Betta Fish Care: tankopstelling en ideale wateromstandigheden (2024)

Je staat op het punt de fascinerende wereld van Betta Fish te ontdekken. Deze fascinerende wezens, ook wel bekend als Siamese Fighting Fish, staan ​​bekend om hun levendige kleuren en sierlijke bewegingen. Met hun unieke persoonlijkheid en lage onderhoudsvereisten zijn Betta Fish de perfecte metgezellen voor zowel beginnende als ervaren visliefhebbers. Laten we een duik nemen in de betoverende wereld van Betta Fish en alles ontdekken wat je moet weten om deze prachtige wezens gelukkig en gedijend te houden in je eigen huis.

Lichaam

Bettavissen, ook bekend als Siamese vechtvissen, zijn prachtige en boeiende waterdieren. Met hun levendige kleuren en vloeiende vinnen zijn het populaire huisdieren onder visliefhebbers. In dit uitgebreide artikel zullen we de verschillende aspecten van deze fascinerende wezens onderzoeken, van hun leefgebied en fysieke kenmerken tot hun gedrag, dieet, voortplanting en veel voorkomende variëteiten.

Habitat

Oorsprong

Bettavissen komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, met name Thailand, Cambodja en Vietnam. Ze werden voor het eerst ontdekt in het wild en zijn door de jaren heen selectief gefokt om het brede scala aan kleuren en vinvormen te ontwikkelen dat we vandaag de dag zien.

Natuurlijke leefomgeving

In hun natuurlijke habitat zijn bettavissen te vinden in ondiepe rijstvelden, vijvers en langzaam stromende beken. Deze omgevingen zijn doorgaans warm, met temperaturen variërend van 75 tot 85 graden Fahrenheit. Het water in deze gebieden staat vaak stil en de vegetatie biedt voldoende schuilplaatsen voor de vissen.

gerelateerde artikelen

 • Honey Gourami Tank Mates: Leer de beste verzorgingsgids

  3 september 2021

 • Hoe kan ik voorkomen dat mijn Betta-vis staartbijt?

  5 november 2023

 • Firemouth Cichlid Care 101: leefgebied, voeding en tankgenoten

  23 december 2023

 • Verzorging van fantail-goudvissen: juiste voeding en tankopstelling

  19 januari 2024

Kunstmatige omgevingen

In gevangenschap worden bettavissen meestal gehuisvest in aquaria of aquariums. Deze omgevingen moeten hun natuurlijke habitat zo goed mogelijk nabootsen om hun welzijn te garanderen. Het bieden van passende tankdecoraties, de juiste wateromstandigheden en een uitgebalanceerd dieet zijn cruciaal voor de gezondheid en het geluk van bettavissen.

Fysieke eigenschappen

Grootte en vorm

Betta-vissen worden doorgaans gemiddeld 5 tot 7 cm lang, hoewel sommige soorten wel 10 cm kunnen worden. Ze hebben langwerpige lichamen met een gestroomlijnde vorm, waardoor ze gracieus in het water kunnen zwemmen en manoeuvreren.

Kleuren en patronen

Een van de meest opvallende kenmerken van bettavissen zijn hun levendige kleuren en ingewikkelde patronen. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan tinten, waaronder tinten rood, blauw, groen, geel, oranje en zelfs paars. Sommige bettavissen hebben een effen kleur, terwijl andere uitgebreide patronen vertonen, zoals marmering, Dalmatische vlekken of iriserende schubben. De combinatie van kleuren en patronen maakt elke bettavis uniek en visueel verbluffend.

Vinnen en staarten

Bettavissen staan ​​bekend om hun uitgebreide vinnen en staarten, die bijdragen aan hun schoonheid en elegantie. Ze hebben lange, vloeiende anale en rugvinnen, evenals grote borstvinnen. De opzichtige staartvin, vaak de staart van de betta genoemd, is er in verschillende vormen, waaronder de sluierstaart, kroonstaart, halvemaan, plakat, dubbele staart, delta, superdelta, rozestaart en dumbo. Deze opvallende vinvormen creëren betoverende vertoningen terwijl de bettavis gracieus door het water zwemt.

Gedrag

Agressie

Bettavissen staan ​​bekend om hun agressieve karakter, vooral als het om mannetjes gaat. Mannelijke betta's zijn zeer territoriaal en zullen hun territorium fel verdedigen tegen indringers, inclusief andere mannelijke betta's. Deze agressie is vooral uitgesproken wanneer twee mannelijke betta's samen in dezelfde tank worden geplaatst, omdat ze vaak agressieve vertoningen zullen vertonen en kunnen vechten om dominantie te vestigen. Het is van cruciaal belang om mannelijke betta's aparte huisvesting te bieden om letsel of zelfs de dood te voorkomen.

Territorialiteit

Bettavissen zijn van nature territoriale wezens. In hun natuurlijke habitat claimen ze kleine watergebieden als hun eigendom en verdedigen ze deze fel tegen rivalen. In gevangenschap kan dit territoriale gedrag nog steeds worden waargenomen. Mannelijke betta's vestigen hun territorium in het aquarium en kunnen agressief worden tegenover waargenomen bedreigingen. Het is belangrijk om voldoende ruimte en schuilplaatsen in het aquarium te bieden om conflicten tussen betta's en andere vissen tot een minimum te beperken.

Interactie met andere vissen

Bettavissen zijn over het algemeen niet geschikt voor gezelschapsaquaria vanwege hun agressieve karakter. Sommige vreedzame vissoorten kunnen echter geschikte aquariumgenoten voor betta's zijn, zolang de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen. Het is essentieel om tankgenoten te kiezen die compatibel zijn met betta's en niet gevoelig zijn voor vinbijten of agressief gedrag. Langzaam bewegende vissen, zoals bepaalde soorten tetra's, guppy's of Corydoras-meervallen, kunnen een goede keuze zijn, zolang de tank maar ruim genoeg is en voldoende schuilplaatsen biedt voor alle vissen.

LEES OOK: Hebben Kuhli-kruipers een substraat in hun tank nodig?

Eetpatroon

Voorkeur eten

Bettavissen zijn carnivoren en voeden zich voornamelijk met kleine ongewervelde dieren, zoals insecten, larven en kleine wormen, in hun natuurlijke habitat. In gevangenschap moeten ze worden voorzien van een dieet dat rijk is aan eiwitten. Betta-vispellets of -vlokken van hoge kwaliteit, speciaal ontwikkeld voor betta's, zijn overal verkrijgbaar in dierenwinkels. Deze pellets of vlokken zouden het hoofdbestanddeel van hun dieet moeten zijn, en af ​​en toe kunnen lekkernijen in de vorm van bevroren of levend voedsel, zoals artemia of bloedwormen, worden toegevoegd om voor afwisseling en extra voedingsstoffen te zorgen.

Voedingsschema

Bettavissen moeten twee tot drie keer per dag in kleine hoeveelheden worden gevoerd. Overvoeren moet worden vermeden, omdat dit kan leiden tot zwaarlijvigheid en verschillende gezondheidsproblemen voor de vissen. Het is belangrijk om de vissen tijdens het voeren te observeren om er zeker van te zijn dat ze het voedsel binnen een paar minuten consumeren. Niet opgegeten voedsel moet uit de tank worden verwijderd om de waterkwaliteit te behouden.

Speciale dieetwensen

Vrouwelijke betta's kunnen, vooral tijdens het fokken, baat hebben bij een dieet verrijkt met hoogwaardige eiwitten en levend of bevroren voedsel. Deze voedingsmiddelen kunnen helpen de vrouwelijke vissen te conditioneren voor reproductie en de groei en overleving van de jongen ondersteunen. Het is essentieel om een ​​uitgebalanceerd en gevarieerd dieet te bieden om aan de voedingsbehoeften van bettavissen in verschillende levensfasen te voldoen.

Reproductie

Fokgedrag

Bettavissen staan ​​bekend om hun unieke voortplantingsgedrag. Om het kweekproces op gang te brengen, bouwt de mannelijke bettavis een bellennest op het wateroppervlak met behulp van bellen gemaakt uit zijn speeksel. Het mannetje maakt het vrouwtje vervolgens het hof door levendige kleuren en uitgebreide vinweergaven te vertonen. Zodra het vrouwtje klaar is om te spawnen, wikkelt het mannetje zijn lichaam om haar heen en voeren ze een dansachtig verkeringsritueel uit. Het vrouwtje laat eieren los, en het mannetje bevrucht ze terwijl ze op de bodem van de tank vallen, zodat het mannetje ze kan verzamelen en in zijn bellennest kan plaatsen.

Eierverzorging

Na de bevruchting neemt de mannelijke bettavis de verantwoordelijkheid voor de verzorging van de eieren op zich. Hij bewaakt het bellennest zorgvuldig, repareert het indien nodig en zorgt voor optimale wateromstandigheden voor de zich ontwikkelende eieren. De mannelijke betta waaiert de eieren ook uit met zijn vinnen om voor een constante stroom zoet water te zorgen en een goede zuurstofvoorziening te bevorderen.

Frituur ontwikkeling

De betta-viseieren komen doorgaans binnen 24 tot 48 uur uit en de jongen, of baby-betta's, komen tevoorschijn. Aanvankelijk hangen de jongen verticaal aan het bellennest en vertrouwen ze voor hun voeding op hun dooierzakken. Terwijl ze groeien en de dooierzak absorberen, beginnen ze horizontaal te zwemmen. In dit stadium is het van cruciaal belang om geschikt voedsel voor de jongen te bieden, zoals infusoria of pas uitgekomen pekelgarnalen, terwijl ze van hun dooierzakken naar externe voedselbronnen overgaan.

Ouderlijke verzorging

Mannelijke betta's blijven voor de jongen zorgen nadat ze uitkomen. Ze beschermen de jongen, bewaken het bellennest en halen alle verdwaalde jongen op die uit het nest kunnen vallen. De mannelijke bettavis leert de jongen ook zwemmen, voedsel zoeken en voor zichzelf zorgen. Na een paar weken worden de jongen onafhankelijk en moeten ze gescheiden worden van hun vader om mogelijke agressie te voorkomen.

Veel voorkomende variëteiten

Sluier staart

De sluierstaart is een van de meest voorkomende en herkenbare bettavissoorten. Het heeft lange, vloeiende vinnen die sierlijk gebogen zijn en op een sluier lijken. De sluierstaartbetta is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, waardoor het een populaire keuze is onder betta-enthousiastelingen.

Kroon staart

De kroonstaartbetta wordt gekenmerkt door zijn unieke en verbluffende vin. De vinnen van de kroonstaartbetta zijn lang en stekelig en lijken op een kroon. Deze variëteit vertoont vaak levendige kleuren en ingewikkelde vinpatronen, die de koninklijke uitstraling nog verder versterken.

Halve Maan

De halvemaanbetta is genoemd naar de vorm van zijn staart, die wanneer hij volledig is uitgestrekt een perfecte halve cirkel vormt. Deze betta's hebben grote, opzichtige vinnen die uitwaaieren, waardoor een spectaculair schouwspel ontstaat. Halfmoon betta’s zijn zeer gewild vanwege hun prachtige staartvorm en kleur.

LEES OOK: Agressie begrijpen bij Green Terror Cichliden

Poster

De plakat betta staat bekend om zijn korte, ronde vinnen. In tegenstelling tot andere bettavariëteiten heeft de plakat een meer gestroomlijnd lichaam en lijkt hij qua uiterlijk meer op wilde betta's. Deze betta's staan ​​bekend om hun levendige kleuren en intense persoonlijkheden.

Dubbele staart

De dubbelstaartbetta onderscheidt zich door zijn gespleten staartvin, waardoor hij een uniek en opvallend uiterlijk heeft. De twee lobben van de staart waaieren meestal uit, waardoor een verbluffend schouwspel ontstaat. Deze variëteit is zeer gewaardeerd en gewild.

Delta

De delta betta verwijst naar een betta met een driehoekige staart. De vinnen van de delta betta waaieren uit en lijken op een driehoek wanneer ze volledig zijn uitgestrekt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, waardoor ze een populaire keuze zijn onder betta-enthousiastelingen.

Superdelta

De superdelta betta is qua staartvorm vergelijkbaar met de delta betta, maar de vinnen steken meer dan 50 graden uit het lichaam wanneer ze volledig uitlopen. Deze variëteit heeft levendige kleuren en ingewikkelde patronen, waardoor het een visueel opvallende keuze is voor betta-enthousiastelingen.

Rozestaart

De rozenstaartbetta staat bekend om zijn etherische en uitgebreide vinnen. De staart-, rug- en anaalvinnen van de rozestaartbetta zijn overmatig vertakt en hebben een gegolfd uiterlijk, dat lijkt op een bloeiende roos. Deze prachtige variëteit is zeer gewild vanwege zijn ingewikkelde vinstructuur.

Dom

De dumbo betta, ook wel olifantsoorbetta genoemd, onderscheidt zich door zijn grote borstvinnen die lijken op de oren van een olifant. Deze variëteit heeft een uniek en vertederend uiterlijk, waardoor het een favoriet is onder betta-liefhebbers.

Verzorging en onderhoud

Tankopstelling

Bij het opzetten van een aquarium voor bettavissen is het essentieel om voldoende ruimte en schuilplaatsen te bieden. Een tank van minimaal 5 gallon wordt aanbevolen, hoewel grotere tanks voor een nog betere leefomgeving zorgen. De tank moet op de juiste manier worden gefilterd en verwarmd om stabiele wateromstandigheden te behouden. Het toevoegen van decoraties, zoals drijfhout, rotsen en grotten, zorgt voor voldoende schuilplaatsen en simuleert de natuurlijke habitat van bettavissen.

Watercondities

Betta-vissen gedijen in warm water met een temperatuurbereik van 75 tot 85 graden Fahrenheit. Het water moet schoon en goed onderhouden zijn om de ophoping van schadelijke gifstoffen te voorkomen. Regelmatige monitoring van waterparameters, zoals pH, ammoniak, nitriet en nitraatniveaus, is van cruciaal belang voor het waarborgen van de gezondheid van bettavissen. Door een waterconditioner te gebruiken en regelmatig het water te verversen, blijft de optimale waterkwaliteit behouden.

Temperatuur

Het handhaven van de juiste temperatuur is essentieel voor het welzijn van bettavissen. Om het water binnen het optimale temperatuurbereik te houden, wordt een verwarming met thermostaat aanbevolen. De verwarmer moet worden geplaatst en opgesteld volgens de instructies van de fabrikant. Regelmatige controle van de watertemperatuur met een betrouwbare thermometer is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat deze binnen het juiste bereik blijft.

Filtratie

Een goede filtratie is essentieel om een ​​goede waterkwaliteit te behouden en onzuiverheden te verwijderen. Een zacht filter met instelbare stroming wordt aanbevolen om overmatige waterstromingen te voorkomen die bettavissen kunnen belasten. Het filter moet regelmatig worden gereinigd en onderhouden om de efficiëntie ervan te garanderen. Sponsfilters of slow-flow-filters zijn geschikte opties voor betta-aquaria.

Waterveranderingen

Regelmatige waterverversingen zijn cruciaal voor het behoud van een gezonde en schone omgeving voor bettavissen. Over het algemeen wordt een gedeeltelijke waterverversing van 25% tot 50% per week aanbevolen. Tijdens waterverversingen is het essentieel om een ​​sifon- of grindzuiger te gebruiken om vuil en afval uit het substraat te verwijderen. Bovendien zorgt het conditioneren van het vervangende water met een waterconditioner voordat het aan het aquarium wordt toegevoegd ervoor dat het veilig is voor de vissen.

Tankgenoten

Bij het selecteren van tankgenoten voor bettavissen is het belangrijk om soorten te kiezen die compatibel zijn met hun agressieve karakter. Vreedzame en langzaam bewegende vissen, zoals bepaalde soorten tetras, guppy's of Corydoras-meervallen, kunnen naast betta's samenleven in een goed gepland gemeenschapsaquarium. Het is van cruciaal belang om de compatibiliteit en specifieke vereisten van zowel bettavissen als potentiële tankgenoten te onderzoeken om een ​​harmonieuze en stressvrije omgeving te garanderen.

Veelvoorkomende ziektes

Bettavissen zijn vatbaar voor verschillende ziekten en gezondheidsproblemen als ze niet op de juiste manier worden verzorgd. Enkele veel voorkomende ziekten bij betta-vissen zijn vinrot, ich, fluweel en popeye. Deze ziekten kunnen worden veroorzaakt door een slechte waterkwaliteit, stress of de aanwezigheid van ziekteverwekkers in de tank. Regelmatige observatie van de vissen op eventuele tekenen van ziekte, zoals gedragsveranderingen, verlies van eetlust of lichamelijke afwijkingen, is van cruciaal belang. Een snelle behandeling en overleg met een dierenarts die gespecialiseerd is in de gezondheid van vissen wordt aanbevolen om eventuele gezondheidsproblemen aan te pakken.

LEES OOK: De ware kleuren van de Green Terror Cichlid

Preventieve maatregelen

Het voorkomen van ziekten en het behouden van het algehele welzijn van bettavissen is essentieel. Er kunnen verschillende preventieve maatregelen worden genomen om hun optimale gezondheid te garanderen. Deze omvatten het handhaven van schone wateromstandigheden, het bieden van een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet, het vermijden van overbevolking en het in quarantaine plaatsen van nieuwe vissen voordat ze in de hoofdtank worden geïntroduceerd. Regelmatige observatie en monitoring van de vissen zal helpen eventuele problemen in een vroeg stadium te identificeren en snelle actie mogelijk te maken.

Tankopstelling

Tankgrootte

Bettavissen moeten worden gehuisvest in tanks die voldoende ruimte bieden om te zwemmen en te verkennen. Een tankgrootte van minimaal 5 gallon wordt aanbevolen, hoewel grotere tanks de voorkeur hebben. De vorm van de tank moet rechthoekig zijn in plaats van hoog of rond, omdat betta's de voorkeur geven aan horizontale zwemruimte. Door voldoende ruimte en schuilplaatsen te bieden, kun je stress verminderen en een gezonde omgeving voor bettavissen bevorderen.

Waterparameters

Het handhaven van optimale waterparameters is cruciaal voor de gezondheid van bettavissen. De watertemperatuur moet binnen een bereik van 75 tot 85 graden Fahrenheit worden gehouden en de pH moet rond de 6,5 tot 7,5 liggen. Het ammoniak- en nitrietgehalte moet nul zijn, terwijl het nitraatgehalte onder de 20 ppm moet worden gehouden. Regelmatig testen en monitoren van de waterparameters met behulp van betrouwbare testkits zijn noodzakelijk om optimale omstandigheden voor bettavissen te garanderen.

Aquariumdecoraties

Decoraties spelen een belangrijke rol bij het creëren van een stimulerende en natuurlijke omgeving voor bettavissen. Levende of kunstmatige planten, zoals Javavarens, Anubias of Amazone-zwaarden, kunnen worden toegevoegd om schuilplaatsen te bieden en de waterplanten na te bootsen die in de natuurlijke habitat van betta’s voorkomen. Decoratieve ornamenten zoals grotten, drijfhout en rotsen kunnen ook worden toegevoegd om extra schuilplaatsen en visuele interesse in de tank te creëren.

Levende planten

Levende planten bieden meerdere voordelen voor betta-aquariums. Ze helpen de waterkwaliteit te behouden door overtollige voedingsstoffen te absorberen en zuurstof te produceren, waardoor een gezondere omgeving voor de vissen ontstaat. Levende planten bieden ook schuilplaatsen en oppervlakken waar betta's kunnen verkennen. Waterplanten zoals Javamos, Javavarens of Amazone-zwaarden zijn populaire keuzes die relatief gemakkelijk te verzorgen zijn en geschikt voor betta-aquaria.

Schuilplaatsen

Het bieden van schuilplaatsen in het aquarium is cruciaal voor bettavissen. Ze waarderen plekken waar ze zich kunnen terugtrekken en zich veilig kunnen voelen, vooral als ze zich gestrest of bedreigd voelen. Grotten, tunnels en spleten gecreëerd door ornamenten of rotsen kunnen dienen als ideale schuilplaatsen voor betta's. Deze schuilplaatsen kunnen de agressie verminderen en bieden de vissen de mogelijkheid om territoria in de tank te verkennen en te vestigen.

Verlichting

Geschikte verlichting is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van bettavissen. Een goede verlichtingsopstelling ondersteunt de groei van levende planten, verbetert de kleuren van bettavissen en vergemakkelijkt hun natuurlijke dag-nachtcyclus. Er kunnen LED-lampen of fluorescentielampen met een volledig spectrum worden gebruikt om de tank van de nodige lichtintensiteit te voorzien. Het is essentieel om een ​​consistent verlichtingsschema van 8 tot 12 uur licht per dag aan te houden om een ​​routine voor de vissen op te bouwen.

Substraat

Het kiezen van het juiste substraat voor het aquarium is belangrijk voor bettavissen. Een fijnkorrelig substraat, zoals zand of fijn grind, wordt aanbevolen om letsel aan de kwetsbare vinnen van de betta te voorkomen. Donkergekleurde substraten kunnen de kleuren van de betta helpen accentueren en een natuurlijk ogende omgeving creëren. Het is belangrijk om het substraat grondig te spoelen voordat u het aan de tank toevoegt, om eventueel vuil en stof te verwijderen.

Conclusie

Bettavissen zijn boeiende en prachtige waterdieren die specifieke zorg en aandacht nodig hebben om te kunnen gedijen. Het begrijpen van hun leefgebied, fysieke kenmerken, gedrag, dieet en voortplanting is cruciaal voor het bieden van de best mogelijke zorg voor deze prachtige vissen. Door een ideale tankopstelling te creëren, optimale wateromstandigheden te handhaven en een uitgebalanceerd dieet aan te bieden, kunnen bettavissen in gevangenschap gedijen. Met de juiste zorg en onderhoud zullen deze sierlijke vissen vreugde en schoonheid blijven brengen aan visliefhebbers over de hele wereld.

Labels

Aquarium Betta-vis Vis

Betta Fish Care: tankopstelling en ideale wateromstandigheden (2024)

FAQs

What is the ideal water chemistry for a betta fish? ›

Water Requirements for Betta Fish

Bettas prefer calm water with a pH between 6.8 and 7.5. While they may seem to tolerate cooler temperatures, they will be inactive and more susceptible to disease, therefore it's best for their overall health to keep the temperature between 76° and 85° F.

What is the best water temperature for betta fish? ›

The temperature should be kept at 75-80 degrees Fahrenheit. Colder water can kill the betta, as the betta's immune system will slow and make them susceptible to disease. Hotter water can make them uncomfortable and age quickly, as their metabolism will increase. The temperature should be maintained with a heater.

How long do you leave water conditioner before adding fish? ›

Let a newly set up aquarium run for 2 to 3 days before purchasing your first fish. Test the aquarium water for pH, ammonia and nitrite before adding new fish.

How do I know if my betta fish water is too cold? ›

If the water temperature is too low, your betta fish may become lethargic and sleep more than usual due to a slowed metabolism. If the water is too warm, the fish may swim erratically and struggle to breathe. Maintaining the appropriate water temperature for your betta fish can help them live a longer, happier life.

Is room temp water OK for betta fish? ›

In fact, they have a pretty narrow ideal temperature range – the most optimal being 78-80º F (s25. 5-26.5º C). Although betta fish can tolerate temperatures ranging between 72-86º F (22-30º C), if the water is outside of their ideal range, they're just surviving — not thriving.

Why wait 24 hours to put betta fish in tank? ›

It will take about a day for the chemicals to eliminate chlorine and bacteria to bring ammonia and nitrates to healthy levels for fish to live in. Test the water once before setting a 24-hour timer and test it again before adding fish.

Do I have to wait 24 hours before adding fish? ›

You're going to be excited and anxious to fill your new aquarium with fish. Be patient! Let your aquarium "settle" for at least 48 hours before buying your first fish. This will give you time to make sure the temperature is set and make adjustments to decorations, etc.

How old are bettas sold at Petsmart? ›

Betta fish live for an average of three years long. If they live in ideal conditions with the best care, it can sometimes be longer. Keep in mind that they may already be six months to a year old by the time they make it to the pet store.

Can betta fish see you? ›

Betta fish are known to recognize their owners and get excited to see them, swimming to the front of the tank and dancing around the water in your presence.

What makes betta fish the happiest? ›

Use interactive toys: Betta fish enjoy toys that stimulate their natural behaviours, such as playing with a ping-pong ball or chasing a floating mirror. Create a consistent routine: Betta fish thrive on routine, so try to feed them at the same time each day and maintain a consistent schedule for cleaning their tank.

What ppm should betta water be? ›

Bettas prefer soft water, but they do tolerate a wide range of GH between 5 – 20 DH or 70-300 ppm. Very hard water can be harmful to bettas. Indian Almond Leaves, alder cones, and mixing RO or distilled water will lower water hardness.

What pH and alkalinity do betta fish like? ›

Hello again. I don't want you to have to wait any longer, so I'm going to go ahead and answer as best I can without that information. Bettas do best with a pH between 6.5 and 7.5, but can tolerate te 6.0 to 8.0. High alkalinity stabilizes pH, making it difficult to change it.

Is distilled water OK for betta fish? ›

Never use purified or distilled water for betta fish. The process of distilling water eliminates the good minerals and nutrients that your fish normally gets from its environment. Using distilled water would also require pH checks because the pH of distilled water lowers with exposure to air.

What should the ammonia level be in betta fish water? ›

The 96 h LC50 for bettas for ammonia-N and NH3-N was 123.4 mM (1.7 g/L) and 551.2 µM (7.7 mg /L), respectively. The 96 h LC50 for freshwater fish is generally in the range of 0.068-2.0 mg/L NH3 [29], indicating that bettas have a very high tolerance to ammonia.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 5825

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.