Liegen op mijn cv? Mag ik liegen? - (2023)

Mag ik liegen op mijn cv? Een vraag die bij iedereen wel eens opkomt bij het schrijven van een cv. Iedereen liegt toch wel eens? Of toch niet...

Je hebt een leuke vacature gezien waar je op wilt solliciteren. De functie en de werkgever passen bij jou en de arbeidsvoorwaarden zijn fantastisch.

Maar... je voldoet niet aan de eisen die de werkgever stelt. Je opleidingsniveau, vaardigheden en / of werkervaring komen niet overeen met de voorwaarden in de vacaturetekst. Mag je nu liegen op je cv en valse informatie op je cv zetten of niet?

Het kan erg verleidelijk zijn om een loopje met de waarheid nemen en jezelf betere kansen te geven in een sollicitatieprocedure. Jij bent immers de schrijver van je cv. Jij bepaalt wat er op je cv komt. Dus jíj hebt de mogelijkheid je cv zodanig op te poetsen dat je sollicitatie beter aansluit op de vacature.

Elevator Pitch Nieuwsbrief: loopbaan- CV-tips

Om de week verzamelen onze expertsde beste carrière- en cv-tips. In 15 minuten ben je weer helemaal up-to-date. Waardevolle info rechtstreeks in je inbox! (Engelstalige content)

Houd je inbox in de gaten!

Onze nieuwsbrief komt eraan. De beste cv- & carrièretips van onze experts ontvang je nu elke 2 weken in je inbox!

En zeg nu zelf: met soms wel honderden sollicitanten per vacature is de kans klein dat juist jóuw cv helemaal wordt uitgekamd, nietwaar?

Laten we eerlijk zijn: bijna alle sollicitanten vragen zich af of ze kunnen liegen op hun cv. Ze overwegen of ze zichzelf iets gunstiger kunnen presenteren op hun cv en gaan in gedachten na welke risico’s daarbij horen. Misschien zit jij zelf ook te dubben over deze mogelijkheid en twijfel je over eerlijk zijn of toch een klein beetje liegen op je cv.

Met dit artikel geven wij jou onze mening over deze controversiële kwestie. Maar het feit dat dit zo'n gevoelig onderwerp is, duidt eigenlijk al op onze conclusie aan het einde van deze blogpost: eerlijk duurt het langst.

Liegen op mijn cv, wat checken werkgevers?

Liegen op je cv is een riskant experiment. Dat er veel sollicitanten voor een baan zijn, is zeker geen vrijbrief om leugens in je cv te verwerken. Je weet immers nooit welke kandidaten werkgevers eruit plukken voor een rigoureuze check.

Het is voor een recruiter een kleine moeite om bij serieuze interesse in jou, even eenreferentiena te bellen. En ook de check of jouw opleidingsinformatie waarheidsgetrouw is, is tegenwoordig snel gedaan. Solliciteer je op een senior functie of een functie met grote maatschappelijke impact? Weet dan dat bij belangrijke functies het gebruikelijk is om expertise in te huren voor een uitgebreideachtergrondcontroleop kansrijke sollicitanten.

De kans is dus zeker aanwezig dat liegen op je cv in je nadeel werkt. Doet de werkgever een check en wordt er een leugen op je cv ontdekt, dan weet je één ding zeker: het bedrijf plaatst je op een zwarte lijst en zal ook jouw toekomstige sollicitaties direct afwijzen. Erg jammer als er in de toekomst een vacature ontstaat waarvoor je wél aan alle eisen voldoet en liegen niet nodig is.

Gooi je eigen glazen dus niet in met een leugen op je cv!

Liegen op je cv strafbaar?

Koos je voor liegen op je cv en heb je de baan gekregen met een leugen op je cv? Dan heb je onder valse voorwendselen de baan gekregen. Dat betekent dat je de leugen moet volhouden. Vanuit liegen op je cv rol je dan zomaar door in nieuwe leugens. Voor je het weet, raak je verstrikt in een web van leugens, waar je vroeg of laat mee tegen de lamp loopt.

Wist je dat liegen over je werkervaring of opleidingen reden kan zijn voor ontslag op staande voet?

Dat wil natuurlijk niemand. Erger nog - als je diploma’s vervalst of een cv vol verzonnen ‘feiten’ inlevert, is dat zelfs strafbaar.

Wie liegt op het cv en ontmaskerd wordt, kan allerlei narigheid verwachten. De rechter kan iemand die liegt op het cv schuldig bevinden aan valsheid in geschrifte: een misdrijf met een celstraf van maximaal 6 jaar of 84.000 euro. Dat zal natuurlijk niet heel snel gebeuren, maar toch: het isnóg een reden om niet te liegen op je cv.

Waarom liegen op je cv een slecht idee is

Zelfs het kleinste leugentje op je cv kan jou al een vervelend gevoel geven. We zijn immers allemaal groot geworden met de boodschap: liegen mag niet en eerlijkheid duurt het langst.

Onze ouders hadden daarin gelijk. Een leugentje om bestwil gaat om onbeduidende zaken: zeggen dat het goed met je gaat omdat je de nieuwsgierige buurvrouw op afstand wil houden, zeggen dat iemand een wolk van een baby heeft terwijl je je afvraagt of jouw pasgeboren baby ook zo'n verfrommeld hoopje mens zal zijn. Maar liegen is een ander verhaal. Iemand bewust valse informatie op de mouw spelden om daar zelf beter van te worden, gaat over alle grenzen.

Daarmee is liegen op je cv een slecht idee. Daarnaast: kan jij je collega’s nog wel in de ogen kijken als de aanleiding om jou aan te nemen voor de baan op bedrog is gebaseerd? Zelfs als jouw leugens nooit uitkomen en niemand je betrapt op liegen op je cv, is het de beste keuze om eerlijk te zijn. Het is gewoon beter voor je gemoedsrust om de waarheid te spreken en schrijven.

Liegen op je cv over je opleidingen en diploma's

Liegen over je opleidingen kan zelfs gevaarlijke situaties opleveren. Voor veel functies is het hebben van de juiste diploma’s en praktijkervaring niet alleen een pré. Het is simpelweg noodzakelijk om je werk goed en veilig te kunnen uitvoeren. Denk aan banen in de gezondheidszorg of de bouwsector. Je moet er niet aan denken om door een ongekwalificeerde 'dokter' te worden behandeld. En voor een veilige woning is het wel zo prettig als de constructie op de juiste manier in elkaar wordt gezet.

Liegen op cv over werkervaring of ontslag

Ook liegen over je werkervaring of liegen over dat je ontslagen bent is zeer af te raden. Het kan aanvoelen als een klein leugentje, maar ook die ‘kleinere’ leugens komen vaak toch vanzelf wel uit.

Heb je aangegeven dat je manager was en een team van twintig mensen aanstuurde, maar heb je in werkelijkheid geen enkele leidinggevende ervaring? Dan kan je ervan uitgaan dat de waarheid snel aan het licht komt. Leidinggeven is immers een vaardigheid die je pas onder de knie krijgt door het veel te doen.

Liegen over je ontslagdatum om een gat op je cv te dichten is ook een groot risico. Wanneer je doet alsof je veel langer bij een bepaald bedrijf hebt gewerkt terwijl je eigenlijk wasontslagenen een jaar werkloos thuis zat, komen ze daar met één telefoontje achter. En dan heb je zomaar een rechtszaak aan je broek hangen.

Een werkrelatie ga je aan op basis van wederzijds vertrouwen. Liegen maakt dat vertrouwen kapot. En dan zit je zelf met de gebakken peren.

Conclusie: niet liegen op je cv!

We hebben je hierboven goede redenen gegeven om niet te liegen op je cv. We sommen ze alle drie nog even op:

 1. Ten eerste weet je niet of je cv op waarheid wordt gecontroleerd door een werkgever. Als je op liegen wordt betrapt, wordt je sollicitatiebrief meteen afgewezen. De kans bestaat ook nog eens dat andere bedrijven in het netwerk ingelicht worden en je op meerdere zwarte lijsten terecht komt zonder dat je er erg in hebt.
 2. Ten tweede bestaat de kans dat de ene leugen tot de andere leidt, totdat je jezelf helemaal klem hebt gelogen. Met andere woorden: vroeg of laat komt de aap uit de mouw. En om met deze metafoor te blijven spreken, kan dat een heel lelijke aap zijn.
 3. Ten derde voelt liegen simpelweg niet goed. Het gevoel dat je de baan niet eerlijk verdiend hebt of die aardige collega bedrogen hebt, kan nog jarenlang aan je knagen. Liegen is simpelweg geen goede basis voor een prettig gevoel op de werkvloer.

De oplossing

De oplossing is even eenvoudig als ingewikkeld:

Besef dat die vacature je levensgeluk niet zal beïnvloeden. Of je die job nou wel of niet krijgt, is niet van vitaal belang. En krijg je hem wel, laat dat dan door je eigen verdienste zijn en niet omdat je hebt gelogen op je cv.

Dus wat wordt jouw aanpak? Ga je nerveus over je leugen of zelfverzekerd en met geheven hoofd datsollicitatiegesprekin?

Ons advies: eencv makenzonder te liegen.

Deskundige tip

Het is duidelijk dat niet alle sollicitanten dit blogartikel hebben gelezen. Als jij je afvraagt hoeveel mensen liegen op hun cv, dan zal het antwoord je verbazen. Maar liefstdriekwart van de cv’s bevat onwaarheden!

Veel daarvan zijn onbewust, dus let altijd goed op de details.
Bewust liegen wordt het meest gedaan door mensen tussen de 25 en 32.

FAQs

Liegen op mijn cv? Mag ik liegen? -? ›

Ook liegen over je werkervaring of liegen over dat je ontslagen bent is zeer af te raden. Het kan aanvoelen als een klein leugentje, maar ook die 'kleinere' leugens komen vaak toch vanzelf wel uit.

Wat moet je niet op je cv zetten? ›

5 dingen die je niet op je cv moet zetten
 1. Oude en irrelevante baantjes. ...
 2. De meeste stageplekken. ...
 3. Prestaties tijdens je middelbare school en vervolgopleiding. ...
 4. Oude vaardigheden en certificaten. ...
 5. Hobby's.
Jun 11, 2021

Wat gebeurt er als je liegt over je diploma? ›

Is liegen op je cv strafbaar? Ja. Volgens artikel 225 van het wetboek van strafrecht (vervalsen van documenten) is liegen over diploma's of werkervaring verzinnen strafbaar. Zelfs de kleinste leugens op je cv zijn in het arbeidsrecht gegronde redenen voor ontslag op staande voet.

Wat is verplicht op je cv? ›

Je cv bestaat minimaal uit de volgende elementen: persoonlijke gegevens, ervaring (werk, stages, nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk), opleidingen/cursussen, kerncompetenties en je talenkennis. Aanvullende elementen kunnen je passies/hobby's zijn of bijvoorbeeld referenties.

Waar moet je op letten cv? ›

Werkervaring op je cv: waar moet je op letten?
 • De plaats van werkervaring op je cv. ...
 • Weinig werkervaring: opleidingen centraal op je cv. ...
 • Vermeld relevante en recente banen. ...
 • Omschrijving van de werkervaring. ...
 • Gebruik de taal van het bedrijf. ...
 • Omschrijving: kort, positief en actief. ...
 • Gaten in je cv. ...
 • Meerdere banen in korte tijd.

Wat mag er niet ontbreken op je cv? ›

opbouw cv
 1. je persoonlijke informatie. Je begint natuurlijk met wat gegevens over jezelf. ...
 2. een foto. Een foto zegt meer dan duizend woorden, daarom mag deze niet ontbreken op jouw cv. ...
 3. opleidingen en stages. ...
 4. je werkervaring. ...
 5. je vaardigheden. ...
 6. diploma's en certificaten. ...
 7. overige: vrijwilligerswerk, talen, hobby's. ...
 8. referenties.

Hoe ver ga je terug op je cv? ›

Als je al flink wat werkervaring hebt opgedaan, vraag je jezelf misschien af hoeveel jaar je terug moet gaan op je cv. Als je al langer dan 15 jaar aan je carrière werkt, dan is het meestal een goed idee om de functies op je cv te beperken tot de afgelopen 10 tot 15 jaar. Ervaring van voor die tijd is minder relevant.

Kunnen bedrijven diploma checken? ›

Als werkgever hebt u geen toegang tot Mijn diploma's. Alleen de sollicitant zelf, erkende onderwijsinstellingen en enkele overheidsinstanties kunnen daar inloggen.

Is diploma vervalsen strafbaar? ›

Diplomafraude en/of een VOG vervalsen is fraude en het gebruik ervan is een strafbaar feit.

Hoe erg is het om geen diploma te hebben? ›

Als uw kind van school gaat zonder diploma (startkwalificatie), dan krijgt de gemeente hiervan een melding. Het ligt aan de leeftijd van uw kind wie daarna actie onderneemt. Doel is om uw kind weer terug te laten gaan naar school of leerbaan.

Hoe ziet een goed cv er uit? ›

Heel officieel betekent curriculum vitae (cv) 'levensloop'. Oftewel: het levenspad dat je al hebt bewandeld. En nu to the point: in je cv zet je je werkervaring en diploma's op een rij. Samen met persoonlijke informatie, zoals hobby's en skills.

Wat zijn sterke vaardigheden? ›

Voorbeelden zijn delegeren, onderhandelen, luisteren, samenwerken , netwerken, plannen en coachen. Overdraagbare vaardigheden hebben vaak een grote overlap met competenties.

Kan een werkgever zien waar ik gewerkt heb? ›

Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.

Hoe omschrijf je je functie? ›

Praktische tips om je werkervaring in een cv te vermelden
 • Begin met een sterk, actiegericht werkwoord of met een zelfstandig naamwoord.
 • Schrijf in zinsdelen, niet in volzinnen.
 • Voorkom dat je zin begint met 'ik'.
 • Gebruik de tegenwoordige tijd als je nog werkzaam bent in de functie die je beschrijft.

Hoe maak je een cv aantrekkelijk? ›

5 tips om een goed leesbaar cv te maken
 1. Creëer overzicht. Maak gebruik van herkenbare tussenkopjes, zoals ervaring, studie en competenties. ...
 2. Maak je cv opvallend, maar houd het zakelijk. ...
 3. Houd het kort. ...
 4. Zet het belangrijkste op pagina 1. ...
 5. Maak een profielschets.

Hoeveel kantjes mag een cv zijn? ›

Er is niet echt een eenduidig antwoord op deze vraag. Maar je mag als uitgangspunt nemen dat een cv voldoet met een lengte van twee kantjes, dus twee velletjes A4 is de ideale lengte van je cv. De lengte van je cv hangt verder af van de branche waarin je werkt en van de hoeveelheid werkervaring die je hebt.

Hoe eindig je een cv? ›

Een veilige afsluiting is kiezen voor ''Met vriendelijke groet'' of ''Hartelijke groet''. Met deze afsluiting zit je altijd goed en ben je niet te formeel, maar ook zeker niet informeel. Neem altijd een zin op waarin je aangeeft dat je graag bereid bent om je motivatie toe te lichten.

Hoe worden diploma's gecontroleerd? ›

Met de Diplomahulp van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kunt u controleren of uw diploma in Mijn diploma's staat. U kunt uw diplomagegevens bekijken door in te loggen op Mijn DUO. U heeft hiervoor DigiD nodig.

Hoe weet je of iemand afgestudeerd is? ›

Diplomaregister. Wil je checken of iemand zijn diploma heeft behaald, dan kun je de sollicitant vragen om een digitaal uittreksel met zijn gegevens uit het landelijke diplomaregister. Dit document is voorzien van een certificaat.

Hoe weet je of je diploma erkend is? ›

Of een opleiding in het hoger onderwijs erkend is, kunt u nakijken en in Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) en bij de NVAO. opleidingsgegevens in CROHO (alle Nederlandse erkende hogeronderwijsopleidingen); databank van de NVAO (alle erkende hogeronderwijsopleidingen in Nederland en Vlaanderen).

Hoeveel kost diploma kopen? ›

Bij de site diplomanederland.nl waar je voor 640 euro een 'officieel' diploma kunt kopen vertellen ze hetzelfde verhaal en maken ze klanten zelfs alert op 'nepaanbieders'. 'Pas op voor nepaanbieders.

Is het legaal om een diploma te kopen? ›

Het antwoord op deze vraag is “Ja” u kunt tegenwoordig een diploma kopen met registratie.

Waarom staat mijn diploma niet op duo? ›

Als je diploma niet bij DUO is geregistreerd moet je een kopie van je diploma opvragen op je school. Je school moet je diploma op basis van de archiefwet 50 jaar bewaren. Met name diploma's die voor 1996 zijn behaald zijn echter niet altijd meer beschikbaar op scholen.

Hoeveel mensen halen hun studie niet? ›

25-37% van de ho en wo-studenten stopt met de studie

In de jaren 2017-2018 en 2018-2019 lag het percentage studenten dat stopte met de studie in het eerste jaar rond de 32%. In absolute cijfers stoppen zo'n 42.500 studenten tijdens of na het eerste jaar van hun studie.

Kan je zonder diploma naar hbo? ›

Toelating zonder juiste vooropleiding (colloquium doctum)

Een hogeschool of universiteit mag u ook toelaten na een toelatingsonderzoek of colloquium doctum. Dat gebeurt als u niet de juiste vooropleiding heeft. Voor het toelatingsonderzoek moet u 21 jaar of ouder zijn.

Hoeveel mensen doen iets met hun diploma? ›

Ruim 59 procent van de Nederlanders doet totaal ander werk dan waarvoor zij zijn opgeleid. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank onder 528 respondenten.

Welke fouten worden het vaakst gemaakt op een cv? ›

De 10 meest gemaakte fouten op het CV
 • Een rommelig of onoverzichtelijk cv.
 • Een te lang cv met te veel informatie.
 • Een cv dat niet past bij de functie.
 • Een onverzorgde lay-out.
 • Vaardigheden en competenties weglaten.
 • Liegen op je cv.
 • Een ongepaste of onverzorgde foto.
 • Een niet-representatief online profiel.

Hoe ziet een cv eruit in 2023? ›

Een curriculum vitae anno 2023

De inhoud van een cv is weinig veranderd door de jaren heen. Dat is ook logisch, want in 2023 draait het om dezelfde gegevens als decennia geleden: om jou en om je werkervaring en opleidingen.

Wat zeg je over jezelf in een cv? ›

Vertel beknopt en enthousiast over jezelf. Zorg voor een uniek verhaal dat een duidelijk beeld van jou schetst. Benoem waar je goed in bent (harde en zachte vaardigheden) Vertel wat je al bereikt hebt: feiten en cijfers.

Wat zijn de 7 competenties? ›

Wat zijn de zeven competenties?
 1. Interpersoonlijke competenties. ...
 2. Pedagogische competenties. ...
 3. Vakinhoudelijke en didactische competenties. ...
 4. Organisatorische competenties. ...
 5. Competenties in het samenwerken met collega's. ...
 6. Competenties in het samenwerken met de omgeving. ...
 7. Competenties in reflecteren en ontwikkelen.

Wat zijn de 5 competenties? ›

De huidige top 5 van meest gevraagde competenties ziet er als volgt uit:
 • Samenwerken.
 • Klantgerichtheid.
 • Aanpassingsvermogen.
 • Mondelinge communicatie.
 • Coachen (groep)
Jan 23, 2023

Wat zijn de 4 competenties? ›

Wat zijn de vier fasen van competentie? De vier stadia van competentie in een notendop
 • Onbewuste incompetentie (Onwetendheid)
 • Bewuste incompetentie (Bewustzijn)
 • Bewuste competentie (Leren)
 • Onbewuste competentie (Meesterschap)
Dec 8, 2022

Wat mag een werkgever controleren? ›

Als werkgever mag u voorwaarden stellen aan het privégebruik van e-mail, internet en zakelijke telefoon op het werk. Of bepaalde soorten gebruik verbieden. Vervolgens mag u controles uitvoeren bij uw werknemers, mits u zich aan de voorwaarden houdt voor het controleren van werknemers.

Kan je baas je WhatsApp lezen? ›

ICT-jurist zet de regels op een rij. Veel mensen maken dagelijks gebruik van WhatsApp, óók op het werk. Maar als je dat op een werk-pc doet, kan de baas dan meelezen? ICT-jurist legt uit: “Een zakelijk WhatsApp-account waarop je met klanten praat, mag je leidinggevende gewoon inkijken.”

Hoe wordt thuiswerken gecontroleerd? ›

Als werkgever dien je vooraf kenbaar te maken dat werknemers kunnen worden gecontroleerd en op welke wijze dat gebeurt. Dit kan bijvoorbeeld in een personeelshandboek worden vastgelegd. Hierbij dient ook te worden aangegeven welk gedrag niet is toegestaan.

Hoe zet je je werkervaring op je cv? ›

Tips voor het vermelden van werkervaring
 1. Werk in a-chronologische volgorde; begin met de meest recente (relevante) werkervaring. ...
 2. Houd de omschrijving van werkzaamheden kort en krachtig. ...
 3. Focus op opgedane kennis, ontwikkelde competenties en vaardigheden, prestaties, resultaten en verantwoordelijkheden.
Jun 7, 2023

Hoe zet je werkervaring op je cv? ›

omschrijving van je werkervaring

Maak een makkelijke en scanbare omschrijving van elke baan. Vermeld per baan alleen de basisinformatie. De functietitel, de naam van het bedrijf of de werkgever en de periode dat je er hebt gewerkt. Schrijf daaronder over wat je hebt uitgevoerd en wat je daarvan hebt geleerd.

Wat is je motivatie voor de functie? ›

Leg de link tussen jouw ervaring en de functie

Overtuig jouw gesprekspartner ervan hoe jouw ervaring en skills aansluiten bij het bedrijf. Geef aan wat je eerder hebt gedaan en welke zaken overeenkomen met de functie waarop je solliciteert. Focus dus op kennis en ervaring die relevant is.

Is het belangrijk om een diploma te hebben? ›

Een diploma opent mogelijkheden. Hoe hoger je geschoold bent, hoe meer kansen je hebt op de arbeidsmarkt. Dat tonen de cijfers van VDAB aan. In 2019 was 30,5% van de schoolverlaters zonder diploma secundair onderwijs, na een jaar nog werk aan het zoeken.

Hoelang heb je de tijd om je diploma te halen? ›

De termijn van 10 jaar gaat in zodra de student voor het eerst studiefinanciering krijgt voor niveau 3 of 4. Ook in het ho heeft de student 10 jaar de tijd om zijn diploma te halen. De termijn van 10 jaar gaat in zodra de student voor het eerst studiefinanciering krijgt voor het ho.

Kan een diploma verjaren? ›

Door een aanpassing van de toelatingseisen voor het hoger onderwijs kan een diploma verjaren. Dat houdt in dat mensen met een zeven jaar oud havo- of vwo-diploma toestemming moeten vragen voordat ze zich kunnen inschrijven voor bepaalde studies.

Is je diploma je tijd en geld waard? ›

"Uit statistieken blijkt duidelijk dat je met een diploma hoger onderwijs op zak meer kans hebt om een job te vinden, en dat je gemiddeld ook een hoger loon zal hebben. Bovendien zijn jobs voor kort geschoolde werknemers veel gevoeliger aan schommelingen in de economische conjunctuur.

Hoeveel levert een extra diploma op? ›

Het startersloon op de arbeidsmarkt hangt grotendeels af van het type diploma dat je behaalt en dat kan nogal verschillen. Zo levert een diploma hoger onderwijs jou gemiddeld 15 tot 20 procent meer loon op en een universitair diploma zelfs 25 procent.

Hoeveel mensen hebben een hoger diploma? ›

29,9% van de bevolking heeft een diploma van het hoger onderwijs.

Hoe heette DUO eerst? ›

Met DUO wordt de Dienst Uitvoering Onderwijs bedoeld. Vroeger heette deze dienst de Informatie Beheer Groep (IB-groep). DUO regelt een heleboel zaken rond studenten en studeren.

Wat als je langer dan 10 jaar studeert? ›

Wanneer het je niet lukt om binnen 10 jaar na aanvang een diploma hoger onderwijs te halen, moet je de prestatiebeurs (= voorwaardelijke lening) terugbetalen. Alleen wanneer er sprake is van een bijzondere omstandigheid waardoor je niet binnen de diplomatermijn bent afgestudeerd, kan de diplomatermijn verlengd worden.

Hoeveel procent haalt zijn bachelor in 3 jaar? ›

Net als bij hbo-studenten is het percentage wo-studenten dat een bachelordiploma behaald heeft significant lager voor het eerste tertiel. De kans om binnen drie jaar het bachelordiploma te halen is 1,2 procentpunt hoger voor studenten uit het derde tertiel.

Hoeveel procent haalt een hbo diploma? ›

In 2022 beschikte in Nederland 14% van de 15- tot 75-jarigen over een afgeronde masteropleiding (hbo of wo) of een doctorstitel. De afgelopen tien jaar is dit aandeel gestaag gegroeid.

Wat is het hoogste diploma dat je kunt halen? ›

Wat is doctoreren? De hoogste graad die je aan de universiteit kan behalen is die van doctor. Je behaalt deze graad door een doctoraatsproefschrift te schrijven en het openbaar te verdedigen voor een jury.

Wat als je hbo niet haalt? ›

Wat als je je propedeuse op het hbo niet haalt? Als het je niet lukt om in je eerste jaar voldoende studiepunten te halen of je propedeuse niet binnen twee jaar, moet je dus in de meeste gevallen stoppen met je studie. Je moet dan op zoek naar een andere bachelor en vaak ook naar een andere hogeschool.

Wat is je diploma waard in het buitenland? ›

Wilt u in het buitenland aantonen wat uw opleiding op de middelbare school waard is? Dan kunt u bij DUO een statusverklaring aanvragen voor lbo, vbo, vmbo, mavo, havo, vwo, mulo, hbs en mms. U kunt ook een standaard statusverklaring downloaden van de website Europass.

Wat kan niet verjaren? ›

Voor misdrijven geldt een verjaringstermijn van 6, 12 of 20 jaar. Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete, hechtenis of gevangenisstraf staat van maximaal 3 jaar. Zoals stroperij en het niet opvolgen van een ambtelijk bevel.

Wat is mijn oude mbo diploma waard? ›

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan uw oude diploma vergelijken met een diploma binnen het huidige onderwijs. En u een diplomabeschrijving leveren.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated: 06/11/2023

Views: 5681

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.