Grote test: Samsung Galaxy S21 Ultra - Neemt de troon (2023)

Beknibbelt niet op het buskruit

Grote test: Samsung Galaxy S21 Ultra - Neemt de troon (1)
Grote test: Samsung Galaxy S21 Ultra - Neemt de troon (2)
Grote test: Samsung Galaxy S21 Ultra - Neemt de troon (3)
Grote test: Samsung Galaxy S21 Ultra - Neemt de troon (4)
Grote test: Samsung Galaxy S21 Ultra - Neemt de troon (5)
Grote test: Samsung Galaxy S21 Ultra - Neemt de troon (6)
Grote test: Samsung Galaxy S21 Ultra - Neemt de troon (7)
Grote test: Samsung Galaxy S21 Ultra - Neemt de troon (8)

De S21 Ultra voldoet aan de verwachtingen en verdient het vlaggenschiplabel.

Grote test: Samsung Galaxy S21 Ultra - Neemt de troon (9)
Erik Morgen

Gepubliceerd Bijgewerkt

Cijfer

Telefoons & gegevens
9/10
Media & Scherm
10/10
Systeem & programma
9/10
Gebruikerservaring
9/10
Materiaal & kwaliteit
9/10
Totale beoordeling
92%

Grote test: Samsung Galaxy S21 Ultra - Neemt de troon (10)

Het scherm

Van de camera's

Het optreden

Onnodige apps

De gezichtsherkenning en de vingerafdruksensor

De Galaxy S21 Ultra is uitgebracht in twee verschillende kleuren, zwart en zilver, en het is het model met 256 GB opslag en 12 GB RAM dat we hier testen. Er is ook een slechtste model met 512/16. Vergeleken met de andere twee in de S21-familie heeft het Ultra-model van alles een beetje meer gewonnen, vooral qua scherm en camera, maar de S21-serie heeft ook de krantenkoppen gehaald omdat Samsung dingen heeft verwijderd. Een geheugenkaartslot is zoiets dat moet worden gladgestreken en daarom is de interne opslagruimte de enige die je tot je beschikking hebt. Als je meer nodig hebt, is het zeker mogelijk om cloudgebaseerde opslag te gebruiken, die misschien moderner aanvoelt dan fysieke geheugenkaarten.

Ingetogen luxe

Het ontwerp van de S21 Ultra is ingetogen en extravagant tegelijk. Het meest opvallend is de verzameling camera's op de achterkant. Ze zijn op een mooi geïntegreerd schiereiland aan de achterkant geplaatst, zodat de cameramodule wel uitpuilt van de rest van de achterkant, maar tegelijkertijd over de rand vloeit en bijna naadloos integreert met het frame van de telefoon. Het design is uniek en geeft de telefoon karakter. Aangezien zowel de cameramodule als de rest van de telefoon dezelfde kleur hebben, zwart, is het echter een telefoon die niet direct in het oog springt.

 • Samsung-baas in interview: hoe lessen uit de S20-serie de S21 hebben gevormdPlus

 • Grote test: Samsung Galaxy S21 Ultra - Neemt de troon (12)

  De afronding rond het camera-eiland wordt ook enigszins herhaald aan de voorkant, omdat het scherm hier een subtiele, maar nog steeds merkbare lichte kromming heeft aan de uiterste rand. Eigenlijk mag je het geen gebogen scherm noemen, maar je voelt het scherm wel als je vanaf de zijkant recht naar de telefoon kijkt. Bovenaan het scherm zit de selfiecamera in een gecentreerd gat, maar is niet altijd zichtbaar. Hoe de interface zich aanpast aan het cameragat hangt af van welke app je momenteel gebruikt. In de liggende modus gebruikt de fotogalerij bijvoorbeeld het volledige schermoppervlak zodat het cameragat zichtbaar wordt, maar de meeste andere apps tonen in plaats daarvan een zwarte lijn over het cameragat in de liggende modus, waardoor het aan het zicht wordt onttrokken. Dit geldt dus met het scherm in landscape-modus. In portretmodus daarentegen is het resultaat het tegenovergestelde, dat het cameragat zichtbaar is.

  Puur genieten

  Een van de absoluut fijnste dingen aan de S21 Ultra is het scherm, en daar zijn verschillende redenen voor. Het scherm in deze telefoon biedt een aantal verschillende nieuwigheden, en de meest opvallende combinatie is dat je nu zowel een verhoogde verversingssnelheid (tot 120 frames per seconde) als de hoogste resolutie tegelijkertijd kunt hebben. Dan komen de voordelen van de telefoon echt tot uiting. Ik kan niet zeggen dat ik last heb van het gebrek aan detail bij het overschakelen naar een lagere resolutie, maar de hoogste resolutie in combinatie met 120 frames per seconde is puur genieten.

 • Test: Samsung Galaxy S21 – Een vlotter topmodel

 • Het voelt alsof het wonderen doet in alles, van surfen op het web tot veeleisende games en zelfs wanneer ik films of korte video's kijk. Onze tests tonen ook aan dat deze modus geen vernietigend effect heeft op de levensduur van de batterij. De telefoon moet de verversingssnelheid aanpassen aan het doel waarvoor u de telefoon gebruikt, en in de instellingen kunt u kiezen tussen 60 frames per seconde, wat "standaard" of "adaptief" wordt genoemd en betekent dat de verversingssnelheid van het scherm automatisch wordt aangepast van 10 tot 120 beelden per seconde. De mogelijkheid om terug te gaan naar tien frames per seconde zou dus moeten helpen om zoveel mogelijk batterijcapaciteit te besparen en kan werken wanneer u bijvoorbeeld een e-book leest of iets anders doet waarbij het schermbeeld niet vaak verandert.

  Grote test: Samsung Galaxy S21 Ultra - Neemt de troon (14)

  Een andere nieuwigheid op het gebied van het scherm is een verbeterde modus die, meer continu dan voorheen, het scherm aangenamer moet maken om naar te kijken en de hoeveelheid blauw licht moet verminderen. Juist omdat het traploos is, maakt het niet echt uit, behalve dat het de beloofde functie vervult. Een ander voordeel van het scherm is dat het zo helder is, hier merk ik een groot verschil. Toegegeven, het weer was niet van dien aard dat die extra capaciteit nodig was, maar dit belooft veel goeds voor ons om ook bij fel zomerzonlicht zonder problemen te kunnen ontcijferen wat er op het scherm staat. Gebruik je het scherm om films te kijken, dan is het ook goed om te weten dat het geluid aan de verwachtingen voldoet. Een speaker zit aan de onderkant van de telefoon en een andere boven het scherm, en samen zorgen ze voor een heel goed geluid met een beetje stereo-effect, hoewel het natuurlijk niet zo opvalt omdat ze zo dicht bij elkaar staan. Ik krijg nog steeds een klein gevoel van ruimte in het geluidsbeeld.

 • Mobil lost de vraagtekens over de Samsung Galaxy S21-serie opPlus

 • Snelste tot nu toe

  Ik ben er achter gekomen hoe goed het scherm is voor bijvoorbeeld zware games, en dan spelen ook de prestaties van de telefoon een doorslaggevende rol om de ervaring optimaal te laten zijn. De versie van de S21 Ultra die ik aan het testen ben, is dus de versie met 12 GB werkgeheugen, maar alle telefoons in de S21-serie in Zweden worden aangedreven door Samsung's eigen Exynos 2100-chip. Dit kan velen zeker teleurstellen, aangezien het niet alleen voor klanten, maar ook voor Samsung zelf duidelijk werd toen de S20 werd uitgebracht, dat de apparaten met Exynos niet zo goed presteerden als de S20-apparaten die in plaats daarvan met Qualcomm's Snapdragon-chip werden geleverd. Samsung zorgt ervoor dat ze Snapdragon gebruiken, dezelfde chip die bijna alle Android-fabrikanten hebben in hun vlaggenschepen in de S-serie telefoons op bijvoorbeeld de Amerikaanse en Koreaanse markt, terwijl we in Europa de versie met Exynos krijgen. Zo ook deze keer. Nu brengt Samsung dit jaar als eerste zijn vlaggenschepen uit en we hebben dan ook nog geen enkele telefoon getest met de nieuwe Snapdragon. Zonder te kunnen vergelijken kan ik echter stellen dat de S21 Ultra, met zijn Exynos 2100, erg snel aanvoelt. Vooral veeleisende games, de telefoon is een meester in het gebruik en er is een merkbaar verschil in klasse. Wanneer we prestatietests doen met verschillende benchmark-apps, scoort de S21 Ultra als de snelste Android-mobiel die we hebben getest, maar het is geen grote stap terug naar de vorige leiders en waar de telefoons met de Snapdragon 888-rangschikking nog te bezien valt.

  Première voor pen

  Het is voor het eerst dat Samsung het mogelijk heeft gemaakt om een ​​pen te gebruiken op een S-serie telefoon. De S-Pen, zoals Samsung de pen noemt, wordt niet meegeleverd bij de aanschaf, maar kun je wel los kopen, bijvoorbeeld samen met een bijbehorend hoesje waar de telefoon in past en je een speciaal vak geeft links van het scherm waar je kan de pen opbergen wanneer deze niet in gebruik is. De pen kost ongeveer 400 kronen en de behuizing 700 of 900, afhankelijk van welk materiaal je verkiest en of je een hoes wilt die de achterkant bedekt of een die ook de voorkant beschermt en een klein venster heeft. Als u een etui koopt, is de pen bij de aankoop inbegrepen. De S21 Ultra is de enige telefoon in de S21-serie die een pen ondersteunt, maar op het moment van schrijven is de pen nog niet te koop en hebben we daarom nog niet de gelegenheid gehad om hem met de telefoon te testen. Als je al een S-Pen hebt van een Note-telefoon of van de S7 Tab-tablet, zou je deze moeten kunnen gebruiken met je S21 Ultra. In tegenstelling tot de Note-pen heeft de pen voor de S21 Ultra geen bluetooth of een batterij en kan de telefoon dus niet op afstand worden bediend op dezelfde manier als de Note-pen met een Note-telefoon.

  Camera zoom meerdere extra stappen

  De ondersteuning voor de S-Pen is een van de voorbeelden dat Samsung in de S21 Ultra het meeste wil verzamelen in één en dezelfde telefoon. Natuurlijk zijn de camera's een ander gebied waarop de S21 Ultra een stap verder gaat. Na de introductie van 100x zoom vorig jaar, voelt het alsof de functie in de editie van dit jaar volwassener is geworden. De S21 Ultra is een geloofwaardiger vlaggenschip, dat op verschillende manieren te merken is. De camera's in deze telefoon bieden groothoeklenzen met dubbele zoom voor een extreem zoombereik, evenals een hoofdsensor van 108 megapixels. Samen zorgen ze voor bijzonder goede beelden in het donker, fijne kleurweergave, zelfs in uitdagende situaties zoals tegenlicht of wanneer de camera zowel fel verlichte delen als donkere schaduwen in hetzelfde beeld op een eerlijke manier moet weergeven.

  Grote test: Samsung Galaxy S21 Ultra - Neemt de troon (16)

  Over het algemeen is dit de beste mobiele camera die ik heb getest. Met de Samsung Galaxy S21 maak ik scherpe foto's tot zo'n 60x zoom. Natuurlijk heeft het 100x zoom op papier, maar in de meest extreme zoomgraden is de kwaliteit niet zo goed dat het helemaal bruikbaar wordt. De 60x zoom is voor mij echter goed genoeg om mooie foto's te kunnen maken van bijvoorbeeld schuwe dieren. De camera stil houden werkt goed, zelfs als ik zo extreem heb ingezoomd, omdat de beeldstabilisatie in de telefoon indrukwekkend is. Dat merk ik ook als ik aan het filmen ben, als je bijvoorbeeld de kinderen meeneemt naar de rodelbaan, dan is het prima om close-ups en filmpjes te maken zonder dat het te wankel wordt. De autofocus is snel en nauwkeurig, of het nu gaat om film of stilstaande beelden en er is een breed scala aan verschillende onderwerpmodi. Zo is er een professionele modus waarbij je ervoor kunt kiezen om ook afbeeldingen in 12-bits raw-formaat te ontvangen, een mogelijkheid om de afbeeldingen met meer vrijheid te bewerken nadat je ze hebt gemaakt. Daarnaast kun je portretfoto's maken waarbij de telefoon een vervaging aan de achtergrond toevoegt en dat effect is ook beschikbaar voor video, hoewel ik deze functies in het begin moeilijk kon vinden omdat ze in mijn telefoon "Portret" en "Portret" heten video". Het is dus een misleidende vertaling van het Engelse "Portrait Mode" die er doorheen is geglipt.

  Aangepaste interface

  Als we de interface van de telefoon als geheel bekijken, is het natuurlijk Android 11 dat hier van toepassing is, maar dan met Samsungs eigen, vaak zeer goed doordachte One UI-interface. We krijgen bijvoorbeeld niet het contextmenu dat Android 11 zou moeten introduceren in de aan / uit-knop, maar we krijgen wel een interface die modern en luchtig aanvoelt en is aangepast om gebruiksvriendelijk te zijn. Vaak wordt bijvoorbeeld het bovenste deel van het scherm gebruikt voor informatie waarmee u geen interactie nodig heeft en het onderste deel, waar u gemakkelijker bij kunt, voor de dingen waarop u mogelijk moet klikken. Daarnaast onderscheiden de telefoons van Samsung zich door een heel lang aanbod van eigen diensten met alles van Bixby, Smartthings en een eigen app store Galaxy Store tot Samsung Pay, Cloud en Health. Sommige hiervan zijn goed en nuttig, maar het aantal vooraf geïnstalleerde apps en meldingen waarmee we vanaf het begin worden overladen, is een beetje veel en waarschijnlijk zou de helft voldoende zijn.

  Een kleine trendbreuk is echter de verdiepte samenwerking van Samsung met Google. Dat merk je bij de S21-telefoons aan het feit dat Google de nieuwsfeed links van het startscherm beheert, in plaats van Bixby, en aan het feit dat Android Berichten de standaard sms-app is.

  Grote test: Samsung Galaxy S21 Ultra - Neemt de troon (17)

  Gezichtsherkenning of vingerafdruk is aanwezig om de telefoon te ontgrendelen en uiteraard ook pincode. Geen van de ontgrendelingsmethoden voelt razendsnel aan. De gezichtsherkenning maakt gebruik van de selfie-camera en leest je gezicht dus niet in 3D, maar gebruikt slechts twee dimensies, wat de beveiliging wat lager maakt. Als u wilt betalen met Samsung Pay of wilt inloggen op Mobile Bank ID, is bijvoorbeeld een vingerafdruk of code vereist. Dan wordt gezichtsherkenning niet goedgekeurd. De vingerafdruksensor zit in het scherm en zowel deze als gezichtsherkenning duurt iets minder dan een seconde. Af en toe crasht de gezichtsherkenning volledig en krijg ik de melding dat het gezicht niet overeenkomt, maar de vingerafdruksensor is betrouwbaarder, hoewel geen van beide methodes erg snel is.

  Als we naar de rest van de S21-familie kijken, is het de S21 Ultra die zijn naam het duidelijkst eer aandoet en de vlaggenschipstempel verdient. Alleen de Ultra heeft zo'n scherm met hoge resolutie en bovendien een duidelijk betere camera dan de anderen. Het is gewoon een ongewoon aantrekkelijk vlaggenschip.

  Vragen en antwoorden

  Oplader en koptelefoon?
  Er zitten geen oplader en geen headset in de doos. Het enige dat er behalve de telefoon is, is het gereedschap om de simkaartsleuf te openen en een kabel met usb-c aan beide uiteinden.

  Hoe het prijskaartje beoordelen?
  De voorganger kostte 15.000 en nu is deze dus duizend Zweedse kronen goedkoper. Weliswaar toen zonder oplader, maar toch een positieve ontwikkeling voor Samsung heeft het poeder niet gespaard als het gaat om functies in de S21 Ultra.

  Is er ruimte voor dubbele simkaarten?
  Ja, zowel dat als ondersteuning voor e-sim, maar zoals we al zeiden, heeft de geheugenkaartsleuf geen prioriteit.

  Een alternatief:

  predikaat focus
  De combinatie van alle functies die de S21 Ultra heeft, is moeilijk te vinden, maar als je vooral van prestaties en scherm houdt, kan een van de gaming-gsm's een optie zijn. ROG Phone 3 of Lenovo Legion Duel dan maar, maar dan moet je een compromis sluiten met de camera.

  Test afbeelding

  De S21 Ultra heeft camera's die bij elkaar heel veelzijdig zijn en weinig zwakke punten hebben.

  Grote test: Samsung Galaxy S21 Ultra - Neemt de troon (18)

  Cijfer

  Telefoons & gegevens
  9/10
  Media & Scherm
  10/10
  Systeem & programma
  9/10
  Gebruikerservaring
  9/10
  Materiaal & kwaliteit
  9/10
  Totale beoordeling
  92%

  Grote test: Samsung Galaxy S21 Ultra - Neemt de troon (19)

  Feiten Samsung Galaxy S21 Ultra

  Over het algemeen

  ModelGalaxy S21Ultra

  FabrikantSamsung

  Lanceerdatum29-01-2021

  Meeteenheid165,1 x 75,6 x 8,9 mm

  Gewicht228 gram,112%

  Genomen13990 kr

  SysteemAndroid

  Systeemversie11

  ChipsetExynos 2100

  Productieproces5 nm,89 %

  Scherm

  Meeteenheid6,8 keer,104%

  Oplossing3200 x 1440 pixels

  pixel dichtheid515ppi,128%

  TypSuper-AMOLED

  Verversingssnelheid van het beeld120 Hz,106%

  Herinneren

  RAM-geheugen12/16GB,166%

  Opslag geheugen128 GB, 256 GB, 512 GB

  GeheugenkaartsleufNee

  Bacteriën

  Capaciteit5000 mAh,105%

  Gemeten videotijd13 teams, 7 minuten

  Draadloos opladenIn

  Web

  GSM-band850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

  3g-band850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

  4g-bandBand 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

  5g-bandHeeft 5g, geen informatie over bands

  Dubbele simkaartsleuvenIn

  Ondersteuning voor b.vIn

  Ondersteuning voor wifi-oproepenIn

  Camera

  Oplossing108 megapixel, 12 megapixel, 10 megapixel, 10 megapixel

  GroothoeklensIn

  Optische zoomIn

  Optische beeldstabilisatieIn

  Video-opname, resolutie7680 x 3840 pixels

  Resolutie camera aan de voorkant40 megapixel

  Verbindingen

  AansluitstekkerUSB-type C

  Koptelefoon aansluitingNee

  Bluetooth5.2

  WifiWifi6E

  GPSIn

  Gemengd

  Niet klagenWaterbestendig

  FM radioNee

  NFCIn

  VingerafdruklezerIn

  Stereo luidsprekersIn

  IP-klasseIP68

  Benchmark-tester

  Ant 8609876

  Geekbench 5: CPU Single-core1080,99 %

  Geekbench 5: CPU Multi-core3462,100 %

  Geekbench 5: Berekenen7268,120%

  GFXBench Azteken ruïneert Vulkan High21 fps,51%

  3DMark Wild Life Stress Beste5371,89 %

  3DMark Wild Life Stress Laagste3335,77 %

  Google Octaan26902,75%

  Jetstream 279.866,73 %

  Antu 9750796,99 %

  Geekbench 6: Single-core1481,105%

  Geekbench 6: Multicore3757,99 %

  Geekbench 6: Berekenen6326,112%

  Het scherm

  Van de camera's

  Het optreden

  Onnodige apps

  De gezichtsherkenning en de vingerafdruksensor

  Samsung product testen telefoon nieuws androïde samsung galaxy s21 ultra

  Top Articles
  Latest Posts
  Article information

  Author: Prof. An Powlowski

  Last Updated: 04/09/2023

  Views: 5953

  Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

  Reviews: 91% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Prof. An Powlowski

  Birthday: 1992-09-29

  Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

  Phone: +26417467956738

  Job: District Marketing Strategist

  Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

  Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.