50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (2023)

Welkom bij de 15e editie van The Times en Sunday Times Best UK Beaches — nog steeds de enige jaarlijkse gazetteer van de kust waarvan u er zeker van kunt zijn dat elk van de 50 vermelde stranden in de afgelopen acht weken is bezocht en geïnspecteerd.

Dit is de eerste door een lezer genomineerde editie van onze gids voor beste stranden. Het selectieproces begon begin mei toen we je uitnodigden om ons je favoriete zandstranden te vertellen. Deze gids combineert uw observaties over alles, van cafés tot natuurlijke schoonheid, met informatie en updates van mijn bezoeken.

Ik heb iets meer dan een maand langs de Britse kustlijn gereisd met een 11-punts inspectiechecklist die onder andere de netheid, toegankelijkheid, parkeerfaciliteiten, strandwachten, hygiëneniveaus in toiletten en douches beoordeelten of de stranden hondvriendelijk zijn. Het belangrijkste – gezien het grote aantal significante vervuilingsincidenten dat in 2023 werd gemeld – was de waterkwaliteit. Alleen stranden die door het Milieuagentschap als "uitstekend" zijn beoordeeld, hebben de prijs gehaald. (Sites vermeld als NR - niet geclassificeerd - zijn gecontroleerd om er zeker van te zijn dat er geen uitstroom op het strand terechtkomt, maar houd er rekening mee dat waterlopen afvoer naar landelijke stranden kunnen leiden, vooral na hevige regenval.)

Onder de 50 magnifieke stranden zijn er zes regionale winnaars in het noorden, zuidoosten en oosten van Engeland, evenals in Schotland, Wales en Noord-Ierland. Maar er kan er maar één overall winnaar zijn: Weymouth. De geliefde kust van Dorset wordt niet alleen bekroond met de prestigieuze prijs 'strand van het jaar', maar is ook de regionale winnaar voor het zuidwesten. Het is een opvallend kustgebied met drie keer zoveel nominaties als zijn naaste rivaal. Weymouth won niet alleen vanwege het zand, de voorzieningen en de historische achtergrond, maar ook vanwege de zorg en aandacht die het krijgt dankzij partnerschappen tussen de lokale gemeenschap en de gemeente.

Waarom Weymouth is uitgeroepen tot het beste strand – en hoe we de top 50 hebben gekozen

Advertentie

De volledige 50 stranden zijn onderverdeeld per regio, maar u kunt ook onze postcodechecker hieronder gebruiken om de dichtstbijzijnde te vinden. Vergeet niet om ons uw mening te laten weten in de reacties en op Twitter @TimesTravel. Dit is misschien de eerste door een lezer genomineerde Times en Sunday Times Best UK Beaches-gids, maar het zal niet de laatste zijn.

Zuidwest Engeland

Strand van het jaar: Weymouth, Dorset

Het duurde niet lang nadat de nominaties voor The Times en Sunday Times Best UK Beaches 2023 opengingen, dat we de uitstorting van liefde voorWeymouth. Tegen de tijd dat de stemming werd gesloten, was deDorsetstrand had niet alleen drie keer zoveel nominaties als zijn naaste rivaal, Woolacombe, maar ook meer aanbevelingen dan alle stranden in het zuidoosten en zuidwesten samen.

De drie dagen die ik heb besteed aan het verkennen van het resort tellen voor niets naast de jaren die velen van jullie er hebben doorgebracht, maar ik was ervan overtuigd dat Weymouth een echte kampioen van de Britse kust is.

Beste hotels in Weymouth De beste dingen om te doen in Weymouth

Gesponsord

Het strand, gemaakt van het fijnste rokerige zand op aarde, is bijna perfect. En het stadsbestuur verdient extra punten voor zijn tolerantie voor het zeewier dat al millennia lang komt en gaat. Het water is onberispelijk schoon; het baden - zoals George III ontdekte toen hij de kust in 1789 in de mode bracht - is een genot in een ondiepe, beschutte baai met zandbodem en honden zijn het hele jaar welkom aan het paviljoenuiteinde van het strand. De Georgische esplanade is het mooiste decor voor elk stadsstrand in het land en de faciliteiten, van de sprankelende superloos op het bal tot het strand, rolstoelen, ligstoelen, windschermen en oceaanspeelgoed, worden door geen enkel ander resort in het land geëvenaard - hoewel Tenby komt misschien in de buurt.

Ezels, Punch and Judy-shows, zandsculpturen en het heerlijke ijs van Rossi houden de traditie aan zee in stand; terwijl Mike Naidoo in het visrestaurant Catch lokale ingrediënten van land en zee gebruikt om Weymouth naar een foodie-toekomst te stuwen.

Alle lof en felicitaties zijn verschuldigd aan zowel de gemeenteraad van Weymouth als zijn burgers - een publiek-private samenwerking die dit prachtig beheerde strand koestert en er duidelijk blij mee is. Zoals de stadssecretaris, Jane Biscombe, het verwoordde: "Als je het perfecte strand voor een gezinsvakantie zou ontwerpen, zou je Weymouth ontwerpen."
Loos, café, hondvriendelijk, strandwachten, toegankelijk
.Waterkwaliteit: uitstekend
Klik hier om lokale hotels te boeken

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (1)

Woolacombe

TIM IERLAND/PA

Woolacombe, Devon

The Times en Sunday Times Best UK Beach in 2021 blijft niet alleen populair, met 300 nominaties, maar is ook een showcase voor de voordelen van een goedaardige dictatuur. Het begint allemaal met het uitzicht, dat voor het eerst zichtbaar wordt tijdens de afdaling vanaf de Fortescue Arms of vanaf Mortehoe. Je ziet eerst de zee: een stuk gevallen lucht met toppen van brekende branding als de contrails van parallelle jets. Dan het strand, de kleur van rijpe gerst, een beekje dat er doorheen stroomt, gesteund door de groene hellingen van Woolacombe Down en zich twee mijl uitstrekt in de hittenevel van Putsborough. "Ik kan geen Engels strand bedenken dat op zo'n hoog niveau wordt onderhouden", zegt Stephen Hayter uit Somerset. Woolacombe is een imperium van zand geregeerd door een kleine zeventigjarige martinet genaamd Sue Black. Ze zorgt ervoor dat het privéstrand elke dag wordt geharkt; dat de looss, douches en strandhuisjes brandschoon zijn; en dat hondenbezitters niet afdwalen van hun geautoriseerde zone. Ze inspecteert de winkels en cafés, zeurt de strandwachten en misschien vindt ze zelfs een parkeerplaats voor je. Als ze geen toezicht houdt op dit prachtige strand, staat Black bij de strandopgang met Buckie van Woolacombe Surf (lessen vanaf £ 20 per uur; surfingwoolacombe.co.uk).
Loos, café, hondvriendelijk, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (2)

Stoeterij

ALAMIE

Studland, Dorset

Advertentie

"Studland levert elke keer weer", zegt Emma Kingdon uit Dorset. "Het is vier mijl lang, dus er is ruimte voor iedereen." Welk bit is echter het beste? 'Net bij de kettingveerboot, vlakbij het visrestaurant Shell Bay,' stelt Teal Rigby voor. "Het is een perfecte manier om de dag af te sluiten en naar de zonsondergang te kijken terwijl de vissers naar buiten komen." Jan Robinson, een andere local, gaat sinds 1967 naar Studland en raadt Bramble Bush Bay aan, aan de overkant van Shell Bay, aan een kust die populairder is bij waadvogels dan bij toeristen. "Het is een prachtige plek om een ​​zomerzonsopgang te begroeten", zegt Robinson. Maar gezinnen zullen het gelukkigst zijn op het Knoll-strand van de National Trust: er is heel veel parkeergelegenheid in het bos; schone loos; een groot café; schone, ondiepe, beschutte wateren; een watersportcentrum dat kajaks, zeilboten, waterfietsen, ligstoelen en meer verhuurt; en zelfs een strandsauna. Loop 15 minuten naar het noorden en je komt bij het naturistenstrand van Studland; 800 meter ten zuiden ligt het rustigere Middle-strand, op vijf minuten van het populaire hotel Pig on the Beach. U kunt op zijn minst informeren naar de beschikbaarheid (dubbele kamers vanaf £ 260; thepighotel.com).
Loos, café, hondvriendelijk, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

Meer geweldige stranden in Engeland

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (3)

Uitmonden

ALAMIE

Exmouth, Devon

Ze waren aan het volleyballen op het strand van Exmouth toen ik aankwam voor mijn inspectie. Achter hen zeilden boten op de rivier de Exe, kitesurfers maakten belachelijke sprongen in het diepe en in de verte glinsterde de hittenevel over Dawlish Warren Spit. Carl Allen, afkomstig uit de rivier in Exeter, houdt duidelijk van dit strand. "Het prachtige zand langs anderhalve mijl strand, langer gemaakt als het tij wegebt, maakt een wandeling in de lente, herfst of winter een genot en biedt in de zomer voldoende ruimte om je kamp op te zetten en te ontspannen", zegt hij. “De uitzichten zijn prachtig, ongeacht het seizoen. Je kunt naar Tor Bay kijken, je blik verleggen naar Dawlish Warren of landinwaarts kijken naar Dartmoor, en bij laag water zijn er de rotspoelen bij Orcombe Point.” Naast voldoende parkeergelegenheid zijn er extra punten voor toegang tot het spoor, en als je de brug over het jachthavenkanaal oversteekt, kom je bij Shelly Beach: een eb-waterstrook beschut rivierzand. Probeer voor een goedkoop vismaal de Proper Fish & Chip Co op Exeter Road (properfishandchips.co.uk). Reserveer voor een dure tafel een tafel in het River Exe Café aan boord van een schip dat in de monding is afgemeerd (riverexecafe.com).
Loos, café, hondvriendelijk, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (4)

Porthcurno

ALAMIE

Porthcurno, Cornwall

John Fagg uit Devon zegt dat Porthcurno lijkt op de Caraïben, maar nergens is een strand zo mooi als dit. Slechte toegang - een smalle weg die in de zomer wordt geblokkeerd - en een meedogenloze ANPR-aangedreven parkeerplaats schrikken bezoekers niet af. De kunst is om voor 10.00 uur te komen, dan hoef je niet in de rij te staan. De lage kliffen van Percella Point aan de linkerkant en Minack Point aan de rechterkant zijn als afgekoelde lava, met een wig van grof wit zand in het midden en dan de turquoise zee. Een stroom loopt over de rechterflank en de beste plaatsen om op te zetten zijn aan de andere kant, aan de voet van de klif. Toplocaties zijn onder meer de trappen die leiden naar een mysterieus betonnen bouwwerk: dit is wat er overblijft van Rowena Cade's Wendy House. Het was niet alles wat ze hier heeft gebouwd: het Minack Theatre op de top van de klif is ook haar werk. Het naturistenvriendelijke strand van Pedn Vounder is een wandeling van 20 minuten en een steile afdaling naar het oosten - controleer de getijden voordat je vertrekt. Er zijn ook loos en een ijscowagen op de parkeerplaats.
Loos, café, strandwachten. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (5)

Portminster

ALAMIE

Porthminster, Cornwall

Autoparkeren in St Ives is buitensporig, met prijzen die deze zomer oplopen tot £ 10 per dag. Maar we blijven komen omdat de stranden hier zo mooi zijn. Welke is echter het beste? Voor Margaret Rowley uit Gloucestershire maakt "de prachtige kleur van het water, de stimulerende bries en de bevestiging dat de natuur de baas is" de naar het noorden gerichte golfvanger Porthmeor "een kleine glimp van de hemel", terwijl Porthgwidden - degene met de dubbele -decker strandhutten die je kunt huren vanaf £ 110 per week (porthgwiddencafe.co.uk) - is waar Meena Khan uit Coleville "wil trouwen". Maar het was een nominatie van Jessica Unsworth uit Manchester voor Porthminster, het meest oostelijke strand van St. Ives, dat mijn aandacht trok. Dit zachte, vlakke, beschutte, met palmen omzoomde strand heeft een treinstation, een strandrestaurant dat schijnbaar afkomstig is uit de Franse Rivièra; een chique afhaalmaaltijd; een ijssalon; een cocktailtent; winkels; verhuur van paddleboards, kajaks en surfplanken; minigolf; en 36 strandhutten te huur vanaf £ 15 per dag (porthminstercafe.co.uk). De cocktails in het Harbour Hotel, met uitzicht op het strand, zijn beter dan die op het zand (B&B verdubbelt vanaf £ 260; harbourhotels.co.uk). Houd er rekening mee dat hoewel technisch gezien toegang voor gehandicapten, er steile trappen zijn vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats bij station St Ives.
Loos, café, hondvriendelijk, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

Meer geweldige stranden in Cornwall

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (6)

Constantijns Baai

ALAMIE

Constantine Bay, Cornwall

De naburige stranden van Treyarnon, Constantine Bay en Booby's Bay stonden bovenaan de nominaties voor de Padstow-driehoek. De eerste is een diepe inkeping in de kust gevuld met fijn zand en beschut door Trevose Head in het noorden en Trethias Island in het zuiden, terwijl Booby's Bay de noordelijkste van de drie-eenheid is. In het midden ligt Constantine — "wild, ruig en onvoorspelbaar", aldus John Smith uit Birmingham. “Het is geen enkel jaar hetzelfde, want het getijdenbereik en de beukende golven veranderen het profiel met prachtige resultaten. Het is echt magisch.” Het is een strand dat zwart is gemaakt door uitgestrekte leistenen ontsluitingen die bij het wegebben van de vloed zijn veranderd in een watertuin van caleidoscopische rotspoelen - waarvan sommige groot genoeg zijn om in te zwemmen. Surfen is hier gemakkelijker; er is een koffieboer aan de zuidkant en een café links van hem dat Malcolm Barnecutts pasteitjes verkoopt. De nadelen zijn dat er slechts parkeergelegenheid is voor een paar dozijn auto's en dat de looss - verlaten door de gemeente en nu gerund door het café - 's avonds kunnen worden afgesloten. Het is het beste om te parkeren bij Treyarnon en te voet naar Constantine te gaan - op vijf minuten loopafstand.
Loos, café, hondvriendelijk, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (7)

Fuut strand

ALAMIE

Fuut, Cornwall

Advertentie

De toegang tot het Grebe-strand is via een laan die begint in Engeland voordat hij duidelijk Normandisch wordt, waarbij de laan een 8 voet brede geul wordt tussen onbegaanbare muren van coulisselandschap. Als je naar het zuiden gaat, langs het kasteelachtige vakantiehuis van de National Trust in Bosveal, maken beuken en essen plaats voor dennen en plotseling lijkt het alsof je in Corsica bent - de zeilboten die door de bomen glimpen versterken de indruk. Blijf afdalen tot je een paar stronken ziet die uitkijken over het water, en neem dan het pad aan je linkerhand. Dit brengt je naar Grebe - meer dan 200 prachtige meter zand, rotsen en kiezels zo geheim dat het zich verbergt in een rivier in plaats van uitgestrekt langs de zee. Die rivier is de Helford, "Amazone-achtig in de bovenloop", zegt Penelope Dale uit Cornwall, en "kristalhelder". Ze beveelt aan om "bij zonsopgang tussen het zeegras te zwemmen", dus kom vroeg en laat de auto op de parkeerplaats staan ​​net voordat de baan Frans wordt. En check vooral de getijtafels: bij hoogwater verdwijnt het strand.
Hondvriendelijk. Waterkwaliteit: niet beoordeeld

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (8)

Bier

ALAMIE

Bier, Devon

Er vond een kerkdienst plaats tussen de uitgesleepte vissersboten toen ik in Beer aankwam - een heiligdom voor degenen die zand afkeuren. Hoewel de meeste steenachtige kusten lijken te weten dat ze tweederangs zijn, of op zijn minst een niche, heeft Beer een deugd gemaakt van wat geologen een grof klastisch strand noemen - dat wil zeggen, een strand dat bestaat uit brokken ter grootte van een golfbal van ronde vuursteen en vuursteen. Matten helpen bij de doorgang over de kiezels; rijen ligstoelen met opklapbare zonneschermen zijn opgesteld om plaats te bieden aan zonaanbidders en onder oogverblindende krijtrotsen zijn er strandhutten die worden aangeboden door Kenno's café voor £ 20 per dag. Het beste ontbijt op het strand is bij Chapples en de beste lunch is toch wel de afhaalschotel met zeevruchten die je van tevoren bestelt bij Beer Fisheries aan de kant van de helling (vanaf £25; beerfisheries.co.uk). Kom vroeg aan om een ​​plaats te vinden op de parkeerplaats in het stadscentrum; zo niet, ga dan via Common Lane naar de parkeerplaats Cliff Top, een kwart mijl van het strand.
Loos, café. Waterkwaliteit: uitstekend

Wales

Regionale winnaar: Rhossili Bay, Gower, Swansea

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (9)

Rhossili-baai

ILLUSTRATIE DOOR TONY BELL; ALAMIE

Met 25 procent meer nominaties dan Three Cliffs Bay, zijn naaste rivaal, is Rhossili de regionale winnaar. Karen Bazeley uit Bath laat het strand klinken als een uitvinding van Enid Blyton en beschrijft het als “een uitgestrekte zandvlakte, over het hoofd gezien door de broeierige aanwezigheid van Worm's Head, met een historisch scheepswrak en een spannende wandeling langs het kustpad naar Smuggler's Cove. ” De drie mijl lange baai - een op het westen gerichte strook fijnkorrelig zand - ziet er door een architect ontworpen uit. De landtongen van Burry Holms aan de noordkant en de Worm's Head in het zuiden - anderhalve kilometer lang en 55 meter hoog - zijn gemaakt van relatief resistente kalksteen. Tussen hen ligt zachte oude rode zandsteen, waardoor de Atlantische Oceaan een baai heeft uitgesleten die branding, romantische wandelingen, zonsondergangen en een enkele groep dolfijnen biedt. Toegang tot het zand vanaf de National Trust-parkeerplaats bij Worm's Head, waar het café en de loos zijn gevestigd, is een 300 meter lang hellend pad met een korte trap. Het alternatief is de parkeerplaats Hill End, naast de camping in het noorden - of Llangennith - einde (plaatsen vanaf £ 33; hillendcamping.com). Vanaf hier is het drie minuten lopen door de duinen vlak en eet je bij Eddy’s restaurant op de camping.
Loos, café, hondvriendelijk, strandwachten. Waterkwaliteit: uitstekend
Klik hier om lokale hotels te boeken

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (10)

Barmouth

ALAMIE

Barmouth, Gwynedd

"Ik heb heel veel gelukkige jeugdherinneringen aan Barmouth", zegt Paul Grayson uit Leeds. “Mijn ouders brachten ons er zeven jaar lang naartoe en ik ga nog steeds als het mag. Het is een prachtig strand en een prachtig gebied.” Hij vermeldt niet de uitzichten - niet alleen van de 893 meter hoge Cadair Idris, die opdoemt boven de monding van de Mawddach in het zuiden (met dank aan Karen Thomas uit Lancashire voor de herinnering), maar ook van de getande toppen van Yr Eifl op het schiereiland Llŷn, Tremadog Bay (rokerig en onheilspellend, zoals de achtergrond van een of ander HBO-drakendrama) en de zomerse zonsondergangen die het zand bij eb in een spiegel veranderen. Ga naar het noorden vanaf het beschutte Abermaw-strand van Barmouth en je loopt 13 kilometer over zand tot je Shell Island bereikt. De beste pub in de stad is de Royal (B&B verdubbelt vanaf £ 75; theroyalbarmouth.co.uk) en de beste fish and chips — waarschijnlijk in heel Wales — is van de Mermaid (dankzij Deb Kowalski van Tal-y-Bont voor dat puntje). Houd ook dolfijnen in de gaten: ik heb vorige maand een uur gekeken naar een groep van 15 of meer die 100 meter uit de kust jaagde voor de Promenade Cafe & Wine Bar.
Loos, café, hondvriendelijk, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

Meer geweldige stranden in Wales

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (11)

Brede Haven Zuid

ALAMIE

Broad Haven Zuid, Pembrokeshire

Barafundle Bay is het strand van Pembrokeshire waarvoor je moet parkeren bij Stackpole en een halve mijl langs het kustpad moet rennen om het zand te bereiken. De relatieve ontoegankelijkheid blijft je verbazen (Gareth Lloyd uit Nottingham zegt dat het een "prachtig ongerept strand is dat is ontsnapt aan de wereld van commercie en echt een verborgen juweeltje is"). Maar hier is het ding: vlak naast de deur ligt Broad Haven South. Er is een parkeerplaats op de top, evenals looss en een ijscowagen, en het zand is 109 stappen verwijderd. En, met excuses aan de internationale Barafundle Bay-fanclub, ze zijn zelfs nog mooier, met een beek die van de Bosherton-lelievijvers langs de voet van Saddle Point naar het noorden stroomt en het uitzicht op zee omlijst door Church Rock aan de linkerkant en Star Rots aan de rechterkant. De dichtstbijzijnde pub is St Govan's Inn in Bosherston en de dichtstbijzijnde cream tea is drie deuren verder van de pub in het Ye Olde Worlde Cafe (£ 7,50; fb.com/boshtearooms).
Loos, hondvriendelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (12)

Caswell-baai

ALAMIE

Caswellbaai, Swansea

De stadsuitbreiding van Swansea komt tot een heerlijk einde in de prachtige Caswell Bay. Het ene moment rijd je door de buitenwijken; de volgende keer kom je een heuvel af op de B4593 en vind je het oude Bishop's Wood aan je rechterhand en het beschutte zand van de baai aan je linkerhand. Caswell maakte in 1956 deel uit van het eerste aangewezen gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid van het Verenigd Koninkrijk, het zand omgeven door beschutte, met gaspeldoorn bedekte kliffen van schuine kalksteen. Het is een populaire plek bij de lokale bevolking - "een halfuur op de 2C van het busstation van Swansea", zegt Sian Kilty, terwijl ze in haar bikini uit de bus stapt - dus kom vroeg of laat om de drukte te vermijden. Er is fantastisch rockpoolen bij eb en zachte, consistente branding die ideaal is voor beginners of mensen met beperkte mobiliteit - het gemeenschapsbedrijf Surfability geeft lessen voor mensen met extra behoeften als gevolg van een handicap, ziekte, verwonding of leerproblemen (lessen vanaf £ 30; surfabilityukcic.org). De Beach Shack verkoopt het ijs, het Surfside Café de mokken thee, of volg het klifpad een halve mijl naar het westen naar de afgelegen Brandy Cove.
Loos, café, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (13)

Llanbedrog

ALAMIE

Llanbedrog, Gwynedd

Advertentie

"Op 24 september rond 06.55 uur zal de zon pal ten oosten van hier opkomen, boven Harlech Castle, 24 kilometer over de baai, en de Rhinogydd-bergketen daarachter", zegt Ted Lilley, zittend in zijn strandstoel, wijzend over een zee van een miljoen pond. “Daarvoor zou je terug moeten komen. Het is magie." Llanbedrog trekt een ander publiek dan het naburige Abersoch. Terwijl de Range Rovers en de jetski's daar om aandacht strijden, heerst er een veel meer ontspannen gevoel op dit enorme, beschutte strand - kom vroeg om een ​​parkeerplaats te bemachtigen. Het is twee minuten lopen van de National Trust-parkeerplaats langs de Aqua Beach Bar naar het zand in de schaduw van een eikenbos. Aan de rechterkant, aan de voet van de landtong Mynydd Tir-y-Cwmwd, kijkt een vakantiehuis genaamd Gorynys-Pedrog uit over het water als het vloed is. halve mijl naar Pwllheli. De strandhuisjes zijn helaas niet te huur, de genoemde vakantieverhuur wel. Voorspelbaar is het volgeboekt voor de zomer, maar er is beschikbaarheid voor de week van 18 maart 2024 (van £ 1.753 voor maximaal zes, aankomst op 17 maart; dioni.co.uk). Dat is de volgende keer dat de zon pal in het oosten boven Harlech opkomt. Pas op Ted.
Loos, café, hondvriendelijk, toegankelijk. Waterkwaliteit: niet beoordeeld

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (14)

Marloes Sands

ALAMIE

Marloes Sands, Pembrokeshire

"Zo pittoresk als elk strand dat je in het buitenland kunt vinden", beschrijft Paul Greetham uit Birmingham Marloes Sands - de blockbuster aan de westelijke rand van het schiereiland Dale in Pembrokeshire. Ik ben het daar niet mee eens: Marloes bij eb is spectaculairder en dramatischer dan welk strand dan ook in het buitenland: een arena voor titanen met uitzicht op tribunes van zwart basalt en groen ignimbrite die oranje oplichten bij zonsondergang. "Het is ruig en ontoegankelijk bij vloed", zegt de lokale Benjamin Gould, "maar heeft brede en golvende gouden zandstranden bij eb, met prachtige glazige zonsondergangen en een mythisch eiland voor de kust." Dat eiland is Skokholm, de thuisbasis van enorme broedkolonies van papegaaiduikers, Manx-pijlstormvogels, alken en kleine, acrobatische stormvogeltjes. Skomer Island, verborgen achter Gateholm in het westen, heeft vergelijkbare populaties, plus zeehonden en af ​​en toe een dolfijn - en, in tegenstelling tot Skokholm, is het open voor dagjesmensen (vanaf £ 30; pembrokeshire-islands.co.uk). Marie Wilson uit Yorkshire noemt het "geweldige café bovenaan bij de parkeerplaats". Het heet Runwayskiln en er zijn alleen walk-ins voor nodig. Probeer de Myrddin-taco's met varkensvlees en bonen (£ 15,50; runwayskiln.co.uk).
Loos, café, hondvriendelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (15)

Three Cliffs Bay

C T AYLWARD/GETTY IMAGES

Three Cliffs Bay, Gower, Swansea

"Je kunt Three Cliffs Bay alleen te voet bereiken", merkt Colette Bewley uit Bristol op. Als je daar aankomt, vervolgt ze, zul je "spectaculaire uitzichten ontdekken, een uitgestrekt zandstrand met ongelooflijke duinen, een rivier en stapstenen, vrij rondlopend vee en soms pony's op de heuveltop." Steek de Pennard Pill River over en je vindt het strand van Pobbles Bay aan de linkerkant - een verborgen baai met geweldige rotspoelen en een pad aan de achterkant dat terugleidt naar de parkeerplaats. Ga recht onder de grafsteen van Great Tor door en Oxwich Bay opent zich voor je: drie kilometer strand en duinen met daarachter het jungle-achtige Nicholaston Woods. De dichtstbijzijnde parkeerplaats - en toilet - is bij Three Cliffs Bay Holiday Park (£ 5 voor de dag), vanwaar het tien minuten lopen is, maar je moet vroeg komen om een ​​plekje te bemachtigen. Sterker nog, kampeer daar: standplaatsen SE2 tot SE10 hebben uitzicht op de eerste rij op het strand (vanaf £ 49 per tent inclusief elektrische aansluiting, water, picknicktafel en vuurplaats; threecliffsbay.com). Het alternatief is de National Trust-parkeerplaats in Southgate, vanwaar het een halfuurtje wandelen is naar het zand.
Hondvriendelijk. Waterkwaliteit: niet beoordeeld

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (16)

Penllech-strand

ALAMIE

Penllech-strand, Gwynedd

Vaker wel dan niet zijn het onze persoonlijke connecties die een strand speciaal maken, en er is een grootmoedig persoon voor nodig om bereid te zijn om zulke plekken te delen. Lynne Geldart uit Welshpool is zo'n persoon en beveelt een van de meest geheime stranden van Wales aan de westkust van het schiereiland Llŷn aan. "Traeth Penllech bewaart heel speciale herinneringen voor mij, aangezien mijn overleden echtgenoot en ik het in de jaren tachtig zeven jaar achtereen met onze twee kinderen op vakantie bezochten", zegt ze. “Het is een breed zandstrand waar een beekje doorheen stroomt, ideaal voor afdammingen en het maken van grachten voor ingewikkelde zandkastelen. Het is moeilijker te bereiken omdat het pad naar het strand is geërodeerd, maar het is nog steeds toegankelijk.” Als je uit Nefyn komt, waar je je koffer moet vullen met de fantastische ales van de Cwrw Llyn-brouwerij (cwrwllyn.cymru), volg je de B4417 in zuidelijke richting naar Tudweiliog, uitkijkend naar het Lion Hotel aan je rechterhand. Neem precies 2,7 km verder de afslag naar rechts en volg de baan, sla linksaf bij de T-splitsing. Een mijl later steek je een stenen brug over Lynne's beek over en zie je een kleine parkeerplaats. Het voetpad is terug over de brug aan de linkerkant.
Hondvriendelijk. Waterkwaliteit: niet beoordeeld

Noord Engeland

Regionale winnaar: Bamburgh, Northumberland

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (17)

Bamburgh

ILLUSTRATIE DOOR TONY BELL; ALAMIE

Ondanks mijn slechte gemak met Bamburgh - te groot, te winderig en te eng - kwam het strand van Northumberland naar voren als de duidelijke winnaar van de 44 noordelijke stranden die je hebt genomineerd, dus ik zal je laten uitleggen waarom.

"Behalve dat het een ongelooflijk strand is, maakt het dramatische kasteel dat er op uitkijkt Bamburgh echt bijzonder", zegt Hannah uit Newcastle, terwijl Kate Brierton uit Cambridge de "stroken goudkleurig zand, rotspoelen met strijdlustige heremietkreeften en de zonsondergang boven het kasteel" noemt. .

En zo verder, met het laatste woord aan Maureen Chilvers uit Manchester, die zegt: "Ik wil Bamburgh niet echt onder de aandacht brengen en het te populair maken, maar het heeft alles en verdient het om nummer 1 te zijn!"

Dit is de strandgids van het volk en ik ben geraakt door de uitstorting van liefde voor Bamburgh, maar als advocaat van de duivel moet ik erop wijzen dat de openbare toiletten minstens tien minuten van het strand verwijderd zijn; dat, zoals Joyce Shearsmith uit Durham klaagde, er onvoldoende toegang is voor gehandicapten; en dat de fish and chips 18 pond kosten. Plus, Seahouses, iets ten zuiden van hetzelfde strand, heeft een beter uitzicht op de Farne-eilanden en aanzienlijk goedkopere chips. Gewoon zeggen.
Loos, café, hondvriendelijk. Waterkwaliteit: uitstekend
Klik hier om lokale hotels te boeken

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (18)

Dunstanburgh

ALAMIE

Dunstanburgh, Northumberland

Vijf fantastische stranden liggen aan de drie kilometer lange kust tussen Low Newton-by-the-Sea en Dunstanburgh. Als je uit het noorden komt, is de eerste Football Hole: een beschutte zandvlakte met rotsen aan de zuidkant en alleen te voet bereikbaar vanuit het dorp. Het werd genomineerd door Eddie Harker, die ik ontmoette terwijl hij van de rotsen aan het vissen was. "Beste plek aan de kust," vertelde hij me, "maar je moet bij eb komen om uit te zoeken waar ze bij hoog water zullen eten."

Aan de andere kant van Newton Point, een paar honderd meter naar het zuiden, en bevoorraad met zelfgebrouwen ales van de prachtige Ship Inn (shipinnnewton.co.uk), ligt Newton Haven, die uitkomt op Embleton Bay.

Er zijn drie toegangspunten tot het strand, en het meest zuidelijke punt is het beste. Als u vanuit Embleton naar het zuiden gaat, zoekt u de afslag naar links op de B1339 tegenover het kerkhof met de bewegwijzerde Coastal Route. Ga bij de splitsing weer linksaf naar een doodlopende weg met de borden naar Dunstan Steads. Het strand ligt anderhalve kilometer verderop aan de overkant van de duinen, vanwaar je langs de humeurige ruïnes van Dunstanburgh Castle kunt lopen, over velden waar laagvliegende zwaluwen zoemen, naar Craster voor een kipper in een broodje vanuit de Pipers Pitch shack op de parkeerplaats .
Hondvriendelijk. Waterkwaliteit: niet beoordeeld

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (19)

Cresswell

ALAMIE

Cresswell, Northumberland

Cresswell is een sloppenwijk van caravans en stacaravans, maar net ten noorden is er "een prachtig schoon strand dat kilometers ver doorloopt", zegt Kevin James uit Newcastle. "Wild en niet-gecommercialiseerd, het ziet er waarschijnlijk hetzelfde uit als een eeuw geleden."

Dit is het onderste uiteinde van Druridge Bay, beschreven door Steven Groves uit Ellington als "mijlen ongerept en rustig zandstrand dat perfect is voor een ontspannen middag. Een heerlijke plek.”

Als u vanuit Cresswell naar het noorden gaat, zoekt u naar het Drift Cafe (thedriftcafe.co.uk) aan de linkerkant en vervolgens naar de parkeerplaats aan de rechterkant. Het strand is een korte klim over de duinen: een vier miler die je naar de Bondicar-rotsen bij Low Hauxley brengt. Een wandeling van tien minuten in die richting brengt je naar de Blakemoor Burn, die leidt naar het Cresswell Pond-reservaat van de Northumberland Wildlife Trust - een populaire plek met steltlopers zoals groenpootruiters, grutto's en wulpen. Het is de laatste plaats waar je een Griekse taverna zou verwachten die gegrilde halloumi, courgettebeignets en gebakken zeebrasem met kappertjes en dragon verkoopt, maar Mykonos deelt de binnenplaats met het mooie Drift Cafe: open van donderdag tot zaterdag vanaf 17.30 uur. (07765 380349 om te reserveren).
Café, hondvriendelijk. Waterkwaliteit: niet beoordeeld

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (20)

Tynemouth

GORDON BUIK/GETTY IMAGES

Tynemouth Longsands, Northumberland

"Een adembenemend mooi stuk goudkleurig zand", beschrijft Sylvia Salmon uit Tynemouth haar plaatselijke strand. “Een geweldige plek voor surfers en vroege ochtendzwemmers.”

"Geweldig lang strand, goede locatie bij Tynemouth en Cullercoats met geweldige winkels, cafés en restaurants", zegt Jodi Armstrong uit Newcastle enthousiast. "Aan beide uiteinden zijn rotspoelen en het is een geweldige plek om te surfen of gewoon te ontspannen." En, voegt ze eraan toe, er is hier ook cultuur. “Er is van alles te doen, van wekelijkse markten tot open-microfoonavonden. De eetcultuur is enorm, iedereen is erg vriendelijk en we bezoeken het hele jaar door.”

Geruchten dat de notoir koude wateren hier aan het opwarmen zijn, lijken enigszins overdreven: mijn voeten bleven een halfuur lang gevoelloos na mijn duik en het geschreeuw van de meisjes die aanstormden toen ik wegging, was bijna zeker niet van vreugde.

De branding is hier ideaal voor beginners en de vriendelijke Longsands Surf School, gerund door Barry Henderson, is de plek om te leren - en ja, je krijgt een wetsuit, laarzen, een capuchon en handschoenen (twee uur durende les voor volwassenen £ 30; longsandsurf com).
Loos, café, hondvriendelijk, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (21)

Formulier

ALAMIE

Formby, Merseyside

Formby heeft kilometers ongerept zand, duinen, dennenbossen, rode eekhoorns, fossielen en oceaanstomers”, schrijft Andrew Morris uit Liverpool.

Maar dat bereidt je niet helemaal voor op de schaal van Formby Beach: 200 hectare heuvelachtige duinen, ondersteund door bossen van Corsicaanse, Oostenrijkse en grove dennen waar niet alleen rode eekhoorns maar ook kruisbekken leven — en dan de grote zandzee van het strand, waar banden van versteende modder de voetafdrukken dragen van prehistorische strandgangers, zowel dieren als mensen.

De rode bakstenen overblijfselen van het eerste reddingsbootstation van het land zijn hier ook. Het werk van de voormalige piraat die de dokmeester William Hutchinson van Liverpool werd, werd gebouwd in de jaren 1770 en bemand door vrijwilligers die een cavia deelden voor elk leven dat werd gered van het stuifzand aan de monding van de Mersey.

Het is een wild en fascinerend strand, en, zoals Andrew aangeeft, "het is slechts 28 minuten met de trein van Liverpool".

Houd er echter rekening mee dat de loos een halve mijl verwijderd zijn van de Victoria Road-parkeerplaats van de National Trust. Gebruik voor rolstoelgebruikers de parkeerplaats Lifeboat Road.
Loos, hondvriendelijk, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (22)

Whitby Sandsend

ALAMIE

Whitby Sandsend, Noord-Yorkshire

"Sandsend wordt geflankeerd door kliffen in het noorden, die zich uitstrekken tot uitzicht op Whitby in het zuiden, en wordt ondersteund door een prachtig dorp en bossen die zich uitstrekken tot in de heuvels van de North Yorkshire Moors", schrijft Stephen Gregson uit Wetherby.

“Van net onder vloed is het strand breed genoeg om te sporten, te zonnen en om, met enige moeite, de twee stromen die het zand oversteken af ​​te dammen. IJs, cream tea en sandwiches zijn verkrijgbaar in het dorp. Op feestdagen kunnen er veel mensen zijn, een bewijs van de geneugten, maar het strand is zo lang dat het er nooit druk is.”

Ik kan daar weinig aan toevoegen, behalve de nadering langs de A174 vanuit het noorden. In wat een van de grootste strandonthullingen van Engeland is, loopt de weg door Lythe, met zijn charmante theetuin, en begint steiler te worden als hij langs de St. Oswald's Church afdaalt. Plots onthult een luchtfoto de kust van Noord-Yorkshire tot aan Nab Head. Daartussen liggen de stranden van Sandsend, Upgang en Whitby, en dan Whitby Abbey.
Loos, café, hondvriendelijk, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (23)

Filey

ALAMIE

Filey, Noord-Yorkshire

Helen Salmon uit Bristol vond haar eerste zeester in de krioelende rotspoelen van Filey Brigg, de vinger van zandsteen die naar zee wijst aan de noordkant van Filey Bay.

Wendy Sinclair groeide op in Filey en herinnert zich "het maken van zandsculpturen voor toeristen die geld neergooiden", terwijl David Wake uit Rotherham Filey's "veilig baden; kilometers goudkleurig zand dat perfect is voor strandcricket; en ezels. Zelfs tijdens de drukste zomers is er nog veel ruimte”, zegt hij.

De Regency-stad Filey ligt boven en iets verwijderd van het strand, en als je van de Crescent afdaalt, zie je eerst het peuterbad voor kinderen en vervolgens een 800 meter lange strandboulevard, waar de midgetgolf de wildste attractie is. in de aanloop naar de Coble Landing: een helling voor pleziervaartuigen, vissersvaartuigen en de Filey-reddingsboot.

Met een amusementshal, een winkel, een bar, een theehuisje en een paar chippies is dit het hart van de bruisende binnenstad van Filey. “Wat heeft een kind nog meer nodig?” vraagt ​​de zeesterjager Helen. “Filey is een rustig, bescheiden resort met goede fish and chips, geweldig ijs en vissersboten. Geweldig.”
Loos, café, hondvriendelijk, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

Noord-Ierland

Regionale winnaar: Ballycastle, Co Antrim

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (24)

Ballykasteel

ILLUSTRATIE DOOR TONY BELL; ALAMIE

"Ballycastle is magisch", zegt Mari Carmen Aroca Fernández uit Murcia. "Het heeft goudkleurig zand en ongelooflijke zonsondergangen, en als je moet nadenken en vrede met jezelf wilt vinden, is dit strand ideaal." Met uitzicht op zee, aan de linkerkant, is de 18e-eeuwse haven, de thuisbasis van Morton's (de beste chippy in Noord-Ierland) en de veerboot naar Rathlin Island, zichtbaar vanaf hier, waar papegaaiduikers broeden op de kliffen en dolfijnen in het water zwemmen. Aan de rechterkant leidt een loopbrug naar een lichtgouden strand, waar het lage getijverschil en een nauwelijks aflopende zeebodem samen de zachtste zwemomstandigheden aan de kust van Antrim bieden. Een mijl langs het zand naar het oosten leidt een andere voetgangersbrug naar Pan's Rock. Een paar meter verder is er een opmerkelijke plaat van gekantelde rots, en als je naar het einde van de zee loopt, zie je misschien op de ontsluiting tegenover het gebeeldhouwde hoofd van, nou ja, wie? Sommigen zeggen dat het de zeegod Manannan is; anderen dat het Deirdre of the Sorrows is. Vraag ernaar in een of meer van de 15 bars in de stad, of in het hondvriendelijke Marine Hotel, waar het personeel altijd graag een praatje maakt (B&B verdubbelt vanaf £ 110; marinehotelballycastle.com).
Loos, café, hondvriendelijk, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend
Klik hier om lokale hotels te boeken

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (25)

benone

MACIEJ GRABOWICZ/GETTY IMAGES

Benone, Co Londonderry

"Het is vlak, zanderig en gaat kilometers lang door", zegt Silvia Gibson vanuit Stockport - bijna zeven mijl zelfs tot aan Magilligan Point, vanwaar de veerboot naar Donegal vertrekt. Danny Cochrane uit Harpenden beveelt Benone aan vanwege zijn ruigheid, afgelegen ligging en de griezelige Mussenden-tempel, op de afbrokkelende klifrand aan het uiteinde van de strandafdaling. Het is een kopie van de Tempel van Vesta in Rome en werd gebouwd door de rijke bisschop van Derry in 1785, ogenschijnlijk als bibliotheek, maar volgens de lokale bevolking waarschijnlijker als een plek waar de dienaar van God met zijn nichtje kon spelen. De inscriptie die rond de tempel cirkelt, is van Lucretius en zegt: "Het is aangenaam om vanaf de kust naar de grote verdrukking van een ander te staren als de wind op de grote zee de wind beroert." Schadenfreude terzijde, Benone is een fantastisch strand om naar stormen te kijken, maar het is beter in de zon. "Op een willekeurige dag kun je paarden, zandsurfers op de duinen, echte surfers op de golven en hordes hondenuitlaters zien", zegt Teresa Black van Armoy. "Het is een fantastisch strand waar je veel gelukkige mensen en dieren kunt zien." Er is surfverhuur en een koffiebar bij de ingang, plus kleedruimtes en douches.
Loos, café, hondvriendelijk, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (26)

Witte Parkbaai

ALAMIE

White Park Bay, Antrim

"White Park Bay is een verbluffend mooi strand met blauwe vlag aan de kust van Causeway", zegt David Evans van Castlerock. “Het heeft het mooie kleine gehucht Portbradden aan de ene kant en Ballintoy aan de andere kant. Kom voor de pure dramatische schoonheid en het kilometerslange stuk goudkleurig zand, waar je de vriendelijke kudde vee kunt ontmoeten die het strand en de aangrenzende velden deelt. Het is een eindje wandelen vanaf de National Trust-parkeerplaats vlak bij de A2, met duinen om onderaan over te steken, maar dat is een te verwaarlozen inspanning als het gaat om een ​​bezoek aan misschien wel het mooiste strand van deze eilanden, met zand dat zingt, wilde orchideeën die in de duinen groeien en, toen ik er was, zwermen eidereenden tussen de rotsen. Er zijn niets in de weg van faciliteiten, maar als je naar het oostelijke uiteinde van het strand loopt, het pad rond de voet van de klif volgt en een halve mijl doorloopt, vind je niet alleen konijnenkonijnen, maar ook het café (en loos ) in de haven van Ballintoy.
Hondvriendelijk. Waterkwaliteit: niet beoordeeld

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (27)

Portrush East Strand

ALAMIE

Portrush East Strand, County Antrim

Fiona Stewart uit Portrush denkt dat haar plaatselijke strand de mooiste parkrun van het land heeft: de eerste in zijn soort die volledig op zand plaatsvindt en naar het Algarve-achtige Whiterocks-strand en weer terug loopt. Het is niet de enige sportieve actie op East Strand: in de herfst en winter kan de branding hier episch zijn, met dreunende acht-voeters die zich langs de Skerries-rotsen voor de kust duwen. De Royal Portrush Golf Club ligt achter de duinen en tijdens mijn bezoek draafde een kwartet amazones langs de waterkant. De looss, winkels en strandwachten bevinden zich aan de stadskant van het strand, dicht bij de parkeerplaats, maar daarachter is Portrush East Strand net zo wild en landelijk als alle andere. Whiterocks Beach, het keerpunt voor de Parkrun, ligt aan het einde van Portrush East Strand of het begin van Curran Strand, en is vernoemd naar de Colgate-heldere kalkstenen kliffen bezaaid met grotten en over het hoofd gezien door de dode ogende ruïnes van Dunluce Castle.
Loos, café, hondvriendelijk, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (28)

Portstewart

ALAMIE

Portstewart, Co Londonderry

"Als de zon schijnt, krijg ik nooit genoeg van het uitzicht over Donegal", zegt Graham Dempsey uit Cambridge. "Duinen ter hoogte van kleine heuvels zijn magisch voor kinderen om in te spelen, en het strand is een sportarena met surfen, bodyboarden en, achter het strand, golfen." Het zand loopt twee mijl naar de Barmouth, waar de rivier de Bann de Atlantische Oceaan ontmoet. Het is een wandeling die Anne McGrogan uit Magherafelt omschrijft als "pure gelukzaligheid". "Het beste van alles", zegt Roland Pattison uit Newtownards, "ik kan de auto het strand op rijden en er meer dan een halve mijl over rijden als ik dat wil." Het is een opmerkelijke kwaliteit, maar het is niet de beste eigenschap. Dat is Harry's Shack: vriendelijk, pretentieloos en een net zo goed strandrestaurant als je ergens in het VK en Noord-Ierland zult vinden, waar cocktails en uitstekende lunches en diners met zeevruchten worden geserveerd.
Loos, café, hondvriendelijk, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (29)

Zalmrots bij Portballintrae

ALAMIE

Zalmrotsstrand, Co Antrim

Het dichtst bij een inham aan deze kust - afgezien van het Secret Beach bij Ballintoy - is Salmon Rock Beach bij Portballintrae: "een klein zandstrand met geweldige rotsen waar kinderen op kunnen klauteren en krabben kunnen vangen", zegt Fran Aitken. “Als kind ging ik daar op vakantie, met mijn kinderen sinds ik in Engeland woonde en onlangs met mijn vier kleinkinderen. Ze houden allemaal van het strand.” Sommige van de rotsen die Fran noemt, zijn identiek aan de zeshoekige basaltkolommen die de Giant's Causeway net ten noorden vormen. Anderen worden overspoeld met zeeleven, maar als het rotspoelen voorbij is, steek je de brug over de rivier de Bush over en het strand van Runkerry op. Bekend bij wetenschappers als het strand met de hoogste energie in Noord-Ierland, demonstreert de mijl van zand bijna alles waar een nerd enthousiast van wordt, van strandknobbels en migrerende dwars- en halvemaanvormige nearshore-bars tot stroomkanalen en feederkanalen langs de kust. Simpel gezegd, de oceaan is hier te gek, dus zwem niet. Loop in plaats daarvan naar de Giant's Causeway - het is een rondreis van vijf mijl.
Loos, café, hondvriendelijk, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

Beste kust-, kust- en strandhotels in het VK

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (30)

Murlough-strand

ALAMIE

Murlough Beach, County Down

“Een prachtig kilometers lang zandstrand met zandduinen, zeehonden en wilde pony’s”, zegt Annette Scott uit Rathfriland, terwijl Robert Graham uit Dundrum deze anderhalve kilometer zand en kiezelsteen op de juiste plek zet met “Newcastle aan de ene kant van de baai, St John's Point Lighthouse aan de andere kant en zeehonden die uit de monding van Dundrum worden gehaald”. Alle anderen noemen Slieve Donard: de 850 meter hoge bergtop die opdoemt aan de zuidkant van het strand. Degenen die bij zonsopgang komen, zien de berg en het strand dat eerst roze en dan goud kleurt, op hun best. Het is een halve mijl lopen van de parkeerplaats door de duinen naar het strand, en nog eens anderhalve mijl naar het noorden langs wild en leeg zand naar waar de zeehonden rondhangen. Volgens de legende is er een grot die van de kust naar de top van Slieve Donard loopt. Let er niet op.
Hondvriendelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

Schotland

Regionale winnaar: Findhorn, Moray

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (31)

Vindhoorn

ILLUSTRATIE DOOR TONY BELL; ALAMIE

"Dit wilde puntige stukje Moray heeft veel te bieden", zegt Robbie Davidson, die in Findhorn woont. "De zeven mijl van zand tussen Findhorn en Burghead bieden geweldige wandelingen, plus de kans om dolfijnen, bruinvissen en zeehonden, visarenden en, als je geluk hebt, een zeearend te spotten." Het zijn niet alleen de dieren in het wild die Findhorn tot onze regionale winnaar voor Schotland maken. Als je de kust van Alentejo in Portugal kent, heb je misschien de badplaats Vila Nova de Milfontes bezocht, waar de rivier de Mira een estuarien meer vormt met beschutte stranden aan de ene kant van de punt, terwijl de andere uitkijkt op de volle kracht van de Atlantische Oceaan. . Onder de blauwe lucht en de warme junizon leek Findhorn griezelig veel op elkaar, zelfs tot aan de dennenbossen aan de overkant van het water. Hier, net als in de Alentejo, is de baai vol met kitesurfers, paddleboarders, zwemmers en kajakkers, met gezinnen die luieren in de luwte van de duinen, fish and chips eten aan de Captain's Table of in de rij staan ​​voor een ijsje bij de Captain's Parlour - vermoedelijk de dezelfde kapitein. Deze zonovergoten Zuid-Europese sfeer verdwijnt op het moment dat je de duinen oversteekt, waar de apport rechtstreeks uit het noordpoolgebied komt en de groene, glazige golven langs de kust exploderen. Er zijn drakentanden langs het strand, geïmplanteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog om Panzer-tanks buiten te houden, en je kunt zo ver lopen als Burghead, zoals Davidson suggereerde, of onderweg stoppen voor een picknick waar de dennenbossen van Roseisle het zand ontmoeten.
Loos, café, hondvriendelijk, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend
Klik hier om lokale hotels te boeken

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (32)

Coldingham

ALAMIE

Coldingham, Schotse Grenzen

"Een beschut hoefijzer van goudkleurig zand bestrooid met een regenboogassortiment strandhutten", schrijft James Twining uit Londen. “Er is kristalhelder water dat wordt bezocht door zeehonden, walvissen, dolfijnen en surfers; een vriendelijk café en onlangs verbeterde rolstoeltoegang tot wat een verborgen juweel van de kust van Berwickshire is.” Coldingham ligt drie mijl ten noorden van Eyemouth, een mooi dorp met een laan die naar de baai leidt. De parkeerplaats ligt tegenover de St Vedas Surf Shop & School, vanwaar het een korte, toegankelijke afdaling is naar een strand dat zo mooi is dat het lijkt op het ontwerp van een landschapsontwerper. Die hutten staan ​​tussen groepjes restharrow, zonneroosje en wikke en ondersteunen in deze tijd van het jaar wolken vlinders. De strandpauze biedt een rustige afleiding in de zomer, en achter de branding zijn grijze zeehonden, tuimelaars, dwergvinvissen en af ​​en toe orka's te zien. Kleinere maar niet minder fascinerende soorten bezetten de rotspoelen op de Kip-zeestapel (op droog land bij eb), richting St Abb's Head aan de linkerkant en die rond Milldown Point aan de rechterkant. Het café bevindt zich aan dezelfde kant als de laatste - bestel de pannenkoekenstapel.
Loos, café, hondvriendelijk, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (33)

Rode punt

ALAMIE

Red Point, Wester Ross, Hoogland

Ik dacht dat er na 14 jaarlijkse omvaarten langs de Britse kusten geen geheimen meer zouden zijn, maar Douglas Law uit Glasgow en Ilse Winter uit Hamburg bewezen dat ik ongelijk had. Law stelde voor dat ik Red Point zou bezoeken vanwege 'de geïsoleerde locatie; de kwaliteit van het zand, dat fijn is met een diepe terracotta rode kleur, afkomstig van Torridonische zandsteen; en de spectaculaire uitzichten van 360 graden met de Buiten-Hebriden, het eiland Skye, met het Trotternish-schiereiland aan de overkant, de Cuillin Hills in het zuiden en Loch Torridon dat terugkijkt op de munros van Beinn Alligin en Liathach.” Maar eerst moet je er komen. Vijf kilometer ten zuiden van Gairloch wijst een groot bord dat me nog nooit eerder is opgevallen rechtstreeks naar Shieldaig, Badachro en Red Point. Volg de weg negen mijl, parkeer aan het einde en volg dit advies van Winter: "Er zijn in feite twee stranden bij Red Point, dus begin met Red Point North, een korte wandeling ten westen van de parkeerplaats - een groot, leeg strand met een prachtig uitzicht op Skye, Harris en Lewis. Volg vanaf hier het vage voetpad gedurende 2,4 km rond de landtong naar Red Point South, waar je op het getijdeneiland Eilean Tioram kunt klimmen voor een picknick. Je weet het vast wel, maar het is het mooiste strand van Schotland.” Ik wist het niet - en in termen van de uitzichten, de leegte en de rust misschien wel. Let op de cirkel van oude ankers en het veld met geëmailleerde baden op de terugweg naar de parkeerplaats en houd uw hond aan de lijn.
Hondvriendelijk. Waterkwaliteit: niet beoordeeld

Meer geweldige stranden in Schotland

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (34)

Rhu punt

ALAMIE

Rhu Point, Hoogland

"Wit zand, blauwgroen water, een prachtig uitzicht op het schiereiland Ardnamurchan en alleen te voet of met een kleine boot bereikbaar", schrijft Alex Bark vanuit Londen. "Een echt heerlijk geheim strand" - en voordat jullie me allemaal gaan uitschelden dat het geen geheim meer is, heeft Rhu Point de afgelegen ligging aan zijn kant. Ten eerste is het zes kilometer rijden over een eenbaansweg van Arisaig - zelf een paradijs voor strandliefhebbers met blauw water en wit zand. Ten tweede is het nog anderhalve mijl te voet, eerst over een pad en dan over heide, steile rotsen en moerassen naar de zuidkant van het Rhu-schiereiland. Het is echter de moeite waard - je klimt omhoog en het strand van Rhu Point beneemt je de adem. Op de voorgrond een zak wit zand gewassen door water in de kleur van een hotelzwembad; naarmate het dieper wordt, wordt het turkoois donkerder, maar het is zo helder dat je op een diepte van 6 meter naar de bodem kunt kijken. Eilean Port nam Murrach, een zwart eilandje 500 voet uit de kust, beschermt het strand, terwijl zeven mijl naar het westen het eiland Eigg ligt; naar het zuiden, Ardnamurchan en de top van Ben Hiant. Het vissen hier lijkt goed - een gelukkige bezoeker haakte een zeebaars van 5 pond op zijn tweede worp terwijl ik daar was. En dat verklaart waarschijnlijk de populariteit van Rhu Point bij otters - ik vond daar uitwerpselen op rotsen, maar er is mij verteld dat ze vaker worden gezien op het nog minder toegankelijke strand van Port nam Ghaill, een mijl als de raaf naar het zuidoosten vliegt. Breng een picknick mee, en als je per kajak kunt aankomen, des te beter. Honden moeten tijdens de wandeling heen en terug aan de lijn worden gehouden.
Hondvriendelijk. Waterkwaliteit: niet beoordeeld

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (35)

West Sands

West Sands, St. Andrews, Fife

Ian Nicholson uit Glasgow, Ginnie Atkinson uit Edinburgh en Derek Murray uit Stirling noemen allemaal de omvang van St Andrews West Sands in hun nominaties, terwijl George Cook uit Strathmiglo de unieke opmerking maakt dat "alle honden elkaar kennen en goed met elkaar overweg kunnen". Niemand noemde het strandtafereel vanStrijdwagens van vuur, en ik nam aan dat dat kwam omdat ze er overheen waren, totdat ik op 4 juni aankwam en aantrof wat de hele stad leek te zijn - afgezien van de golftoeristen - gekleed in zwarte korte broeken en witte hemdjes en de finishlijn overschreed naar de wind- vervormde stammen van Vangelis. Het is niet zozeer de lengte van het strand dat indruk maakt - het is iets minder dan twee mijl - maar de breedte: een kwart mijl of meer naar de zee bij laag water. Volgens Colin van Fife, “is het geschikt voor alles en iedereen: honden, paarden, ezels, vogels, dolfijnen, vliegers, zwemmen en surfen. Het is ijskoud, winderig, mistig en heet. Wat wil je nog meer?” Landzeilen misschien? De echte strijdwagens van West Sands worden aangeboden in het buitencentrum Blown Away, naast het café en de strandrolstoelen (sessies vanaf £ 55pp; blowaway.co.uk).
Loos, café, hondvriendelijk, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (36)

Echte baai

Sanna Baai, Hoogland

"Zeer weinig mensen kennen Sanna - het is mijlen en mijlen van waar dan ook", schrijft Neil Muffit uit Harrogate. “Zelfs op een grijze dag heeft het ondiepe water de lichtblauwe tint die vaker wordt geassocieerd met het Caribisch gebied. De beste benadering is via het rotsachtige voetpad over de heuvel van Portuairk, langs een prachtige eenkamerwoning. De Small Isles komen in zicht over het strand - ze zien er elke dag anders uit in het prachtige maar steeds veranderende Schotse licht. Als je dit ruige strand met uitzicht op de zonsondergang aan het uiteinde van het schiereiland Ardnamurchan bereikt, houd er dan rekening mee dat je verder naar het westen bent dan Land's End en Belfast. Je hebt waarschijnlijk ook de plek voor jezelf. Bijna. "Ik zag mijn eerste otters hier, die zich net voedden op de rotsachtige eilanden terwijl de zon onderging", zegt Sally Nicholson uit Harrogate. “Dit is allemaal binnen een paar honderd meter van de parkeerplaats. Je moet echt moeite doen om er te komen en er zijn geen voorzieningen, maar het is een van de mooiste stranden die ik heb bezocht.”
Hondvriendelijk. Waterkwaliteit: niet beoordeeld

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (37)

Kilbride-baai

ALAMIE

Kilbride Bay, Argyll en Bute

"Het is een mooie wandeling naar het strand langs een smal weggetje, over een beekje en de zanderige heide in, om via verschillende lage zandduinen op het strand aan te komen", schrijft Margaret Avery uit West Yorkshire. “Je komt aan op een fantastisch wit zandstrand met uitzicht op het eiland Arran en de Sound of Kintyre. Als het eb is, kun je peddelen in het heldere, warme water over het geribbelde zand met lange poelen met veilig water. Als het tij stijgt, kunt u zwemmen of over het strand lopen naar de rivier die de baai in stroomt. Het strand is afgelegen genoeg om stil te zijn met ruimte voor iedereen om van te genieten.” Ik ben geweest, en ik heb het nagekeken, en ik kan bevestigen dat Avery's beschrijving van deze halve mijl naar het zuiden gericht zand - met zijn vloedlijn van zeeschelpen, en Arran als een ansichtkaart negen mijl over de Sound of Bute - is perfect. En kijk eens naar de Bothy op Kilbride Farm - een café anderhalve kilometer landinwaarts dat gesloten was toen ik er net na zonsopgang was, maar waar in deze streken veel over wordt gesproken.
Café, hondvriendelijk. Waterkwaliteit: niet beoordeeld

Oost Engeland

Regionale winnaar: Holkham, Norfolk

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (38)

Holkham

ILLUSTRATIE DOOR TONY BELL; ALAMIE

De hypnotiserende aantrekkingskracht van Holkham maakte het een comfortabele winnaar van het beste strand van Oost-Engeland, met Teresa Rose uit Gloucestershire die "de enorme luchten" verheerlijkte; Stephen Chittenden uit Derbyshire prijst "de enorme uitgestrektheid van schoon puur zand, de prachtige duinen en bomen"; en Jo McClintock uit Norfolk die simpelweg zegt: "Ik denk dat dit de hemel op aarde kan zijn." Vanaf de parkeerplaats is het een korte wandeling langs het café en door de pijnbomen naar de opening in de duinen die toegang geeft tot het strand. Parkeren kost £ 10 per dag, maar de privé beheerde faciliteiten zijn onberispelijk. "Loop een tijdje naar rechts en de pastelkleurige strandhuisjes van Wells-next-the-Sea komen in zicht", schrijft Karen Tunn uit Lancashire. “Stop dan voor fish and chips bij French’s aan de haven van Wells en loop terug door de duinen of over het bospad.” Dat is zes mijl heen en terug, maar er is meer. ‘Loop naar links,’ zegt Tunn, ‘en je komt bij het natuurreservaat Scolt Head en de kleine haven van Burnham Overy Staithe. Loop door de kwelders en langs het kanaal naar Burnham Deepdale en Brancaster. Pak wat verse oesters van de Fish Shed daar en wandel terug. Deze wandeling is in totaal 20 mijl, maar je zou de inspanning kunnen halveren door de Coastliner-bus terug te nemen (£ 2,40; lynxbus.co.uk). Er is vrij gemakkelijke rolstoeltoegang vanaf de parkeerplaats naar een observatieplatform boven het zand, maar totdat Holkham strandrolstoelen voor bezoekers aanbiedt, is dit niet voor mensen met beperkte mobiliteit.
Loos, café, hondvriendelijk. Waterkwaliteit: niet beoordeeld
Klik hier om lokale hotels te boeken

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (39)

Brancaster

ALAMIE

Brancaster, Norfolk

Het prachtige strand van Brancaster loopt meer dan vijf kilometer vlak en grotendeels leeg, van de achterkant van de golfbaan van de Royal West Norfolk Golf Club in het oosten tot het havenkanaal van Thornham - waar dikke zeehonden zich wentelen - in het westen. Mel Millner uit St. Albans nomineerde de plaats vanwege zijn “prachtige natuurlijke uitgestrektheid van goudkleurig zand, schone zee en gras. Er is een openbaar toilet en een ouderwetse keet waar koffie, sandwiches en emmers en schoppen worden verkocht, plus goede parkeergelegenheid.” U moet uw bezoek op tijd plannen, niet alleen om de files op de invalswegen te vermijden die worden veroorzaakt door uitslapers in het hoogseizoen, maar ook omdat de Noordzee de weg overstroomt wanneer het tij 8,2 meter hoog is — wat 24 keer is tussen nu en het einde van de schoolvakanties. Het duurt niet lang, maar "je moet het echt zien om het te geloven wanneer mensen langs je komen op boten, kajaks en paddleboards", zegt Laura Danahar uit Londen - bekijk de getijdentabellen van de golfclub op rwngc.org. En kom niet in de verleiding om bij eb te ver over het zand naar Lincolnshire af te dwalen - het water stroomt naar binnen als het draait en velen zijn betrapt.
Loos, café, hondvriendelijk, toegankelijk. Waterkwaliteit: niet beoordeeld

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (40)

Cromer

CAPTURELIGHT/GETTY IMAGES

Cromer, Norfolk

De A149 vanuit Weybourne is een prachtige rit die je naar Sheringham brengt en door West Runton naar Cromer - "De parel van de kust van Norfolk", volgens het welkomstbord. Toen Emma van Jane Austen Southend nomineerde als haar favoriete strand, merkte meneer Knightley op: 'Je had naar Cromer moeten gaan, mijn liefste, als je ergens heen ging. Perry is eens een week in Cromer geweest en hij beschouwt het als de beste van alle zeebadplaatsen. Tegenwoordig "is het een eenvoudige stad", zegt Richard Palmer uit Norwich, "met de beste fish and chips, lang wit zand en een mooie werkende pier". Het Cliftonville Hotel, ooit een vervallen stapel aan de kust, is overgenomen door de City Pub Company - eigenaar van de Hoste Arms in Burnham Market - en is heropend na een verbouwing van £ 750.000. De liefdadigheidsinstelling Cromer Artspace heeft 30 replica's van meesterwerken van de National Gallery in schuilplaatsen langs de Esplanade gehangen, en er is zelfs een hipster-koffiebar naast de surfschool. Maar aangezien Cromer helemaal Margate gaat, blijven de oude charmes - geklede Cromer-krabben van Davies Fish Shop; Bagot-geiten die over de kliffen zwerven, ijs met Victoria-pruimen bij Ronaldo en de laatst overgebleven end-of-the-pier-show van het hele seizoen ter wereld (tickets vanaf £ 15; cromerpier.co.uk). Strandhutten kunnen in het hoogseizoen worden gehuurd vanaf £ 235 per week (north-norfolk.gov.uk).
Loos, café, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (41)

Skegness

BLOOMBERG/GETTY IMAGES

Skegness, Lincolnshire

Met ongeveer 2,3 miljoen bezoekers per jaar is Skegness de op drie na populairste Britse badplaats, en als je op een zomerse zaterdagmiddag in Skeggy niet de minste opwinding voelt, dan is je innerlijke kind vrijwel zeker het huis uit. Het achterland is geruststellend goedkoop, met verrassend goede fish and chips, vreselijk bier en een opmerkelijke afwezigheid van biologische gelato. De arcades bonzen en rammelen; het Embassy Theatre organiseert dit seizoen eerbetoon aan Queen, Michael Bublé en Ed Sheeran, plus optredens van Joe Pasquale, Roy Chubby Brown en Gary Delaney; en de golfbaan van Arnold Palmer blijft irritant moeilijk. Achter dit alles ligt een strand van verbazingwekkende omvang en schoonheid - het zand loopt ononderbroken over 40 kilometer van Saltfleet Haven in het noorden tot Wainfleet Harbor in het zuiden. Om het in zijn pure, pre-Butlin-vorm te zien, ga je naar het Gibraltar Point National Nature Reserve. "Slechts drie mijl ten zuiden van Skegness heeft dit strand prachtig goudkleurig zand met zwermen trekvogels en zeehonden die zich koesteren op de zandbanken", zegt Sally Sharp uit Skegness. "Het heeft geweldige wandelingen, vogelkijkhutten en een goed café."
Loos, café, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (42)

dunwich

GETTY-AFBEELDINGEN

Dunwich, Suffolk

"De ongerepte schoonheid van dit strand is de belangrijkste attractie", zegt Ed Halford uit Suffolk. “Het ligt recht tegenover een natuurreservaat en RSPB Dingle Marshes, en wanneer de stranden in Walberswick en Southwold overvol zijn, is Dunwich een plek om ruimte te vinden weg van de drukte. Het heeft ook de Flora Tea Rooms - een geweldige fish and chips-winkel op het strand. Bovendien is Dunwich het enige Britse strand dat ik kan bedenken waar parkeren mogelijk is door een vrijwillige bijdrage aan het kerkfonds. Verwar het strand van Dunwich niet met Dunwich Heath and Beach van de National Trust een paar kilometer naar het zuiden — de grind is identiek, maar parkeren bij de laatste kost £ 6 en er is geen fish-and-chips-winkel vernoemd naar een vernield schip. In de eerste vind je ook het charmante Dunwich Museum, dat het verhaal vertelt van een welvarende stad die decennialang verloren is gegaan door de hongerige zee. Het is een verhaal dat overal langs deze kust wordt herhaald, dus blijf zolang je kunt bij het schip, net terug van het strand (B&B verdubbelt vanaf £ 98; shipatdunwich.co.uk).
Loos, café, hondvriendelijk. Waterkwaliteit: niet beoordeeld

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (43)

Felixstowe

GETTY-AFBEELDINGEN

Felixstowe, Suffolk

"Mensen rijden langs Felixstowe om de inferieure kiezelstranden van Southwold en Aldeburgh te bezoeken", dampt Ruth Dugdall van, eh, Felixstowe. "Onze stranden hebben zand!" Maak je geen zorgen, Ruth: je twee rivalen hebben dit jaar precies nul nominaties van lezers ontvangen. Het verbaast me niet – de afgelopen zeven jaar heb ik Felixstowe zien ontwaken uit zijn winterslaap. Het strand is drie mijl van zacht, schoon zand, gesplitst in noord en zuid door de pier en onderverdeeld in afzonderlijke baaien door 65 golfbrekers. Het noordelijke deel was altijd het chicste – het had de eerste strandhutten van het land, het Spa-paviljoen en de prachtige tuinen aan zee. Maar nu daagt het zuiden de vestiging uit met de £ 1 miljoen bouw van een Seafront Village, bestaande uit toegankelijke strandpods die te huur zijn, een klimmuur, een jeu de boules baan en nieuwe toiletten en kleedruimtes. Er zijn ook nieuwe strandhutten, maar helaas zijn deze niet beschikbaar voor dagverhuur en worden ze verkocht voor maximaal £ 35.000 per stuk, net als in Southwold.
Loos, café, toegankelijk. Waterscore: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (44)

Walton-on-the-Naze

LUCHT ESSEX/GETTY IMAGES

Walton-on-the-Naze, Essex

"Als het eb is, is het zandstrand diep en vlak en heel goed voor kinderen", zegt Kay Read uit Essex. “De lange pier is onlangs gerenoveerd, met amusement, attracties, bowlen en mogelijkheden om te vissen en krabben aan het einde. Er zijn geweldig gekleurde strandhuisjes, waarvan je er een aantal kunt huren, maar ook goede sanitaire voorzieningen en zelfs een taart-, puree- en likeurrestaurant.” De Naze waarop Walton staat is de met gras begroeide landtong ten noorden van de stad, met containerschepen die in de rij staan ​​op de Noordzee aan de voorkant en het glinsterende doolhof van de Walton Backwaters aan de achterkant - Tony Haggis organiseert boottochten van twee uur aan boord van de Karina door dit labyrint op zoek naar zeehonden en ander wild in de zomermaanden (volwassene £ 15, kind £ 10; 07806 309460).
Loos, café, hondvriendelijk, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

Zuidoost Engeland

Regionale winnaar: West Wittering, West Sussex

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (45)

West Wittering

ILLUSTRATIE DOOR TONY BELL; ALAMIE

Geen enkel ander strand aan de zuidkust maakte een schijn van kans toen de mensen zich uitspraken voor het kilometerslange, privé beheerde strand van West Wittering. Het is een kust voor iedereen, zegt Caroline Pegg van Cobham in Surrey. “Hondenbezitters kunnen de landtong uitlopen. Gezinnen hebben ruimte. Er is eten en strandwachten en toch hoor je nog steeds de vogels en de brekende zee.” Paula Collyer uit West Sussex zegt: "Het is ongerept en mooi, met een verhuurwinkel en instructeurs voor surfen, kajakken en paddleboarden." Zoals alle beste stranden, is het er een voor alle seizoenen, zegt Caroline Houlihan-Burne uit Buckinghamshire - "net zo mooi op natte en winderige winterdagen als warme zomerdagen". Zulke looks zijn echter niet goedkoop. Vooraf gereserveerd parkeren kost GBP 10,50 in het weekend in het hoogseizoen; niet geboekt, het is £ 14. Fish and chips in het hondvriendelijke Beach Café kost £ 15,25 en een uur dubbele kajakverhuur kost £ 30. Desalniettemin waren de drie toiletgebouwen bij inspectie schoon; de douches waren warm en er zijn meerdere waterpunten. West Wittering begint de dag afvalvrij en er is genoeg te zien: de haven van Chichester; Sandy Point op Hayling Island; schepen die Portsmouth binnenvaren en, tien mijl ten zuidwesten, het Isle of Wight. Kom hier vroeg om wachtrijen op de smalle toegangsweg te ontwijken.
Loos, café, hondvriendelijk, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend
Klik hier om lokale hotels te boeken

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (46)

Stenen Baai

VICTOR HUANG/GETTY IMAGES

Steenbaai, Kent

Botany Bay, Joss Bay, Viking Bay en Dumpton Gap waren allemaal genomineerd om de heerlijke badplaats Broadstairs te vertegenwoordigen, maar Stone Bay bleek het populairst. Een bewoner, Polly Dryden, legt uit waarom: “Stone Bay ligt net om de hoek van het belangrijkste strand van Broadstairs, Viking Bay. Dat is ook een mooi strand, maar omdat het het eerste is dat bezoekers zien als ze aankomen, heeft het cafés, amusement en Mr Punch tijdens de zomervakantie. "Stone Bay, met zijn mooie zand en vrolijke hutten langs het bal, is echter minder druk en ideaal voor gezinnen om samen tijd door te brengen met spelen op het zand, kastelen bouwen, zwemmen of gewoon een kopje thee drinken in het pas geopende café." Dat café is de Hut, een kleurrijke zeecontainer die wordt gerund door Danny Montila van Ramsgate's Ring Ring-ijstelefooncel en zijn vrouw, Evie. Het is vormgegeven als een "strandcafé, gezondheids- en wellnesscentrum", heeft een Californische sfeer en serveert avocado-toast-sliders of cheddar- en kimchi-toastjes. Sla op de factor 50: die witte kliffen lijken de intensiteit van de zon te vergroten.
Loos, café, strandwachten, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (47)

Sint Margaretha

ALAMIE

St Margaret's, Kent

De Ordnance Survey - wat niet is wat het was - markeert de waterkant bij St Margaret's, zes kilometer ten oosten van Dover, als rotsformaties. Het komt dan ook als een verrassing voor degenen die er nog nooit zijn geweest dat er hier een buitengewoon klein strand is, ondersteund door oogverblindende witte krijtrotsen die de zon op je rug weerkaatsen als je naar zee staart. Claudia Williams uit Surrey noemt het uitzicht op Frankrijk, 34 kilometer verderop over de drukke scheepvaartroutes van de Straat van Dover, en de rockpooling. Ga links langs het strand, voorbij de Coastguard pub, en bij eb zie je de diepe poelen achtergelaten in het gladde krijt waar behoorlijke krabben op de loer liggen. Je kunt ligstoelen op het schoolbal neerzetten als je de voorkeur geeft aan je uitzicht zonder de kiezelstenen, en er is geweldige thee en cake uit de snackbar naast de loos.
Loos, café, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (48)

Winchelsea

ALAMIE

Winchelsea, Oost-Sussex

Bezoek Winchelsea Beach als het vloed is en je ziet alleen een Chesil-achtige berm van kiezelstenen die vijf mijl ten westen van de rivier de Rother naar Pett loopt. Maar bij eb, zegt Simon Wood uit Londen, “komt het zand tevoorschijn. Er is iets heel Brits en ingetogen aan Winchelsea, maar, omlijst door de kliffen van Fairlight aan de rechterkant en de krachtcentrale van Dungeness aan de linkerkant, is het ook behoorlijk dramatisch. Ik ben opgegroeid in Sussex en niets geeft me een beter gevoel dan een reis hierheen voor een verkwikkende duik, gevolgd door een pint Harvey's Sussex best bitter om op te warmen. Er is beperkte parkeergelegenheid, af en toe een ijscowagen, het Winchelsea Beach Café (winchelseabeachcafe.com), verscholen achter de kiezelstenen aan de rand van de stad, en geen attracties behalve scholeksters en het hypnotiserende gerinkel van door golven gewassen stenen. "Het is geen strand om te wandelen", zegt Julie Updale uit Ashford, Kent, "maar gewoon hier zitten heeft een ongelooflijk kalmerend effect en het is nooit druk." Wat die pint van het beste betreft, die kun je krijgen in de Royal Oak in Pett.
Loos, café. Waterkwaliteit: uitstekend

Beste stranden in de buurt van Londen

50 beste stranden in het VK voor 2023 onthuld (49)

Mooi

ALAMIE

Lepe, Hampshire

Met het Isle of Wight zo dichtbij en Cowes Road schijnbaar geblokkeerd door Gilkicker Point in het oosten en Hurst Point in het westen, voelt Lepe meer als een zonovergoten strand aan een meer dan als een strand aan zee. Rachel Arom uit Winchester bezoekt 'voornamelijk vanwege het geweldige uitzicht op schepen die tussen het vasteland en Wight varen, plus op het eiland zelf. Ik heb daar heerlijke dagen doorgebracht met zwemmen met mijn zus.” Zwemmen is hier gemakkelijk, in schone, ondiepe en beschutte wateren die, zo lijkt het, populairder zijn bij paddleboarders dan bij paddlers. Met uitzicht op alles en overschaduwd door pijnbomen, serveert het Lookout Café lekker eten met gekke namen als Terrific Tart (met champignons, spinazie en geitenkaas) en Salty Sea Dog (vissticks en sla). Je zou nooit raden dat het eigendom is van en wordt beheerd door de gemeente. Het is mogelijk om je eigen tent mee te nemen of een kant-en-klare tent te huren, compleet met eenvoudige meubels maar zonder beddengoed, op een camping achter het strand (zelfplaats vanaf £ 39 per nacht, vooraf opgezet vanaf £ 98; eazycamp.co .uk).
Loos, café, toegankelijk. Waterkwaliteit: uitstekend

Heeft je favoriete strand het gehaald? Laat het ons weten in de reacties hieronder

Times+ leden maken kans op een verblijf bij THE PIG-on the beach. Bezoekmytimesplus.nlom meer te weten te komen

Stem op uw favoriete vakantiebedrijven om spectaculaire prijzen te winnen
Stem op uw vakantiehelden in de Times en Sunday Times Travel Awards om fantastische prijzen te winnen, waaronder een week op de Malediven, een gastronomische vakantie in Oxfordshire en drie nachten in een chique strandresort in Andalusië. Om kans te maken op een van deze prijzen, moet u ons laten weten welke bestemmingen, luchtvaartmaatschappijen, cruisemaatschappijen, hotels en andere reisorganisaties de afgelopen 12 maanden een stap verder zijn gegaan. Bezoekthetimes.co.uk/travel/awardsvoor meer

Schrijf je in voor onzeTimes Travel nieuwsbriefen volg ons verderInstagramEnTwitteren

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated: 04/11/2023

Views: 6259

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.