Affiliate marketing: slapend rijk worden of toch niet? | KVK (2023)

“Slapend rijk worden” en “Iedereen kan er geld mee verdienen” zijn veel gehoorde uitspraken over affiliate marketing. Maar affiliate marketing betekent meer dan alleen doorlinks op een website plaatsen. Het kost veel tijd om een grote hoeveelheid volgers te krijgen. Bovendien gelden er regels voor affiliate marketing. Pak het veilig, verantwoord en effectief aan met deze stappen. Lees ook de ervaringen van affiliate marketingblogger Jennifer Kok.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is het promoten van je producten of diensten via een blog, podcast, socialmediakanaal of website van een ander bedrijf. Er zijn twee partijen betrokken: de adverteerder, wiens producten worden gepromoot, en de publisher, die de advertentie plaatst.

(Video) Rijk worden met affiliate marketing – Fabel of realiteit?

Als je de adverteerder bent betaal je voor de promotie van je product of dienst op het kanaal van iemand anders. Je huurt bijvoorbeeld een blogger in om een blog te schrijven met daarin een link naar de productpagina op je website. Als je de publisher bent promoot je een product of dienst van een ander bedrijf via je eigen kanalen. Dan ben je bijvoorbeeld zelf een blogger die schrijft over vakantiehuisjes. In je blog plaats je een link naar de website van een vakantiepark. Het vakantiepark betaalt jou voor het aantal kliks op die link. Ook review- en vergelijkingswebsites maken op deze manier gebruik van affiliate marketing.

Aan de slag met affiliate marketing

Hieronder vind je twee checklists waarmee je aan de slag kunt: ‘Geld verdienen met affiliate marketing’ voor publishers en ‘Je product promoten met affiliate marketing’ voor adverteerders.

(Video) Hoe behaal je succes met jouw affiliate website? Enkele Tips!

Checklist ‘Geld verdienen met affiliate marketing’

Wanneer je producten of diensten van andere bedrijven promoot op je eigen website, blog, podcast of socialmediakanaal, ben je een publisher. Let hierop als je als publisher geld wilt verdienen:

 1. Schrijf je inals ondernemer bij KVK. Sta je al ingeschreven, maar niet als publisher?Pas dan je bedrijfsactiviteiten aan. Twijfel je wanneer je je precies moet inschrijven, bijvoorbeeld omdat je nog niet genoeg bezoekers of volgers hebt om effectief te kunnen promoten? Vraag dan een KVK-adviseur om advies (0800 – 2117) of lees het artikelMoet ik mijn bedrijf inschrijven bij KVK?
 2. Ga je werken vanuit het buitenland? Check hoe het zit met je KVK-inschrijving, je belasting en je verzekering. Hetstappenplan digital nomadhelpt daarbij.
 3. Bouw bereik op met je website, oftewel: zorg dat zoveel mogelijk bezoekers of volgers op je kanalen komen. Hoe meer bezoekers of volgers je hebt, hoe interessanter je bent voor adverteerders.
 4. Zoek een affiliate netwerk. Een affiliate netwerk is een partij die adverteerders en publishers aan elkaar koppelt. Kok omschrijft het als een marktplaats voor mensen die met affiliate marketing aan de slag willen.
  “Een affiliate netwerk heb je zo gegoogled. Maar de keuze is lastig, omdat er zoveel netwerken zijn. Veel beginnende publishers melden zich bij een stuk of tien verschillende netwerken aan. Dat is een typische beginnersfout. Als je een of twee netwerken uitprobeert, leer je daarvan en kun je uitbreiden.”
 5. Bepaal wat voor soort producten je wilt promoten. Wil je producten promoten van een grote aanbieder? Check dan of die zelf een affiliate programma aanbiedt. Grote aanbieders zijn vaak niet aangesloten bij een affiliate netwerk.
 6. Bereid je voor op de aanmelding bij een affiliate netwerk.
  “Om je aan te melden heb je een domeinnaam nodig”, vertelt Kok. Je domeinnaam is de naam van je website. Voordat je je bij een affiliate netwerk aansluit, wordt je domeinnaam gescreend op dereclameregels."
 7. Schrijf je bij een of twee affiliate netwerken in. Kok adviseert om daar niet te lang mee te wachten.
  “Als je vijf of zes artikelen op je website hebt staan, is het duidelijk voor het netwerk wat jouw expertise is en kun je al beginnen. Meld je je pas aan als je al 100 artikelen hebt geschreven, dan moet je de affiliate links nog in al die artikelen plaatsen. Bovendien bereik je de mensen die die artikelen al hebben gelezen niet opnieuw.”
 8. Verdiep je in de voorwaarden van affiliate netwerken. Tijdens je inschrijving kom je twee soorten voorwaarden tegen: standaardvoorwaarden en programmavoorwaarden. De standaardvoorwaarden zijn opgesteld door het affiliate netwerk, de programmavoorwaarden door de adverteerder.
  “Programmavoorwaarden kunnen erg verschillen. In het ene programma staat bijvoorbeeld dat je op social media moet posten, in het andere niet. Lees de voorwaarden altijd goed door. Als je je niet houdt aan de programmavoorwaarden, kan een adverteerder weigeren je te betalen.”
 9. Kies een adverteerder. Vaak krijg je als publisher een percentage van de verkoopprijs voor je promotie. Hoe duurder het product, hoe meer geld de promotie oplevert.
  “Veel mensen promoten daarom liever een koelkast dan bijvoorbeeld een nieuw sapje", vertelt Kok, "maar vergeet niet dat bezoekers minder snel een koelkast kopen. Het percentage dat je per koelkast krijgt is hoger, maar het aantal koelkasten dat via jouw promotie verkocht wordt, is waarschijnlijk veel lager dan het aantal sapjes.”
 10. Als je een blog schrijft waarin je een link naar een product verwerkt, zet de link dan zo hoog mogelijk in je tekst.
  “Veel beginnende publishers schrijven een tekst van 2000 woorden en plaatsen de link onderaan. Vaak zien lezers de link dan niet.”
 11. Check de reclameregels als je een product promoot. Promotie moet bijvoorbeeld herkenbaar zijn als promotie. Deel je een link tegen betaling? Laat zien dat dit reclame is. Plaats bijvoorbeeld (aff) achter de link. Of zorg dat de promotie opvalt tussen je andere berichten, bijvoorbeeld in een kader. Voor promotie via video, podcast en streaming geldenextra regels.

Checklist 'Je product promoten met affiliate marketing'

Wil je je product of dienst promoten via anderen en zoek je geschikte personen of bedrijven met een website, podcast, blog of socialmediakanaal? Volg onderstaande stappen om te zorgen dat de samenwerking tussen jou (de adverteerder) en je partner (de publisher) het gewenste resultaat oplevert:

(Video) Slapend rijk worden? Waarom slapend geld verdienen geen droom is!

 1. Bepaal wat je wilt bereiken, bijvoorbeeld een product verkopen of zoveel mogelijk aanvragen voor een brochure. Zorg dat de promotie van je partner aansluit bij dit doel.
 2. Vergelijk een aantal affiliate netwerken, voordat je een netwerk kiest.
  “Je kunt vooraf een zogenaamd ‘request of information’ sturen”, zegt Kok. “Vraag dan bijvoorbeeld of het netwerk ervaring heeft met de producten die jij wilt promoten. Stuur dezelfde vraag naar meerdere netwerken, zodat je de antwoorden kunt vergelijken.”
 3. Wil je je product promoten via een netwerk in het buitenland? Informeer je dan over de wet- en regelgeving voor reclame in dat land.
  “Vooral in Amerika kun je snel aangeklaagd worden als je je niet aan de Amerikaanse reclameregels houdt.”
 4. Verdiep je in de verschillende werkwijzen en afspraken. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is het bijvoorbeeld heel gewoon dat er per mediabericht een apart contract wordt gemaakt.
 5. Kies een partner en check of deze als publisher is ingeschreven bij KVK. Controleer en evalueer je partner en de resulaten van jullie samenwerking, bijvoorbeeld aan de hand van cookies.
 6. Bereken of de promotie je voldoende oplevert. Zoek uit wat je overhoudt na aftrek van de kosten voor de publisher en het affiliate netwerk.

Of je slapend rijk wordt van affiliate marketing valt nog te bezien. Maar als je je goed verdiept in netwerken, voorwaarden en reclameregels is het een goede methode om extra geld te verdienen.

Affiliate marketing uitgelegd

(Video) Ontdek hoe Claudia geld verdient tijdens het boodschappen halen!

FAQs

Is affiliate marketing on TikTok real? ›

Using TikTok for affiliate marketing can be a great way to increase brand awareness, gain new customers, and build loyalty. Users love engaging with brands that are both personable and fun, and TikTok encourages such content. Affiliate marketing on TikTok can be done through organic unpaid content or paid advertising.

What is the hardest part of affiliate marketing? ›

The challenges of affiliate marketing include the difficulty of finding quality products and services to promote, the need to build a large and engaged audience, and the need to continually adapt to changes in the market and the products and services being promoted.

Is affiliate marketing Dead? ›

In conclusion, affiliate marketing is alive and well–and it's not dead! You can create a successful affiliate campaign with the right strategies, resources, and tools to drive more site traffic and increase sales.

How do I find out if a company is affiliate marketing? ›

Here are five great ways to find companies with affiliate programs.
 1. Check the Main Affiliate Networks.
 2. Check a Company's Website.
 3. Browse Known Affiliate Websites.
 4. Use Affiliate Program Directories.
 5. Utilize Facebook Groups and Other Social Media.
Apr 29, 2019

Is affiliate marketing a pyramid? ›

Affiliate Marketing is NOT a Pyramid Scheme.

Businesses pay affiliates for each client or sale they bring in through this legal type of web marketing. Affiliate marketing is a legitimate and long-term method of making money online in contrast to pyramid scams.

Does affiliate marketing really pay? ›

Is affiliate marketing legit? Despite a controversial reputation among those not really in the know, affiliate marketing is a totally legit way to earn an income. At the end of the day, the majority of the world's population is internet-connected, and online sales in all categories are constantly increasing.

How many people fail at affiliate marketing? ›

The allure of affiliate marketing is undeniable; who wouldn't want to make money while asleep simply by recommending products to others? While this is obviously said tongue in cheek, it's also important to note that as many as 95% of those starting out in this industry fail.

Is affiliate marketing a get rich quick? ›

Affiliate marketing is not a get-rich-quick scheme. It requires time and patience to grow an audience and gain influence. You'll want to test different channels to see which connect best with your audience. Research the most relevant and credible products to promote.

What should you avoid in affiliate marketing? ›

What are the Most Common Affiliate Marketing Mistakes?
 • Prioritizing selling over helping.
 • Publishing low-quality content.
 • Ignoring/overlooking site speed.
 • Neglecting readability of content.
 • Not having a deep understanding of what you're selling.
 • Ignoring the SEO basics.
 • Not utilizing evergreen content.

Can you lose money in affiliate marketing? ›

Direct Monetary Losses

Generally speaking, the more you spend on affiliate marketing, the more you stand to lose if fraudsters target you. Another factor that can affect how much money you lose to affiliate fraud is how your affiliate program is set up.

Is affiliate marketing risky or not? ›

Fraudsters will try to promote a fake product by creating an ad or webpage for it while trying to connect it with a legitimate company. Affiliate marketers and customers will be fooled by legitimate companies' branding and reputation, and they will fall for the scam. Even big companies are not immune.

Is affiliate marketing a risky business? ›

Affiliate marketing is a popular way to make money online, but it can also be a risky business. There are three main types of risk involved in affiliate marketing: financial risk, legal risk, and reputation risk. Financial risk is the most obvious type of risk involved in affiliate marketing.

Do I need a company to start affiliate marketing? ›

There are no boundaries on how to conduct affiliate marketing. You can either start it as an individual or as a business entity. If you're just getting started, there is no need to set up a company. You can simply register as a self-employed person.

Can you do affiliate marketing without showing your face? ›

Absolutely! Many successful affiliate marketers have built their businesses without showing their faces or revealing their identities. The key is to focus on the value you provide through your content, products, or services rather than relying on a personal brand or physical presence.

How to start affiliate marketing with no money? ›

How to Start Affiliate Marketing With No Money in 2023
 1. Find an affiliate program and a niche.
 2. Decide your traffic channels.
 3. Target the right keywords.
 4. Create killer content that builds trust.
 5. Promote hard and grow your audience.
 6. Engage with your audience.
 7. Scale it up.
Apr 6, 2023

Can I make a living with affiliate marketing? ›

Affiliate marketing can also generate relatively passive income through commission—the ideal money-making scenario. Though initially you'll have to invest time creating traffic sources, your affiliate link can continue to deliver a steady paycheck.

Can affiliate marketing be illegal? ›

Affiliate marketing is legal because it simply involves the promotion and advertisement of products. In affiliate marketing, the publishers or affiliate marketers use various means to promote the products and services of the merchants or business companies.

What percent of affiliate marketers make money? ›

81.2% of Affiliate Marketers Say They Make More Than $20,000 Annually. According to a survey of STM forum users, 81.2% of affiliate marketers are making over $20,000 per year.

Can you make $10000 a month with affiliate marketing? ›

Online income through affiliate marketing is very profitable. Affiliate marketing can assist you in reaching your monthly income goal of $10,000.

How much do Amazon affiliates make? ›

Amazon affiliates get paid $100 to $20,000 in the Amazon affiliates program on average. The payments will depend on how many referrals you generate for Amazon. The Amazon affiliates program runs on a commission basis, which means you make a percentage of every sale you commission.

How much can a beginner make in affiliate marketing? ›

Beginner – $0 to $1,000 per month. Intermediate – $1,000 to $10,000 monthly. Advanced – $10,000 to $100,000 per month.

Who is the richest people in affiliate marketing? ›

Top Affiliate Marketers That Profited from Their Online Presence
 1. John Chow. John Chow is one of the most well-known names in affiliate marketing and has been building his business since 1999. ...
 2. Pat Flynn. ...
 3. Jeremy Shoemaker. ...
 4. Darren Rowse. ...
 5. Finch Sells. ...
 6. Rafael Zelik. ...
 7. Missy Ward. ...
 8. Kirsty McCubbin.
Feb 28, 2023

Why is affiliate marketing so hard? ›

1. Competition: Affiliate marketing is a highly competitive field, and it can be difficult to stand out from the crowd. You'll need to find a niche that is not overly saturated, and you'll need to create high-quality content that resonates with your audience.

What is easier than affiliate marketing? ›

Easy to Scale

In a dropshipping business, you will have a higher chance to attract customers and make them repurchase your products compared to affiliate marketing. It also allows you to sell various products worldwide, reaching a wider audience.

How do affiliates get paid? ›

Affiliate marketing is the process by which an affiliate earns a commission for marketing another person's or company's products. The affiliate simply searches for a product they enjoy, then promotes that product and earns a piece of the profit from each sale they make.

How much do affiliate marketers make a week? ›

Affiliate Marketing Salary
Annual SalaryWeekly Pay
Top Earners$105,500$2,028
75th Percentile$83,000$1,596
Average$72,969$1,403
25th Percentile$60,000$1,153

How much money do you need to be successful in affiliate marketing? ›

In general, there is no set number of how much money you need to become successful in affiliate marketing. $3000 for traffic + $500 for additional tools is a solid monthly budget that should help you grow from a beginner to an intermediate-level affiliate.

What is the golden rule of affiliate marketing? ›

What is the golden rule of affiliate marketing? Ah, the golden rule of affiliate marketing - it's a simple one: promote products that you genuinely believe in and that are relevant to your audience.

What makes a successful affiliate? ›

Affiliate marketing works best when affiliates truly believe in the products they're promoting. To gain the audience's trust, you should disclose your affiliate links, provide helpful product reviews or tutorials, promote high-quality products, and have in-depth knowledge of the affiliate products.

What are the mistakes people make in affiliate marketing? ›

Another common mistake that affiliate marketers make is to promote too many or low-quality products on their website or platform. This can confuse, overwhelm, or annoy your visitors and damage your reputation and credibility. It can also lower your click-through and conversion rates and reduce your earnings.

Do you have to pay taxes on affiliate links? ›

Affiliate marketing can be a highly lucrative practice, whether it's a side hustle or a full-time career. But as you start to earn money, be aware that you do have to pay tax on your income—just like any other business.

How can I start affiliate marketing as a beginner? ›

How to get started with affiliate marketing
 1. Step 1: Choose your niche. Your niche is the category you want to talk about and promote. ...
 2. Step 2: Decide on a content platform. ...
 3. Step 3: Find affiliate programs to join. ...
 4. Step 4: Create great content. ...
 5. Step 5: Drive traffic to your affiliate site.
May 25, 2023

What is the easiest way to make money with affiliate marketing? ›

How to Make Money with Affiliate Marketing
 1. Create a Content-Rich Website.
 2. Get Targeted Traffic From Google.
 3. Promote Products That People Are Actively Searching To Buy.
 4. Promote Products That Sell.
 5. Promote Products That Offer High Affiliate Commissions.
 6. Optimize Your Affiliate Links To Get More Clicks.
May 19, 2023

How realistic is it to make money from affiliate marketing? ›

Commission rates for affiliate sales vary depending on the company and the offer. On the low end, you'll earn about 5% of the sale, but with some arrangements, you can earn as much as 50%, usually when promoting a class or event. Some affiliate marketing programs provide a flat rate per sale instead of a percentage.

Can affiliate marketing make you a millionaire? ›

Before we start, let's get this loud and clear that affiliate marketing doesn't make you a millionaire overnight. Those who are successful today have put considerable amount of time and effort with consistency to reach where they are.

How much does it cost to become an affiliate marketer? ›

Most affiliate networks charge an initial one-time setup fee ranging from about $500 to over $2,000. This includes the technical set-up of the account and getting new advertisers educated about the network.

Do affiliate marketers get a 1099? ›

Second, most affiliate marketers receive either a 1099-MISC or a W2 from their companies when they earn over $600 per year. They also must file quarterly estimated tax returns or annual tax returns depending on where they live.

How do I become an affiliate with no followers? ›

Best Ways to Promote Affiliate Links Without Followers
 1. Use a blog or website to spread the word.
 2. i. Use an automated affiliate marketing website.
 3. ii. Make a blog website for affiliate marketing.
 4. Paid traffic campaign.
 5. Email Marketing.
 6. Reach out to influencers.
May 19, 2022

Can I become an affiliate without a website? ›

In short, yes. It's definitely possible to start affiliate marketing without a website. In fact, there are different types of affiliate marketing, and although the one with a website is amongst the most popular, it's most certainly not the only one. Making money with affiliate marketing has a simple process.

How much do beginner affiliate marketers make a month? ›

Categorizing Affiliate Marketers by Earnings

Beginner – $0 to $1000/per month. Intermediate $1000 to $10,000/per month. Advanced – 10k to $100k/per month. Super Affiliate – $100k+/per month.

How do I get affiliate links? ›

How can I get affiliate links? Affiliates can get links by joining an affiliate program. Once approved, they can then access their dashboard to explore the merchant's available affiliate links. The affiliates can promote the link on their website by adding it into their content.

What is an example of an affiliate? ›

Affiliate marketing is when you sell somebody else's product online for a commission. For example, an entrepreneur or an established company may have a product or a catalog of products, either digital or physical. They let others promote and sell those products, paying them a commission every time they sell something.

How do I make money with TikTok affiliate? ›

Affiliate Plans
 1. Shop Plan. Quickly set a basic flat commission rate for all products.
 2. Open Plan. Create a special plan for particular products, open to all creators.
 3. Targeted Plan. Invite particular creators to promote selected products.

Are products sold on TikTok legit? ›

It is fairly easy to set up a business account on TikTok and make a shop, so there is a chance that illegitimate sellers could look to the platform to scam users, particularly due to TikTok's young audience. However, it is safe to say that brands you recognise would have a trustworthy shop on TikTok shop.

What is affiliate marketing and how does it work in TikTok? ›

What is TikTok Affiliate Marketing? TikTok affiliate marketing involves creating and sharing videos on the social media platform with the goal of monetizing your audience through the use of affiliate links. This can be achieved by including referral links in the description of videos or bio.

How much commission does TikTok affiliate have? ›

Many have asked how much the TikTok Affiliate commission is. TikTok commissioned 10 percent for TikTok Affiliate. An affiliate will get the commission on every product that has been sold. So the more massive or more intensive you are promoting the product, the greater the chance of getting the money too.

How do you make $100 on TikTok? ›

Influencer marketing agency Ubiquitous has announced to pay $100 per hour to three people who will watch TikTok for 10 hours. The company is hoping that the decision will help it gauge emerging trends online.

How many followers do you need to make money from affiliate marketing? ›

With the rise of micro-influencers, even accounts with less than 2,000 followers can become great affiliates. However, a good number is 5,000 to 15,000 followers to expect a substantial sale from affiliate marketing. At the end of the day, look for high engagement rate vs. the number of followers.

How to get paid on TikTok with 1,000 followers? ›

To participate in its ad-revenue sharing program, TikTok Pulse: a creator must be 18 years or older, have at least 100,000 followers, and have posted at least 5 videos in the previous 30 days. To receive subscription revenue from TikTok Live: a creator must be 18 years or older and have a minimum of 1,000 followers.

What can you not sell on TikTok? ›

Traditional gambling methods employed in selling such as lottery numbers, straw pulling, auctioning, and card gambling are prohibited. These also include activities such as a surprise egg or mystery box, which will be shipped to customers without them having any knowledge of what it contains.

How do you tell if someone is scamming you on TikTok? ›

But it's important to remember that scammers may try to trick you into sharing your personal information, usually by email or through an in-app message. If you receive an email or message that looks strange or asks for your account information, don't open it and report it to us right away.

Does TikTok pay through PayPal? ›

2. Currency: - TikTok currently only supports PayPal accounts which allow users to withdraw amounts in US dollars.

How do affiliate marketers receive money? ›

Affiliate marketing is the process by which an affiliate earns a commission for marketing another person's or company's products. The affiliate simply searches for a product they enjoy, then promotes that product and earns a piece of the profit from each sale they make.

How many views on TikTok to get paid? ›

If you want to make money directly from TikTok, you'll need to have at least 10,000 followers, plus at least 100,000 video views in the last 30 days.

How much does it cost to buy 500 TikTok followers? ›

The cost to buy TikTok followers is around $10 for 100 followers, $20 for 500 followers, $30 for 1000 followers, $70 for 5000 followers, and $150 for 10k followers (10000). If you are wondering how much does it cost to buy followers on TikTok, here's the average cost below: Cost to buy 100 followers: $10.

What should I charge for affiliate marketing? ›

The average commission rate typically lies somewhere between 5% and 30%. In the SaaS niche, for example, commissions stay within 15% and 25%.

How much should I charge to promote on TikTok? ›

TikTok ads start at $10 per CPM (cost per 1000 views). Also, they require you to spend a minimum of $500 on a campaign. So you aren't going to use formal TikTok ads for a cheap and cheerful viral marketing campaign.

Videos

1. Lifestyle Business: Je business naar jouw ideale lifestyle inrichten
(Jacko Meijaard - Ondernemer)
2. Webinar opname: hoe verdien ik geld met affiliate marketing?
(Jacko Meijaard - Ondernemer)
3. Ontdek hoe Bernhard geld kan verdienen terwijl hij in de tuin aan het werk is!
(Verdienwijzer)
4. Online geld verdienen met het beste affiliate programma GDI + Uitleg. Zo word je rijk!!
(GDIEchtInternetRijk)
5. Geld verdienen met niets doen?
(John Warnas)
6. Geld verdienen met GRATIS SPULLEN via Marktplaats | VAN € 0,- NAAR € 50.000,- | DEEL 1
(Max Maakt Money)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated: 01/07/2023

Views: 5419

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.