Kun je een capibara als huisdier hebben? Alles wat u moet weten - AnimalStart (2024)

Het houden van capibara als huisdier is enorm populair geworden onder liefhebbers van exotische huisdieren.

Steeds meer mensen zijn op zoek naar het volgende ongewone en unieke huisdier om te houden.

Kun je een capibara als huisdier hebben?Capibara's kunnen als huisdier worden gehouden, maar de verzorging ervan is lastig. Het zijn sociale dieren, dus je hebt er meer dan één nodig. Ze hebben een groot zwembad nodig omdat het semi-waterdieren zijn. En het is alleen in bepaalde landen toegestaan ​​om een ​​capibara te houden.

Kan de capibara het volgende grote ding worden op de markt voor exotische huisdieren? Als je meer wilt weten over de capibara, blijf dan even hangen en ontdek het!

Verwant:Kapucijnen als huisdier|Vogelbekdier als huisdier|Rode Panda als huisdier

Kun je een capibara als huisdier hebben? Alles wat u moet weten - AnimalStart (1)

Inhoudsopgave verbergen

Wat is een capibara?

Capibara als huisdier

Gedrag en temperament

Eetpatroon

Behuizing

Kosten

Gezondheid

Levensduur

Veel Gestelde Vragen

Zijn Capibara's goede huisdieren?

Wat is een capibara?

De capibara is het grootste levende knaagdier ter wereld en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar hij in savannes en bossen leeft in de buurt van gebieden met water. Het is een nauwe verwant met de cavia en de rotsholte, en een verre verwant met de chinchilla.

Capibara's zijn zeer sociale dieren die in groepen van 20 tot 30 individuen leven, soms wel 100 individuen.

Het zijn semi-aquatische zoogdieren die in de buurt van rivieren, meren en ondergelopen savannes leven. Capibara's zijn de grootste levende knaagdieren ter wereld. Ze kunnen tot 134 cm (4,40 ft) lang worden, tot 62 cm (24 inch) hoog en tot 66 kg (146 lb) zwaar.

In sommige gebieden wordt er op ze gejaagd vanwege hun vlees, maar ze worden niet als bedreigde diersoort beschouwd. In de Verenigde Staten kun je ze vooral in dierentuinen vinden en door sommige mensen af ​​en toe als huisdier worden gehouden.

Capibara als huisdier

De capibara is niet het gewone huisdier dat je in elke dierenwinkel kunt vinden. Integendeel, het is een wild dier met speciale eisen, en het verzorgen ervan is niet de gemakkelijkste klus ter wereld.

Als u er echter zeker van bent dat u ze alle noodzakelijke voorwaarden kunt bieden en alle zorg kunt bieden die ze nodig hebben, kan de capibara het exotische huisdier zijn waar u altijd van heeft gedroomd.Dit is wat je moet weten over het houden van de capibara als huisdier.

Gedrag en temperament

Capibara's zijn zeer sociale dieren. Ze leven in groepen, meestal rond de 20 tot 30 individuen. Ze voelen zich veilig en genieten van het gezelschap van hun soort.

Een capibara die alleen leeft, zou gestrest zijn en helemaal niet gelukkig. Ze kunnen een band opbouwen met hun baasjes, maar geen enkel ander dier of mens kan het comfort dat zijn soort biedt vervangen.

De capibara kan commando's oppikken. Je moet jezelf profileren als de leider van de roedel, anders zul je individuen opvoeden die moeilijk te hanteren zijn.

Eetpatroon

Capibara's zijn herbivoren. Ze eten gras, waterplanten en fruit. Het zijn selectieve eters en eten alleen bepaalde soorten planten. Ze zijn een van de weinige diersoorten die hun uitwerpselen eten. Hun ontlasting is een bron van darmflora, waardoor ze de cellulose in het gras kunnen verteren.

Capibara's tanden groeien voortdurend. Als ze niet versleten zijn, kan de capibara problemen krijgen met eten. Voorzie je capibara van takken om op te kauwen, zodat hij op natuurlijke wijze zijn tanden kan afslijten.

Behuizing

Capibara's lijken misschien op cavia's, maar ze zijn behoorlijk groter dan hun familieleden. Je kunt ze niet binnen houden!

Ze vereisen een grote ruimte, minimaal 20 vierkante meter. En dat is slechts voor twee personen. Ze leven in groepen en het kopen van slechts één capibara is op zoek naar problemen.

Hun leefruimte moet twee verschillende plekken hebben: een om te zonnebaden en een schaduwrijke plek waar ze kunnen uitrusten en uit de zon kunnen blijven. Je moet ook een veilige omheining bouwen waar ze 's nachts kunnen slapen.

Capibara's zijn semi-waterdieren en hebben grote wateroppervlakken nodig. Als je overweegt een capibara te houden, moet je zeker een zwembad hebben. Het zwembad moet diep genoeg zijn (minstens 1,20 meter) zodat de capibara gemakkelijk onder water kan komen, en breed genoeg zodat ze voldoende ruimte hebben om te zwemmen.

De capibara is een geweldige ontsnappingskunstenaar, en het veiligstellen van het verblijf zou het eerste op je lijstje moeten zijn.

Kosten

Capibara's zijn absoluut geen goedkope dieren. Het zijn tenslotte exotische huisdieren. De kosten van één capibara liggen tussen de $ 1.000 en $ 3.000. Je moet er meer dan één houden, dus de kosten lopen snel op.

Afhankelijk van waar u woont, heeft u mogelijk een vergunning nodig om deze dieren te houden.

Dat zijn alleen de kosten vooraf. Het bouwen van een verblijf, het verzorgen ervan en af ​​en toe een bezoek aan de dierenarts kunnen de kosten van het bezitten van een capibara snel verhogen.

Gezondheid

Capibara's zijn niet in staat vitamine C te synthetiseren. Hun dieet in gevangenschap moet worden aangevuld met vitamine C. Zonder dit kunnen ze tandvleesaandoeningen krijgen.

Verder is de capibara een behoorlijk winterhard dier.

Levensduur

Capibara's worden in gevangenschap ongeveer 8 tot 10 jaar oud. In het wild bedraagt ​​hun levensduur ongeveer 4 jaar als gevolg van predatie. De belangrijkste roofdieren van de capibara zijn groene anaconda's, jaguars en adelaars.

Veel Gestelde Vragen

Kun je een capibara als huisdier hebben in Californië?

Capibara's mogen in Californië niet als huisdier worden gehouden.

Mag je in Australië een capibara als huisdier hebben?

Capibara’s mogen in Australië niet als huisdier gehouden worden.

Mag je in Canada een capibara als huisdier hebben?

In sommige delen van Canada mogen capibara's als huisdier worden gehouden.

Zijn Capibara's goede huisdieren?

Als je bij het laatste gedeelte bent gekomen en het hele artikel hebt gelezen: een pluim! Nu weet je meer over de capibara dan de gemiddelde persoon.

Ik neem aan dat je nu meer geïnteresseerd bent in het houden van een capibara als huisdier. Of juist het tegenovergestelde: je beseft dat je niet de nodige zorg kunt bieden en je hebt het idee opgegeven om dit bijzondere dier te houden.

Wat je ook hebt besloten, we moeten het er allebei over eens zijn dat capibara's unieke dieren zijn.

Capibara's zijn geweldig als huisdier. Ze zijn tam, vriendelijk en zeer sociaal. Ze kunnen zelfs een band opbouwen met hun baasjes. De nadelen van het houden van capibara's als huisdier zijn de kosten, de noodzaak om er meer dan één te houden en de grote ruimte die ze nodig hebben.

Kun je een capibara als huisdier hebben? Alles wat u moet weten - AnimalStart (2024)

FAQs

Kan je een capibara als huisdier houden? ›

De dieren worden wel als huisdieren gehouden, in Nederland en België is dit niet toegestaan zonder speciale vergunning. Voornaamste vijanden zijn de jaguar, de anaconda, de alligatorschildpad en de kaaiman. De mens jaagt op de capibara's voor het vlees en de huiden.

Hoe communiceren capibara? ›

Capibara's communiceren met elkaar door geluid te maken. Als er gevaar dreigt, laten ze een soort blaf horen, waarna de hele groep snel het water opzoekt. Jonge capibara's blijven bij de familiegroep tot ze ongeveer een jaar oud zijn.

Wat eet een capibara het liefst? ›

In het Guarani, een Zuid-Amerikaanse taal, betekent capibara 'heer van het gras'. Gras is ook wat de capibara het meest eet. Verder eet hij ook waterplanten en boomschors. 's Ochtends eet de capibara vaak zijn eigen keutels op. Zo kan hij extra voedingsstoffen uit zijn eten halen.

Hoe oud kunnen capybara's worden? ›

Levensduur. Een capibara kan in het wild wel acht jaar oud worden. Dat is voor een knaagdier best oud, aangezien konijnen en cavias ongeveer vier jaar oud worden en ratten nog geen drie. De gemiddelde leeftijd ligt wel lager: gemiddeld zo'n vier jaar.

Kan je een capibara adopteren? ›

Het is mogelijk om een dier, een koppel of een hele diergroep te adopteren. Naast de vele soorten parkieten, kaketoes en ara's, hebben wij bijvoorbeeld ook ringstaartmaki's, capibara's, flamingo's en landschildpadden die geadopteerd kunnen worden.

Wat drinken capybara? ›

Capibara's worden volledig behaard geboren. Ze zijn dan ongeveer zo groot als een volwassen cavia en wegen ongeveer een kilo. Ze kunnen al na een uurtje rennen, zwemmen en duiken. Het zijn zoogdieren, maar drinken vooral de eerste week veel melk.

Wat is de vijand van de capibara? ›

De capibara is het grootste knaagdier ter wereld en een gewilde prooi. Niet alleen natuurlijke vijanden zoals jaguars en kaaimannen, maar ook mensen jagen op hem. Vanwege zijn vlees, maar vooral om de huid.

Hoe noem je een baby capybara? ›

Geboren: Capibara's. Ik ging op kraambezoek bij de capibara's. Capibara's zijn gewoon enorme, uit de kluiten gewassen knaagdieren.

Hoe oud is de oudste capybara ter wereld? ›

Capibara's kunnen ongeveer 10 jaar oud worden. In dierentuinen, waar deze dieren erg populair zijn, worden ze zelfs nog wat ouder, zo'n 12 jaar.

Wat doet een capibara op een dag? ›

Het knaagdier eet overdag taaie grassen die moeilijk te verteren zijn. Door zijn eigen keutels op te peuzelen, gaat het eten nog een keer door zijn lijf heen. Hij krijgt zo een extra kans om voedingsstoffen uit zijn kostje te halen. Supergezond!

Wat is het lievelingseten van een capibara? ›

Heer van het gras

Gras is de voornaamste voedselbron van de capibara. Verder eten ze waterplanten en boombast.

Kan een capibara zwemmen? ›

Ik ben een Capibara, het allergrootste knaagdier van de wereld. Mijn tenen zijn voor een deel verbonden door zwemvliezen. Daardoor kan ik heel goed zwemmen en duiken als de beste.

Waar slaapt de capibara? ›

Wanneer het warm is brengen ze de dag door in een gat in de modder of in het water. Slapen doen ze in dichte vegetatie.

Hoe zwaar kan een capibara worden? ›

De capibara is het grootste knaagdier ter wereld. Een volwassen capibara kan meer dan een meter lang worden en weegt rond de 50 kilogram. Dat is nog eens een uit de kluiten gewassen cavia! Capibara's leven in Zuid-Amerika.

Heeft Burger Zoo capybara? ›

In Burgers' Zoo bewonen de capybara's een waterrijk verblijf in de Bush. Midden in hun verblijf ligt een grote, nagemaakte boomstam. Daar kunnen de capybara's gewoon onderdoor duiken, het watergedeelte van het verblijf is dus nog een flink stuk groter dan je op het eerste gezicht zou denken.

Welke dieren mag je niet meer als huisdier houden? ›

Verboden zoogdiersoorten in Nederland:
  • Alle primatensoorten.
  • Aziatische gouden kat (Catopuma temminckii)
  • Bengaalse tijgerkat (Prionailurus bengalensis)
  • Bergkat of andeskat (Leopardus jacobita)
  • Canadese lynx (Lynx canadensis)
  • Caracal (Caracal caracal)
  • Fretkat (Cryptoprocta ferox)
  • Geoffroykat (Leopardus geoffroyi)

Welke dieren mag je houden in 2024? ›

De dieren die op de nieuwe positieflijst staan en mogen worden gehouden zijn de bekende huisdieren (kat, hond, konijn e.d.) en vee (paard, koe, schaap e.d.) en een aantal andere dieren zoals Chinees waterree, waterbuffel, en een aantal soorten kleine zoogdieren als goudhamsters en gerbils.

Hebben ze Capybaras in Burgers Zoo? ›

In Burgers' Zoo bewonen de capybara's een waterrijk verblijf in de Bush. Midden in hun verblijf ligt een grote, nagemaakte boomstam. Daar kunnen de capybara's gewoon onderdoor duiken, het watergedeelte van het verblijf is dus nog een flink stuk groter dan je op het eerste gezicht zou denken.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 6055

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.