Affiliate marketing: wat zijn de kosten en wat levert het op? - Frankwatching (2023)

Affiliate marketing: wat zijn de kosten en wat levert het op? - Frankwatching (1)

Thijs WoltersbusjeAangesloten Academie

(Video) Affiliate Marketing Zonder Website - Geld Verdienen Met PayPro

016 februari 2016om 1 uur 's middags4 minuten lezen

Vrijwel alle grote e-commercebedrijven in Nederland hebben een affiliate- of partnerprogramma. Binnen een affiliate-programma geven adverteerders website-eigenaren de mogelijkheid hun product of dienst te promoten in ruil voor een commissie per afgesloten lead of sale. In dit artikel duik ik dieper in affiliate marketing.

Wat zijn de kosten van een affiliate-programma voor de adverteerder? Op welke kosten moet je letten als je een affiliate-programma beheert? Ik probeer daar een zo volledig mogelijk overzicht van te geven. Tot slot ga ik nog in op de vraag waar je op moet letten bij de keuze voor een netwerk.

1. Netwerkkosten affiliate marketing

Hieronder licht ik per onderdeel uit wat de kosten zijn van een affiliate-netwerk.

Affiliate-netwerk

Een affiliate-programma start je (uitzonderingen daar gelaten) op bij een affiliate-netwerk. De grootste netwerken in Nederland zijn Zanox, Daisycon en Tradetracker. Deze netwerken verzorgen de meting van de orders, promotie van het programma en de werving en uitbetaling van de affiliates. De adverteerder ontvangt één keer per maand een factuur van het netwerk. Maar wat staat er op zo’n factuur?

Kosten affiliate-netwerk

Een affiliate-netwerk werkt grotendeels ‘performance based’. Dat wil zeggen dat er een marge wordt berekend over de affiliate-vergoeding. Het werkt als volgt: een affiliate ontvangt een commissie over een aangebrachte sale of lead (bijvoorbeeld 10 procent over het orderbedrag). Over een orderbedrag van 100 euro is dit 10 euro. 10 euro is het bedrag dat de affiliate ontvangt voor de aangebrachte sale. Over deze affiliate-vergoeding van 10 euro berekent het netwerk haar opslag. Bij een opslag van 1,25 zijn je uiteindelijke kosten 12,5 voor deze order. De hoogte van de netwerkopslag verschilt per netwerk, per adverteerder en per branche.

(Video) Geld Verdienen Vanuit Huis Met Affiliate Marketing - $267 Per Dag

Naast de netwerkopslag per order berekenen netwerken opstartkosten, licentiekosten en traffic fee’s. Dit zijn eenmalige of maandelijkse kosten voor het gebruik en onderhoud van de interface en de uren die worden ingezet voor het opstarten en promoten van het programma. Deze kosten verschillen per netwerk.

Affiliate marketing: wat zijn de kosten en wat levert het op? - Frankwatching (2)

Waarom zijn er verschillen in netwerkopslag?

Omdat er bij eenaffiliate-netwerk per geregistreerde order wordt betaald, heeft het netwerk baat bij een succesvol affiliate-programma. Als er via jouw affiliate-programma 100 orders per dag worden geregistreerd en het affiliate-netwerk ontvangt een netwerkopslag van 1,25 per transactie, dan verdient het netwerk 25 euro per dag. Bij 10 orders is dit 2,50 per dag. Bij een affiliate-programma met veel potentie is een lagere netwerkopslag te verantwoorden.

De potentie van een affiliate-campagne is afhankelijk van de branche, de concurrentie, de conversie van de site, het aantal kwalitatieve affiliates, de programmavoorwaarden, de affiliate-vergoeding en andere factoren.

2. Ontdubbeling van de orders

Als je met meerdere netwerken werkt, heb jekans dat één order bij twee netwerken wordt geregistreerd. Voorkom dat je twee keer betaalt voor dezelfde order door te ontdubbelen. Leg bij de maandelijkse of tweewekelijkse keuring van de orders de lijsten van de netwerken naast elkaar en controleer welke orders bij beide netwerken zijn geregistreerd. Keur de sale goed met de meest recente klik (‘last cookie counts’).

Mocht je binnen het affiliate-kanaal gebruik maken van conversie-attributie, kun je ervoor kiezen de vergoeding te verdelen, aangezien de affiliate van de eerste klik een rol heeft gespeeld in het aankoopproces.

(Video) Wat Ze Je Niet Vertellen Als Je Gaat starten Met (Paypro) Affiliate Marketing

Procentuele waarde aan contactmomenten

Bij conversie-attributie wordt de online route van een klant vanaf het eerste contact naar het kopen van een product of dienst in kaart gebracht. Vervolgens wordt er aan ieder contactmoment een procentuele waarde gegeven. Op deze manier kan het onlinemarketingbudget verdeeld worden.

Een voorbeeld van zo’n route kan zijn Google AdWords > affiliate site > Facebook > organisch > AdWords > affiliate > verkoop.Het is ook mogelijk om binnen het affiliate-kanaal gebruik te maken van conversie-attributie. Er wordt dan gekeken naar alle kliks die binnen het affiliate-kanaal zijn geregistreerd.

3. Affiliate-vergoeding

Voor een succesvol programma is het van belang om een concurrerende affiliate-vergoeding te hebben. Affiliates zijn commercieel en willen dat hun website, e-mailbestand of Facebookpagina zo veel mogelijk geld oplevert. Maarwat minstens zo belangrijk is, zijn de aanbiedingen en de conversie van de website van de adverteerder ten opzichte van de concurrent.

VoorbeeldAffiliate marketing: wat zijn de kosten en wat levert het op? - Frankwatching (3)

Een telecomvergelijker heeft 2 aanbiedingen voor een iPhone 6-abonnement op zijn website staan:

Adverteerder 1heeft als aanbieding een gratis iPhone 6 met een abonnement van 40 euro per maand.
Adverteerder 2heeft als aanbieding een gratis iPhone 6 met een abonnement van 45 euro per maand.

Adverteerder 1geeft een affiliate-vergoeding van 30 euro.
Adverteerder 2geeft een affiliate-vergoeding van 50 euro.

(Video) How Affiliate Marketing Works and Why It Can Make You Rich

De affiliate-vergoeding is in het voordeel van adverteerder 2, maar de consumentenaanbieding is in het voordeel van adverteerder 1. De conversie bepaalt in dit voorbeeld welke adverteerder het meest gepromoot zal worden. Als de adverteerder met de beste aanbieding op basis van de doorgestuurde kliks twee keer zoveel conversie oplevert, dan de adverteerder met de hogere affiliate-vergoeding dan wint adverteerder 1.

Als de aanbiedingen altijd scherper zijn dan de concurrent, dan kan de affiliate-vergoeding naar beneden worden bijgesteld zonder dat dit ten koste gaat van de aantallen. Affiliates kijken naar wat een klik oplevert in combinatie met het volume aan kliks die ze door kunnen sturen. Op basis hiervan wordt de mate van promotie bepaald.

Door te weten wat jouw positie in jouw markt is, kun je de meest ideale affiliate-vergoeding bepalen. Een vergoeding waarbij de affiliate tevreden is over de opbrengsten en de adverteerder tevreden is over de kosten per order is het doel.

4. Keuze affiliate-netwerk

Waar moet je op letten als je als adverteerder wil starten met affiliate marketing bij de keuze van een affiliate-netwerk?

Er zijn veel verschillenden netwerken in Nederland met allen bepaalde branches waar ze in gespecialiseerd zijn. Bij Zanox zijn bijvoorbeeld bijna alle aanbieders van telefoonabonnementen aangesloten. Doordat deze telecompartijen allemaal aangesloten zijn bij hetzelfde netwerk, kun je er vanuit gaan dat de belangrijkste affiliates (vergelijkingssites, maar ook Apple- en Samsungblogs) voor telecom te vinden zijn bij Zanox. Daarnaast beschikken de accountmanagers automatisch over veel branchekennis. Dit kan een reden zijn om als telecomadverteerder voor Zanox te kiezen.

Concurrentie-overwegingen

Het grote aanbod van telecomadverteerders kan echter ook een reden zijn om niet voor Zanox te kiezen. De aanname dat je ‘een van de vele telecomadverteerders’ wordt binnen het netwerk kan er voor zorgen dat jouw affiliate-programma onvoldoende opvalt. Daarnaast is het mogelijk dat er te weinig aandacht wordt besteed aan jouw affiliate-programma omdat het netwerk ‘belangrijkere’ telecomadverteerders heeft.

(Video) Voorbeelden van affiliate niche sites - Nederlands

Een netwerk dat bereid is hard voor jou te rennen en minder affiliate-programma’s beheert van jouw directe concurrenten, zou succesvoller kunnen zijn. Het is van belang om deze overwegingen mee te nemen in jouw beslissing voor een affiliate-netwerk. Daarnaast zijn de kosten, en dan voornamelijk de netwerkopslag, van essentieel belang bij de keuze van een netwerk.

Jouw ervaring met affiliate marketing?

Ik hoop dat mijn artikel helpt bij het opstarten of evaluerenvan jouw affiliate-programma. Ik ben nieuwsgierig naar jullie ervaringen met affiliate marketing en samenwerking met de netwerken. Laat jouw reactie hieronder achter.

FAQs

Wat zijn de kosten van affiliate marketing? ›

Kosten affiliate-netwerk

Het werkt als volgt: een affiliate ontvangt een commissie over een aangebrachte sale of lead (bijvoorbeeld 10 procent over het orderbedrag). Over een orderbedrag van 100 euro is dit 10 euro. 10 euro is het bedrag dat de affiliate ontvangt voor de aangebrachte sale.

Hoeveel levert affiliate marketing op? ›

Gemiddeld gezien verdien je na een jaar tussen de 50 en 600 euro per maand, afhankelijk van hoeveel aandacht je aan de business besteed en hoeveel websites je hebt. Na twee jaar moet je niet gek opkijken als je meer dan 1.500 euro verdient. Maar ook dat is afhankelijk van veel factoren.

Kan je echt rijk worden met affiliate marketing? ›

Als je eenmaal meerdere goedlopende affiliate websites hebt, verdien je al snel duizenden euro's per maand. Om écht rijk met affiliate marketing te kunnen worden, is het absoluut noodzakelijk c.q. wenselijk dat je meerdere goedlopende affiliate websites hebt.

Is affiliate marketing winstgevend? ›

Affiliate marketing staat bekend als een van de meest winstgevende marketing kanalen om online geld mee te verdienen. Afhankelijk van jouw commissiemodel levert affiliate marketing in de basis voor iedere euro dat je erin stopt minimaal een paar euro op.

Hoe moeilijk is affiliate marketing? ›

Maar, het is wel moeilijk om echt succesvol te worden met affiliate marketing. De moeilijkheid zit hem dan ook vooral in tijd, zoals je waarschijnlijk wel weet als je wil beginnen met affiliate marketing. De weg naar je eerste commissie is ontzettend lang en kan wel maanden duren.

Heb je een KVK nodig voor affiliate marketing? ›

Wanneer je producten of diensten van andere bedrijven promoot op je eigen website, blog, podcast of socialmediakanaal, ben je een publisher. Let hierop als je als publisher geld wilt verdienen: Schrijf je in als ondernemer bij KVK.

Heb je veel volgers nodig voor affiliate marketing? ›

Er is geen vast bepaald aantal paginaweergaves dat je nodig hebt om te beginnen met het promoten van affiliate producten op jouw website. Je kunt op elk moment beginnen, het maakt niet uit hoe nieuw je blog is of hoeveel lezers je hebt.

Hoe oud moet je zijn om te beginnen met affiliate marketing? ›

Let op dat om aan de slag te gaan als affiliate een minimale leeftijd van 14 jaar oud wordt gehanteerd. Je hoeft dus niet te wachten totdat je account is goedgekeurd.

Hoe promoot je je affiliate marketing? ›

De snelste manier om geld te verdienen als affiliate is echter om gebruik te maken van het bereik wat je al hebt, wanneer je bijvoorbeeld al een nieuwsbrief of mailinglijst hebt dan kun je daar een mailtje naartoe sturen met een promotie voor het product waar je affiliate van bent.

Hoe word ik een affiliate? ›

Je kunt affiliate worden door je aan te melden voor een affiliate campagne van een adverteerder. Dit kan door je aan te sluiten bij een affiliate netwerk of door je direct bij een adverteerder aan te melden.

Kan je leven van affiliate marketing? ›

Het is eerder onrealistisch dan realistisch dat je binnen een maand al geld verdient. Laat staan dat je er daadwerkelijk een groot geldbedrag mee verdient. Een affiliate website kost in het begin veel werk en levert nog vrijwel niets op. Het duurt dus even voordat je echt geld gaat verdienen met affiliate marketing.

Hoeveel mag je bijverdienen zonder ingeschreven te zijn bij KVK? ›

Is uw omzet per kalenderjaar maximaal € 1.800, bent u niet verplicht uw onderneming aan te melden bij de Kamer van Koophandel en hebt u dit ook niet gedaan, én hebt u geen btw betaald die u in aftrek wilt brengen? Dan bent u niet verplicht u als btw-ondernemer aan te melden bij de Belastingdienst.

Kun je als Influencer ook doen aan affiliate marketing? ›

Voor bloggers en influencers met een relevant bereik kan affiliate marketing een handig verdienmodel zijn. We zien dat een grote groep hier nog niet bekend mee is of hier geen gebruik van maakt. Daarom vertellen we in dit blog meer over de mogelijkheden van affiliate marketing voor jouw blog of Instagram account.

Hoe kan je snel 3000 euro verdienen? ›

5 manieren om tot 3.000 euro extra te verdienen in je vrije tijd
 1. Medisch proefkonijn: tot 5.000 euro per test. ...
 2. Bijsluiterlezer: 20 euro voor een half uurtje. ...
 3. Vrijwilliger: vergoeding afhankelijk van opdracht. ...
 4. It-hulplijn: tot 7 euro per opdracht. ...
 5. Sperma- of eiceldonor: enkel onkostenvergoeding.

Wat is de makkelijkste manier om je geld te verdubbelen? ›

Speculatieve manieren om je geld te verdubbelen zijn onder meer het beleggen in opties, het kopen op marge of het handelen in penny-aandelen. De beste manier om je geld te verdubbelen, is door te profiteren van pensioen- en belastingvoordelen die door werkgevers worden aangeboden.

Wat is commissie affiliate marketing? ›

Affiliate marketing is het proces waarbij een commissie wordt verdiend door de producten van andere mensen (of bedrijven) te promoten. Je vindt een product dat je bevalt, promoot het bij anderen en verdient een deel van de winst voor elke verkoop die je doet.

Wat heb je nodig voor affiliate marketing? ›

7-Stappenplan
 1. Bepaal je fundering.
 2. Kies onderwerp en medium.
 3. Doe marktonderzoek.
 4. Geef je website vorm.
 5. Maak een affiliate plan.
 6. Haal bezoekers naar je website.
 7. Bouw aan samenwerkingen.
Mar 28, 2023

Kan je verlies maken met affiliate marketing? ›

Affiliate marketing werkt het beste als je transparant bent over het product dat je promoot aan je achterban. Als je dit alleen maar doet om snel geld te verdienen, verlies je snel het vertrouwen van je volgers.

Hoeveel procent commissie? ›

Het percentage ligt meestal rond de 2 à 6 procent. Volgens het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars mag je uitgaan van gemiddeld zo'n 3 procent (zonder btw).

Hoe begin je als affiliate? ›

Hoe kom ik aan affiliate links? Voordat je kunt beginnen met affiliate marketing dien je jezelf aan te sluiten bij een affiliate programma of affiliate netwerk. Uiteindelijk krijg je van de adverteerder een affiliate link welke je vervolgens via talloze kanalen probeert te promoten.

Videos

1. COST TO START AFFILIATE MARKETING | Affiliate Marketing For Beginners
(John Crestani)
2. Wat Is Een Marketing Agency?
(Stefan Andjelovic)
3. What is Affiliate Marketing In 2023? How Affiliate Marketing Works [Explained]
(VIDSociety)
4. ONLINE GELD VERDIENEN MET AFFILIATE MARKETING
(Rene Berends)
5. De Beste Manier om in 2022 ONLINE GELD te VERDIENEN
(FSMB Masterclass)
6. ZO MAAK JE GOEDE TIKTOK ADVERTENTIES! (Complete Strategie)
(Dep Hart)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated: 08/08/2023

Views: 5453

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.