De Blue Heron Bridge - Duikvereniging Palm Beach County (2023)

Jarenlang was de Blue Heron Bridge in Palm Beach County, Florida, een goed bewaard geheim, alleen bekend en gedeeld door lokale onderwatermacrofotografen die genoten van de eindeloze strijd om nieuwe vormen van vreemde en unieke cryptische beestjes te vinden. Anderen kenden het als een trainingslocatie voor lokale duikinstructeurs om hun studenten kennis te laten maken met hun eerste 'oceaan'-duik.

Het kleine strand van Phil Foster Park maakte de toegang gemakkelijk, de diepten zijn ondiep (het diepste punt is 5,5 meter), de bodem is zanderig en bovenal kan het zicht onder water buitengewoon goed zijn, met een bereik van meer dan 12 meter bij opkomend tij.

Maar wat er uiteindelijk gebeurt met alle goede geheimen, kwam naar buiten.

Macrofotografen begonnen prijsvondsten - van gele langsnuitzeepaardjes (Hippocampus reidi) en kortneusvleermuisvis (Ogcocephalus nasutus) tot zelfs gestreepte harige hengelaarsvis (Antennarius striatus) - te delen op onderwaterfotografieforums en sociale-mediasites. Allen prezen de brug als een van de "beste modderduiken" in de tropische Atlantische Oceaan of het Caribisch gebied, waarbij ze de geest uit de fles lieten aan collega-duikers over de schatten die onder de brug wachten.

Dus wat is modderduiken precies?

De term Muck Diving kan op verschillende manieren worden gebruikt om een ​​stijl of een soort duiken te beschrijven die niet plaatsvindt op een rif, maar ergens dicht bij de kust of in een baai, lagune of inham. In tegenstelling tot wat je op een rif zou zien, is de bodem niet kleurrijk, over het algemeen zanderig en kan zelfs bedekt zijn met slib dat gemakkelijk in beweging komt. Het meest opvallende is dat de onderkant bedrieglijk levenloos lijkt. Toch is deze waterwoestijn de thuisbasis van een parade van kleine, vreemde en unieke, en soms zeer sierlijke verzameling bodembewonende wezens. En daar gaat het bij de Blue Heron Bridge grotendeels om.

Het gaat niet om het landschap, het gaat om de lokale bevolking

Enkele van de interessantere bodembewoners in deze regio zijn de roofdieren die afhankelijk zijn van camouflage om hen te helpen ongezien te blijven; ze liggen en wachten om hun prooi op het meest geschikte moment in een hinderlaag te lokken. Onder deze lijst met specialisten bevinden zich de vreemd gevormde vissen zoals schorpioenvissen, noordelijke sterrenkijkers, vier soorten vleermuisvissen en drie soorten hengelaarsvissen.

Om veel van de unieke beestjes te vinden die hier leven, heb je een scherp oog en een beetje geduld nodig. Terwijl sommige wat meer opvallen, zoals het langsnuitzeepaardje, dat in de kleuren geel tot oranje kan komen, zijn andere, net als zijn neef het gelijnde zeepaardje (Hippocampus errectus), wonderbaarlijk goed gecamoufleerd en veel moeilijker te herkennen. Maar dan zijn er een paar die zichzelf zullen onthullen wanneer je het het minst verwacht.

Wanneer gestoorde vliegende poon, samen met hun naaste verwant, de blauwgespikkelde zeerobin (Prionotus roseus), over de bodem vliegt, spreiden ze hun brede borstvinnen uit met schitterende blauwe markeringen.

Aan de sierlijke kant vinden duikers vaak jonge Franse en grijze maanvissen. Deze schoonheden zijn gemakkelijk te herkennen aan hun gitzwarte lichaamskleur met drie diepgouden lichaamsstaven met een klein vleugje koningsblauw in de onderste borstvinnen.

Als ze bijna identieke kleuren en markeringen hebben als tijdens hun onvolgroeide staat, is het moeilijk om ze uit elkaar te houden. De truc begint met de staart.

Bij de juveniele grijze is de achterste helft van de staart helder, terwijl de staart van de Fransman rond is, omrand met goud met een effen zwart midden. Een ander onderscheidend kenmerk dat de jonge Fransen een beetje unieker maakt, is de neiging om met een fladderende beweging te zwemmen. Het doel van dit gedrag is om reclame te maken voor zijn diensten aan andere vissen, zodat ze hen zullen ontdoen van vervelende parasieten.

Andere sierbodembewoners die hier worden aangetroffen, zijn de lantaarnbaars (Serranus baldwini) met rijen oranje rechthoekige vlekken en vlekken over zijn lichaam. Deze kleine leden van de tandbaarsfamilie (met een lengte van 1 tot 3 inch) worden vaak gevonden rond bodempuin en zijn zeer nieuwsgierig, waardoor ze geweldige onderwerpen zijn voor foto's.

Niet alles is een bodem van zand en puin met af en toe een lege fles of blik, die ook beschutting bieden aan kleine wezens zoals octopussen. De palen die de overspanningen van de brug ondersteunen, bieden een leefgebied dat lijkt op de appartementen langs het strand op het naburige Singer Island.

Tussen de mengelmoes van bruine, roze en oranje getinte sponsgroei langs de kolommen, vinden duikers en snorkelaars een verscheidenheid aan kleine schaaldieren zoals pijlkrabben en gestreepte koraalgarnalen, terwijl scholen grunts en onvolwassen snapper en spadefish zich voeden met de stroming.

Naast de locatie van de brug creëerde de stad Riviera Beach, Florida, in 2012 de Phil Foster Park Snorkeling Trail in het ondiepe water voor het strand onder de Blue Heron Bridge. Om het pad te creëren, werden meer dan 600 ton Anastasia-rotsblokken in stapels van verschillende groottes geplaatst om een ​​800 voet lang kunstmatig rifkanaal te vormen.

Aan de oostkant van het rif liggen zelfs een paar kleine wrakken, die op eigen kracht hun weg hadden gevonden om de boel op te vrolijken.

De waterdiepte rond de rotsstapels varieert tussen de 1,8 en 3 meter, en in de korte tijd dat ze er zijn, zijn ze nu een duidelijke aantrekkingspool geworden voor een groot aantal vissen en ongewervelde dieren.

De verscheidenheid aan ongewervelde dieren die tussen de brugpalen en het nieuwe kunstmatige rif te vinden is, is verbluffend. Samen met de parade van krabben, garnalen, slakken, octopussen, zeesterren en egels, is het aantal naaktslakken en soorten zeeslakken die hier zijn geïdentificeerd. Het Reef Creature Identification-boek van Paul Humann en Ned Deloach voor Florida, het Caribisch gebied en de Bahama's somt in totaal ongeveer 49 soorten op; de meeste van de genoemde zijn hier bij Blue Heron Bridge geïdentificeerd.

Onder de lijst met wezens die bezoekers van de brug zeker zullen opwinden, zijn de degenkrabben die in de Intracoastal Waterway leven. Hoefijzerkrabben zijn levende fossielen met een voorouder die 450.000 miljoen jaar teruggaat. Toch heeft het lichaam van deze grote mariene geleedpotige, met zijn harde beschermende schild en samengestelde ogen, in al die tijd een minimale hoeveelheid verandering ondergaan.

Wat er rond de brug te vinden is, is niet beperkt tot alleen het kleine en ongewone. Af en toe kunnen snorkelaars en duikers een passerende lamantijn tegenkomen. Zuidelijke pijlstaartroggen en jonge adelaarsroggen, die vaker alleen zwemmen, maar soms in kleine groepjes, laten een prachtige vlieg voorbij vliegen terwijl ze moeiteloos boven de bodem glijden.

Ins en outs van duiken op de Blue Heron Bridge

De brug maakt deel uit van Blue Heron Boulevard die Riviera Beach verbindt met Singer Island. Duikers die vanuit het noorden of het zuiden op de I-95 komen, moeten afrit 76 nemen en naar het oosten gaan, helemaal naar de eerste (grotere) overspanning van de brug naar Singer Island. Aan de achterkant van de grotere overspanning komt er een verlichte kruising voor de ingang van Phil Foster Park, een klein eiland dat grotendeels bestaat uit een parkeerplaats met een boothelling en dokken aan de noordkant, met een klein strand aan de zuidkant .

Parkeren is natuurlijk gratis, maar wie het eerst komt, het eerst maalt. De handigste plekken om toegang te krijgen tot het water zijn langs de voet van de grotere overspanning van de brug.

Duiken bij de brug is vrij eenvoudig, maar er zijn weinig belangrijke dingen waarmee u rekening moet houden, in de eerste plaats om te beslissen waar u wilt duiken. Het gebied waaruit de brug bestaat is enorm, waardoor het bijna onmogelijk is om in één duik voldoende te dekken. Om praktische redenen kan het duikgebied worden opgedeeld in drie onderscheidende delen:

Hoofdbrug

Dit gebied, dat zich uitstrekt over de zuidwestelijke kant van Phil Foster Park, omvat ook een groot deel van de oorspronkelijke Blue Heron Bridge, die nu dienst doet als lokale vissteiger.

Dieptebereik: 4 tot 12 voet max.

Kleine brug

Het kleine bruggedeelte verbindt Phil Foster Park met Singer Island. Oorspronkelijk gebouwd in 1950, heeft de kleine brug over het algemeen meer groei op de palen dan de grotere brugoverspanning, maar is ook meer vatbaar voor sterkere stromingen tijdens de middelste fase van opkomend tij.

Dieptebereik: 4 tot 18 voet max.

Phil Foster Park-snorkelpad

Dit gebied omvat het 800 meter lange Phil Foster Park kunstmatige rifkanaal voor het strand, dat een openbaar zwemgedeelte bevat.

Dieptebereik: 6 tot 11 voet max.

Stromingen - Timing is alles

De motor die zowel de overvloed aan zeeleven als het schone water rond de Blue Heron Bridge aandrijft, is het water dat tijdens het opkomende tij door de Lake Worth Inlet stroomt. Doordat de Brug enigszins dicht bij deze inlaat ligt, kan de getijdenstroming behoorlijk sterk worden, namelijk tijdens het middenstadium van het opkomende (stijgende) tij. De gebieden waar de stroming het meest voorkomt, zijn rond de brugpalen, en veel minder op de Snorkel Trail.

Timing is belangrijk omdat de beste helderheid plaatsvindt tijdens de laatste paar uur voor de vloedlijn, waarvoor de lokale getijdenkaart moet worden geraadpleegd.

De beste tijd om onder de brug rond de palen door te gaan, wanneer de stroming beter te hanteren is, is een half uur voor het hoogtepunt van opkomend tij. Met de juiste timing kunt u nog een half uur genieten van bijna stromingsvrij voordat de omstandigheden veranderen als het tij van koers verandert en het vuilere water van de Intracoastal Waterway met zich meebrengt.

Andere Overwegingen

De zeebodem is hier zeer slibrijk. Het is dus erg belangrijk om je drijfvermogen onder controle te houden en te voorkomen dat je vinnen de bodem raken als je schopt. Het kan niet alleen het bodemsediment in beroering brengen, waardoor de helderheid voor u en iemand anders in de buurt wordt verminderd, uw activiteit kan mogelijk iemands huis vernietigen. Houd er rekening mee dat kleine wezens in het zand, zoals nubibranches en krabben, gemakkelijk rond kunnen stuiteren als je te dicht bij de bodem vint.

Regels en voorschriften vereist voor duikers en snorkelaars

Duikers zijn verplicht een duikvlag bij zich te hebben; de autoriteiten zijn meestal in de buurt om de duikers die dat niet doen een kaartje te geven.

Duikers mogen pas onder water gaan als ze buiten de zwemzone zijn, die wordt aangegeven door een reeks grote oranje boeien en borden op het strand.

Ga bij het duiken op de Snorkel Trail niet verder dan de kanaalmarkeringen die het hoofdkanaal aangeven dat wordt gebruikt voor bootverkeer dat parallel aan de kust en onder de brug door loopt.

Nieuwe duikers moeten noteren waar de verkeersgebieden voor boten zijn, inclusief die onder het midden van de grote brug, en daar uit de buurt blijven. Behalve dat het gevaarlijk is, is het ook tegen de wet om in die kanalen te duiken, dus zorg ervoor dat je wegblijft!

Nemen van zeeleven niet toegestaan

Het hele Blue Heron Bridge-gebied is een zogenaamde "No-Take Zone" voor het verzamelen van tropische vissen en schelpen, speervissen of het oogsten van kreeften. Duikers die worden betrapt met het bezit van netten en slurppistolen kunnen een bekeuring verwachten, naast dat ze serieus worden afgekeurd door andere duikers. Haak- en lijnvissen is echter alleen toegestaan ​​vanaf het oude bruggedeelte aan de westkant van het park en de korte brugoverspanning naar Singer Island. Met dat in gedachten, moeten duikers alert zijn op vislijnen en haken wanneer ze onder een van beide gebieden doorvaren.

Nacht duiken

Hoewel het Phil Foster Park over het algemeen open is van zonsopgang tot zonsondergang, is nachtduiken toegestaan ​​door middel van speciale afspraken met enkele van de duikexploitanten in het Riviera Beach/Singer Island-gebied. Mocht je overdag een fan van bridge worden, dan is het zeker de moeite waard om 's avonds terug te komen.

Als de zon ondergaat, begint het uur van de nachtbeesten. Octopus- en bidsprinkhaangarnalen komen uit hun holen en holen om voedsel te zoeken. Onder deze nachtdieren hangen rifinktvissen in de schaduw van de lichten van een duiker, klaar om kleine nietsvermoedende vissen of garnalen te vangen die worden blootgesteld aan de verlichting.

Informeer voor nachtduikmogelijkheden bij de PBCDA-leden in het Lake Worth Inlet-gebied > hier.

Getijdenkaart– http://tidesandcurrents.noaa.gov/noaatidepredictions/NOAATidesFacade.jsp?Stationid=8722588

Ben je onlangs naar de Blue Heron Bridge geweest?

Als u een fan bent van de brug, zult u misschien genieten van de website van de Palm Beach County Dive Association over deze opmerkelijke duikstek – http://www.divepbc.com

FAQs

What is the best month to dive the Blue Heron Bridge? ›

The park is open dawn to dusk and until 10 p.m. (permit required) for night dives. When to Go: Year-round, but the diving is best May through July.

What is best time to snorkel Blue Heron Bridge? ›

High tide is the best time for snorkeling the Blue Heron Bridge. Water will be clearer with excellent visibility of up to 30 metres. To really enjoy the underwater scenery here, you don't want to snorkel more than an hour before or after high tide. Check out tide charts for the exact tide times.

What town is Blue Heron Bridge in? ›

Where is Blue Heron Bridge? – Blue Heron Bridge is accessed at Phil Foster State Park, 900 East Blue Heron Boulevard, Riviera Beach, FL 33404.

What are the conditions for diving the Blue Heron Bridge? ›

Diving conditions

The best time for diving the Blue Heron Bridge is half an hour before or after slack high tide. At this time, clear water from the Atlantic Ocean allows visibility up to 30 metres/100 feet. It is extremely important to review the tide tables, and plan your dives accordingly.

How long does it take to dive the Blue Heron Bridge? ›

Dive Blue Heron Bridge for a simple and FREE beach shore dive. The deepest depth you'll find at the bridge is just over 20 feet. A 45 minute to 2 hour dive is the norm here.

What is the water temperature at Blue Heron Bridge? ›

The average water temperature will rest around 74 F (23 C) but does not usually get warmer than 76 F (24 C). What Wetsuit is Best for Winter at the Blue Heron Bridge?

What time of day is best to snorkel? ›

Even the time of day matters. In most locations, snorkeling in the morning is best because the waters are calmer and the winds are fairly smooth and calm. Many experts believe that the ideal snorkeling conditions exist when you have a gentle westerly wind, warm water, and a low tide.

Is it better to snorkel in the morning or the afternoon Florida? ›

Go snorkeling when the best light is available, which happens mid-late afternoon and in the morning if you want to take photos. Those who are not interested in snorkeling photography just want to observe marine life when it looks the most colorful can choose that time of the day when the sun is high in the sky.

Can you swim at Blue Heron Bridge? ›

The park offers a unique, year-round opportunity for swimming in the Intracoastal Waterway. A guarded swimming area provides easy water access for people of all ages. The adjacent beach lies in the shadow of the Blue Heron Boulevard bridge and offers the perfect opportunity to cool off from the hot sun!

Can you snorkel at Peanut Island? ›

On the east side of Peanut Island, you'll have plenty of time to explore the island, snorkel the incredible Snorkeling Lagoon, go for a swim or simply lay back and soak up the sun! The island's good snorkeling is a direct result of the Gulf Stream, which comes closest to the U.S. mainland near the Lake Worth Inlet.

What kind of fish are in the Blue Heron Bridge? ›

Near the East Bridge, you'll expect to see arrow crabs, angelfish, batfish, barracuda, and sea horses. On the North side of the East Bridge is a sunken sailboat. Near the West Bridge, you'll expect to see sea horses, frogfish, spotted eels, moray eels, starfish, nudibranch, spotted eagle ray, and manatees.

What exit is Blue Heron Florida? ›

Exit 76/Blue Heron Blvd/S, I-95, Riviera Beach, FL, Transportation - MapQuest.

How deep do you have to free dive to get the bends? ›

You do not need to understand much science to understand DCS how to avoid getting it. Anyone who dives deeper than 10 metres (30ft.) while breathing air from a scuba tank is affecting the balance of gases inside the tissues of their body. The deeper you dive, the greater the effect.

Can you dive Blue Heron Bridge at low tide? ›

Low tide has dirty water from the inlet so visibility will be at its worst. Half an hour before high slack tide (check the BHB high-tides tables above) is the best time to enter the water at the Blue Heron Bridge, as it brings the clear Atlantic Ocean water. At other times, water be green and murky.

What are the tides for West Palm Beach Blue Heron Bridge? ›

Next high tide is 3:09 pm. Next low tide is 8:51 am. Sunset today is 8:18 PM. Sun rise tomorrow is 6:27 AM.

How deep is the biggest free dive? ›

The record for deepest no-limit freediving is 214m (702ft), held by Austrian world champion Herbert Nitsch, who set the record on 14 June 2007 in Spetses, Greece.

How deep are shore dives? ›

Less than 10 metres/ 33 feet out, the bottom gives way to a sheer coral-festooned wall, which plummets into the abyss some 600 metres/2000 feet below. Sounds nice, right? While shore diving isn't always this easy, it's often just as rewarding. Here are a few things to make your next shore dive a bit easier.

What is the hardest dive to do? ›

The more difficult the dive, the greater the reward when it's performed well. The most difficult dive to perform, for the record, is the reverse 1½ somersault with 4½ twists off the 3-meter board.

How cold is the water at Blue Springs Florida? ›

Welcome to Blue Spring State Park

The refreshing 72-degree waters of Blue Spring greet visitors at this gem along the St. Johns River.

What temp is Blue Springs water? ›

Blue Springs State Park gets its name from the natural spring that pumps 3,600 gallons of water per minute into two swimming areas. The water temperature is 68 degrees year-round. The spring is crystal clear with a sandy bottom and swimming is allowed at your own risk, no lifeguard is on duty.

How hot is Lake Huron water? ›

The warmest water temperature is in August with an average around 69.1°F / 20.6°C. The coldest month is February with an average water temperature of 33.8°F / 1.0°C.

What to avoid when snorkeling? ›

Snorkeling (Boogie Boarding below)
 • 1) Snorkeling is a buddy sport. ...
 • 2) Never turn your back on the ocean. ...
 • 3) Watch surf, current & surge on reefs/rocks. ...
 • 4) Avoid wana (“vonna”)–black sea urchin. ...
 • 5) Enter and exit from a sandy beach area.
 • 6) Never swim against a current. ...
 • 7) Avoid snorkeling at dusk or dawn (gray light).

How long can you stay under water with a snorkel? ›

In most cases, we don't recommend diving underwater for any more than 2 minutes with a full face snorkel. Even if you are an experienced snorkeler who is going out in perfect conditions, we don't recommend diving for more than 2 minutes.

When should you not snorkel? ›

If you're snorkeling and strong winds are moving in the opposite direction to the tide, then it's prudent to exit the waters because the winds can increase wave size. The bigger the waves, the harder it becomes to navigate through them.

What is too windy for snorkeling? ›

Wind Can Make it More Difficult to Swim

Winds over 10 miles per hour can create waves of up to 3-feet in height. This wave action will make it harder to swim comfortably.

What is the best swell for snorkeling? ›

What you're looking for (ideally) is a swell that is less than 4ft or so, that's average. Even better 1-2 foot and you're almost certain to have an epic snorkel. Anything over 5ft and we can almost guarantee the conditions will be a bit rough.

Can you catch lobster at Blue Heron Bridge? ›

The entire Blue Heron Bridge area is a deemed “No-Take Zone” for tropical fish and shell collecting, spearfishing or lobster harvesting.

How far is it around Blue Heron Lake? ›

Experience this 3.3-mile loop trail near West Des Moines, Iowa. Generally considered an easy route, it takes an average of 58 min to complete. This is a popular trail for birding, fishing, and hiking, but you can still enjoy some solitude during quieter times of day.

How high is the Blue Heron Bridge? ›

Bridge is charted at 65'. Actual clearance at high tide will be lower.

Why is it called Peanut Island? ›

First called Inlet Island, the island was renamed Peanut Island for a planned peanut oil-shipping operation which failed in 1946.

Is Crab Island good for snorkeling? ›

The area's crystal clear waters coupled with its white sand, abundant marine life, and protected reefs make for a perfect snorkeling experience.

How much does it cost to go to Peanut Island? ›

Peanut Island is a county park, and is open to the public. Admission is free, although there is a cost to ride a public ferry if you don't have your own boat.

How do great blue herons catch fish? ›

Their method is rather simple. Usually they stand motionless in shallow water. When a fish comes by, out goes the long neck and the fish is seized. The heron moves around slowly, but most often they just stand still and wait until a frog or a fish comes within reach.

Can you fish off Heron Island? ›

In addition to diving, snorkeling, and semisubmersible trips (A$50), Heron Island Marine Centre & Dive Shop runs three-hour fishing trips (A$115) and half- (A$920) and full-day (A$1,400) guided reef-fishing charters for up to 10 passengers, with gear, tackle, and optional stops for snorkeling.

What is the fish of the Duck River? ›

The Duck River offers anglers excellent fishing for Smallmouth Bass, Spotted Bass, Rock Bass, Channel Catfish, Rainbow Trout, and an array of panfish. While most fishermen are hitting the lake or tailwater, there is a good chance you will have the river to yourself.

What is the largest heron in Florida? ›

The Great White Heron, Ardea herodias occidentalis, is a wading bird that can only be found in South Florida and The Florida Keys. It is the largest heron.

Are great blue herons protected in Florida? ›

Conservation and Management

The little blue heron is protected by the U.S. Migratory Bird Treaty Act and as a State Threatened species by Florida's Endangered and Threatened Species Rule.

What exit is Palm Beach Gardens? ›

Exit 77/Northlake Blvd/S.

What is the diving 1 3 rule? ›

The 'rule of thirds' means that you should use a third of your air for descending, a third for return, and then have a third left in reserve for your ascent.

Can you get the bends in 20 feet of water? ›

DCS can also occur in relatively shallow depths—in fact there have been isolated cases in children in very shallow, 1 meter depths. Usually depths of about 20 feet are more common for DCS.

Why do I feel sick after free diving? ›

Persistent vertigo and vomiting after surfacing from a dive can be any number of things involving the brain or ear such as inner-ear decompression sickness (DCS), inner-ear barotrauma or stroke. The time of symptom onset after the dive increases the probability that it was caused by the dive.

What are the rules for diving Blue Heron Bridge? ›

The maximum depth at Blur Heron Bridge is between 20 to 22 feet so any line 25 feet or longer will suffice. Boaters must make reasonable efforts to stay 100 feet away from dive flags at the Blue Heron Bridge. Divers must stay within 50 feet of their dive flag.

How long is the dive at the Blue Heron Bridge? ›

The deepest depth you'll find at the bridge is just over 20 feet. A 45 minute to 2 hour dive is the norm here. Best of all, no matter what the weather is like out on the open ocean, the Blue Heron Bridge is still accessible for diving thanks to its location in the protected Lake Worth Lagoon.

What does high slack tide mean? ›

High slack refers to when the tide has come all the way up and pauses for a moment, causing current to drop to almost nothing, before reversing direction and going out as the tide drops.

What month is best for scuba diving? ›

January-May period is when the seas are the calmest (especially March-May, when the sea is sometimes to calm that it resembles a mirror) and surface conditions are best for diving.

What months are best to scuba dive? ›

Practical Info. Diving Season: October to May is the best diving season, with lower rainfall, calmer seas, and better visibility. Skill Level: Some experience in stronger currents is recommended.

What time of year is best to dive? ›

The better diving season is consider to be May through to November with the best vis towards the end of the cooler season before the rains hit and river run-off affects visibility.

What month is best to dive in Florida? ›

The best time to dive in Florida is from spring until autumn. The water temperatures during this period are the warmest and the visibility the best. The diving conditions are generally good all year round. However, during the winter months, you do need a thicker wetsuit.

What is the scuba 1 3 rule? ›

The 'rule of thirds' means that you should use a third of your air for descending, a third for return, and then have a third left in reserve for your ascent.

How long should you not drink before scuba diving? ›

Tips for a Safe Dive

Avoid alcohol at least 8 hours prior to diving. Limit your drinks to 2 or 3 the night before and have a nonalcoholic drink in between them.

What is the number one rule in scuba diving to always keep and never? ›

1. Breathe continuously while on scuba. Never hold your breath. There is no way, you would have missed that one.

Is 70 too old to scuba dive? ›

Of course, you are never too old to take a scuba diving course. In fact, the oldest person to ever complete a PADI course was 96 years old!

Should you breathe in or out before diving? ›

You should do no more than two complete breaths before you dive (I and my team teach only one), as any more is hyperventilating (see below). After your gentle, relaxed breathe up, you take a quick, deep breath in and then a full exhale, pulling the stomach muscles in to expel as much air as possible.

Why can't you fly 24 hours after scuba diving? ›

Before flying, a diver should remain at sea level long enough to allow the elimination of excess inert gas, mainly nitrogen, from tissues. If a diver flies too soon, then the inert gas can come out of solution, form bubbles in tissues, and result in decompression illness.

What should you do after every dive? ›

Things to do after diving:
 1. Hydrate. You'll want to stay well hydrated while you dive and also make sure to drink plenty once you're out of the water. ...
 2. Eat well. ...
 3. Get a light massage. ...
 4. Rest. ...
 5. Fly. ...
 6. Drink heavily. ...
 7. Climb a mountain.

How long should a dive last? ›

Based on personal experience, an average open water certified diver using a standard aluminum 80-cubic-foot tank on a 40-foot dive will be able to stay down for about 45 minutes before surfacing with a safe reserve of air. What Factors Determine How Long the Air in a Scuba Tank Will Last?

What is the diving capital of Florida? ›

Key Largo, Florida is known as the scuba diving capital of the world. This is because there is a very large amount of dive sites easily accessible to divers.

Do you need a wetsuit to scuba dive in Florida? ›

As we get in to our colder seasons here in Florida, wearing a wetsuit while diving is necessary as water temperatures drop about 10 to 15 degrees. There are many different factors that go into buying a wetsuit including the style of suit, the thickness, and color.

What month is best for Florida Beach? ›

Best Time to Visit Florida's Beaches

The best time to go to most beach destinations in Florida for warm weather is May through September. What is this? But keep in mind that a mix of heat and humidity will be at its worst from June through August—the same months with the highest average rainfall.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated: 05/01/2024

Views: 5735

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.