Bloedarmoede door ijzertekort - Bloedarmoede door ijzertekort - Symptomen en oorzaken - Mayo Clinic (2023)

Overzicht

Bloedarmoede door ijzertekort is een veel voorkomende vorm van bloedarmoede - een aandoening waarbij het bloed onvoldoende gezonde rode bloedcellen heeft. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof naar de weefsels van het lichaam.

Zoals de naam al aangeeft, is bloedarmoede door ijzertekort te wijten aan onvoldoende ijzer. Zonder voldoende ijzer kan uw lichaam niet genoeg van een stof in rode bloedcellen produceren die hen in staat stelt zuurstof te transporteren (hemoglobine). Als gevolg hiervan kan bloedarmoede door ijzertekort u moe en kortademig maken.

U kunt bloedarmoede door ijzertekort meestal corrigeren met ijzersuppletie. Soms zijn aanvullende tests of behandelingen voor bloedarmoede door ijzertekort nodig, vooral als uw arts vermoedt dat u intern bloedt.

Aanvankelijk kan bloedarmoede door ijzertekort zo mild zijn dat het onopgemerkt blijft. Maar naarmate het lichaam een ​​tekort aan ijzer krijgt en bloedarmoede verergert, worden de tekenen en symptomen intenser.

Tekenen en symptomen van bloedarmoede door ijzertekort kunnen zijn:

 • Extreem vermoeid
 • Zwakheid
 • Bleke huid
 • Pijn op de borst, snelle hartslag of kortademigheid
 • Hoofdpijn, duizeligheid of licht gevoel in het hoofd
 • Koude handen en voeten
 • Ontsteking of pijn van uw tong
 • Broze nagels
 • Ongebruikelijke hunkering naar niet-voedende stoffen, zoals ijs, vuil of zetmeel
 • Slechte eetlust, vooral bij zuigelingen en kinderen met bloedarmoede door ijzertekort

Meer informatie

 • Hunkeren naar en kauwen op ijs: een teken van bloedarmoede?

Wanneer naar een dokter gaan

Raadpleeg uw arts als u of uw kind tekenen en symptomen ontwikkelt die wijzen op bloedarmoede door ijzertekort. Bloedarmoede door ijzertekort is niet iets om zelf te diagnosticeren of te behandelen. Ga dus naar uw arts voor een diagnose in plaats van alleen ijzersupplementen te nemen. Het lichaam overbelasten met ijzer kan gevaarlijk zijn omdat overmatige ijzerophoping uw lever kan beschadigen en andere complicaties kan veroorzaken.

Een afspraak aanvragen

Van Mayo Clinic naar je inbox

Meld u gratis aan en blijf op de hoogte van onderzoeksresultaten, gezondheidstips, actuele gezondheidsonderwerpen en expertise op het gebied van gezondheid.Klik hier voor een e-mailvoorbeeld.

Om u de meest relevante en nuttige informatie te geven en te begrijpen welke informatie nuttig is, kunnen we uw e-mail- en websitegebruiksinformatie combineren met andere informatie die we over u hebben. Als u een Mayo Clinic-patiënt bent, kan dit beschermde gezondheidsinformatie omvatten. Als we deze informatie combineren met uw beschermde gezondheidsinformatie, zullen we al die informatie behandelen als beschermde gezondheidsinformatie en zullen we die informatie alleen gebruiken of vrijgeven zoals uiteengezet in onze kennisgeving van privacypraktijken. U kunt zich op elk moment afmelden voor e-mailcommunicatie door op de afmeldlink in de e-mail te klikken.

Oorzaken

Bloedarmoede door ijzertekort treedt op wanneer uw lichaam niet genoeg ijzer heeft om hemoglobine te produceren. Hemoglobine is het deel van de rode bloedcellen dat bloed zijn rode kleur geeft en ervoor zorgt dat de rode bloedcellen zuurstofrijk bloed door uw lichaam kunnen vervoeren.

Als u niet genoeg ijzer binnenkrijgt, of als u te veel ijzer verliest, kan uw lichaam niet genoeg hemoglobine produceren en zal uiteindelijk bloedarmoede door ijzertekort ontstaan.

Oorzaken van bloedarmoede door ijzertekort zijn:

 • Bloedverlies.Bloed bevat ijzer in rode bloedcellen. Dus als je bloed verliest, verlies je wat ijzer. Vrouwen met hevige menstruatie lopen risico op bloedarmoede door ijzertekort omdat ze tijdens de menstruatie bloed verliezen. Langzaam, chronisch bloedverlies in het lichaam - zoals van een maagzweer, een hiatale hernia, een colonpoliep of darmkanker - kan bloedarmoede door ijzertekort veroorzaken. Gastro-intestinale bloedingen kunnen het gevolg zijn van regelmatig gebruik van sommige vrij verkrijgbare pijnstillers, vooral aspirine.
 • Een gebrek aan ijzer in uw dieet.Je lichaam haalt regelmatig ijzer uit het voedsel dat je eet. Als u te weinig ijzer binnenkrijgt, kan uw lichaam na verloop van tijd een ijzertekort krijgen. Voorbeelden van ijzerrijk voedsel zijn vlees, eieren, groene bladgroenten en met ijzer verrijkt voedsel. Voor een goede groei en ontwikkeling hebben baby's en kinderen ook ijzer uit hun voeding nodig.
 • Een onvermogen om ijzer te absorberen.IJzer uit voedsel wordt in uw dunne darm in uw bloedbaan opgenomen. Een darmaandoening, zoals coeliakie, die het vermogen van uw darm aantast om voedingsstoffen uit verteerd voedsel op te nemen, kan leiden tot bloedarmoede door ijzertekort. Als een deel van uw dunne darm is omzeild of operatief is verwijderd, kan dat uw vermogen om ijzer en andere voedingsstoffen op te nemen beïnvloeden.
 • Zwangerschap.Zonder ijzersuppletie treedt bij veel zwangere vrouwen bloedarmoede door ijzertekort op, omdat hun ijzervoorraden moeten dienen voor hun eigen verhoogde bloedvolume en ook een bron van hemoglobine moeten zijn voor de groeiende foetus.

Risicofactoren

Deze groepen mensen hebben mogelijk een verhoogd risico op bloedarmoede door ijzertekort:

 • Vrouwen.Omdat vrouwen tijdens de menstruatie bloed verliezen, lopen vrouwen in het algemeen een groter risico op bloedarmoede door ijzertekort.
 • Zuigelingen en kinderen.Baby's, vooral degenen met een laag geboortegewicht of te vroeg geboren baby's, die niet genoeg ijzer uit moedermelk of flesvoeding krijgen, lopen mogelijk het risico op ijzertekort. Kinderen hebben extra ijzer nodig tijdens groeispurten. Als uw kind niet gezond en gevarieerd eet, kan hij of zij risico lopen op bloedarmoede.
 • Vegetariërs.Mensen die geen vlees eten, lopen mogelijk een groter risico op bloedarmoede door ijzertekort als ze geen ander ijzerrijk voedsel eten.
 • Frequente bloeddonoren.Mensen die routinematig bloed doneren, lopen mogelijk een verhoogd risico op bloedarmoede door ijzertekort, aangezien bloeddonatie de ijzervoorraden kan uitputten. Een laag hemoglobinegehalte gerelateerd aan bloeddonatie kan een tijdelijk probleem zijn dat verholpen kan worden door meer ijzerrijk voedsel te eten. Als u wordt verteld dat u geen bloed kunt doneren vanwege een laag hemoglobinegehalte, vraag dan uw arts of u zich zorgen moet maken.

complicaties

Milde bloedarmoede door ijzertekort veroorzaakt meestal geen complicaties. Onbehandeld kan bloedarmoede door ijzertekort echter ernstig worden en leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder de volgende:

 • Hart problemen.Bloedarmoede door ijzertekort kan leiden tot een snelle of onregelmatige hartslag. Je hart moet meer bloed rondpompen om het gebrek aan zuurstof in je bloed te compenseren als je bloedarmoede hebt. Dit kan leiden tot een vergroot hart of hartfalen.
 • Problemen tijdens de zwangerschap.Bij zwangere vrouwen is ernstige bloedarmoede door ijzertekort in verband gebracht met vroeggeboorte en baby's met een laag geboortegewicht. Maar de aandoening is te voorkomen bij zwangere vrouwen die ijzersupplementen krijgen als onderdeel van hun prenatale zorg.
 • Groei problemen.Bij zuigelingen en kinderen kan een ernstig ijzertekort leiden tot bloedarmoede en een vertraagde groei en ontwikkeling. Bovendien wordt bloedarmoede door ijzertekort geassocieerd met een verhoogde vatbaarheid voor infecties.

Preventie

U kunt uw risico op bloedarmoede door ijzertekort verminderen door ijzerrijk voedsel te kiezen.

Kies ijzerrijk voedsel

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer zijn onder andere:

 • Rood vlees, varkensvlees en gevogelte
 • Zeevruchten
 • Bonen
 • Donkergroene bladgroenten, zoals spinazie
 • Gedroogd fruit, zoals rozijnen en abrikozen
 • Met ijzer verrijkte ontbijtgranen, brood en pasta's
 • Erwten

Je lichaam neemt meer ijzer op uit vlees dan uit andere bronnen. Als u ervoor kiest om geen vlees te eten, moet u mogelijk uw inname van ijzerrijk, plantaardig voedsel verhogen om dezelfde hoeveelheid ijzer op te nemen als iemand die vlees eet.

Kies voedingsmiddelen die vitamine C bevatten om de ijzeropname te verbeteren

U kunt de opname van ijzer door uw lichaam verbeteren door citroensap te drinken of ander voedsel te eten dat rijk is aan vitamine C terwijl u ijzerrijk voedsel eet. Vitamine C in citrusvruchtensappen, zoals sinaasappelsap, helpt je lichaam om ijzer uit de voeding beter te absorberen.

Vitamine C komt ook voor in:

 • Broccoli
 • Pompelmoes
 • Kiwi
 • Bladgroenten
 • Meloenen
 • Sinaasappelen
 • Paprika's
 • Aardbeien
 • Mandarijnen
 • Tomaten

Voorkomen van bloedarmoede door ijzertekort bij zuigelingen

Om bloedarmoede door ijzertekort bij zuigelingen te voorkomen, geeft u uw baby het eerste jaar moedermelk of met ijzer verrijkte formules. Koemelk is geen goede bron van ijzer voor baby's en wordt niet aanbevolen voor baby's jonger dan 1 jaar. Begin na de leeftijd van 6 maanden om uw baby minstens twee keer per dag met ijzer verrijkte ontbijtgranen of gepureerd vlees te voeren om de ijzerinname te stimuleren. Zorg er na een jaar voor dat kinderen niet meer dan 591 milliliter melk per dag drinken. Te veel melk neemt vaak de plaats in van ander voedsel, inclusief voedsel dat rijk is aan ijzer.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated: 07/10/2023

Views: 6223

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.