is een woord dat nogal snel wordt gebruikt. Iemand zegt bijvoorbeeld: ‘dat is mij tezweverig’. Weet je wat grappig is: als iemand dat zegt, snap ik nooit wat hij/zij bedoelt. Waarom niet? Het is veel te zweverig en dus niet duidelijk. Zweverig is een valkuil die hoort bij idealistisch. Leerdoel is: concreet en realistisch.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven doorJan Stevens.

Persoonlijke valkuilen of zwakke punten: lijst met 125 voorbeelden (11)

Telefonisch contact? Heb je vragen?Bel ons op0528 23 60 30en vraag naar Monique van Nuil.

(Video) Jouw persoonlijke SWOT

FAQs

Persoonlijke valkuilen of zwakke punten: lijst met 125 voorbeelden? ›

Valkuilen zijn eigenschappen waarin je doorslaat. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een valkuil niet een zwak punt of een negatieve eigenschap. Het is eigenlijk een kwaliteit die je te veel inzet. Zet het woordje 'te' voor je kwaliteit en je weet wat je mogelijke valkuil is.

Wat zijn valkuilen van jezelf? ›

Valkuilen zijn eigenschappen waarin je doorslaat. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een valkuil niet een zwak punt of een negatieve eigenschap. Het is eigenlijk een kwaliteit die je te veel inzet. Zet het woordje 'te' voor je kwaliteit en je weet wat je mogelijke valkuil is.

Wat zijn je zwakke punten sollicitatiegesprek? ›

Het lijkt alsof je een sterk punt van jezelf noemt, maar eigenlijk ben je aan het opscheppen: Voorbeeld: “Ik ben erg perfectionistisch en ik verlaat het kantoor pas als ik helemaal tevreden ben.” Of: “Ik vind het moeilijk om nee te zeggen tegen collega's en hierdoor werk ik vaak meer uren dan in mijn contract staat.”

Wat zijn je zwakke punten voorbeelden? ›

Zwakke punten:
 • Onzekerheid.
 • Afwachtend.
 • Alles zelf willen doen.
 • Altijd het laatste woord willen hebben.
 • Impulsiviteit.
 • Kritisch.
 • Chaotisch.
 • Te veel hooi op de vork nemen.
Dec 29, 2021

Wat zijn mijn zwakke eigenschappen? ›

Slechte eigenschappen
 • Ik ben niet snel tevreden.
 • Ik ben direct.
 • Ik kan ongeduldig zijn.
 • Ik kan chaotisch zijn / overkomen.
 • Ik kan moeilijk nee zeggen.
 • Ik ben soms té zorgvuldig.
 • Ik kan me soms moeilijk concentreren.
 • Ik kan gesloten overkomen / ben gesloten.

Wat zijn je zwaktes? ›

Kies welke slechte eigenschappen je noemt en welke niet.

Als de zwakke punten die je opnoemt bijvoorbeeld net essentieel zijn voor de functie waar je voor solliciteert. Kies daarom voor slechte eigenschappen die minder relevant zijn, of maar weinig invloed zullen hebben op je prestaties.

Wat zijn verbeterpunten voorbeelden? ›

Wat zijn belangrijke verbeterpunten?
 1. Tijdmanagement. ...
 2. Leiderschap. ...
 3. Ambitie. ...
 4. Interpersoonlijke communicatie. ...
 5. Samenwerken. ...
 6. Concrete vakkennis. ...
 7. Flexibiliteit.
Oct 24, 2022

Wat zijn de sterktes en zwaktes? ›

De SWOT-analyse heeft betrekking op de sterktes (strengths), zwaktes (weaknesses), kansen (opportunities) en bedreigingen (threats) van een bepaalde situatie or organisatie. Strengths zijn de interne positieve punten en weaknesses de interne negatieve punten.

Wat zijn je positieve en negatieve eigenschappen? ›

lijst met karaktereigenschappen
positieve eigenschappennegatieve eigenschappen
enthousiastgevoelig
flexibelkoppig
spontaanmoeilijk 'nee' zeggen
trouwmoeilijk voor mezelf opkomen
22 more rows

Wat zijn zwakke kanten van jezelf? ›

Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.

Wat is je grootste zwakte? ›

Wat is jouw grootste zwakte of wat zijn jouw slechte eigenschappen? Bij het noemen van je zwaktes moet je iets tactvoller te werk gaan. Zeg bijvoorbeeld niet dat je een ongelooflijke hork bent of dat je absoluut niet met mensen kan omgaan.

Wat zijn je drie sterkste punten? ›

voorbeelden van sterke punten
 • (pro)actief;
 • assertief;
 • ambitieus;
 • behulpzaam;
 • creatief;
 • dapper;
 • zelfverzekerd;
 • doorzetter;

Wat zijn voorbeelden van slechte eigenschappen? ›

Lijst met slechte eigenschappen
luirechtlijnig
verkwistendasociaal
chaotischdrammerig
strengovermoedig
traagonhandig
12 more rows

Wat zijn persoonlijke eigenschappen voorbeelden? ›

Dit rijtje voorbeelden van persoonlijke eigenschappen maakt dat duidelijk:
 • Leergierig.
 • Nuchter.
 • Positief.
 • Spontaan.
 • Zorgzaam.
 • Voortvarend.
 • Geduldig.
 • Sensitief.

Hoe kom je achter je sterke en zwakke punten? ›

Vraag het dan eens aan mensen uit je directe omgeving, zoals je ouders, vrienden of (oud)collega's. Zij kennen je goed en kunnen input geven. Niet alleen kunnen zij je sterke punten benoemen, maar vaak ook wat zwakke punten. Men weet vaak beter waar ze goed in zijn dan waar ze minder goed in zijn.

Wat is de valkuil van voorzichtig? ›

Het gevaar van bedachtzaam is dat besluiten nemen uitgesteld worden. Dat een besluit nemen te lang duurt, waardoor je in de valkuil terecht komt van besluiteloosheid. De uitdaging voor een bedachtzaam persoon is om snel een beslissing te nemen, besluitvaardig te zijn, zonder roekeloos te worden, de allergie.

Wat is de valkuil van handig? ›

Eigenschappen en kwaliteiten met een H
Positieve eigenschappen & kwaliteitenNegatieve eigenschappen & valkuilen
HandigGeen dingen uit handen willen geven, alles zelf willen doen
HardnekkigFanatiek
HardwerkendWorkaholic
HarmonieusConflict vermijdend of toedekken
10 more rows
Feb 20, 2021

Wat zijn persoonlijke ontwikkelpunten? ›

10 voorbeelden van ontwikkelpunten om tijdens een sollicitatiegesprek te benoemen
 • Een minder afwachtende houding aannemen.
 • Je controledrang aanpakken.
 • Minder gereserveerdheid.
 • Je impulsiviteit aanpakken.
 • Minder onzeker zijn.
 • Minderen met overbezorgd of overbetrokken zijn.
 • Minder sceptisch zijn.
Mar 7, 2022

Waar zie je jezelf over 5 jaar voorbeeld? ›

Ik ben iemand die graag de beste wil zijn. Als ik iets doe, dan doe ik het goed én kijk ik waar het nog beter kan. Daarom zie ik mijzelf over vijf jaar niet als teamleider of iets dergelijks, maar nog steeds werkzaam in dezelfde functie. Als een ervaren medewerker waar iedereen op kan bouwen en vertrouwen.

Wat kunnen werkpunten zijn? ›

Mijn sterke punten
Ik kan goed met anderen omgaan.Ik ben een harde werker.
Ik weet heel goed wat ik kan en wat ik niet kan.Ik leer graag bij.
Ik kan opmerkingen goed verdragen.Ik heb een goed ruimtelijk inzicht.
Ik help graag mensen.Ik werk graag de dingen tot in de puntjes af.
10 more rows

Wat zijn verbeterpunten op werk? ›

Het zijn punten waarmee je moeite hebt, die belangrijk zijn om te ontwikkelen. Denk dan ook niet over zwakke punten als iets waar je niets aan kunt doen, maar zie ze als verbeterpunten. Het is goed om je hiervan bewust te zijn, want als jij jouw zwakke punten kunt verbeteren, ontwikkel jij jezelf.

Hoe maak je slechte eigenschappen juist positief? ›

meld je aan voor onze nieuwsbrief.
 1. zo maak je van slechte eigenschappen ontwikkelpunten: 4 tips. ...
 2. tip 1: geef de slechte eigenschap context. ...
 3. tip 2: praat erover alsof het ontwikkel- of verbeterpunten zijn. ...
 4. tip 3: kies je negatieve eigenschappen zorgvuldig. ...
 5. tip 4: laat je zwakke punten in je voordeel werken.

Hoe formuleer je een verbeterpunt? ›

Een aantal handige tips!
 1. Maak het verbeterpunt zo concreet mogelijk. Vaak is er wel de wil om aan de slag te gaan, maar blijft de daadwerkelijke actie uit. ...
 2. Wijs actiepunten toe. ...
 3. Communiceer wat jullie verstaan onder het verbeterpunt.

Wat zijn sterktes voorbeelden? ›

Sterke eigenschappen: voorbeelden (alle beroepen)
 • Analytisch denken.
 • Assertiviteit.
 • Bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen.
 • Betrouwbaarheid.
 • Communicatievaardigheden.
 • Creativiteit.
 • Doorzettingsvermogen.
 • Eigen initiatief.

Wat zijn je sterktes? ›

Sterkte definities

Een eigenschap of omstandigheid van een organisatie die gunstig is voor het nastreven van haar doelstellingen.

Wat kunnen persoonlijke bedreigingen zijn? ›

Dit zijn bedreigingen waar je invloed op hebt, zoals concurrerende collega's, of bedreigingen die onverwachts kunnen komen. Bij dit laatste moet je denken aan zaken als: veroudering van je kennis, toenemende concurrentie van andere bedrijven of een economische recessie.

Waar je goed in bent voorbeelden? ›

Ik ben altijd vrolijk Ik ben erg direct. Ik kan goed samenwerken. Ik ben innovatief. Ik ben erg organisatorisch.

Wat zijn kenmerken van jezelf? ›

Persoonlijke eigenschappen zijn kwaliteiten, valkuilen, sterktes en zwaktes waar jij over beschikt als mens. Voorbeelden van persoonlijke eigenschappen kunnen zijn: gedisciplineerd, gedreven, enthousiast, gestructureerd, flexibel, empathisch enzovoort.

Wat wil eigenschap zeggen? ›

Karaktereigenschappen, ook wel kwaliteiten genoemd, zeggen iets over wie jij bent. Deze eigenschappen kunnen goed of slecht zijn en daarom willen werkgevers ze vaak van je weten. Een eigenschap moet je trouwens niet verwarren met een vaardigheid of competentie, dat is iets wat je jezelf aanleert.

Waarom ben jij geschikt voor deze functie? ›

Relevante werkervaring

Er is vast wel iets in de vacaturetekst te vinden wat je al een keer gedaan hebt. Vertel hierover. Geef aan wat je er zo leuk aan vond en waarom je hier verder mee wilt in de nieuwe functie. Je kunt ook vertellen wat je van die ervaringen hebt geleerd en wat je een volgende keer anders zou doen.

Waarom zouden we jou moeten aannemen? ›

vraag 4: waarom moeten we jou aannemen

Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.

Waarom zou je hier willen werken? ›

Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.

Wat zijn positieve punten? ›

Positieve eigenschappen zijn persoonlijke kwaliteiten die bij je passen. Vaak zijn het karaktereigenschappen, maar je kunt positieve eigenschappen ook ontwikkelen. Ze zijn belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek, omdat ze je nieuwe werkgever een idee geven over wie je bent en wat je aan het bedrijf kunt toevoegen.

Wat zijn je sterke competenties? ›

30 competenties voorbeelden
 • Analyserend vermogen. Je kunt ingewikkelde vraagstukken goed doorgronden en legt connecties. ...
 • Aansturend vermogen. Je weet hoe je taken moet delegeren en welke persoon geschikt is voor welke taak. ...
 • Assertief communiceren. ...
 • Autonoom. ...
 • Collegiaal. ...
 • Communicatief vaardig. ...
 • Creatief vaardig. ...
 • Doorzetter.

Wat is je beste eigenschap? ›

Positieve eigenschappen en competenties
 • Behulpzaam.
 • Doorzettingsvermogen.
 • Enthousiast.
 • Flexibiliteit.
 • Innovatief.
 • Kritisch.
 • Loyaal.
 • Oprecht.
Aug 13, 2019

Welke eigenschappen zijn belangrijk? ›

Professionele eigenschappen
 • Aanpassingsvermogen. Je blijft efficiënt werken onder wisselende omstandigheden door je steeds aan te passen aan de omgeving, taken, verantwoordelijkheden, en/of mensen.
 • Discipline. ...
 • Accuraat. ...
 • Creativiteit. ...
 • Anticiperen. ...
 • Durf (risico's durven nemen) ...
 • Besluitvaardig. ...
 • Doorzettingsvermogen.

Wat zijn goede vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek? ›

Sollicitatiegesprek? Bereid u voor op deze 11 vragen
 1. Kunt u iets over uzelf vertellen? ...
 2. Waarom solliciteert u? ...
 3. Wat zijn uw sterke punten? ...
 4. Wat zijn uw zwakke punten? ...
 5. Wat maakt u geschikt voor deze functie? ...
 6. Hoe functioneert u in een team? ...
 7. Waar ziet u uzelf over 5 jaar? ...
 8. Waarom wilt u weg bij uw huidige werkgever?
Jan 25, 2022

Wat voor persoonlijkheden zijn er? ›

De vier persoonlijkheidstypen
 • Type A persoonlijkheid. De type A persoonlijkheid is de “doorzetter”. ...
 • Type B persoonlijkheid. De type B persoonlijkheid is de “relaxte”. ...
 • Type C persoonlijkheid. De type C persoonlijkheid is gericht op details. ...
 • Type D persoonlijkheid. De type D persoonlijkheid is realistisch en precies.
May 16, 2023

Wat is een persoonlijke eigenschap? ›

Wat zijn persoonlijke eigenschappen / kwaliteiten? Kwaliteiten zijn de unieke en persoonlijke eigenschappen die bij mensen horen. Bescheidenheid is bijvoorbeeld een kwaliteit, daadkracht en zelfstandigheid zijn dat ook. Kwaliteiten en karaktereigenschappen zijn vaak verbonden met een bepaald type persoonlijkheid.

Hoe omschrijf je je persoonlijkheid? ›

Als we het over “karakter” hebben, bedoelen we een verzameling van eigenschappen die je over een langere periode laat zien. Iemand kan bijvoorbeeld extravert zijn en een opvliegend karakter hebben. Terwijl iemand anders meer gelijkmoedig is en in de omgang met anderen warm en verzorgend zal zijn.

Wat is een valkuil van sociaal zijn? ›

De valkuil is dat je té sociaal bent en geen grenzen aan kunt geven. Mensen met goede sociale vaardigheden kunnen het moeilijk vinden om nee te zeggen en van zichzelf te laten horen.

Wat is de valkuil van positief? ›

Valkuil: Naïef

Maar wat als je te optimistisch bent en je de realiteitszin uit het oog verliest. Het gevaar is dat je zaken te rooskleurig stelt en daarmee ook teleurgesteld als het niet uitwerkt zoals jij hebt bedacht.

Wat zijn de 4 Kernkwadranten? ›

Een kernkwadrant bestaat uit: je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie.

Wat is een valkuil van rustig? ›

De valkuil is: gemakzuchtig of laks, té snel genoegen nemen met, achteloos, te gemakkelijk ingesteld of te weinig alert en waakzaam.

Wat is de valkuil van rustig? ›

Of als je kernkwaliteit 'rustig' is, is jouw valkuil 'traagheid'. De uitdaging is het positief tegenovergesteld van je valkuil. Dit is dus een goede aanvulling op je kernkwaliteit, maar wel iets waar je harder voor moet werken, oftewel dit is je leerdoel.

Wat is een valkuil van geduldig zijn? ›

Valkuil: afwachtend en passief

teveel tijd nemen en geen notie nemen van deadlines. te langzaam werken en niet begrijpen dat er druk is bij anderen of dat er deadlines zijn gesteld. dood gemoederd aan het werk gaan terwijl anderen in de stress zitten omdat iets af moet.

Wat is de valkuil van zorgzaam? ›

De valkuil voor zorgzaam is bemoederend of te zorgzaam zijn. Overzorgzaam komt voort uit een overmatige gerichtheid op de ander. Je wilt dat het goed gaat met die ander. En je spant zich volop in om dat te bewerkstelligen.

Wat is de valkuil van leergierig? ›

Als leergierige heb je echter een valkuil waar je makkelijk in stapt. Je zet je nieuwe kennis en vaardigheden nauwelijks in, omdat het meer gaat om het proces van leren dan in de praktijk brengen ervan. Tenminste als je het gevoel hebt dat het niet goed genoeg is.

Wat is de valkuil van doorzettingsvermogen? ›

De zwakte of de valkuil

Als doorzetter: weet je van geen ophouden, kun je nooit stoppen of opgeven en je gaat door tot je er bij neervalt. je kent geen grenzen en je vraagt teveel van jezelf. heb je moeite met mensen die wat gemakkelijker zijn ingesteld.

Wat is de valkuil van bescheidenheid? ›

Bescheidenheid heeft echter wel een valkuil: onzichtbaarheid. Je geeft dan te veel ruimte aan anderen en cijfert jezelf weg. Als je doorschiet in bescheidenheid, word je een grijze muis: niemand ziet je staan, collega's hebben geen idee wat voor werk jij verricht en welke successen jij behaalt.

Wat is de valkuil van behulpzaam zijn? ›

Zoals hierboven in het kernkwadrant van behulpzaamheid is uitgelegd, is de valkuil van behulpzaam zijn om jezelf op te offeren. Je staat te veel klaar voor anderen waardoor je jezelf vergeet. Je bent loyaal en betrokken. Nee zeggen doe je niet snel.

Videos

1. Ik werd mij bewust van mijn kwaliteiten en valkuilen.
(VanEdePartners)
2. Ken jij je kwaliteiten eigenlijk wel goed genoeg?
(Sollicitatiedokter)
3. Dit begrijpen heeft mijn leven veranderd! met Barbara Daoust | Next Level Soul
(Next Level Soul Podcast)
4. Veelgestelde vragen: Wat zijn je sterke punten & werkpunten? #Deel3
(GroepINTRO Dendermonde)
5. 10 tips voor een goed sollicitatiegesprek (Tip!)
(Unique Label)
6. Ken jij je kwaliteiten eigenlijk wel goed genoeg? (Challenge)
(Sollicitatiedokter)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated: 11/09/2023

Views: 5641

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.