Een gids voor het omgaan met de (peri) menopauze (2023)

Opvliegers, hersenmist en het stoppen van je menstruatiecyclus zijn veelvoorkomende en voor de hand liggende tekenen dat je in de menopauze zit, maar wist je dat plotselinge migraine, depressie en angst ook een aanwijzing kunnen zijn?

De menopauze komt vaak voor bij vrouwen van achter in de 40 en begin 50, maar sommige vrouwen hebben al vanaf hun 30e fysieke en psychologische symptomen voor de perimenopauze (wanneer de menstruatiecyclus onregelmatig of zeldzaam wordt).

Onze gids is ontworpen om u te laten zien hoe u uw symptomen kunt controleren en waar u medische hulp en ondersteuning kunt krijgen van andere vrouwen die door het einde van hun reproductieve levensfase gaan.

Wat zijn de drie fasen van de menopauze?

Peri-menopauzeis wanneer uw menstruatie onregelmatig of onvoorspelbaar is. In plaats van een maandelijkse cyclus kan het zijn dat u een cyclus overslaat of dat er lange tussenpozen zijn. Menstruaties kunnen ook heel zwaar of heel licht zijn. Deze fase begint meestal wanneer een vrouw in de veertig is.

Menopauzeis wanneer uw menstruatie volledig stopt. Dit wordt meestal geclassificeerd als het niet hebben van een cyclus gedurende 12 maanden. De meeste informatie met betrekking tot de menopauze heeft echter betrekking op alle drie de fasen, niet alleen op de specifieke dag waarop u gedurende 12 maanden geen menstruatiecyclus heeft gehad.

Post-menopauzel is de fase waarin een vrouw zich de rest van haar leven bevindt na haar menopauze. Zodra de oestrogeenspiegels zijn gedaald tot het punt waarop haar menstruatie volledig stopt, blijven deze niveaus laag voor de rest van het leven van een vrouw.

Wat veroorzaakt de menopauze?

Een verandering in uw hormoonspiegels, in het bijzonder oestrogeen dat de menstruatiecyclus regelt. Naarmate vrouwen ouder worden en minder eieren produceren, fluctueren en dalen de oestrogeenspiegels over meerdere jaren. Het kan vrouwen van in de twintig en dertig overkomen als ze bijvoorbeeld een baarmoederverwijdering hebben ondergaan. Over het algemeen overkomt het de meeste vrouwen van in de veertig of begin vijftig.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn veel mogelijke symptomen, daarom realiseren veel vrouwen zich niet dat ze in de perimenopauzale fase zijn totdat hun menstruatiecyclus stopt. De meest voorkomende zijn:

(Video) Caroline Tensen over de menopauze: "Ik kon niet eens alleen zijn" • Cycle Care

 • onregelmatige en vaak hevige bloedingen tijdens uw menstruatie.
 • opvliegers overdag of 's nachts zweten.
 • slecht humeur, angst en "hersenmist" of moeite met concentreren en onthouden.
 • vaginale droogheid en blaascontroleproblemen of frequente blaasontstekingen.
Een gids voor het omgaan met de (peri) menopauze (1)

Spierpijn, slapeloosheid en angst kunnen ook symptomen zijn dat u in de (peri)menopauze bent

Shutterstock

Veel vrouwen hebben echter last van spierpijn, verhoogde angst en de terugkeer van acne. Opvliegers worden veroorzaakt door een tekort aan oestrogeen, dat de thermostaat van het lichaam aantast. Hetzelfde hormoon werkt ook samen met hersenreceptoren die de stemming beheersen, dus op lage niveaus kan dit angst en een slecht humeur veroorzaken, en de "betraandheid" die sommige vrouwen beschrijven.

Terwijl lage oestrogeenspiegels de belangrijkste impact hebben, nemen progesteron en testosteronhormonen ook af. Progesteron bereidt in feite de baarmoeder voor op zwangerschap. Testosteron, ook een vrouwelijk hormoon, dat vrouwen in de pre-menopauze drie tot vier keer meer produceren dan oestrogeen, wordt in verband gebracht met zin in seks, energie, alertheid, gezondheid van botten, spieren en huid en zelfvertrouwen.

Hoe lang duurt de (peri) menopauze?

Ongeveer een kwart van de vrouwen ervaart geen symptomen, terwijl een vergelijkbaar aantal ernstige symptomen vertoont. Deze kunnen gemiddeld zeven jaar meegaan, soms langer, zelfs levenslang. Zodra de hormoonspiegels dalen, blijven ze dit voor het leven. Ongeveer 75% van de vrouwen krijgt overgangsklachten.

(Video) Omgaan met de perimenopauze - Libresse Podcast Seizoen 2 #02

Hoe controleer ik of ik in de (peri)menopauze ben?

Het Menopause Support Network in het Verenigd Koninkrijk heeft een handige tool samengesteldcontrolelijstdie een grote verscheidenheid aan symptomen opsomt. Daarnaast kunt u uw huisarts vragen om bloedonderzoek voor schildklier, ijzer (ferritine), B12, vitamine D, foliumzuur en vrouwelijke hormonen, omdat tekorten hieraan zeer veel lijken op overgangsverschijnselen.

Vrouwen jonger dan 45 jaar met peri-menopauzale symptomen kunnen een bloedtest ondergaan om een ​​diagnose te stellen. Maar de hormoonspiegels gaan continu op en neer, zelfs gedurende één dag, dus een test is maar een momentopname. U moet altijd de checklist op symptomen bekijken.

Boven de 45 jaar worden bloedtesten niet als betrouwbaar of noodzakelijk beschouwd voor het diagnosticeren van de (peri) menopauze, wat volgens de richtlijnen van de British Menopause Society kan worden gedaan door een checklist met symptomen te bekijken, zelfs als een vrouw haar blijft hebben. menstruatiecyclus.

Wat kan ik doen?

U moet uw huisarts of uw gynaecoloog bezoeken. Beide kunnen medicijnen voorschrijven, zoals hormoonsubstitutietherapie.

In sommige gevallen kan uw huisarts of gynaecoloog een bloedonderzoek, een mammografie of een algemene controle inclusief een uitstrijkje voorschrijven. Dit zou geen invloed moeten hebben op de HST-behandeling, maar als u hiervoor de afgelopen jaren geen controle heeft gehad, kan het de moeite waard zijn om dit te laten doen.

Neem voor uw afspraak een lijst met uw symptomen mee en maak uzelf vertrouwd met de behandelprotocollen, zodat u vragen kunt stellen en de behandeling kunt bespreken die u het beste acht.

Behandeling

HRT

Hormoonvervangingstherapie vult oestrogeen- en progesteronhormonen aan en is er in verschillende vormen. Oestrogeen zal de belangrijkste symptomen van de menopauze beheersen en kan oraal worden ingenomen, of via een transdermale gel, spray of pleister (zoals een nicotinepleister), die in uw bloedbaan terechtkomt. Progesteron, gewoonlijk in tabletvorm ingenomen, wordt gegeven aan vrouwen die hun baarmoeder nog hebben, om het slijmvlies ervan te beschermen.

(Video) De overgang kan lang en heftig zijn, maar niemand praat erover

Transdermale oestrogenen die door artsen in Luxemburg worden voorgeschreven, zijn lichaamsidentiek en niet synthetisch, wat betekent dat ze zijn afgeleid van yams (gemicroniseerde bèta-17-oestradiol) en identiek zijn aan het oestrogeen dat van nature in het lichaam van een vrouw wordt aangetroffen. Transdermaal is de geprefereerde methode omdat er geen enkel risico op bloedstolsels bestaat. Wees tijdens uw consult duidelijk dat u transdermaal oestrogeen verkiest boven tabletten.

Eenmaal voorgeschreven vallen de meeste HST-medicijnen onder het CZS, hoewel u dit eerst bij uw huisarts of gynaecoloog moet navragen.

HRT is geen one-size-fits-all benadering, dus het kan zijn dat u uw behandeling moet aanpassen. Als u met het ene type of een bepaalde dosis HST uw symptomen niet onder controle krijgt, kunt u dat misschien wel met een ander type doen. Bespreek eventuele risico's met uw huisarts of gynaecoloog, inclusief allergieën, een voorgeschiedenis van bloedstolsels en of u rookt of overgewicht heeft. Als de ene methode niet werkt, kunt u een andere vinden, zoals het verwisselen van pleisters voor transdermale gel.

Testosteron

Zoals eerder vermeld, is testosteron een vrouwelijk hormoon dat in veel grotere hoeveelheden wordt geproduceerd dan oestrogeen (drie tot vier keer zoveel) bij vrouwen in de pre-menopauze. Onderzoek suggereert dat testosteron gunstig kan zijn voor sommige vrouwen in de menopauze en farmaceutische bedrijven ontwikkelen een testosteronpleister. In Luxemburg is een gelversie verkrijgbaar.

Andere dingen om de menopauze te verbeteren

Hoewel het je hormoonspiegels niet zal veranderen, kan het volgende helpen bij de symptomen ervan:

 • Een dieet volgen met weinig vet en veel calcium en eiwitten om het hart te beschermen en de botten te versterken.
 • Regelmatige lichaamsbeweging helpt angst en stress te verminderen en hartaandoeningen te bestrijden.
 • Het vermijden van alcohol en roken kan opvliegers verminderen.
 • Fysio voor het perineum valt onder het CZS en kan helpen bij problemen met de blaascontrole.
 • Plaatselijk aangebracht vaginaal oestrogeen kan helpen bij frequente blaas-, urineweginfecties, blaascontrole, droogheid en pijn.

Hoe responsief zijn huisartsen en gynaecologen in Luxemburg?

Helaas melden verschillende vrouwen dat hun arts niet bereid was om symptomen van de menopauze en mogelijke ondersteuning te bespreken terwijl ze nog steeds een onregelmatige menstruatie hadden.

Artsen in Luxemburg kunnen een opleiding voor de menopauze volgen als onderdeel van hun algemene academische opleiding om hiervoor in aanmerking te komen, maar zij hoeven geen doorlopende of regelmatige opleiding te volgen. Het begrip van de medische wereld van de menopauze en hoe deze te behandelen is aanzienlijk verbeterd sinds veel artsen in het Groothertogdom zich hebben gekwalificeerd, dus sommige huisartsen zijn misschien niet op de hoogte van de nieuwste behandelingen of onderzoeken.

(Video) Wat is de perimenopauze? - Libresse Podcast Seizoen 2 #01

Een goede plek om advies te vragen is deLuxemburg (peri) overgangsondersteuninggroep. De beheerders hebben nuttige informatie verstrekt uit andere landen, zoals het VK, en u kunt vragen stellen over artsen en gynaecologen die meer proactief en behulpzaam zijn bij het ondersteunen van vrouwen in de peri- en menopauze.

De steungroep raadt vrouwen aan zichzelf te onderwijzen, zodat ze volledig geïnformeerd naar elke afspraak met hun huisarts kunnen gaan en bereid zijn om een ​​specialist, zoals een gynaecoloog, te proberen als hun huisarts geen HST of andere aanbevolen behandelingen wil voorschrijven.

CHL Overgangskliniek

Demenopauze kliniekin het centrale ziekenhuis werkt samen met huisartsen om vrouwen in de overgang te helpen. Ze hebben fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het beheer van het perineum, een seksuoloog, een psycholoog en een sofroloog om slaapproblemen te ondersteunen. Ze werken ook samen met radiologen voor mammogrammen en borst-echo's, reumatologen voor botbeoordelingen, cardiologen voor regelmatige hartcontroles en endocrinologen voor problemen met de schildklier of diabetes.

De feedback van vrouwen die behandeling en advies van de kliniek hebben gezocht, is echter gemengd, waarbij sommigen te horen krijgen dat hun symptomen niet (peri) menopauze zijn. Vrouwen aan wie HST wordt voorgeschreven, wordt niet verteld dat ze hun dosering in de loop van de tijd mogelijk moeten verhogen, noch op welke symptomen ze moeten letten, wat ertoe leidt dat ze de HST-behandeling opgeven omdat ze niet effectief zijn. Een lid van de Lux (peri) menopauze-ondersteuningsgroep zei dat haar geen botscan was aangeboden, alleen sofrologie, en vertelde dat haar symptomen niet van de menopauze waren.

De voordelen van HRT

HST-behandeling kan de botgezondheid verbeteren en vrouwen helpen osteoporose op latere leeftijd te voorkomen, terwijl oestrogeentherapie het risico op bepaalde gezondheidsproblemen kan verminderen, waaronder osteoporose, hartaandoeningen, beroertes, dementie en stemmingswisselingen.

Voor een verslag uit de eerste hand van de ervaring van een expatvrouw met de menopauze en de behandeling, kunt u deze kolom met de titel lezenDe menopauze is geen grap.

De Luxembourg Times heeft een nieuwemobiele app, download hier!Ontvang de Luxembourg Times twee keer per dag in uw inbox. Meld u aan voor uw gratis nieuwsbrievenhier.

(Video) Webinar Open over de overgang

FAQs

Wat te doen bij Premenopauze? ›

Wat kun je zelf doen tegen overgangsklachten?
 1. Eet gezond en probeer op je gewicht te letten. ...
 2. Zorg voor voldoende kalk om de kans op osteoporose te verkleinen; drink dus melk, eet kaas, yoghurt en koolsoorten. ...
 3. Probeer regelmatig lichaamsbeweging te nemen waarbij de botten belast worden.

Wat is het beste middel tegen de overgang? ›

Hormonen gebruiken helpt het beste tegen opvliegers. Gebruik geen fyto-oestrogenen, zilverkaars of andere middelen. Deze helpen niet en kunnen (erge) bijwerkingen hebben. Bij een droge vagina in de overgang helpt bijvoorbeeld een gel met hyaluronzuur.

Wat doet de overgang geestelijk met je? ›

De overgang, ook wel menopauze genoemd, markeert het einde van de vruchtbare periode van de vrouw. Hoewel het een natuurlijk proces is, is het voor veel vrouwen een lastige periode. Mogelijke klachten als slaapstoornissen, sombere gevoelens, angsten en emotionele labiliteit kunnen uitgroeien tot een depressie.

Wat kun je doen tegen stemmingswisselingen in de overgang? ›

Wat kun je doen bij stemmingswisselingen in de overgang?
 1. Ga bewegen. Voel je je neerslachtig? ...
 2. Houd de bloedsuikerspiegel stabiel. Een schommelende bloedsuikerspiegel kan prikkelbare en neerslachtige gevoelens aanwakkeren. ...
 3. Eet magnesiumrijk. ...
 4. Doe één ding tegelijk. ...
 5. Knuffel, zoen en streel.

Hoe weet je of je in de Premenopauze zit? ›

Je kunt merken dat je in de premenopauze zit door veranderingen in je menstruatie; je hebt bijvoorbeeld meer of minder bloedverlies, of je menstruaties komen korter op elkaar (of er zit juist een langere periode tussen).

Waarom krijg je een dikke buik in de overgang? ›

Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen. Dit kan voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn zorgen. Ook kan dit tot obstipatie leiden.

Wat is goed voor vrouwen in de overgang? ›

Fruit en groenten zitten boordevol vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Het is dus geen gekke gedachte dat het consumeren hiervan effect zou kunnen hebben op de mate van overgangsklachten. In een interventieonderzoek van een jaar bij meer dan 17.000 vrouwen in de overgang werd deze stelling bewezen.

Wat zijn de 8 overgangsklachten? ›

Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.

Wat is de beste natuurlijke antidepressiva? ›

Recente studies wijzen omega 3-vetzuren (het vet dat in vis zit, vooral in vette soorten als zalm, haring en makreel) aan als een van de actiefste natuurlijk voorkomende middelen tegen depressie. Ze spelen een grote rol in de omzetting van tryptofaan naar serotonine.

Kan je karakter veranderen door de overgang? ›

Hormoonschommelingen tijdens de overgang zorgen vaak voor veranderingen in de stemming. De volgende klachten kunnen duiden op overgangsklachten: Neerslachtigheid. Je hebt last van stemmingswisselingen, huilbuien, opvliegers en andere klachten.

Hoe voelen vrouwen zich na de overgang? ›

Doordat je lichaam na de menopauze nog op zoek is naar een nieuw evenwicht, kun je na je laatste menstruatie nog steeds last hebben van bepaalde overgangsverschijnselen, zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Veel vrouwen ervaren daarnaast ook postmenopauzaal bloedverlies (PMB).

Hoe lang zit je in de overgang? ›

Begin en duur

De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is vier jaar. Overgangsklachten kunnen vijf tot tien jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in vijf jaar voor de laatste menstruatie tot twee à drie jaar erna.

Welke leeftijd pre overgang? ›

De gemiddelde vrouw komt rond haar vijftigste in haar overgangsjaren. Toch kan de menopauze bij sommige vrouwen vroeger of later beginnen: er kan dus sprake zijn van een vroegtijdige overgang (rond 40 jaar) en een laattijdige overgang (na 55 jaar).

Welke pillen helpen bij de overgang? ›

Welke medicijnen worden gebruikt bij overgangsklachten?
 • Vrouwelijke geslachtshormonen. Oestrogeen- en het progestageenhormoon zijn vrouwelijke geslachtshormonen. ...
 • Clonidine. Clonidine heeft verschillende effecten, onder andere op de bloedvaten. ...
 • Antidepressiva (paroxetine en venlafaxine)

Kun je nog zwanger worden in de menopauze? ›

Als u 1 jaar niet meer ongesteld bent geweest, bent u in de menopauze. In de menopauze bent u niet meer vruchtbaar. U kunt dan stoppen met voorbehoedmiddelen.

Is er een test om te kijken of je in de overgang bent? ›

De overgang is over het algemeen goed te herkennen aan de typische symptomen / klachten in combinatie met een bloedonderzoek die de hormonen in het bloed bepaalt. Hierbij kunnen de verschillende hormonen bekeken worden in het bloed. Dit kan je helpen te bepalen of je in de overgang zit.

Hoe lang duurt pre overgang? ›

De premenopauze verwijst dus letterlijk naar de periode voor de menstruatie definitief stopt. De meeste vrouwen stoppen met menstrueren rond het vijftigste levensjaar. De premenopauze begint al jaren eerder en kan zo'n zes jaar duren. In de loop van het leven maakt het lichaam steeds minder eicellen aan.

Hoe lang duurt pre menopauze? ›

Meestal duurt de perimenopauze tot een jaar na de menopauze. De menopauze vindt gemiddeld plaats rond het 51e levensjaar. De perimenopauze kan dus meerdere jaren duren.

Videos

1. Depressie en overgang deel 2
(Eveline Bakker)
2. Special - Susan Smit (48) is een heks
(Isa & Medina)
3. 17 TOP DINGEN OM TE DOEN IN CUSCO - HUMANTAY MEER, PERUIAANS ETEN, REGENBOOGBERGEN // PERU REISVLOG
(Nicole and Mico)
4. Hoe verminder je symptomen van de overgang op natuurlijke wijze?
(Mijn Leven)
5. Bezoek Peru Travel Guide | De beste dingen om te doen in Peru
(Nomadic Samuel - Travel Channel)
6. Unlocking the Soul [Full Vers. 2] - Can Modern Prophets Reveal Our Hidden Nature?
(Unlocking the Soul - Cimplify Films)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated: 27/10/2023

Views: 5359

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.