Een creatief cv maken: do’s en don’ts (2023)

Een creatief en origineel cv wijkt op een aantal punten af van een standaard cv. De vormgeving is meestal hetgeen dat direct opvalt. Verder is eenorigineel cvvaak heel anders opgebouwd en ingedeeld en het gebruik van kleuren valt meestal onmiddellijk op. Een creatief cv is daardoor met name geschikt voor grafisch vormgevers, fotografen, schilders, mensen die in de (multi)media werken of een ander creatief beroep hebben (architecten, koks). Met een origineel opgemaakt cv demonstreren zij wat ze kunnen.

Je cv creatief en opvallend maken

Er zijn tal van manieren om tussen de andere kandidaten voor een functie op te vallen met een creatief cv. Een kok kan bijvoorbeeld een cv in de vorm van een menukaart maken. Iemand die in de media werk zoekt zou een video cv, een poster of infographic van zijn cv kunnen maken. Een journalist kan bijvoorbeeld zijn cv in de vorm van een krant presenteren. Je kunt je cv op een verpakking zetten, een eigen website maken of een cv bestaande uit beelden maken. Op internet zijn er nog veel meer voorbeelden van creatieve cv’s te vinden. Leuk om inspiratie op te doen! Er zijn dus mogelijkheden genoeg, maar bedenk wel dat bijna alles al is gedaan. Als je écht origineel wilt zijn, moet je met iets verrassends komen.

(Video) 5 Resume Mistakes You MUST Avoid (with real examples)!

Voordelen van een creatief cv

Met een creatief cv spring jij er als kandidaat natuurlijk onmiddellijk uit. Zeker als je weet dat er tientallen of zelfs honderden mensen zullen reageren op die ene, gewilde functie, dan is het maken van een creatief cv met een goed ontwerp zo’n gek idee nog niet. En als je bedenkt dat werkgevers en recruiters over het algemeen weinig tijd hebben of nemen om cv’s te bekijken, kan jouw cv misschien wel wat origineler qua opmaak of vorm. Een creatief cv springt er niet alleen uit tussen de standaard cv’s, je laat er ook mee zien dat je de moeite neemt om op te vallen. Werkgevers en recruiters zien direct hoeveel tijd jij in het maken van je cv gestoken hebt. Als dat meer dan gemiddeld is, komt dat goed over. Men ziet dat je veel aandacht hebt besteed aan je cv: jij wil die baan dus écht heel graag!

Nadelen creatief cv

Daar kleeft meteen ook het nadeel aan als je wilt solliciteren met een creatief cv. Een creatief en origineel cv maken kost veel tijd. Die tijd moet je wel hebben. Als bijvoorbeeld de reactietermijn van de vacature al snel afloopt, is het handiger dat jouw originele cv al klaar ligt. Het doen van aanpassingen op je cv om deze zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de functie, is niet altijd even gemakkelijk. Eenvideo-cvmoet je dan telkens opnieuw opnemen, een cv in de vorm van een verpakking moet opnieuw gedrukt en/of in elkaar gezet worden en een zelfs het aanpassen van een infographic kost even wat meer tijd dan het aanpassen van een standaard cv. Mocht je echter open sollicitaties versturen, dan kun je het vervaardigen van een creatief cv wat beter plannen; dan komt het versturen van je cv niet op een dag meer of minder aan.

(Video) 8 Tips for Writing a Winning Resume

Creatief cv: is het gepast?

In formele en conservatieve functies of werkomgevingen verwachten werkgevers en recruiters een meer formeel cv. Denk aan administratieafdelingen, banken en notariskantoren. Uiteraard kan je in zo’n situatie jouw cv ook wel een beetje ‘pimpen’: een ‘saai’ cv hoeft nou ook weer niet. Je kunt bijvoorbeeld spelen met het kleurgebruik op je cv en met de vormgeving, maar ga daar niet te ver in. Houd de kleuren in dat geval rustig en maak van je cv geen ‘kermis’.

Heb je geen idee of het kleurgebruik en de vormgeving passen bij de functie waarop je solliciteert? Neem dan eens een kijkje op de website van het bedrijf of de organisatie en vergelijk de vormgeving met de opmaak van jouw cv. Je ziet dan snel genoeg of jouw cv erbij past of niet.

(Video) Zo maak je een origineel en creatief CV *tips & uitleg

Te schreeuwerig, te grappig of te veel op jezelf gericht is NOT DONE. In dat geval kan jouw creativiteit zelfs tegen je werken; je cv belandt dan snel op nee-stapel. Zorg er daarom voor dat je creatieve cv iets toevoegt.

Het werkt wel heel goed als je met jouw cv je creatieve vaardigheden of ‘out of the box’-denken benadrukt. Maar dan moet dezeeigenschappenen sterke punten wel passen bij of nodig zijn voor de functie. Vraag je dus af of je met je creatieve cv de werkgever overtuigt van jouw kwaliteiten.

(Video) Opvallen met een vaardigheden-cv: do’s en don’ts

Past een creatief cv bij je persoonlijkheid?

Maak alleen een creatief cv als dat ook echt bij jou als persoon past. Een introvert en bescheiden persoonlijkheid maakt bijvoorbeeld liever geen cv waarbij zijnpasfotoin het midden komt te staan en allevaardighedenen werkervaringsplekken er omheen zijn gezet. Forceer het dus niet; jouw cv moet passen bij jouwervaring, vaardigheden én persoonlijkheid. Je voelt zelf het beste aan wat passend is.

Vormgeving is niet het belangrijkste van een cv

De vormgeving van je cv is altijd ter ondersteuning van de inhoud. Het gaat in eerste instantie altijd om wat er in jouw cv staat: welke ervaring en vaardigheden heb je, welkeopleidingheb je genoten, kortom: wat kán jij en wat heb je te bieden.

(Video) UX Resume Dos and Don'ts (as a UX Hiring Manager)

Als een originele opmaak of vorm van jouw cv laat zien dat jij de creativiteit bezit waar de werkgever om vraagt, dan maak je jouw sollicitatie met een creatief cv extra waardevol. In dat geval is het een goed idee om daar moeite in te steken en de nadruk op te leggen. Waak ervoor dat jouw creatieve cv niet onoverzichtelijk en inhoudsloos word. Een origineel cv dat er prachtig uitziet, moet – net als een standaard cv - wel voldoende inhoud bevatten en overzichtelijk zijn.

(Video) Write an Incredible Resume: 5 Golden Rules!

FAQs

Een creatief cv maken: do’s en don’ts? ›

Je cv creatief en opvallend maken

Iemand die in de media werk zoekt zou een video cv, een poster of infographic van zijn cv kunnen maken. Een journalist kan bijvoorbeeld zijn cv in de vorm van een krant presenteren. Je kunt je cv op een verpakking zetten, een eigen website maken of een cv bestaande uit beelden maken.

Hoe maak ik een creatieve cv? ›

Je cv creatief en opvallend maken

Iemand die in de media werk zoekt zou een video cv, een poster of infographic van zijn cv kunnen maken. Een journalist kan bijvoorbeeld zijn cv in de vorm van een krant presenteren. Je kunt je cv op een verpakking zetten, een eigen website maken of een cv bestaande uit beelden maken.

Waar kan ik gratis een cv maken? ›

Met de cv-builder kun je een gratis cv maken, dat er professioneel uitziet. Je kunt dat op twee manieren doen: upload een bestaand cv en vul je gegevens aan. Je kunt de volgorde veranderen, extra tekstblokken toevoegen en kiezen uit verschillende lay-outs.

Hoe maak je een interessante cv? ›

5 tips om een goed leesbaar cv te maken
 1. Creëer overzicht. Maak gebruik van herkenbare tussenkopjes, zoals ervaring, studie en competenties. ...
 2. Maak je cv opvallend, maar houd het zakelijk. ...
 3. Houd het kort. ...
 4. Zet het belangrijkste op pagina 1. ...
 5. Maak een profielschets. ...
 6. Relevante ervaring noemen. ...
 7. Inhoud per onderwerp. ...
 8. Profielschets.

Hoe hoort een cv er uit te zien? ›

Het vertelt eerlijk en in duidelijke taal wie je bent en wat je brengt. Een goed cv ziet er professioneel uit en bevat de volgende onderdelen. Persoonlijke informatie, je profiel, werkervaring, opleiding en aanvullende informatie, zoals competenties en interesses.

Waar begin je je cv mee? ›

Je gebruikt deze volgorde voor je cv: Personalia, Persoonlijk profiel, Competenties en vaardigheden, Prestaties, Werkervaring aan de hand van rollen die hebt gehad, Opleidingen, Gewenste werkzaamheden. In het onderdeel competenties en vaardigheden benoem je de belangrijkste vaardigheden het eerst.

Wat zijn sterke vaardigheden? ›

Voorbeelden zijn delegeren, onderhandelen, luisteren, samenwerken , netwerken, plannen en coachen. Overdraagbare vaardigheden hebben vaak een grote overlap met competenties.

Wat mag niet ontbreken op je cv? ›

opbouw cv
 1. je persoonlijke informatie. Je begint natuurlijk met wat gegevens over jezelf. ...
 2. een foto. Een foto zegt meer dan duizend woorden, daarom mag deze niet ontbreken op jouw cv. ...
 3. opleidingen en stages. ...
 4. je werkervaring. ...
 5. je vaardigheden. ...
 6. diploma's en certificaten. ...
 7. overige: vrijwilligerswerk, talen, hobby's. ...
 8. referenties.

Wat wel en niet op je cv? ›

Kijk goed welke werkervaring belangrijk is en welke niet. Je toekomstige baas heeft weinig aan de informatie dat jij ooit op je 3-jarige buurjongetje hebt gepast. Maar een stage die je hebt gelopen in hetzelfde vakgebied, is juist weer wel een mooie toevoeging.

Wat zeg je over jezelf in een cv? ›

Vertel beknopt en enthousiast over jezelf. Zorg voor een uniek verhaal dat een duidelijk beeld van jou schetst. Benoem waar je goed in bent (harde en zachte vaardigheden) Vertel wat je al bereikt hebt: feiten en cijfers.

Hoe ziet cv eruit 2023? ›

Een curriculum vitae anno 2023

De inhoud van een cv is weinig veranderd door de jaren heen. Dat is ook logisch, want in 2023 draait het om dezelfde gegevens als decennia geleden: om jou en om je werkervaring en opleidingen.

Wat staat niet in je cv maar moeten we echt van je weten? ›

'Vertel me je levensverhaal, de beslissingen die je hebt genomen en waarom je ze hebt genomen. Vertel daarnaast wat de moeilijkste problemen zijn waar je aan hebt gewerkt en hoe je ze hebt aangepakt.

Wat is de beste curriculum vitae? ›

Haar cv is namelijk verkozen tot het beste cv van 2020. Kosters hoopt met het winnen van deze prijs een stapje dichterbij een nieuwe baan te komen. Céleste Kosters (45) uit Nieuw-Vennep reageerde verrast toen ze gisteren als winnaar uit de bus kwam van de 'cv van het jaar'-verkiezing.

Wat is de beste gratis cv maker? ›

De gratis cv-bouwer van Canva maakt het makkelijk en snel om te solliciteren op je droombaan. Kies uit honderden gratis, professioneel ontworpen sjablonen en pas deze met een paar klikken aan. Vergeet de uren die je kwijt was aan het opmaken van je cv, of het kiezen van gratis lettertypen voor je sollicitatiebrief.

Waar vind ik cv templates in Word? ›

U vindt de pagina Sjablonen voor Word. Klik in de lijst met categorieën op Cv's en sollicitatiebrieven.

Hoeveel kost cv maker? ›

Wat zijn de kosten voor eenmalig gebruik van CVmaker? De kosten voor gebruik zijn een eenmalige termijn (maand) à € 8,95. Je dient wel, zoals hierboven beschreven, je account op te zeggen. Je hebt dan een maand toegang tot je account en alle templates en functionaliteiten.

Hoeveel banen zet je op je cv? ›

Hoeveel jaar werkervaring op je CV? Als vuistregel mag je ervan uitgaan dat je 10 tot 15 jaar relevante werkervaring op je CV moet vermelden. Als je minder dan 15 jaar werkervaring hebt, kun je ervoor kiezen om ook stages of bijvoorbeeld freelance werk als werkervaring op je CV te vermelden.

Welke volgorde werkervaring op cv? ›

Je werkervaring noteer je in omgekeerd chronologische volgorde. Je meest recente baan zet je dus bovenaan. Op die manier laat je zien hoe jij je kennis en vaardigheden het laatst hebt ingezet.

Wat zijn 3 goede eigenschappen? ›

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van goede eigenschappen die je tijdens het sollicitatiegesprek kan gebruiken.
 • (pro)actief;
 • assertief;
 • ambitieus;
 • behulpzaam;
 • creatief;
 • dapper;
 • zelfverzekerd;
 • doorzetter;

Wat zijn de 7 competenties? ›

Wat zijn de zeven competenties?
 1. Interpersoonlijke competenties. ...
 2. Pedagogische competenties. ...
 3. Vakinhoudelijke en didactische competenties. ...
 4. Organisatorische competenties. ...
 5. Competenties in het samenwerken met collega's. ...
 6. Competenties in het samenwerken met de omgeving. ...
 7. Competenties in reflecteren en ontwikkelen.

Wat zijn de 5 competenties? ›

De huidige top 5 van meest gevraagde competenties ziet er als volgt uit:
 • Samenwerken.
 • Klantgerichtheid.
 • Aanpassingsvermogen.
 • Mondelinge communicatie.
 • Coachen (groep)
Jan 23, 2023

Kan je nieuwe werkgever zien waar je hebt gewerkt? ›

Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.

Hoe zou ik mezelf omschrijven? ›

Vertel eens iets over jezelf
 • Waar je energie van krijgt.
 • Wat je bijzonder de moeite waard vond tijdens je studie en eerder werk.
 • Wat je ambities zijn. Je toekomst.
 • Waarom je deze weg/sollicitatie kiest. Je motief.
 • Recente relevante activiteiten.

Wat zet je op je cv 2023? ›

Er zijn geen strikte regels voor de inhoud van je cv, maar recruiters en werkgevers verwachten doorgaans deze elementen in je cv aan te treffen:
 • Persoonlijke gegevens.
 • Persoonlijk profiel.
 • Werkervaring (en evt. nevenactiviteiten)
 • Opleidingen.
 • Vaardigheden / competenties.
 • Talen.
 • Hobby's & interesses.
 • Referenties.

Wat is een sterke profielschets? ›

Een goede profielschets

Een tekst van maximaal 7 regels lang waarin je een mogelijke toekomstige werkgever laat weten wie je bent. Natuurlijk laat je duidelijk weten waar je goed in bent. Ook beschrijf je zo nauwkeurig mogelijk naar welke baan je op zoek ben. Vergeet ook niet om je ambities en doelen te vermelden.

Hoelang kan een cv mee? ›

De meeste cv-ketels hebben een levensduur van zo'n 12 tot 15 jaar. Daarna is het vaak tijd om afscheid te nemen en op zoek te gaan naar een nieuwe cv-ketel. Nieuwe modellen zijn vaak een stuk energiezuiniger dan modellen van een aantal jaar geleden. Bovendien weet je zeker dat je geniet van een lekker warm huis.

Hoe maak je een cv in word? ›

In Word vind je een aantal sjablonen voor cv's en sollicitatiebrieven. Klik bij “Bestand” op “Nieuw” om een nieuw bestand aan te maken en er verschijnen direct sjablonen die je voor dit nieuwe bestand kunt gebruiken. In het zoekvenster tik je 'cv' in. Dan verschijnen alle cv-templates die Word heeft.

Hoe lang werkervaring op cv? ›

Niet alle functies hoef je op je cv te zetten. Vooral wanneer je veel werkervaring hebt, kan het zijn dat je niet alle banen op je cv wilt vermelden, om je cv beknopt te houden. Een goede vuistregels is alleen 10 tot 15 jaar relevante werkervaring op je cv te vermelden.

Wat zijn je zwakke punten? ›

Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.

Wat moet je als antwoord geven waarom wil je hier werken? ›

Waarom wil je bij ons komen werken? – Is jouw antwoord : Ik voel me op dit moment niet gelukkig meer in mijn huidige job. Ik heb geen uitdagingen meer, er is geen sfeer meer tussen de collega's en ga tegen mijn zin werken. Ik hoop dat dat hier beter is.

Wat zijn je zwakke punten voorbeelden? ›

Zwakke punten:
 • Onzekerheid.
 • Afwachtend.
 • Alles zelf willen doen.
 • Altijd het laatste woord willen hebben.
 • Impulsiviteit.
 • Kritisch.
 • Chaotisch.
 • Te veel hooi op de vork nemen.
Dec 29, 2021

Welke onderdelen zijn verplicht op een curriculum vitae? ›

De beste structuur? Deze cv volgorde is gebruikelijk
 1. Personalia. Het eerste onderdeel op een cv heet personalia of persoonlijke gegevens. ...
 2. Profielschets. ...
 3. Werkervaring. ...
 4. Opleidingen. ...
 5. Vaardigheden en persoonlijke eigenschappen. ...
 6. Nevenactiviteiten. ...
 7. Hobby's en interesses. ...
 8. Referenties.

Wat zijn goede cv fotos? ›

Tips voor een goede cv foto

Twijfel je over een foto kun je er beter voor kiezen om geen foto te gebruiken op jouw cv. Zorg voor een heldere foto met een rustige achtergrond. Glimlach en zorg dat je oogcontact maakt met de camera. Draag formele, zakelijke kleding.

Hoe maak je een makkelijke cv? ›

Belangrijke onderdelen die altijd terugkomen op een cv zijn je personalia, je werkervaring en je gevolgde opleidingen. Verder kun je een cv aanvullen met relevante informatie zoals je competenties, een persoonlijk profiel, je vaardigheden, je persoonlijke eigenschappen, je nevenactiviteiten en je hobby's en interesses.

Hoe cv maken zonder ervaring? ›

Als je geen werkervaring hebt om op je cv te zetten, is het aan te raden om een persoonlijk profiel op te nemen. Het persoonlijk profiel is een kort stukje tekst aan het begin van je cv waarin jij jezelf presenteert: het zegt iets over wie jij bent en wat voor werk je zoekt.

Wat zijn voorbeelden van vaardigheden? ›

Praktische vs. persoonlijke vaardigheden
Praktische vaardighedenPersoonlijke vaardigheden
kokenflexibiliteit
programmerenempathisch vermogen
lezenvriendelijkheid
talenkennisoplossingsgerichtheid
14 more rows

Wat zet je best op je cv? ›

Plaats je meest recente ervaring bovenaan. Vermeld eerst je functie en dan het bedrijf en de periode. Vermeld bij elke functie kort de belangrijkste taken die je deed. Hierdoor kan een werkgever sneller inschatten of je de juiste ervaring hebt.

Videos

1. UX Resume Dos and Don'ts (as a UX Hiring Manager)
(vaexperience)
2. 5 Resume Mistakes You Need to Avoid
(Thomas Frank)
3. How to write a CV [Get noticed by employers]
(StandOut CV)
4. CV for Students with NO Experience (FREE TEMPLATE)
(Valeria - Mind The Grad)
5. Hoe schrijf je een aantrekkelijke motivatiebrief?
(Utrecht University)
6. Resume Words to Include and Avoid
(Indeed)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated: 06/07/2023

Views: 5685

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.