10 Beste LaTeX-editors voor Linux - WebSetNet (2023)

Brief: als je eenmaal over de leercurve heen bent, is er niets zoals LaTex. Hier zijn de beste LaTex-editors voor Linux en andere systemen.

Wat is LaTeX?

Latexis een documentvoorbereidingssysteem. In tegenstelling tot de gewone teksteditor, kunt u niet zomaar een platte tekst schrijven met LaTeX-editors. Hier zult u LaTeX-commando's moeten gebruiken om de inhoud van het document te beheren.

LaTex-editors worden over het algemeen gebruikt om wetenschappelijke onderzoeksdocumenten of boeken voor academische doeleinden te publiceren. Het allerbelangrijkste is dat LaText-editors handig zijn bij het verwerken van een document met complexe wiskundige notaties. Zeker, LaTeX-editors zijn leuk om te gebruiken. Maar niet zo handig, tenzij je specifieke behoeften hebt aan een document.

Waarom zou u LaTex gebruiken?

Nou, zoals ik eerder al zei, LaTeX-editors zijn bedoeld voor specifieke doeleinden. U hoeft geen nerdkop te zijn om de manier te vinden om LaTeX-editors te gebruiken, maar het is geen productieve oplossing voor gebruikers die zich bezighouden met elementaire teksteditors.

Als u op zoek bent naar een document, maar niet geïnteresseerd bent om tijd te besteden aan het formatteren van de tekst, dan zijn LaTeX-editors degene waar u voor moet gaan. Met LaTeX-editors hoeft u alleen maar het type document op te geven en het lettertype en de grootte van de tekst worden dienovereenkomstig behandeld. Geen wonder dat het wordt beschouwd als een van debeste open source tools voor schrijvers.

Merk op dat het niet iets geautomatiseerd is, je zult eerst LaTeX-commando's moeten leren om de editor de tekstopmaak met precisie te laten afhandelen.

10 van de beste LaTeX-editors voor Linux

Alleen ter informatie staat de lijst niet in een specifieke volgorde. Editor op nummer drie is niet beter dan de editor op nummer zeven.

1. Luxe

Lyx is een open source LaTeX-editor. Met andere woorden, het is een van de beste documentprocessors die beschikbaar is op het web. MetLyX kunt u zich concentreren op de structuur van het artikel, zoals elke LaTeX-editor dat zou moeten doen en u de woordformattering laten vergeten. LyX zou het dan ook kunnen beheren, afhankelijk van het type document dat is opgegeven. Je krijgt de controle over een heleboel dingen terwijl je het hebt geïnstalleerd. De marges, headers / footers, spacing / inspringingen, tabellen, enzovoort.

Als je je bezig houdt met het maken van wetenschappelijke documenten, een onderzoeksscriptie of iets dergelijks, zul je de Lyx formule-editor leuk vinden om te gebruiken. LyX bevat ook een aantal tutorials om aan de slag te gaan zonder veel gedoe.

Luxe

Voorgestelde read14 Best Markdown Editors voor Linux

2. texmaker

Texmaker wordt beschouwd als een van de beste LaTeX-editors voor de GNOME-desktopomgeving. Het presenteert een geweldige gebruikersinterface die resulteert in een goede gebruikerservaring. Het is ook gekroond tot een van de meest bruikbare LaTeX-editor die er is. Als je vaak PDF-conversies uitvoert, zul je TeXmaker relatief sneller vinden dan andere LaTeX-editors. U kunt een voorbeeld bekijken van hoe het uiteindelijke document eruit zou zien terwijl u schrijft. Ook kon men waarnemen dat de symbolen gemakkelijk te bereiken waren wanneer dat nodig was.

Texmaker biedt ook een uitgebreide ondersteuning voor het configureren van sneltoetsen. Waarom probeert u het niet eens?

texmaker

3. TeXstudio

Als je een LaTeX-editor wilt die je een fatsoenlijk niveau van aanpasbaarheid biedt samen met een eenvoudig te gebruiken interface, dan is TeXstudio de perfecte om te installeren. De gebruikersinterface is zeker heel eenvoudig maar niet onhandig. TeXstudio laat je de syntaxis markeren, wordt geleverd met een geïntegreerde viewer, laat je de referenties bekijken en bundelt ook een aantal andere assistent-tools.

Het ondersteunt ook enkele coole functies zoals automatische aanvulling, link-overlay, bladwijzers, multi-cursors, enz. - wat het schrijven van een LaTeX-document eenvoudiger dan ooit maakt.

TeXstudio wordt actief onderhouden, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor zowel beginnende gebruikers als gevorderde schrijvers.

TeXstudio

4. Gummi

Gummi is een heel eenvoudige LaTeX-editor op basis van de GTK + -toolkit. Nou, je zult hier misschien niet veel mooie opties vinden, maar als je net begint - Gummi zal onze aanbeveling zijn. Het ondersteunt het exporteren van de documenten naar PDF-indeling, laat je de syntaxis markeren en helpt je met een aantal elementaire foutcontrolefunctionaliteiten. Hoewel Gummi niet actief wordt onderhouden via GitHub, werkt het prima.

rubber

Aanbevolen readComplete gids voor het gebruik van AsciiDoc in Linux

5. TEXPEN

TeXpen is nog een ander vereenvoudigd hulpmiddel. U krijgt de auto-completion-functionaliteit met deze LaTeX-editor. Mogelijk vindt u de gebruikersinterface echter niet indrukwekkend. Als je het niet erg vindt in de gebruikersinterface, maar een supereenvoudige LaTeX-editor wilt, kan TeXpen aan die wens voldoen.Ook met TeXpen kun je de Engelse grammatica en uitdrukkingen die in het document worden gebruikt corrigeren / verbeteren.

TEXPEN

6. DeelLaTeX

ShareLaTeX is een online LaTeX-editor. Als u wilt dat iemand (of een groep mensen) samenwerkt aan documenten waar u aan werkt, is dit wat u nodig hebt.

Het biedt een gratis abonnement en verschillende betaalde pakketten. Zelfs de studenten van Harvard University & Oxford University gebruiken dit voor hun projecten. Met het gratis abonnement krijg je de mogelijkheid om één medewerker toe te voegen.

Met de betaalde pakketten kunt u de documenten op GitHub en Dropbox synchroniseren, samen met de mogelijkheid om de volledige documentgeschiedenis vast te leggen. U kunt ervoor kiezen om meerdere bijdragers te hebben volgens uw plan. Voor studenten is er een apart tariefplan beschikbaar.

DeelLaTeX

7. aan ommezijde

Ommezijde is nog een andere online LaTeX-editor. Net als ShareLaTeX biedt het aparte tariefplannen voor professionals en studenten. Het bevat ook een gratis abonnement waarmee u kunt synchroniseren met GitHub, uw revisiegeschiedenis kunt controleren en meerdere bijdragers kunt toevoegen.

Er is een limiet op het aantal bestanden dat u per project kunt maken, dus het zou kunnen storen als u een professional bent die meestal met LaTeX-documenten werkt.

aan ommezijde

8. Auteursrecht

Authorea is een geweldige online LaTeX-editor. Het is echter niet het beste wat er is - als je kijkt naar de tariefplannen. Gratis, biedt het slechts 100 MB van data upload limiet en 1 prive-document tegelijk. De betaalde plannen bieden u meer voordelen, maar het is mogelijk niet de goedkoopste van de partij. De enige reden waarom u Authorea moet kiezen, is de gebruikersinterface. Als u graag met een tool werkt die een indrukwekkende gebruikersinterface biedt, kunt u niet terugkijken.

auteur

9. Papier

Papeeria is de goedkoopste LaTeX-editor die u op internet kunt vinden, aangezien deze net zo betrouwbaar is als de anderen. Je krijgt geen privéprojecten als je deze gratis wilt gebruiken. Maar als u openbare projecten verkiest, kunt u met een groot aantal medewerkers aan een onbeperkt aantal projecten werken. Het beschikt over een vrij eenvoudige plotbuilder en bevat Git-synchronisatie zonder extra kosten. Als u kiest voor het betaalde plan, geeft dit u de mogelijkheid om aan privéprojecten van 10 te werken.

Papier

10. Wat

De laatste vermelding in onze lijst met beste LaTeX-editor is Kile. Sommige mensen zweren bij Kile. Vooral vanwege de functies die het biedt.

Kile is meer dan alleen een editor. Het is een IDE-tool zoals Eclipse die een complete omgeving biedt om aan documenten en projecten te werken. Afgezien van snelle compilatie en preview, krijg je functies zoals het automatisch aanvullen van opdrachten, het invoegen van citaten, het organiseren van documenten in hoofdstukken, enz. Je moet echt Kile gebruiken om zijn ware potentieel te realiseren.

Kile is beschikbaar voor Linux en Windows.

Wat

Afsluiten

Dus, daar gaan onze aanbevelingen voor de LaTeX-editors die u zou moeten gebruiken op Ubuntu / Linux.

De kans bestaat dat we enkele interessante LaTeX-editors hebben gemist die beschikbaar zijn voor Linux. Als je toevallig iets weet, laat het ons dan weten in de reacties hieronder.

bron

Gerelateerde berichten:

 1. 10 Best LaTeX-editors voor Linux
 2. TeXstudio - Een zachte maar nerdy LaTeX frontend
 3. TeXstudio vrijgegeven 2.12.12, hoe te installeren in ubuntu
 4. TeXstudio vrijgegeven 2.12.10, hoe te installeren in Ubuntu
 5. LaTex Editor TeXstudio 3.0.0 uitgebracht [Hoe te installeren]
 6. 20 + Gratis boeken om Linux gratis te leren
 7. 20 + gratis eBooks over Linux gratis
 8. De 6 beste pdf-editors voor Windows 10 in 2021
 9. De 20 beste videobewerkingsapps voor 2021
 10. De ultieme gids voor Google Documenten

FAQs

What is the most powerful text editor Linux? ›

Vim is the most powerful but also the hardest to wrap your head around. Emacs has a shallower learning curve and is still full-featured but not as powerful as Vim. Nano is the worst of the three yet also the easiest to learn. If you've never used any of them, you might as well go with Vim.

Which LaTeX editor is most like Overleaf? ›

OverleafCompetitors and Alternatives
 • Atom. Compare.
 • TextPad. Compare.
 • Sublime Text. Compare.
 • GNU Emacs. Compare.
 • BBEdit. Compare.
 • Brackets. Compare.
 • UltraEdit. Compare.
 • Notepad++ Compare.

What is the best LaTeX editor for stackoverflow? ›

Gummi is the best LaTeX editor. It is a free, open source, program written in python, featuring a live preview pane.

Is LaTeX obsolete? ›

No. It is absolutely not dead. It still is the main tool for writing academic texts and it will be for a long time.

Which graphic format is best in LaTeX? ›

JPG: Best choice if we want to insert photos PNG: Best choice if we want to insert diagrams (if a vector version could not be generated) and screenshots PDF: Even though we are used to seeing PDF documents, a PDF can also store images EPS: EPS images can be included using the epstopdf package (we just need to install ...

What is the easiest text editor in Linux? ›

GNU Emacs is the oldest and simplest text editor for the Linux system. It is a part of the GNU project. It is still a popular text editor used by thousands of users because of its simplicity. It is written in C and LISP programming languages.

What is the best editor for Linux terminal? ›

Emacs, Vim, and nano are the most prominent text editors in the Linux community.

What text editor do most programmers use? ›

Microsoft's Visual Studio Code is the most popular code editor. In fact, according to a Stack Overflow survey in 2021, it is used by over 70% of professional developers. VS Code is robust yet lightweight and has built-in support for JavaScript, TypeScript, and Node. js.

Why LaTeX looks better than Word? ›

LaTeX is specifically designed to produce high-quality typesetting, which makes your documents look professional and polished. This is especially important for academic writing, where the appearance of your document can affect how seriously your work is taken.

Why use Overleaf instead of LaTeX? ›

LaTeX offers two types of lists: itemized and enumerated lists. For itemized lists, you specify itemize in the beginning and at the end of your environment. Overleaf has a nice drop-down menu for specific environments and automatically provides you with the most basic set-up of the environment you have selected.

Why is Overleaf the best? ›

Overleaf Professional features include real-time track changes, unlimited collaborators, and full document history. Overleaf is designed to make the process of writing, editing and producing your research papers and project reports much quicker for both you and your collaborators.

What is the alternative for LaTeX in Linux? ›

Best LaTeX Editors For Linux
 • LyX. LyX is an open-source LaTeX editor. ...
 • Texmaker. Texmaker is considered to be one of the best LaTeX editors for the GNOME desktop environment. ...
 • TeXstudio. ...
 • Gummi. ...
 • TeXpen. ...
 • Overleaf (ShareLaTeX + Overleaf) ...
 • Authorea. ...
 • Papeeria.
May 6, 2020

What websites are better than Stack Overflow? ›

stackoverflow.com's top 5 competitors in April 2023 are: github.com, w3schools.com, geeksforgeeks.org, askubuntu.com, and more.

Which is the most paid programming language Stack Overflow? ›

Clojure remains the highest-paid language to know. Chef developers are the highest paid but Chef is also the most dreaded other tool. Big-data and data streaming skills are well compensated with Apache Spark, Apache Kafka, and Hadoop all in the top three other frameworks and libraries.

What will replace latex? ›

Alternatives to LaTeX
 • Commercial technical publication tools. There is really only one left standing: Framemaker. ...
 • Lout A markup language with a completely different underlying architecture to TeX. ...
 • Troff/Groff. ...
 • DocBook. ...
 • Wordperfect. ...
 • Microsoft Word.
Nov 19, 2008

Is there a better alternative to latex? ›

Markdown is one of them. It is very versatile and it can be easily extended to satisfy the needs of scientific writing. The advantage of using Markdown (or similar) instead of LaTeX is that we are writing on the web more than ever. Thus, it makes sense to use a web native typesetting format.

What should you avoid with latex? ›

Here are some of the foods you may react to if you have a latex allergy:
 • Most common: Avocado. Banana. Bell pepper. Chestnut. Fig. Kiwi. Peach. Tomato.
 • Less common: Apricot. Celery. Coconut. Mango. Papaya. Passion fruit. Pineapple. Spinach. Strawberry.

What font is most used in LaTeX? ›

The popular LaTeX font typefaces are originated from four families: Computer Modern (default in standard LaTeX classes): CM Roman, CM Sans Serif, CM Typewriter. Latin Modern: LM Roman, LM Sans Serif, LM Typewriter, LM Dunhill. Post Script Fonts: Times, Utopia/Fourier, Palatino, Bookman, Helvetica, Courier.

Why does LaTeX documents look so good? ›

Text in LaTeX documents looks more refined and polished because LaTeX uses iterative typesetting algorithms which determine the optimal layout of text and floating elements (such as figures and tables) based on many typographical rules.

What file type has the highest image quality? ›

RAW files are the highest quality image format. They are loved by photographers as RAW format records all data from the sensor of the camera. Since RAW is an uncompressed format, it gives immense creative liberty to the photographers during post-processing.

What text editor should I use for Linux? ›

Vim is a powerful text editor that is popular among Linux users. It is known for its extensive customization options and ability to work with large files. Vim is a command-line editor and is designed to work with keyboard, which makes it faster than other editors.

Is there a better text editor than nano for Linux? ›

 • 206. VSCodium. Free • Open Source. Code Editor. ...
 • 1960. Sublime Text. Paid • Proprietary. Text Editor. ...
 • 1261. Vim. Free • Open Source. Text Editor. ...
 • 253. Kate. Free • Open Source. Text Editor. ...
 • 116. Neovim. Free • Open Source. Text Editor. ...
 • 539. Geany. Free • Open Source. Text Editor. ...
 • 678. gedit. Free • Open Source. ...
 • 355. GNU Emacs. Free • Open Source.
Apr 5, 2023

What is the most common text editor implemented on Linux systems? ›

Vi was written way back in 1976, but it remains the default text editor on most Linux distributions (as well as macOS, BSD, and Solaris).

Which is the most useful program to edit and update a file in Linux? ›

The VI editor is the most widely used text editor in Linux based systems. The Vi editor has various modes like normal mode, insert mode, command mode, line mode, and more.

What is the default editor for Linux? ›

The Vi application is the default text editor on most Linux systems, so it's the primary interface you will use when you need to edit a configuration file. If you're used to a graphical text editor, such as Notepad++ or VS Code, Vi can be confusing at first.

Which editor is the most basic and always available on Linux distributions? ›

Vim. Almost all Linux distributions, even older versions, come with the Vim editor installed.

What is the best online text editor? ›

Best Online Text Editors
 1. Collabedit. This online editor doesn't only work with plain text. ...
 2. myTextarea. myTextarea is a plain, no-nonsense text editor with just several features, keeping it nice and simple. ...
 3. WriteURL. ...
 4. Editpad. ...
 5. 4 HTML Text Editor.
Feb 19, 2019

What text editor do web developers use? ›

In this post, we're comparing free Atom, Brackets, Visual Studio Code, Notepad++++, Vim, and eMacs text editors, as well as paid Sublime Text 3, BBEdit, Coda, NoteTab Pro, and Webstorm. All of our web development company experts use various high-quality text editors.

Which is better IDE or text editor? ›

The key difference between an IDE and a text editor is the out-of-the-box development experience: IDEs are designed to test and preview code projects. A text editor can only write code.

Why do people still use LaTeX? ›

LaTeX is used most of the time in math, physics, or computer science fields but it is not limited to them. Your collaborators and peers probably will use it and they will appreciate you for using it too since it is common to submit scientific papers and articles to journals in LaTeX.

Can LaTeX replace Microsoft word? ›

Ultimately, it depends on your needs. If you want to write a complex document like a book, the advantages of LaTeX outweigh those of Word. If you want to quickly write a few pages, Word is superior. For longer and more complex books, LaTeX takes less effort.

Why does everyone use LaTeX? ›

A number of common items are difficult or impossible to type on a keyboard, but are simple to produce using LaTeX. They include fractions, subscripts, superscripts, matrices, partial derivatives, and integrals. LaTeX gives the user extremely good control over the formatting of documents.

Why do professors use LaTeX? ›

LaTeX gives the user extremely good control over the formatting of documents. Once a student masters the code, it can be much easier to work with than a mainstream word processor when complicated formatting is necessary. LaTeX code is typed into a text file.

Why do engineers use LaTeX? ›

LaTeX is a document preparation system that was created by scientists for scientists to give them more control over their documents. It allows you to focus on content instead of design because the system enables flexible formatting. LaTeX is based on the TeX typesetting program.

What is a major advantage of using LaTeX over other common Word processors? ›

LaTeX is hands down the document format most commonly used among mathematicians at the present time. This means it is easy to share documents with others and to collaborate with co-authors. Easily Converted Files.

Is Overleaf banned in China? ›

The Chinese government blocks Google but does not forbid its citizens from using Google abroad, for example. There is no law forbidding the use of Google or Overleaf, and the government could not care less.

What are the drawbacks of Overleaf? ›

The only drawback of Overleaf is the inability for an external reviewer (i.e. supervisor) to collaborate with comments on the PDF. He/she can only comment on Latex code, or separately on a generated PDF (which requires the student to manually fix each issue by cross referencing the PDF with the LaTex code.

Do researchers use Overleaf? ›

Overleaf's market-leading collaboration technology is now in use by over 11 million researchers, students, and teachers in institutions, labs, and industry worldwide.

What is the best LaTeX compiler? ›

The best LaTeX editor for Windows makes it easier for you to add various content and create documents that meet the latest publication standards.
 1. Overleaf - Our Choice. A lot of templates. ...
 2. TeXmaker. Cross-platform. ...
 3. TeXstudio. Integrated viewer. ...
 4. TeXnicCenter. Spell checking. ...
 5. LyX. Integrated equation editor.

Does LaTeX work on Linux? ›

It's the standard for writing research papers and theses and is very popular among scholars. Furthermore, it's particularly useful for creating complex mathematical equations and formatting large documents. In this tutorial, we'll discuss the steps involved in installing LaTeX in Linux using the command line.

Can you use vim for LaTeX? ›

Latex in Vanilla Vim

You don't really need any plugins to write Latex in Vim. Tex highlighting is included. Spell check is important and should be set up, but works without any plugins (I have mine enable with an autocommand when I open a Tex file). Vim is perfectly usable for Latex just like this.

What is the fastest stack for web development? ›

Top 7 Tech Stacks That Reign Software Development in 2023
 • MEAN Stack.
 • MERN Stack.
 • MEVN Stack.
 • LAMP Stack.
 • Serverless Stack.
 • Flutter for Web.
 • Ruby on Rails.

Does Amazon own Stack Overflow? ›

The legendary Q&A website for programmers (and probably one of the most copy-and-pasted sites on the internet) Stack Overflow is being acquired. The Wall Street Journal is reporting that Prosus (the primary shareholder of Chinese gaming mega co/WeChat developer, Tencent) will acquire Stack Overflow for $1.8 billion.

What is the most used database Stack Overflow? ›

Most popular Databases: PostgreSQL takes the spot as the most used database by professional developers; MySQL comes after by a little margin. The SQLite, Microsoft SQL Server, and MongoDB are also the most preferred ones; all of them are close to 30%.

Which coding language is highly paid? ›

1. Clojure. Clojure, according to StackOverflow, is the highest-paying programming language.

What is the highest paying freelance coding language? ›

Top 10 Programming Languages to Land a High-Paying Freelance Jobs
 • Python. Python is a server-side language that boasts a wide range of applications. ...
 • JavaScript. ...
 • Golang (Go) ...
 • Java. ...
 • C# ...
 • R. ...
 • C++ ...
 • Swift.
Sep 27, 2022

What is the most loved programming language in the world? ›

Rust, Elixir, Clojure, Typescript, and Julia are at the top of the list of Most Loved Programming Languages.

Is there a LaTeX IDE? ›

Texmaker is a popular LaTeX editor and IDE for Linux, Windows, and macOS. It includes Unicode support, spell checking, auto-completion, code folding, and a built-in PDF viewer with syntax support and continuous view mode.

What should I install to use LaTeX? ›

Getting Started with LaTeX
 1. Go to MiKTeX download page.
 2. On this page: Click on "All downloads" -- Click on "Net Installer" - choose the file based on which system you have 64-bit or 32-bit. ...
 3. Download the appropriate exe file from the previous item by clicking on Download.

What software do I need for LaTeX? ›

LaTeX is just one piece of software built on top of TeX. Users that wish to utilize LaTeX's full functionality can install it using MikTeX for Windows, or MaKTeX for Mac OS. A great number of people would recommend installing the MiKTeX bundle. It comes with most of the packages you need.

What software is used to draw in LaTeX? ›

LaTeXDraw is a graphical drawing editor for LaTeX. LaTeXDraw can be used to 1) generate PSTricks code; 2) directly create PDF or PS pictures. LaTeXDraw runs on top of Linux, Windows, and Mac OS X.

Is there an online version of LaTeX? ›

With Overleaf you get the same LaTeX set-up wherever you go. By working with your colleagues and students on Overleaf, you know that you're not going to hit any version inconsistencies or package conflicts. We support almost all LaTeX features, including inserting images, bibliographies, equations, and much more!

Is LaTeX better than word? ›

Unlike Word and Google Docs, which lags up when editing large documents, LaTeX is optimized for minimal resource utilization. This allows researchers to work more efficiently on large documents with many equations, figures, images, and cross-references (think dissertations, books, or studies).

Can LaTeX run Python code? ›

Abstract—PythonTeX is a new LaTeX package that provides access to the full power of Python from within LaTeX documents. It allows Python code entered within a LaTeX document to be executed, and provides access to the output.

What is the difference between LaTeX and MiKTeX? ›

LateX is a Tex based typesetting system and collection of macros for document compilation and publication - not a word processor. MiKTeX is a compiler and an Windows O/S based TeX/LaTeX distributions.

How to setup LaTeX on Linux? ›

Installation Process
 1. Step 1: Adding PPA Repository. First, we need to add the PPA repository of TeXstudio to install it. ...
 2. Step 2: Delete Previous TeXstudio Versions. ...
 3. Step 3: Updating Apt Cache. ...
 4. Step 4: Installing LaTeX. ...
 5. Step 5: Verifying TeXstudio Installation. ...
 6. Step 6: Launching TeXstudio on Ubuntu.

How do I use LaTeX for the first time? ›

Getting Started With LaTeX
 1. Installing LaTeX.
 2. Installing the TeX Live through Net Installer Wizard for Windows.
 3. Installing LaTeX for Mac OS, Linux, and other OS.
 4. Installing Extra-Packages or Add-On features.
 5. Automatic Installation of Packages.
 6. Manual Installation of Packages.
 7. Check any Package Status.
Sep 16, 2021

Is LaTeX software free? ›

LaTeX is available as free software.

Can I download LaTeX for free? ›

LaTeX is free software and is distributed under the LaTeX Project Public License.

What can I use instead of LaTeX editor? ›

 • 187. LyX. Free • Open Source. LaTeX Editor. ...
 • TeXstudio. Free • Open Source. LaTeX Editor. Mac. ...
 • 102. Texmaker. Free • Open Source. LaTeX Editor. ...
 • TeX Live. Free • Open Source. Mac. ...
 • Kile. Free • Open Source. LaTeX Editor. ...
 • CoCalc. Free • Open Source. Online. ...
 • Texpad. Paid • Proprietary. LaTeX Editor. ...
 • Curvenote. Freemium • Open Source. LaTeX Editor.

Where do you write in LaTeX? ›

Writing text in a LaTeX document is easy. Once you are inside the body of the document, as described in the Document Structure section of this page, all you have to do is start typing. When you compile the code LaTeX will take care of all the text formatting based on any commands and packages used.

Can I make diagram in LaTeX? ›

TikZ is a LaTeX package that allows you to create high quality diagrams—and often quite complex ones too. In this first post we'll start with the basics, showing how to draw simple shapes, with subsequent posts introducing some of the interesting things you can do using the tikz package.

Does LaTeX have an app? ›

LaTeX Editor

Write and publish scientific documents in LaTeX directly in your browser or by using the mobile app VerbTeX available on Android, iOS and Windows.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated: 30/06/2023

Views: 5325

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.